Moe zijn, CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn er doorgaans langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat er veel minder gedaan kan worden dan men gewend was. De burn-out achtige klachten kunnen ontstaan op het werk, gedurende een studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze burn-out lijkende klachten. Vaak veroorzaakt door disfunctie tussen hersen-darm-as met psychische problemen en worden vaak niet serieus genomen of modeziekte genoemd, met gevolg dat er schade optreed aan organen en transportsysteem.

CVS, chronisch vermoeid, verandering hormoonproductie, Moe, negatieve emoties, disbalans tussen darm en hoofd

Wanneer er niets aan de door stress gerelateerde allergische reacties gedaan wordt, ontstaat er teveel histamine om het lichaam te beschermen. De bloedvat verwijdende stof is een neurotransmitter en is een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar en werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker en kunnen dan niet slapen, omdat we niet kunnen rennen en rusten tegelijk. Deze verstoringen in het aminozuurevenwicht kunnen gedeeltelijk het gevolg zijn van virale infecties, endometriose en pre-diabetes, die darmschade veroorzaken.

De route om het lichaam aan te zetten tot herstel

Methionine houdende voeding als paranoten, pompoenpitten en sesamzaad, kan helpen het lichaam van teveel aan histamine ongedaan te maken via methylering, door homocysteïne opruimen. Methylatie bestaat uit een 3-tal routes die in elkaar overlopen. Het voorziet de cellen van zwavel, wat als voorbeeld gehaald wordt uit knoflook, broccoli-kiemzaden, witte kool en asperges.

Het belang van soepele bloedvaten

Hiervoor zijn echter wél een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig uit de B-serie en choline uit bijvoorbeeld ei, bloemkool en amandelen, zodat de afzetting van de gevaarlijke LDL cholesterol tegen de vaatwanden verminderd en de bloedvaten soepel blijven mocht histamine een allergische reactie geven en de cellen opzwellen, zodat er geen rode bloedlichaampjes kunnen gaan lekken.

De bescherming van de celwand

Als er voldoende zwavel en hulpstoffen aanwezig zijn gaat de omzettingsroute verder naar glutathion en dat is één van de allersterkste lichaamseigen antioxidanten. Het beschermt vet- en eiwitstructuren in de celwand tegen “vrije radicalen”, moleculen die vrijkomen als bijproduct van bijvoorbeeld de ademhaling maar ook als gevolg van stress en zware metalen. ondersteunt het immuunsysteem en biedt bescherming tegen virussen, bacteriën, carcinogenen en parasieten. Ook is het een belangrijk onderdeel om de lever te ontgiften.

Een tekort aan glutathion

  • Een verslechterde weerstand tegen griep,
  • Schimmelinfecties, bacteriën en virussen;
  • Onbalans tussen rust en actie;
  • Niet goed kunnen slapen

Een balans in dierlijke en plantaardige eiwitten

Om het lichaam verder te herstellen is er ook eiwitrijk dierlijk voedsel nodig, zoals vlees, vis in combinatie met plantaardige eiwitten, zoals uit allerlei soorten bonen. Het gaat niet om heel grote hoeveelheden. Vrouwen hebben maar drie vuisten vol aminozuren nodig, daarentegen voor de man 6 vuisten eiwithoudende producten, omdat hij veel meer spieren heeft en vaak zwaarder werk doet.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Uitputting, door jarenlang onbegrip en onderzoek

Het lijkt erop dat sommige traumatische gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte, wat valt te verklaren, door de al door maar te kort aan energie, gaat men anders eten en al snel weet het brein, dat er van de snelle koolhydraten en suiker, snelle energie ontstaat, wat onherroepelijk verteringsproblemen kan geven, maagzuur ontstaat en er maagzuurremmers worden voor geschreven, met een blijvende voedingsbodem aan onverteerde resten zijn alleen de schimmels nog blij en de infectie verteld precies wat het repetielenbrein nodig heeft.

Honger vaak verward met verteringsproblemen

Dyspepsie wordt vaak met honger verward, omdat er een beverig, misselijk of zwak gevoel kan ontstaan en het eten van voedsel de symptomen doet verdwijnen. Met het gevolg  dat er voedingsstoffen tekort kunnen komen en het lichaam daardoor nog eens belast wordt met allerlei situaties en emoties die veranderen door het wijzigen van de hormoonproductie in het hoofd en slaat alarm en zoekt contact met de darmen. 

Schimmelinfectie door de vele suikers en koolhydraten

Het hoofd gaat op zoek naar energie en al snel weet het slimme brein, waar deze snelle energie vandaan haalt. Het begint met onschuldige kleine beetjes bewerkte suikers, koolhydraten en kleine vette hapjes, een schimmelinfectie ligt nu op de loer en deze foute bacteriën en ontstaat er een ware zoethonger, en zo beland het lichaam in een visuele cirkel, waar het hoofd blijft zeuren om snellere geest en arbeidsvermogen. Een suikerverslaving komen we niet meer zomaar vanaf, het is het moeilijkst dieet wat er is.

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het lijnen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.

CVS kan een ieder, letterlijk buiten sluiten en beperken in alles wat ondernomen wordt

CVS Chronisch Vermoeidheidssyndroom, betekend veel meer dan alleen moe zijn, zo kan iemand met uitputting werk het kwijt raken, zelfs het sociaal leven om zich heen, zoals kinderen of kleinkinderen niet meer kunnen zien, door alle onbegrip van de buitenwereld, die niet weten wat echt moe zijn is. Het kan een periode zijn van isolement en het ergste is, dat iemand daar niet in wordt herkent. Verstandig tijdens deze periode is om voldoende eiwitten en de juiste vetten te eten uit bijvoorbeeld vis en noten. 

Het chronische-vermoeidheidssyndroom wordt vaak onderschat

Het Chronische-Vermoeidheidssyndroom is een ernstig leven beperkende aandoening. Het gaat om ernstige vermoeidheidsklachten die vaak niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Mensen met CVS voelen zich voortdurend lichamelijk en geestelijk moe en uitgeput. Rust verbetert de symptomen niet. Daarnaast zijn er vaak ook griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Ook andere lichamelijke klachten, zoals gevoelige hals- of okselklieren, spier- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn en een niet-verfrissende slaap zijn bekend.

Gevolgen voor het sociaal functioneren en ook beroepsmatig

Het staat vast dat CVS-beperkingen oplegt aan het persoonlijk, beroepsmatig en sociaal functioneren. De levenskwaliteit van mensen met CVS is dan ook lager dan die van gezonde mensen. Vermoedelijk zijn er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen met CVS, hiervan is driekwart vrouw. Het merendeel is volwassen, maar de aandoening komt ook steeds vaker bij jongeren voor. 

Steeds meer jongeren met vermoeidheidsklachten, door stress

Doordat de klachten heel divers en weinig specifiek zijn, ontbreken er vaak diagnostische tests waarmee een eenduidige diagnose gesteld kan worden. Mede omdat CVS steeds meer jongeren met het beeld van chronisch vermoeidheid laat zien, is hier wellicht een link te leggen tussen vervroegd pre-diabetes en stress. Het lichaam gaat energie besparen, minder beweging is het risico en uiteindelijk kunnen er ijzertekort en erfelijkheid risico’s als vitamine B12 tekort ontvlammen.

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

  • Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, altijd aan staan en nooit kunnen ontspannen, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen;
  • In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. De moeders van deze kinderen vertonen vergelijkbare symptomen en vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen;
  • Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan.

Bij CVS kan er een ontregeling optreden tussen regelsystemen of van de communicatie tussen zenuwcellen. Het klachtenpatroon lijkt te duiden op ontregeling van zowel het centrale zenuwstelsel, hormoonstelsel als het immuunsysteem. Ook een verstoring van het neuro hormonale systeem zoals de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en van het dopaminerge systeem, lijken aanknopingspunten te zijn. Rusten kan niet gelijk met rennen en er zal er dus maar eentje aan kunnen staan.

Slijmvliezen darmen, huid, maag en mond dienen als bescherming en het opnemen van voedingsstoffen

De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en dat deze vaak giftige stoffen afgevoerd moeten worden door ons spijsverteringssysteem en ons lichaam veilig dienen te verlaten. De keelchakra kan bijvoorbeeld beschadigd raken door roken, drugs, alcohol, suikers, bewerkte koolhydraten en overmatig te eten, ‘t geeft een overbelasting van histamine en verteringsproblemen. Het is belangrijk dat we onze emoties uiten en niet onderdrukken.

Bacteriële over groei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.  Meerdere mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen en zichtbare schimmelnagels. Beschadigingen aan het slijmvlies in de darmen kan slaapproblemen veroorzaken zorgt voor onrust tussen rust en een actief leven. Serotonine is voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaalHet is interessant om te weten, waarom neemt bijvoorbeeld Serotonine niet goed op via de darm.

Huid en slijmvliesverzorging lijn met Aloë Vera, met uitleg over verschillende behandelingen

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige onderhoud, die helpen de zichtbaarheid van huid en slijmvliesirritatie te verminderen. Ze stimuleren egale auralagen en ondersteunen de schoonheid van binnenuit, want ons vel werkt samen met de lever. De producten kunnen het beschermende epitheel soepeler en zachter maken, de producten zijn parfumvrij! Drink altijd voldoende water 💧 eet vezels uit groenten🥑 eet vaker puur vet, beweeg en neem momentjes om te rusten
ProductnaamInformatie over het productWaarvoor te gebruikenOverige informatieGezicht en huidproblemen
Milde reinigingslotion, zonder parfum➡️Reinigingslotion✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷Voeten ;
✅⤷ Benen;
✅⤷ Handen;
✅⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Houdt het interne systeem ook schoon, Het lichaam als de beste dokter

Prijslijst
Voorhoofd - Stress
➡️Water drinken
➡️Disbalans tussen rennen en rusten
Firming serum, parfumvrij➡️Firming serum✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid
Drink voldoende vocht
Prijslijst
Tussen wenkbrauwen
➡️Leverfalen
➡️Nierfalen
➡️Te veel maagzuur
Restoring crème➡️Herstellende crème✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Eet voldoende vezels

Neus
➡️Luchtwegen
➡️Hart en bloeddruk
Het aloe bio-cellulose mask➡️Reinigend masker met Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid masker
Onbewerkte vetten houden de huid soepelRechter wang
➡️Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen
➡️Pas op! Teveel suiker inname
Infinite Forever set➡️Dag - nachtcreme met parfumvrije reiniging en verjongingsgel voor de huid, voor mannen en vrouwen✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid:
✅⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Een gezonde huid, beschermt onze AuraLinker wang
➡️Mijd bewerkte vetten<Gal en lever falen/a>
Aloe Body Wash✅ Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. Lees meer...✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
De beste reiniging van de huid, isgewicht en energiebalans, zodat de cellen ons beschermen en niet vergroten. Wang dichtbij de neusvleugels
➡️Darmklachten
➡️Ontdek welke voeding problemen geeft
Aloe Body Lotion➡️Meer informatie over de ingrediënten✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
PrijslijstKin
➡️Milt, spijsverteringsklachten
➡️Hormonaal disbalans
Aloë Vera Lips, multifunctioneel EHBO kidjeTe gebruiken bij
✅ Insectensteken;
✅ Stekende pijn bij brandnetel;
✅ Kleine brand en snijwondjes;
✅ Pijnlijke en ruwe voetzooltjes van hond of kat. Meer informatie
Neem altijd 2 sticks mee, eentje voor uw huisdier en voor uzelf, zodat er altijd een hygiënische omgeving is.Voor gezonde darmen, huid en lever, obstipatie voorkomenKaaklijn
➡️Problemen met het gebit en tandvlees
➡️Tandpasta met Aloë Vera
Propolis huid crème✅ Propolis crème ondersteuneMeer informatien het herstel van de huid. Voor de huid, niet om in te nemenStel een vraagEen dermatoloog kan een diagnose stellen, alvorens met zelfzorg producten wordt begonnen
➡️Forever Aloe Vera Gel✅ Aloe Vera Gel is een pure aloë drank met 99,7% aloë vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷Mond;
✅⤷ Als drank te gebruiken
Aloë Vera drinkgel (12 x 330 ml)
• Gel uit het binnenblad van de plant
➡️Meer informatie over de gel
Stel een vraag
➡️ Tandpasta zonder fluor✅ Voor gezond tandvlees Gebitsverzorgingsgel van Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Mondverzorging
⬇️
Eet wat vaker 🥕 worteltjes voor fluor
🔵 ➡️ Vijfde chakra

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Hormonen zijn chemische stoffen, en hebben een uitwerking op o.a. organen, stofwisseling en weefsels van het lichaam, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. Hormonale stoffen worden vervoerd door het bloed en afgebroken in de lever. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Hypothyreoïdie, als de schildklier het schakelen van de hersen-darm-as trager maakt

De schildklier is een schakelcentrum tussen darmen en hoofd, het toestemmingsorgaan controleert op stress, overvolle glucosecellen, bacteriën en virussen, deze controlepost kijkt of er voldoende energie is om spijsverteringsprocessen volledig af te ronden. Bij energieverlies kunnen auraenergie-cellen snelheid verliezen, waardoor het lymfatisch en bloedcirculatiesysteem langzamer gaan functioneren
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoekRecepten en weetjes
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier TSH, Vrij T4 en FT3 💉 BloedonderzoekParanoten
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagen💉 Bloedonderzoek schildklierfunctiese T3 (rT3) Venkel
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzettenCourgette
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nierenRode bieten
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Pas op met koffie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Voetverzorging
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Gewicht en energie
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Recept wortel 🥕 wraps zonder gluten
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Glutenvrij brood 🍞 bakken

Aanhoudende histamine kan de bloedvatwand juist te doorlaatbaar maken als er een teveel aan eiwitten afgebroken moeten worden en er te weinig enzymen zijn om dit afvalproduct af te breken. Wanneer de splitsings- of ontledingsstof een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel. De bijnieren produceren dan het oplossend enzym histaminase en wordt voornamelijk aangetroffen in de dunne darm en de maag. We kennen allemaal perioden met stress en het eerste wat opvalt als de spanning te lang aanhoudt, is dat ons maaggedeelte opzwelt, hier moet gelijk al actie ondernomen worden.

Lage bloeddruk door een vergrote doorlaatbaarheid van het bloedvat

Er kan een lage bloeddruk ontstaan, door de vergrote doorlaatbaarheid van het bloedvat zonder dat we er zelf iets van merken en is vaak onschuldig, er zijn zelfs mensen die elke dag een hypotensie hebben en geen hinder ervaren. Is er vaak duizeligheid of  een licht gevoel in het hoofd bij het opstaan en snel moe? Dan zou dat een moment van onderdruk kunnen zijn.  de ‘doezelfase’ of ‘sluimerfase’ genoemd. Het verlies van druk van het bloed, kan door een bloedarmoede veroorzaakt worden, welke de klachten van een burn-out onderschrijft.

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Het bloed zorgt voor zuurstof en mag niet weg gaan lekken

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden, deze kern verbrand moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse buitenlucht . Als er minder oxygen voorradig is, betekend dit dat verbranding trager kan worden, de cel opzwelt en druk verliest, met moeheid en een mogelijk lage bloeddruk tot gevolg. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. De rode bloedkleurstof neemt zuurstofgas op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen. Dit is een verklaring waarom mensen met bloedarmoede zo moe zijn, ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken. Er kunnen dan verschijnselen optreden als ernstige vermoeidheid, extreme vatbaarheid voor infecties.

Verschillende eiwitten met elk een eigen taak

Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar, zodat het “weefsel” niet kan gaan lekken. Aminozuren regelen de neurotransmitters tussen darm en hoofd. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om cholesterol en het  homocysteïne niveau in evenwicht te houden, want dit kan aan elkaar plakken in het bloedcirculatiesysteem.

Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit het bloed, maar laten eiwitten zitten. Bij een afgenomen nierfunctie lekken er toch eiwitten door. Daarom kan eiwit in de urine op nierfalen wijzen. Vaak merken we dat er iets mis is met de nieren als ze nog maar 30% werken, daarom is het belangrijk om de nierfunctie te laten controleren op creatinine, ureum, albumine, GFR (MDRD), doormiddel van bloed en urine onderzoek.

Hoog gevoeligheid, het waarnemen van meer prikkels kan een oorzaak zijn, vaak is hier weinig begrip voor. Als de omgeving deze bijzondere manier van gevoelig of creativiteit niet herkent, dan kan men bedolven worden onder stress, eenzaamheid en onbegrip. Hoog gevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn, helaas worden van deze skills vaak misbruik gemaakt.

Uitputting door levenservaring en het aanvoelen van iemands anders problemen

Door deze voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Misschien is het daarom dat een sensitieve mensen, vaak buiten de bestaande paden durven te treden. Er is veel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om volledig jezelf te zijn. Want niet-hoog gevoelige mensen begrijpen gevoelige collega’s, vrienden of familie vaak niet altijd. Daar ligt dan ook wel eens een hindernis en kan ontzettend veel stress geven en probeert eindeloos een oplossing te zoeken en raakt uitgeput.

Projectie is wanneer we eigenschappen of emoties van onszelf trachten te ontkennen, verbergen of verdringen door de ontstane situatie aan iemand anders toe te schrijven. Dit frustrerende projecteren  gebeurt vaak onbewust. Dit soort van spiegelen is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties met de beloning dat het niet aan ons zelf kan liggen. 

Angst en onzekerheid over identiteit

Als mensen niet met iemand kunnen praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid vaak verloren. en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Door het gebrek dat iemand niet begrepen wordt, ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving. Alle onduidelijkheden kunnen ervoor zorgen, dat iemand zich verliest in de wensen van anderen. 

Als iemand wil veranderen, kan dit door een ander die de nodige ervaring heeft en die zowel hoog gevoelig is en opgeleid tot Orthomoleculair Therapeut en voedingsdeskundige. Samen kijken we, waar het niet alleen in de omgeving mis gaat, maar ook wat er gebeurd tussen darm en hoofd. Als spiritueel creatief coach, met Aartsengelen, totemdieren, westerse en Chinese astrologie, gaan we samen op speurtocht om de enthousiasme in het leven terug te vinden.

Ieder mens heeft 5 zintuigen, reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld om je heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Innerlijke waarnemingen, worden waargenomen door het zesde zintuig en is een belangrijke raadgever. Aartsengelen kunnen helpen in zeer moeilijke tijden van stress, loslaten, meer rust tot een doel in het leven te vinden.
Leer luisteren naar het zesde zintuig, onze innerlijke stem, verbonden met het voorhoofdchakra en herken de tekens die worden gegeven, door het pad samen met de aartsengelen te volgen.  Voordat er een engelenkaart uit de stapel gehaald kan worden, is het nodig eerst te zorgen voor de juiste energie in de omgeving, rondom de kaarten. Dit gebeurd d.m.v. een vragenlijst, welke wordt ingevuld vooraf de kaartlegging, die we samen doornemen. 

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we zuurstof en prana nodig. De zuurstof die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen. Prana zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen, speeksel en zorgt het voor een juiste spijsvertering.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra’s hun werk kunnen blijven doen. Het lymfestelsel werkt als een soort rioolsysteem. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water.

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde vloeit de levensenergie in banen ook wel meridianen genoemd. Volgens dit model zijn er twaalf hoofdbanen en elke cirkel is toegewezen aan een functioneel wiel van het orgaansysteem.

Overleving, veiligheid, zekerheid, door uitputting van lichaam en door gedachten, wat vaker rond de overgang naar voren kan komen, omdat er dan het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt, waar we rustig van kunnen worden, dat ook nog wat cortisol produceert. Ook bij endometriose of luchtwegproblemen ontstaat er vecht-of-vluchtreactie en produceert het lichaam meer histamine.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's