Te weinig maagzuur

Wanneer we last ervaren van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden of een middenrifbreuk dan zou er mogelijk sprake zijn van te weinig maagzuur en allergische reacties kan geven omdat het slijmvlies in de maag dunner kan worden en de cellen poreuzer. Als de maagholte onvoldoende zuur aanmaakt, zou het mogelijk eiwitten niet goed verteren en er gist en rottingsprocessen in de maagstreek en darmen kunnen ontstaan, met gasvorming tot gevolg, waardoor een opgezette buik zichtbaar wordt. 

Te weinig maagzuur

Bij weinig maagzuur, ziet het lichaam niet het nut van dikker slijmvlies

Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen, die ervoor voor dient als basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende zuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de slijmvliezen van darmen, huid, maag en mond vanzelf poreus of ‘lek”, waardoor onverteerde eiwitdeeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen, als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekingen en histamine reacties.

Slechte opname van aminozuren in de darmen door te weinig maagzuur

Er zijn sterke aanwijzingen dat darmproblemen en in het bijzonder ontstekingen in de darmen (Coeliakie, Ziekte van Crohnglutenintolerantie enz.) leiden tot verminderde opname van aminozuren. Waarbij stress en spanning een grote rol spelen. Coeliakie, waarbij de darmvlokken in het middelste deel van de dunne darm verschrompelen als gevolg van een overgevoeligheid voor gluten. De aandoening wordt onder meer gekenmerkt door ontkleurde, vethoudende, stinkende, niet-gevormde ontlasting, ophoping van gassen of lucht in maag of darmen, winderigheid, buikpijn en diverse deficiëntie, zoals een tekort aan een bepaalde stof (een eiwit, enzymen, vitaminen, stollingsfactorsymptomen als gevolg van een slechte opname van voedingsstoffen.Spruw wordt mogelijk in verband gebracht met maag - darmklachten

Spruw of orale schimmelinfectie is een niet-besmettelijke infectie van de mond die kan voorkomen op de tong, wangen, lippen en het tandvlees. Het komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen, maar kan ook bij oudere kinderen en zelfs volwassenen voorkomen. Spruw kan optreden wanneer er een teveel aan Candida, een gist, in de mond aanwezig is. 

Bewerkte koolhydraten en suiker maken onze mondslijmvlies en tanden stuk

Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het de mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in het lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken. 

Het ‘lekkende darm syndroom is een aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is, door bijvoorbeeld gluten. In de darmen zit een vingerachtig structuur, deze houden de darmen aan het werk, zij zorgen voor opname van voeding in de bloedstroom en houden ook bacteriën, parasieten en gifstoffen tegen. 

Een slijmvlies neemt voedingstoffen op, deze mag niet stuk gaan, door ontstekingen

Een gezond slijmvlies van maag, darm, mond of huid heeft een bepaalde “gezonde” doorlaatbaarheid nodig om nuttige voedingsstoffen op te nemen en door te laten. Wanneer het slijmvlies beschadigd raakt of ontstoken is gaat deze uiteindelijk stuk, er vallen ‘gaten’ in de darmwand. Zo lekken onverteerde voedingsstoffen het lichaam in, zoals bij gluten

Symptomen van te weinig maagzuur

Candida albicans, stinkende adem, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie, vermoeidheid, Overgevoeligheden voor voedsel, zoals bij histamine, vol gevoel, gasvorming, hoofdpijn, brandend maagzuur, parasieten, Parasitaire infecties, spijsverteringsproblemen en stofwisselingsproblemen, storing opname voedingsstoffen, misselijkheid, jeuk aan anus, maagpijn en spanning, onverklaarbare honger

Het dunner wordende maagslijmvlies, heeft niet volledig de capaciteit voedingsstoffen op te nemen

Bij het dunner wordende maagslijmvlies, door te weinig signalen dat er voedsel verteerd moet worden, kan ook een tekort aan serotonine, PDS en fibromyalgie behoren , omdat serotonine voor meer dan 90 % actief is in het maag-darmkanaal en vanuit daar vervoert wordt naar het hoofd. Een voedingstoffen opnameprobleem, door een lekkage in het slijmvlies, geeft doorgaans al langere tijd seintjes vanuit het brein aan de darmen.

Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermen

Als er een histamine intolerantie ontstaat en de witte bloedlichaampjes niet meer de juiste bescherming kunnen bieden, is het van belang om de oorzaak te vinden en zo mogelijk op te lossen. Een van de mogelijke oorzaken kan lekkende darm – slijmvliezen zijn. Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter (overbrenger van de zenuwprikkel), onder ander tussen darm en hoofd.

Histamine is een soort aaneenschakeling van een netwerk, dat ons zenuwstelsel aanstuurt

Histamine is een biogeen amine (een natuurlijk eiwit, familie van adrenaline, dopamine, fenylethylamine, noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.) die betrokken zijn bij een aantal processen in het lichaam. Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem. Het netwerk houdt ons op de hoogte van wat er in ons lymfesysteem en bloedvaten gebeurd doormiddel van bijvoorbeeld pijn, emoties, blijdschap, piekeren of rouw om het verleden.

Enzymen tekort, de maag heeft natuurlijke volwaardige voeding nodig

De maagklieren produceren diverse enzymen, die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten, dan moet het lichaam wel voldoende enzymrijke voeding gegeven worden, zodat de stofwisseling ze kunnen gebruiken om eten te verteren om er voedingstoffen uit te halen voor de organen. Een enzymen te kort kan ontstaan, als we bewerkte voeding, stofjes e.d. gaan consumeren en deze niet aanvullen met enzymenrijk voedsel. Een goede eerste stap zou zijn kippensoep.

KokenKoken

Ziekten die in verband worden gebracht met te weinig maagzuur

Als te weinig maagzuur, schadelijke bacteriën niet meer dood. Veel van ons eten bevatten micro-organisme. Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke microbe  en houd ziektes op afstand. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer schadelijke organismen in de dunne darm, deze ziekteverwekkers zijn schadelijk en kunnen je maag en darm infecteren, waardoor er bijvoorbeeld een lekkende darm, maag of schimmelinfectie kan ontstaan. 

Bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters. Deze test wordt gedaan uit 2e ochtendurine (neurotransmitters totaal). Parameters die bij deze test uit urine gemeten worden zijn adrenaline, glycine, dopamine, kreatinine, GABA (Gamma-aminoboterzuur), noradrenaline, glutamaat, noradrenaline/adrenaline ratio, glutamine, serotonine en glutaminezuur, vooraf kan ook een indicatietest neurotransmitters worden gedaan om gericht te kunnen onderzoeken om uiteindelijk kosten te kunnen besparen.

Wat kan te weinig maagzuur veroorzaken

Alhoewel ouder worden de schuld krijgt van te weinig maagzuur, heeft het er eerder mee te maken, dat we wellicht alleen komen te staan, omdat we een partner verliezen, iemand missen, in rouw zijn over ons verleden, doordoor de omgeving de kans krijgt met ons te projecteren en de aura niet goed sluit, mede omdat de zin in voeding totaal veranderd, zo wordt gemakkelijker met het eten omgegaan en gebruiken we meer suikers en koolhydraten voor een snelle energie en ontstaat er dubbele stress voor het lichaam.

Soms zijn maagzuurremmers tijdelijk noodzakelijk, tot een diagnose of onderzoek heeft aangetoond, waar bijvoorbeeld pijn of maagzuurklachten vandaan kunnen komen. Heel vaak gebruiken mensen jaren lang zuurremmers, dat blijkt uit onderzoek en dan komt het nog al eens voor, dat deze medicijnen al 25 jaar gebruikt worden. Een voorbeeld is dat een klant uit mijn praktijk in het buitenland woonde, ze had veel spanningen en daardoor kreeg ze maagzuur remmers om haar slokdarm te beschermen, een eerste goede keus, maar naar voeding werd niet gekeken.

Toen ze naar Nederland verhuisde was haar levensstijl veel rustiger

In Nederland kreeg ze een nieuwe arts, de klachten als angst, niet kunnen slapen bleven, uit een indicatietest bleek dat mevrouw een verteringsprobleem had “lekkend slijmvlies” vrijwel zeker aanwezig gaf de indicatiet aan en als therapeut is de zoektocht dan begonnen, er was diabetes en veel behoefte aan koolhydraten en suikers, tot de zuurremmende medicatie naar voren kwam en vroeg, waar gebruikt u dat voor. Mevrouw wist het niet en stuurde haar met die vraag naar de huisarts en die wist het ook niet, want er was geen reden om deze te gebruiken zei de arts.

GezondheidGezondheid

Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij een onbalans tussen onvoldoende of teveel maagzuur sluit de spier van de maag niet goed. Het  spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, als maagzuur teruglegt tussen de verbinding van keel en de maag, dan kan dat gaan irriteren en kan het slijmvlies stuk gaan, die ons beschermt tegen allerlei bacteriën uit onze mond.

Maagzuur is ontworpen voor de vertering van de eiwitten, de nutriënten moeten opgelost worden in het maagzuur. De allergrootste eiwitmoleculen in ons voedsel zijn dierlijke eiwitten en gluten in granen, als er te weinig maagzuur aanwezig is, is de maag onvoldoende in staat om deze eiwitten af te breken. Het gevolg is een massa van onverteerd eiwitrijk voedsel. Dit lokt schadelijke  micro-organismes als bacteriën en schimmels, en verdringen de gezonde bacteriën, de vuilnismannen van moeder natuur. Deze doen zich tegoed aan de half verteerde massa d.m.v. gisting en rotting.