Reuma - Artritis

Reuma evenals artritis kunnen pijn en misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de spieren en pezen, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn en/of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen. Deze kunnen in vier grote groepen worden onderverdeeld

Reuma – Artritis, aangetast bindweefselvezels, ontstoken kraakbeen, artrose, Bechterew, peesontsteking

De ontstekingsreuma's

Reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, psoriatisch reuma, polymyalgia reumatica, Lupus. Hierbij is er vaak naast de lokale, ook een algemene ontstekingsreactie die leidt tot ziek zijn. Er kan sprake zijn van een auto-immuun aandoening. Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij collageen een eiwitbestanddeel in bindweefselvezels en (kraakbeen) wordt aangetast. Deze ziekte wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, ziekten waarbij het afweersysteem antistoffen vormt die het eigen lichaamsweefsel aanvallen. De ziekte wordt gekenmerkt door een niet-etterige ontsteking van verscheidene gewrichten, later gevolgd door vernietigende veranderingen, en verschrompeling van spieren en huid in de omgeving van de aangetaste gewrichten. De milt en de nieren spelen ook een grote rol in deze aandoeningen.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening. Als je de ziekte van Bechterew hebt, krijg je chronische ontstekingen. Vooral in de gewrichten in je bekken en wervelkolom. Ook de gewrichten in je borstbeen en in je armen of benen kunnen ontstoken raken. Verder komen ook oogontstekingen soms voor. Symptomen van Bechterew: Terugkerende rugpijn; Terugkerende stijfheid; Gewrichtspijn; Gezwollen gewrichten; Ontstoken of pijnlijke gewrichten;  Rug wordt krommer; Soms ogen, hart, longen, oren aangetast; Oogirisontsteking; Verdoofd of tintelend gevoel in botten en gewrichten. Heb je deze symptomen, ga dan altijd eerst langs een huisarts, heb je een diagnose, dan kun je voor een natuurlijk stofje bij mij terecht.

Ontstekingsreacties belemmeren de opname van voedingsstoffen

Ook de darmen spelen hier weer een grote rol en dan spreek ik over de lekkende darm, wanneer het slijmvlies is aangetast, laat deze afvalstoffen door en kan je organen bereiken, juist de goede stoffen, als mineralen en vitaminen kunnen daardoor niet goed worden opgenomen, waardoor je hevige vermoeidheidsklachten kan krijgen, vaak worden er dan veel voedingssupplementen geslikt om dit te kort op te vullen. Helaas worden hier de problemen niet mee opgelost en zal je wat moeten doen om de darm weer te herstellen. Jicht en pseudo jicht. Hierbij hebben afvalstoffen, zoals urinezuur bij jicht, zich opgehoopt en zich als kristallen afgezet in gewrichten. Dit leidt tot lokale pijn en ontstekingsreacties. 

Zenuwpijn voelt anders dan wondpijn, de pijn zit dan in het gebied van de beschadigde zenuw en kan in de arm, het been of de romp ontstaan. Het is vaak moeilijk uit te leggen wat je voelt. De pijn lijkt niet op gewone pijn, maar is branderig, borend, zeer pijnlijk, scherp, koud of juist warm en gaat vaak samen met tintelingen, de huid voelt dan vaak doof aan en je voelt dan toch pijn. Er zijn vele oorzaken van zenuwpijn. Deze pijn kan ontstaan na een gordelroos infectie. Soms ontstaat de pijn door chronische ziekte of vitaminegebrek (lekkende darm/maag), bij diabetes, langdurig alcohol gebruik of blootstelling aan giftige stoffen of chemotherapie. Veel mensen hebben hun klachten gekregen naar aanleiding van een chirurgische ingreep of ongeval.

Zo zou de koolbladeren pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. Omschrijving hoe de koolbladeren te gebruiken. Je neemt de verse koolbladeren uit het midden van de kool. De dikke nerf in het midden van het blad haal je eruit. Lees verder….

EreadersEreaders

De artrosen of slijtagereuma's

Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder zonder dat er sprake is van ernstige ontsteking of algemeen ziek zijn. Artrose, slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten. De weke delen reuma’s. Hier zijn niet de gewrichten zelf, maar is weefsel in de omgeving van de gewrichten aangedaan. In het algemeen is er sprake van gelokaliseerde pijn en ontsteking. Belangrijke ziektebeelden bij weke delen reuma zijn o.a.: Tenniselleboog, lage rugpijn (Lumbago), Ischias, Carpaal tunnel syndroom, Bursitis van schouder of heup. Fibromyalgie en het myofasciale pijn syndroom worden ook beschouwd als weke delen reuma’s. 

De reuma's van het skelet

Het belangrijkste ziektebeeld bij reuma’s van het bot is Osteoporose (botontkalking). Er zijn dus verschillende vormen, oorzaken en uitingen van reumatische aandoeningen. Osteoporose, beweging buitenlucht en hormonen