Reuma - Artritis

Reuma evenals artritis kunnen pijn en misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de spieren en pezen, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen. Deze kunnen in vier grote groepen worden onderverdeeld.

Reuma – Artritis, aangetast bindweefselvezels, ontstoken kraakbeen, artrose, Bechterew, peesontsteking

De ontstekingsreuma's

Reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, psoriatisch reuma, polymyalgia reumatica, Lupus. Hierbij is er vaak naast de lokale, ook een algemene ontstekingsreactie die leidt tot ziek zijn. Er kan sprake zijn van een auto-immuun aandoening. Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij collageen een eiwitbestanddeel in bindweefselvezels en (kraakbeen) wordt aangetast.

Ziekten waarbij het afweersysteem antistoffen vormt die het eigen lichaamsweefsel aanvallen. De ziekte wordt gekenmerkt door een niet-etterige ontsteking van verscheidene gewrichten, later gevolgd door vernietigende veranderingen, en verschrompeling van spieren en huid in de omgeving van de aangetaste gewrichten. De milt en de nieren spelen ook een grote rol in deze aandoeningen.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening. Als de ziekte van Bechterew is vastgesteld, zijn er veelal chronische ontstekingen ontstaan. Vooral in de gewrichten in het bekken en wervelkolom en de nek. Ook de gewrichten in het borstbeen en in de armen, vingers, voeten en benen kunnen ontstoken raken. Verder komen soms ook oogontstekingen soms voor. Symptomen van Bechterew zijn terugkerende rugpijn, terugkerende stijfheid, gewrichtspijn, gezwollen gewrichten, ontstoken of pijnlijke gewrichten,  rug kan krommer worden, soms zijn ogen, hart, longen, oren aangetast,  Oogirisontsteking, verdoofd of tintelend gevoel in botten en gewrichten. 

Ontstekingsreacties belemmeren de opname van voedingsstoffen

Ook de darmen spelen hier weer een grote rol en dan spreek ik over de lekkende darm, wanneer het slijmvlies is aangetast, laat deze afvalstoffen door en kan je organen bereiken, juist de goede stoffen, als mineralen en vitaminen kunnen daardoor niet goed worden opgenomen, waardoor er hevige vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan.

Het is noodzakelijk is te traceren waar ontstekingen vandaan komen

Vaak worden er dan veel voedingssupplementen geslikt om dit te kort op te vullen. Helaas worden hier de problemen niet mee opgelost en zal er iets  moeten gebeuren om de darm weer te herstellen. Dan is er nog het verschil tussen Jicht en pseudo jicht, hierbij hebben afvalstoffen, zoals urinezuur bij jicht, zich opgehoopt en zich als kristallen afgezet in gewrichten. Dit kan leiden tot lokale pijn en ontstekingsreacties.

Zenuwpijn voelt anders dan wondpijn, de pijn zit dan in het gebied van de beschadigde zenuw en kan in de arm, het been of de romp ontstaan. Het is vaak moeilijk uit te leggen wat je voelt. De pijn lijkt niet op gewone pijn, maar is branderig, borend, zeer pijnlijk, scherp, koud of juist warm en gaat vaak samen met tintelingen, de huid voelt dan vaak doof aan en je voelt dan toch pijn.

Er zijn vele oorzaken van zenuwpijn, deze pijnen kunnen ontstaan na een gordelroos infectie. Soms ontstaat de pijn door chronische ziekte of vitaminegebrek (lekkende darm/maag), bij diabetes, de voorganger pre-diabetes, langdurig alcohol gebruik of blootstelling aan giftige stoffen voor de lever en nieren of chemotherapie. Veel mensen hebben hun klachten gekregen naar aanleiding van een chirurgische ingreep of ongeval, waardoor bloedarmoede ontstond en het zuurstof niet goed door de aderen begeleide naar het hoofd, daardoor een ijzertekort kon ontstaan, waarna ook andere neurotransmitters niet in het hoofd arriveerden.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Zo zouden de koolbladeren pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. We nemen de verse koolbladeren uit het midden van de kool, de dikke nerf in het midden van het blad haal je eruit.

De artrosen en slijtagereuma's

Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder zonder dat er sprake is van ernstige ontsteking of algemeen ziek zijn. Artrose, slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten. De weke delen reuma’s. Hier zijn niet de gewrichten zelf, maar is weefsel in de omgeving van de gewrichten aangedaan. In het algemeen is er sprake van gelokaliseerde pijn en ontsteking. Belangrijke ziektebeelden bij weke delen reuma zijn o.a.: Tenniselleboog, lage rugpijn (Lumbago), Ischias, Carpaal tunnel syndroom, Bursitis van schouder of heup. Fibromyalgie en het myofasciale pijn syndroom worden ook beschouwd als weke delen reuma’s.

Het belangrijkste ziektebeeld bij reuma’s van het bot is Osteoporose (botontkalking). Er zijn dus verschillende vormen, oorzaken en uitingen van reumatische aandoeningen. Bij het brozer worden van je botten, zijn gezonde vetten, beweging en zon en de opname van zuurstof door ijzer zijn zeer belangrijk om neurotransmitters aan te maken. Osteoporose kan ontstaan door een schommeling in de hormoonhuishouding, zoals bij de overgang, weerstand, spijsvertering, kwaliteit en opname probleem van de voeding. Osteoporose is het gevolg van een verstoorde balans tussen bot opbouw en botafbraak, en kan worden veroorzaakt door ontstekingen. Fracturen van de heup, polsen en wervels kunnen dan voorkomen.

ReizenReizen

Gewrichten zoals in knieën,  heupen en  en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen ( dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

Pezen zijn anders dan de spieren, ze zijn niet doorbloed. Als pezen opeens langer zwaarbelast worden, zonder warming-up, opeens teveel sporten, na lange tijd stil zitten, te zwaar belast door lichaamsgewicht, het tillen van zware voorwerpen, terugkerende bewegingen, zoals wringen. Kijk ook uit dat je de pezen niet uit laat rekken door een verkeerde en steeds terug kerende houding op een bureaustoel of aan tafel.

Als gewrichten al iets ontstoken zijn, kunnen twee beenderen die verbonden zijn door het gewricht, los komen te zitten, waardoor een bepaalde beweging niet meer mogelijk is. Peesontsteking wordt vaak herkent als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt. Juist om dat deze medicijnen alleen werken bij een doorbloeding van weefsel en dat is bij de pees niet het geval.

Als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken.

SportSport

Triggerpoints geven pijn bij stevige druk en kunnen al leed veroorzaken bij zeer lichte druk. De prikkels in deze punten zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de aanleiding van de klachten, zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. Bij fibromyalgie punten, kunnen al klachten geven bij zeer lichte druk.

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken.

Net als prolactine en dopamine, die elkaar in balans houden, in een ‘gezonde’ situatie is ’s nachts
het prolactine niveau hoog en overdag dat van dopamine. .  Melatonine en serotonine lijken een gelijksoortige ritmische balans te hebben. Melatonine wordt ’s nachts verhoogd, serotonine overdag. Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als er een lage niveau aan serotonine in de darm aanwezig is dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. en een traag werkende schildklier Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld, mogelijk gaat het hier om een snel werkende schilklier en ontstaat er waarschijnlijk diarree.

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn.Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemen
Glutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen cellen (mestcellen). Daarnaast zit histamine ook in verschillende voedingsmiddelen. Daarom is dit stofje altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig, om deze eiwitten af te breken en houdt zo de hoeveelheid histamine in balans. Een teveel aan histamine wordt door verschillende enzymen afgebroken. Wanneer die enzymen een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel. De bijnieren produceren dan een histamine oplossend enzym genaamd  histaminase en wordt voornamelijk aangetroffen in de dunne darm.

Als er langdurig histamine moet worden afgegeven, kunnen de bijnieren uitgeput raken om de afvalstoffen op te ruimen, het hoofd roept de darmen om hulp en laat het lichaam iets trager lopen in de hoop dat het balans tussen cortisol en DHEA herstelt wordt, wat kan leiden tot een iets  lagere bloeddruk en wellicht ook een rol kan gaan spelen bij auto-immuunziekten.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk