Moe / CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed en deze schade kan enorm groot zijn, wanneer er niets aan allergische reacties gedaan wordt en een steeds oplaaiend immuunsysteem 

Je raakt uitgeput, als je niet begrepen wordt en door jarenlang onderzoek

Het lijkt erop dat sommige traumatische gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte, wat valt te verklaren, als je een voedingsstoffen tekort komt en deze ook nog eens belast wordt door allerlei situaties. Even een voorbeeld: In mijn jonge levensjaren, waren er ingrepen gedaan i.v.m. Cystes op eierstokken, deze zijn operatief weg gehaald, dat er gevolgen waren, dat werd zo’n 40 jaar geleden niet verteld. Toen er klachten ontstonden, werd ik jaren onderzocht. 

Toen een bekende oorzaak aan het licht kwam "Mijn eigen verhaal"

Ziekenhuis in en uit, op de dokter had ik een abonnement zo leek het wel, elke maand zat ik er wel een keer. Maar zonder resultaat en raakte steeds vermoeider, omdat ik er van overtuigd was, dat de dokter het zou weten. Dus zelf hoefde ik niets te doen, er veranderde niets, werd alleen maar uitgeputter en uiteindelijk wilden ze mij antidepressiva voorschrijven. Nou toen was voor mij de maat vol en ging op onderzoek uit. Om het verhaal kort te houden. De cysten die weggehaald waren, hadden de eierstok en eileider meegenomen, de eierstokken maken progesteron aan dit hormoon maakt het grootste deel cortisol aan. Lees in mijn artikel hieronder wat de gevolgen verder voor mij waren. Dat is waarom ik ben gaan studeren en daarom ben ik zo gedreven in mijn vak, om maar te zwijgen dat een leeftijdgenootje op 16 jarige leeftijd om een volle maag ging zitten en ik een plof hoorde, 4 jaar later had ik 3 maagzweren, maar dat even terzijde, ook toen werd ik niet gehoord.
 
Verminderde progesteron met gevolgen voor het hormoon cortisol
Nervus vagus, de verbinding tussen darmen en hoofd

CVS Chronisch Vermoeidheidssyndroom, betekend veel meer dan alleen moe zijn, je kunt je werk kwijt raken, ook de mensen om je heen, je kunt zelfs je kinderen kwijt raken. Het brengt je vaak in een isolement en vaak word je daar niet in herkent. En dat gebeurde, ik verloor mijn baan, kon niet meer en nam ontslag. Mijn hele verhaal lees je onder “Over Albican”

 
 • Verstandig tijdens deze periode is om voldoende eiwitten en de juiste vetten te eten uit bijvoorbeeld vis en noten, dit kun je verder ondersteunen door een voedingssupplement. Wil je ondersteuning, neem dan gerust contact met mij op. Verzend een bericht
 • Het chronische-vermoeidheidssyndroom wordt vaak onderschat
  Het Chronische-Vermoeidheidssyndroom is een ernstig levensbeperkende aandoening. Het gaat om ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Mensen met CVS voelen zich voortdurend lichamelijk en geestelijk moe en uitgeput. Rust verbetert de symptomen niet. Daarnaast zijn er vaak ook griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Ook andere lichamelijke klachten, zoals gevoelige hals- of okselklieren, spier- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn en een niet-verfrissende slaap zijn bekend
 • Gevolgen voor het sociaal functioneren & beroepsmatig
  Het staat vast dat CVS-beperkingen oplegt aan het persoonlijk, beroepsmatig en sociaal functioneren. De levenskwaliteit van mensen met CVS is dan ook lager dan die van gezonde mensen.
  Vermoedelijk zijn er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen met CVS, hiervan is driekwart vrouw. Het merendeel is volwassen, maar de aandoening komt ook steeds vaker bij jongeren voor.

  Doordat de klachten heel divers en weinig specifiek zijn, ontbreken er vaak diagnostische tests waarmee een eenduidige diagnose gesteld kan worden.

 • Het diagnosticeren van CVS gebeurt aan de hand van een internationaal erkende casusdefinitie van de Amerikaanse Centre for Disease Control. Het belangrijkste criterium hierin is dat de ernstige, aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid minstens 6 maanden bestaat zonder lichamelijke verklaring. Tevens is opgenomen dat de vermoeidheid niet verbetert met rust.
 • Samenhang met organen. Pathofysiologie, bestuderen van effecten in samenhang met organen.
  De Gezondheidsraad stelt in haar rapport dat bij CVS er een ontregeling optreedt van regelsystemen of van de communicatie tussen regelsystemen. Het klachtenpatroon lijkt te duiden op ontregeling van zowel het centrale zenuwstelsel, hormoonstelsel als het immuunsysteem. Ook een verstoring van het neuro hormonale systeem zoals de hypothalamus-hypofyse-as en van het dopaminerge systeem lijken aanknopingspunten te zijn.

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

 • Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen.
 • In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. De moeders van deze kinderen vertonen vergelijkbare symptomen en vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen
 • Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan en moet ik dit individueel onderzoeken. Door middel van een anamnese (een vragenlijst en indicatie testen, mogelijk aanvullend door bloedonderzoek. Hiervoor ben ik aangesloten bij een laboratorium.

Hooggevoeligheid, stress, eenzaamheid en onbegrip

Hooggevoeligheid, het waarnemen van meer prikkels kan een oorzaak zijn, vaak is hier weinig begrip voor. Je kan de pech hebben, dat je omgeving hier niets van weet en dan kan je heel goed bedolven worden onder stress, eenzaamheid en onbegrip. 

Zie mijn artikelen, mogelijkheid je aan te melden bij mijn Facebookgroep voor hooggevoeligheid, klik op de knop Facebook groep en verstuur dat je graag in de groep wilt. Dit is geheel gratis en alleen voor mensen die hooggevoelig zijn, om elkaar te helpen en te steunen. 

 
 

Hoog gevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn. Door hun voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het daarom dat een Hooggevoelige mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig jezelf te zijn. Want niet-hooggevoelige mensen begrijpen hun gevoelige collega’s, vrienden of familie niet altijd. Daar ligt dan ook wel eens een hindernis.

Als men niet met iemand kan praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen. 

Als hooggevoelige mensen, hun creatieve karakter niet kunnen gebruiken, kan dit lijden tot depressies, baanverlies en vereenzaming, zelfs binnen het gezin, dit komt omdat ze zich dan afgewezen voelen en wees nu echt eerlijk, wie zou het leuk vinden om afgewezen te worden op dat, wat in hem of haar leven belangrijk is. Zo vindt de één autoracen belangrijk, de ander voetbal, weer ander eten, werken, filosofie, schilderen of kaart leggen, wat je ook doet, het is jouw identiteit en daar heeft een ander van af te blijven.

 
 

 

 • Opmerkzaamheid, het oppikken van belangrijke onopvallende signalen;
 • Empathie en gevoel voor het samenwerkingsproces, zorgvuldigheid;
 • Creativiteit en kracht;
 • Gedrevenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Een sterke wens om een zinvolle bijdrage te leveren;
 • Een vooruitziende blik en het signaleren van risico’s in vroeg stadium

De hoog gevoelige kent heel goed deze kenmerken, maar is heel bescheiden, vaak doet deze er niets mee en valt vaak ten prooi aan de omgeving, die misbruik van de goed gelovige hoog gevoelige maakt, die voor veel problemen, in korte tijd een oplossing weet te bedenken voor iedereen om zich heen. Een hoog gevoelige heeft niet door, dat men ook maar de intentie heeft om misbruik van deze kwaliteiten te maken en de ander, zoals werkgever, collega’s, partner of de omgeving, geven daar liefde voor terug. Eenmaal de hoog gevoelige uitgeput is, zijn de profiteurs vertrokken. Zo hard is de wereld en toch blijft de hoog gevoelige in een betere wereld geloven, hoe bijzonder. 

Hulp nodig?

Neem altijd eerst contact met je arts op, bereid je thuis goed voor en schrijf in alle rust op

Bijvoorbeeld: welke punten je wilt bespreken, begin hier al een week van te voren mee en houd dagelijkse belemmeringen bij, wanneer voelde jij verslechtering en wanneer verbetering, heb je hulp nodig, maak even een afspraak voor een gratis kennismakingsconsult