Te weinig maagzuur
Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden of een middenrifbreuk dan zou je te weinig maagzuur kunnen hebben. Te weinig maagzuur en allergische reacties. Als het lichaam te weinig maagzuur heeft, zou het mogelijk eiwitten niet goed verteren en kan er gist en rottingsprocessen in de maag en darmen kunnen ontstaan, met gasvorming tot gevolg, waardoor een opgezette buik zichtbaar wordt.

Bij weinig maagzuur, ziet het lichaam niet het nut van dikker slijmvlies
Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die ervoor voor dient als basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de slijmvliezen van darmen, huid, maag en mond vanzelf poreus of ‘lek”, waardoor onverteerde eiwitdeeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekingen en histamine reacties.
Slechte opname van aminozuren in de darmen door te weinig maagzuur
Spruw wordt mogelijk in verband gebracht met maag - darmklachten
Spruw of orale schimmelinfectie is een niet-besmettelijke infectie van de mond die kan voorkomen op de tong, wangen, lippen en het tandvlees. Het komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen, maar kan ook bij oudere kinderen en zelfs volwassenen voorkomen. Spruw kan optreden wanneer er een teveel aan Candida, een gist, in de mond aanwezig is. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken.
Lekkende darm - maag / traag werkende schildklier en gluten intolerantie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. In de darmen zit een vingerachtig structuur, deze houden de darmen aan het werk, zij zorgen voor opname van voeding in de bloedstroom en houden ook bacteriën, parasieten en gifstoffen tegen. Meer informatie. Een gezond slijmvlies van maag, darm, mond of huid heeft een bepaalde “Gezonde” doorlaatbaarheid nodig om nuttige voedingsstoffen op te nemen en door te laten. Wanneer het slijmvlies beschadigd raakt of ontstoken is gaat deze uiteindelijk stuk, er vallen ‘gaten’ in de darmwand. Zo lekken onverteerde voedingsstoffen het lichaam in, zoals bij gluten.
Symptomen van te weinig maagzuur
Candida albicans;- Stinkende adem;- Opgeblazen gevoel; Diarree of obstipatie;- Vermoeidheid;- Overgevoeligheden voor voedsel;- Vol gevoel;- Gasvorming;- Hoofdpijn;- Brandend maagzuur;- Parasieten;- Parasitaire infecties;- Spijsverteringsproblemen / Stofwisselingsproblemen;- Storing opname voedingsstoffen;- Misselijkheid;- Jeuk aan anus;- Maagpijn en Spanning;- Onverklaarbare honger;- Lees ook: Energie en slapen.Maar ook een tekort aan serotonine, PDS en fibromyalgie behoord tot de mogelijkheden, omdat serotonine voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaal. Een voedingstoffen opnameprobleem, door een lekkage in het slijmvlies, zou er dan meteen aan opvallen
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermen
Als er een histamine intolerantie ontstaat en de witte bloedlichaampjes niet meer de juiste bescherming kunnen bieden, is het van belang om de oorzaak te vinden en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: lekkende darm – slijmvliezen. Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter (overbrenger van de zenuwprikkel), onder ander tussen darm en hoofd. Histamine is een biogeen amine (een natuurlijk eiwit, familie van: adrenaline, dopamine, fenylethylamine, noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.) die betrokken zijn bij een aantal processen in het lichaam. Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem
Enzymen tekort, je maag heeft natuurlijke volwaardige voeding nodig
De maagklieren produceren diverse enzymen, die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten, dat betekend, dat je het lichaam wel voldoende enzymrijke voeding moet geven, zodat je stofwisseling ze kunnen gebruiken om eten te verteren om er voedingstoffen uit te halen voor je organen. Een enzymen te kort kan ontstaan, als je bewerkte voeding, stofjes e.d. gaat consumeren en deze niet gaat aanvullen met enzymenrijk voedsel. Een goede eerste stap zou zijn: kippensoep.
Ziekten die in verband worden gebracht met te weinig maagzuur
Als te weinig maagzuur, schadelijke bacteriën niet meer dood. Veel van ons eten bevatten bacteriën. Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en houd ziektes op afstand. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer schadelijke bacteriën in hun dunne darm, bacteriën zijn schadelijk en kunnen je maag en darm infecteren, waardoor er bijvoorbeeld een lekkende darm of maag kan ontstaan.
- Allergieën;
- COPD;
- Vitamine B12 te kort / Auto immuunaandoeningen; zie ook: Vitamine B12 tekort
- Chronische candida; Zie ook: Schimmelinfecties;
- CVS;
- Galblaas problemen;
- Parasieten;
- Hypoglykemie – wordt teveel insuline aangemaakt;
- Lupus, waarbij het immuunsysteem slecht werkt;
- Osteoporose;
- Psoriasis;
- Artrose:
- Reumatoïde artritis;
- Rosacea;
- Fibromyalgie;
- Schildklieraandoeningen;
- Diabetes type 1 en 2;
- Veranderingen in haar, huid en nagels;
- Alvleesklier problemen
Alhoewel ouder worden de schuld krijgt van te weinig maagzuur, heeft het er eerder mee te maken, dat we wellicht alleen komen te staan, omdat we een partner verliezen of omdat we iemand missen, want de zin in voeding totaal veranderd, er wordt gemakkelijker met het eten omgegaan en zoals ik al vertelde in een eerder deel, we vergeten dat we enzymen nodig hebben om het eten te verteren;.
- Alcohol;
- Infecties;
- Sommige medicijnen of het gebruik van supplementen met een verkeerde samenstelling of toegevoegde stoffen;
- Aanhoudende stress
Maagzuurremmers - belemmering eiwitvertering
Soms zijn maagzuurremmers tijdelijk noodzakelijk, tot een diagnose of onderzoek heeft aangetoond, waar bijvoorbeeld pijn of maagzuurklachten vandaan komen. Heel vaak gebruiken mensen jaren lang maagzuurremmers, dat blijkt uit mijn onderzoek. Soms spreek je over 25 jaar. Pas als de vragenlijst is ingevuld, valt het gebruik van maagzuurremmers op en dan vraag ik daarna. Een voorbeeld van zo’n onderzoek: Mevrouw woonde in het buitenland, ze had veel spanningen en daardoor kreeg ze maagzuur remmers.
Vraag aan je arts, waarom je medicatie gebruikt
Ze verhuisde naar Nederland. Hier kreeg ze een nieuwe arts. Uiteindelijk kreeg ze last van haar vertering en mijn vraag was: waarom gebruik je die maagzuurremmers? Dat wist ze niet, dus stuurde ik haar door naar haar arts en die wist het ook niet en zei: stop er maar mee. Maagzuurremmers ze zijn soms noodzakelijk maar kunnen ook een belemmering van de eiwitvertering geven en die nutriënten zijn erg belangrijk voor onze hersenen en andere organen. Vraag je arts om raad en of er andere oplossingen zijn.