Moe zijn, CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn er doorgaans langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat er veel minder gedaan kan worden dan men gewend was. Dit kan gebeuren op het werk, een studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed en deze schade kan enorm groot zijn, wanneer er niets aan de door stress gerelateerde allergische reacties gedaan wordt en een steeds oplaaiend immuunsysteem

CVS, chronisch vermoeid, verandering hormoonproductie, Moe, negatieve emoties, disbalans tussen darm en hoofd

Uitputting, door jarenlang onbegrip en onderzoek

Het lijkt erop dat sommige traumatische gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte, wat valt te verklaren, door de al door maar te kort aan energie, gaat men anders eten en al snel weet het brein, dat er van de snelle koolhydraten en suiker, snelle energie ontstaat, wat onherroepelijk verteringsproblemen kan geven, maagzuur ontstaat en er maagzuurremmers worden voor geschreven.

Honger vaak verward met verteringsproblemen

Dyspepsie wordt vaak met honger verward, omdat er een beverig, misselijk of zwak gevoel kan ontstaan en het eten van voedsel de symptomen doet verdwijnen. Met het gevolg  dat er voedingsstoffen tekort kunnen komen en het lichaam daardoor nog eens belast wordt met allerlei situaties en emoties die veranderen door het wijzigen van de hormoonproductie in het hoofd en slaat alarm en zoekt contact met de darmen.

Schimmelinfectie door de vele suikers en koolhydraten

Het hoofd gaat op zoek naar  energie en al snel weet het slimme brein, waar deze snelle energie vandaan haalt. Het begint met onschuldige kleine beetjes suiker en kleine vette hapjes, een schimmelinfectie ligt nu op de loer en deze foute bacteriën, willen nog meer suiker en koolhydraten en zo beland het lichaam in een visuele cirkel, waar het hoofd blijft zeuren.

CVS kan een ieder, letterlijk buiten sluiten en beperken in alles wat ondernomen wordt

CVS Chronisch Vermoeidheidssyndroom, betekend veel meer dan alleen moe zijn, je kunt je werk kwijt raken, ook de mensen om je heen, je kunt zelfs je kinderen of kleinkinderen kwijt raken, door alle onbegrip van de buitenwereld, die niet weten wat echt moe zijn is. Het brengt je vaak in een isolement en het ergste is, dat je daar niet in wordt herkent. Verstandig tijdens deze periode is om voldoende eiwitten en de juiste vetten te eten uit bijvoorbeeld vis en noten. 

GezondheidGezondheid

Het chronische-vermoeidheidssyndroom wordt vaak onderschat

Het Chronische-Vermoeidheidssyndroom is een ernstig leven beperkende aandoening. Het gaat om ernstige vermoeidheidsklachten die vaak niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Mensen met CVS voelen zich voortdurend lichamelijk en geestelijk moe en uitgeput. Rust verbetert de symptomen niet. Daarnaast zijn er vaak ook griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Ook andere lichamelijke klachten, zoals gevoelige hals- of okselklieren, spier- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn en een niet-verfrissende slaap zijn bekend.Gevolgen voor het sociaal functioneren en ook beroepsmatig

Het staat vast dat CVS-beperkingen oplegt aan het persoonlijk, beroepsmatig en sociaal functioneren. De levenskwaliteit van mensen met CVS is dan ook lager dan die van gezonde mensen. Vermoedelijk zijn er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen met CVS, hiervan is driekwart vrouw. Het merendeel is volwassen, maar de aandoening komt ook steeds vaker bij jongeren voor.

Steeds meer jongeren met vermoeidheidsklachten, door stress

Doordat de klachten heel divers en weinig specifiek zijn, ontbreken er vaak diagnostische tests waarmee een eenduidige diagnose gesteld kan worden. Mede omdat CVS steeds meer jongeren met het beeld van chronisch vermoeidheid laat zien, is hier wellicht een link te leggen tussen vervroegd pre-diabetes en stress. Het lichaam gaat energie besparen, minder beweging is het risico en uiteindelijk kunnen er ijzertekort en erfelijkheid risico’s als vitamine B12 tekort ontvlammen.

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

  • Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen;
  • In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. De moeders van deze kinderen vertonen vergelijkbare symptomen en vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen;
  • Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan

De Gezondheidsraad stelt in haar rapport dat bij CVS er een ontregeling optreedt van regelsystemen of van de communicatie tussen regelsystemen. Het klachtenpatroon lijkt te duiden op ontregeling van zowel het centrale zenuwstelsel, hormoonstelsel als het immuunsysteem. Ook een verstoring van het neuro hormonale systeem zoals de hypothalamus-hypofyse-as en van het dopaminerge systeem (heeft 3 dopamine opname receptoren), lijken aanknopingspunten te zijn.

Eiwitten zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als de hersenen zijn opgebouwd uit proteïne . De bouwstenen die gemetseld zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. Het zelfde geldt voor onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, kan er lekkage ontstaan. en daardoor bloedarmoede ontstaan.

Verschillende eiwitten met elk een eigen taak

Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om cholesterol in evenwicht te houden en het  homocysteïne niveau.

Hoog gevoeligheid, het waarnemen van meer prikkels kan een oorzaak zijn, vaak is hier weinig begrip voor. Je kan de pech hebben, dat je omgeving hier niets van weet en dan kan je heel goed bedolven worden onder stress, eenzaamheid en onbegrip. Hoog gevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn.

Uitputting door levenservaring en het aanvoelen van iemands anders problemen

Door deze voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het daarom dat een Hoog gevoelige mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig jezelf te zijn. Want niet-hoog gevoelige mensen begrijpen hun gevoelige collega’s, vrienden of familie niet altijd. Daar ligt dan ook wel eens een hindernis en kan ontzettend veel stress geven of de hoog gevoelige kan misbruikt worden door zijn of haar kwaliteiten, waardoor uitputting kan ontstaan.

Projectie is wanneer we eigenschappen of emoties van onszelf trachten te ontkennen, verbergen of verdringen door de ontstane situatie aan iemand anders toe te schrijven. Dit frustrerende projecteren  gebeurt vaak onbewust. Dit soort van spiegelen is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties met de beloning dat het niet aan ons zelf kan liggen.

Angst en onzekerheid over identiteit

Als mensen niet met iemand kunnen praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid vaak verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen.

Herkeninning bij een begeleiding helpt

Als iemand wil veranderen, kan dit door iemand die de nodige ervaring heeft en die zowel hoog gevoelig is en opgeleid tot Orthomoleculair Therapeut en voedingsdeskundige, om goed te kijken, waar het niet alleen in de omgeving mis gaat, maar ook wat er gebeurd tussen darm en hoofd. Mijn beroep is spiritueel creatief coach, met Aartsengelen, totemdieren, westerse en Chinese astrologie, gaan we samen jou weer enthousiast maken voor het leven.

Ieder mens heeft 5 zintuigen, reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld om je heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Innerlijke waarnemingen, worden waargenomen door het zesde zintuig en is een belangrijke raadgever. Aartsengelen kunnen helpen in zeer moeilijke tijden van stress, loslaten, meer rust tot een doel in het leven te vinden.
Leer luisteren naar het zesde zintuig, onze innerlijke stem, verbonden met het voorhoofdchakra en herken de tekens die worden gegeven, door het pad samen met de aartsengelen te volgen.  Voordat er een engelenkaart uit de stapel gehaald kan worden, is het nodig eerst te zorgen voor de juiste energie in de omgeving, rondom de kaarten. Dit gebeurd d.m.v. een vragenlijst, welke wordt ingevuld vooraf de kaartlegging, die we samen doornemen.

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we zuurstof en prana nodig. De zuurstof die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen. Prana zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen, speeksel en zorgt het voor een juiste spijsvertering.

De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra’s hun werk kunnen blijven doen. Het lymfestelsel werkt als een soort rioolsysteem. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water.