Glutenvrij dieet

Bij een glutenallergie, Leaky gut of lekkende darm syndroom, zijn er theorieën over het ontstaan van allergieën in onze darmwand, waarbij het slijmvlies poreuzer kan worden, door bijvoorbeeld stress, suiker en koolhydraten, zodat restanten van ons eten als gluten in het darmweefsel en bloed terechtkomen. De eiwitten in gluten kunnen de bekleding van de darm beschadigen. 

Het cement tussen cellen moet stevig blijven

Een onderzoek heeft uitgewezen dat gluten eiwitfragmenten, “de band tussen cellen”, van de darmwand stuk maken. Deze band is als het cement wat huizen mooi in vorm houdt of cellen bij elkaar houdt, zodat wij niet in kunnen zakken. De binding tussen deze darmcellen is wat voorkomt dat grote voedseldeeltjes lekken in de bloedbaan, dit geeft allergische reacties en activeert het immuunsysteem

Waar ga je inzichten over krijgen

 • Wat zijn gluten;
 • Technische uitleg over gluten;
 • Allergieën en histamine;
 • Hoe werkt de natuur;
 • Coeliakie, een ernstige aandoening;
 • Onderzoek leaky gut / lekkende darm en of lekkage van het maagslijmvlies (gratis bij deze cursus) indicatietest;
 • Doe de gratis ontbijt check;
 • 4 – delige cursus Met gratis supplement voor 3 dagen, de eerste stappen naar een Glutenvrij dieet. Betaal hier. De cursus kost € 83,49 incl. BTW  Inclusief 1 consult.

Wat zijn gluten

Gluten is een groot eiwit dat in de voedingsindustrie steeds vaker wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om de voedingswaren mooier en compacter te maken. Steeds meer mensen lijden aan glutenintolerantie. Ons genetisch geërfde maag-darmstelsel werd immers niet geselecteerd op basis van een steeds grotere absorptie van gluten.

Een uitleg over gluten en tarwe

Gluten is een eiwit dat bestaat uit 2 polypeptiden: gliadine en glutenine. Gliadine (polypeptide) vormt het allergene deel van de gluten. Gliadine is een groep die voor komt in tarwe en andere granen. Een tarweallergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie. 

Bij een auto-immuunziekte, mogelijk veroorzaakt coeliakie, worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem, waarbij een abnormale toename van mestcellen ontstaat , die histamine afgeven. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen. 

Lekker lang vers, betekend extra veel gluten

Gliadine vormt samen met glutenine het eiwit gluten. Bij het bereiden van deeg is glaiadine van belang voor de rijzen en de luchtige structuur van brood en andere deegwaren. Vaak is het zo, dat hoe langer bijvoorbeeld brood lekker zacht blijft, des te meer gluten is in het deeg aanwezig.

Allergieën als histamine kan poreuze darm veroorzaken

Een van de theorieën over het ontstaan van allergieën is dat onze darmwand korte tijd poreuzer kan zijn, zodat restanten van ons eten in het darmweefsel en bloed terechtkomen. Ons lichaam kan met een gezonde darmslijmvliezen allerlei stoffen tegenhouden. 

Het gaat stukje bij beetje mis en hoe komt dat nu

Het is niet zo dat graan zich graag door ons laat eten. Een plant wil zich vermeerderen, maar wij eten hun nageslacht gewoon op! Ze kunnen zich niet verdedigen, maar dat doen ze anders. Ze vergiftigen hun zaad een beetje en zo zullen een paar tarwekorrels geen probleem vormen, maar als er een lekkende of poreuze darm is wel.

Hoe meer gevaar, des te meer gif de plant in het zaad achterlaat

En dat is precies de reden waar het nu misgaat, vroeger was er niet zoveel stress als nu, niet voor de mens en ook niet voor de tarwe, de plant moet snel groeien voor veel productie en de mens maakt overuren en als het lichaam niet tot rust komt, kan je last krijgen van tijdelijke uitputting

Deze uitputting kan herstellen, als we ook daadwerkelijk rust kunnen nemen, maar dat is nu juist het probleem, in de hectische wereld waar we leven, is het vaak onmogelijk om die rust nu juist te nemen. Bij onszelf stilstaan betekent dus dat we onszelf de ruimte geven om te voelen hoe het met ons gaat.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

In de natuur eten vogels en insecten eten ook tarwe

Als een hongerige krekel teveel tarwe zou eten, belemmert de tarwe een belangrijk spijsverteringsenzym en dan ligt de tarwe zwaar op de maag en het zou dus goed zijn, als de krekel op tijd stopt met het eten van tarwe. Bij de mens kunnen de gluten gedeeltelijk onverteerd door de darmcellen dwalen en daar de verbinding tussen de cellen losser maken. 

Als ons immuunsysteem op hol slaat door tarwe

Als tarweproteïne op bepaalde plekken in ons lichaam komt, waar het niet thuishoort, vindt ons immuunsysteem dat niet goed. Een op de honderd mensen heeft een genetische gluten intolerantie (coeliakie), maar veel meer mensen lijden aan gluten gevoeligheid of een glutenallergie. 

Voor glutenallergie worden 3 testen gedaan in het bloedonderzoek:

 • transglutaminase (tTG), weefsel-(IgA) serum
 • transglutaminase (tTG), weefsel-(IgG) serum
 • IgA serum

Diarree en constipatie door gluten

Hierdoor ontstaan een aantal spijsverteringsproblemen zoals diarree en constipatie, pijn in de darmen en aandoeningen als schildklier problemen. Auto- immuun schildklierziekte Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier

Het ontbijt maakt ons wakker en helder, doe de gratis ontbijt check

Het ontbijt is de eerste energie die je zal binnen krijgen. Als je gezond ontbijt, heb je 25 tot 30% van je noodzakelijk energie binnen en alleen daarom is het al belangrijk om te weten, waarom ontbijten wij en welke voedingstoffen heb ik nodig, welk beroep heb je, is er een actief leven of doe je juist veel met je hersenen. 

Moeite met uit bed komen, of de dag pas  kunnen beginnen na een sterke bak koffie of is er spraken van de hele dag door geeuwen? Als er iets gedaan moet worden tegen deze  vermoeidheid, is het belangrijk om te weten waar deze klachten vandaan komen door bijvoorbeeld een bloedonderzoek.

Alles wordt anders bij coeliakie

Bij coeliakie kan het eten van tarwe ernstige ontsteking veroorzaken, de darmvlokken verstoren en het zenuwstelsel verzwakt. De mensen met coeliakie hebben last van buikpijn en diarree. Vaak groeien kinderen niet zo goed met coeliakie en zien ze in de winter bleek. Het lastige van deze ziekte is dat die niet altijd opvalt. Bij minder sterkte ontstekingen merk je misschien jaren niets. Dan heb je misschien af en toe buikpijn of zelfs last van bloedarmoede, wat de huisarts misschien toevallig signaleert. 

Voorkom problemen met je spijsvertering

De beste therapie bij coeliakie is tijdelijk helemaal geen graan te nuttigen. Bij gluten sensitiviteit kun je wel granen eten zonder dat er grote darmproblemen ontstaan, maar onthoud het verhaal van de krekel, als je teveel eet, kan het een enzym belemmeren en krijg je problemen met je spijsvertering.

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten, de soep wordt ook wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen