Moe / CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed en deze schade kan enorm groot zijn, wanneer er niets aan allergische reacties gedaan wordt en een steeds oplaaiend immuunsysteem. 

CVS, chronisch vermoeid, verandering hormoonproductie, Moe, negatieve emoties, disbalans tussen darm en hoofd

Je raakt uitgeput, als je niet begrepen wordt en door jarenlang onderzoek

Het lijkt erop dat sommige traumatische gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte, wat valt te verklaren, als je een voedingsstoffen tekort ontdekt en het lichaam daardoor nog eens belast wordt met allerlei situaties en emoties die veranderen door het wijzigen van de hormoonproductie in het hoofd en slaat alarm en zoekt contact met de darm en het brein gaat op zoek naar  energie en al snel weet het slimme brein, waar deze snelle energie vandaan haalt. Het begint met onschuldige kleine beetjes suiker en kleine vette hapjes, een schimmelinfectie ligt nu voor de hand en deze foute bacteriën, willen nog meer suiker en koolhydraten en zo beland je een een visuele cirkel, maar het hoofd blijft zeuren. 

CVS kan je letterlijk buiten sluiten en je beperken in alles wat je doet

CVS Chronisch Vermoeidheidssyndroom, betekend veel meer dan alleen moe zijn, je kunt je werk kwijt raken, ook de mensen om je heen, je kunt zelfs je kinderen of kleinkinderen kwijt raken, door alle onbegrip van de buitenwereld, die niet weten wat echt moe zijn is. Het brengt je vaak in een isolement en het ergste is, dat je daar niet in wordt herkent. Verstandig tijdens deze periode is om voldoende eiwitten en de juiste vetten te eten uit bijvoorbeeld vis en noten. Het is noodzakelijk om naar je darmen te kijken, nemen je darmen wel voedingsstoffen op? Want vaak wordt er wel bewust gegeten, maar het resultaat blijft dan vaak uit. 

Het chronische-vermoeidheidssyndroom wordt vaak onderschat

Het Chronische-Vermoeidheidssyndroom is een ernstig levensbeperkende aandoening. Het gaat om ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Mensen met CVS voelen zich voortdurend lichamelijk en geestelijk moe en uitgeput. Rust verbetert de symptomen niet. Daarnaast zijn er vaak ook griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Ook andere lichamelijke klachten, zoals gevoelige hals- of okselklieren, spier- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn en een niet-verfrissende slaap zijn bekend.

Gevolgen voor het sociaal functioneren en ook beroepsmatig

Het staat vast dat CVS-beperkingen oplegt aan het persoonlijk, beroepsmatig en sociaal functioneren. De levenskwaliteit van mensen met CVS is dan ook lager dan die van gezonde mensen. Vermoedelijk zijn er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen met CVS, hiervan is driekwart vrouw. Het merendeel is volwassen, maar de aandoening komt ook steeds vaker bij jongeren voor. Doordat de klachten heel divers en weinig specifiek zijn, ontbreken er vaak diagnostische tests waarmee een eenduidige diagnose gesteld kan worden. Mede omdat CVS steeds meer jongeren met het beeld van chronisch vermoeidheid laat zien, is hier wellicht een link te leggen tussen vervroegd pre-diabetes en stress. 

Achtereen sluitend zes maanden moe, zonder lichamelijke verklaring

Het diagnosticeren van CVS gebeurt aan de hand van een internationaal erkende casusdefinitie van de Amerikaanse Centre for Disease Control. Het belangrijkste criterium hierin is dat de ernstige, aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid minstens 6 maanden bestaat zonder lichamelijke verklaring. Tevens is opgenomen dat de vermoeidheid niet verbetert met rust. Samenhang met organen. Pathofysiologie, bestuderen van effecten in samenhang met organen.

MuziekMuziek

De Gezondheidsraad stelt in haar rapport dat bij CVS er een ontregeling optreedt van regelsystemen of van de communicatie tussen regelsystemen. Het klachtenpatroon lijkt te duiden op ontregeling van zowel het centrale zenuwstelsel, hormoonstelsel als het immuunsysteem. Ook een verstoring van het neuro hormonale systeem zoals de hypothalamus-hypofyse-as en van het dopaminerge systeem (heeft 3 dopamine opname receptoren), lijken aanknopingspunten te zijn.

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

  • Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen;
  • In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. De moeders van deze kinderen vertonen vergelijkbare symptomen en vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen;
  • Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan 

Eiwitten zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken.

Hoog gevoeligheid, het waarnemen van meer prikkels kan een oorzaak zijn, vaak is hier weinig begrip voor. Je kan de pech hebben, dat je omgeving hier niets van weet en dan kan je heel goed bedolven worden onder stress, eenzaamheid en onbegrip. Hoog gevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn. Door hun voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het daarom dat een Hoog gevoelige mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig jezelf te zijn. Want niet-hoog gevoelige mensen begrijpen hun gevoelige collega’s, vrienden of familie niet altijd. Daar ligt dan ook wel eens een hindernis en kan ontzettend veel stress geven of de hoog gevoelige kan misbruikt worden door zijn of haar kwaliteiten, waardoor uitputting kan ontstaan.

Laat de ander uniek zijn, we hebben allemaal ons pad te bewandelen

Als hoog gevoelige mensen, hun creatieve karakter niet kunnen gebruiken, kan dit lijden tot depressies, baanverlies en vereenzaming, zelfs binnen het gezin, dit komt omdat ze zich dan afgewezen voelen en wees nu echt eerlijk, wie zou het leuk vinden om afgewezen te worden op dat, wat in hem of haar leven belangrijk is. Zo vindt de één autoracen belangrijk, de ander voetbal, weer ander eten, werken, filosofie, schilderen of kaart leggen, wat je ook doet, het is jouw identiteit en daar heeft een ander van af te blijven.

Angst en onzekerheid over identiteit

Als men niet met iemand kan praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen. Als iemand wil veranderen, kan dit door iemand die de nodige ervaring heeft en die zowel hoog gevoelig is en opgeleid tot Orthomoleculair Therapeut om goed te kijken, waar het niet alleen in de omgeving mis gaat, maar ook wat er gebeurd tussen darm en hoofd. Mijn beroep is spiritueel creatief coach, met Aartsengelen, totemdieren, westerse en Chinese astrologie, gaan we samen jou weer enthousiast maken voor het leven.