Gewicht en energiebalans

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het lijnen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.

Gewicht, energie, afvallen, pre-diabetes, darmproblemen, angst, stress

Enkele gevolgen door steeds te lijnen

Dieetprogramma’s bevatten vaak sjakes met eiwitten. Wanneer we bijvoorbeeld teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaat verbranden, door sport, beweging en of andere activiteiten, kan het bijproducten van stikstof opstapelen, die de nieren moeten afbreken. Bij onvoldoende verwijdering van deze afvalstoffen gaan deze zich ophopen in de minder belangrijke vet en bindweefsels en in het onderhuidse celweefsel, zichtbaar als oedeem en kan allerlei nare ontstekingsreacties geven van opgezwollen cellen.

Buitensporig eetgedrag door zelfopgelegd hongeren, als onze buik niet meer samenwerkt met het hoofd

Anorexia, vaak een uit de hand gelopen lijnpoging, we focussen ons reptielenbrein steeds meer op slanker worden, het omgekeerde van steeds zwaarder worden, hierbij richten we ons brein op suikers en bewerkte koolhydraten. Onze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld via externe waarnemingen in kaart te brengen. Een onbalans in het zesde zintuig kan onze gevoelswereld veranderen.

Voorbeelden waarom het zo mis kan gaan

  • Ondervoeding tijdens de zwangerschap, waardoor een baby in de buik al een versnelde energieverbruik ontwikkelt met een verhoogde kans op teveel eten in de toekomst;
  • Traumatische ervaringen kunnen eetproblemen veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan een scheiding, verlies van een kind, partner, een ouder, verwaarloosde jeugd van mishandeling tot misbruik en de verandering van voedsel inname komt mede omdat het slimme brein al snel weet waar we energie van krijgen en meestal daarna darmen en hoofd niet meer samenwerken;
  • Continu honger hebben, vetcellen kunnen bijvoorbeeld groter maar ook kleiner worden, de cellen krijgen een grotere omvang als er meer gegeten wordt dan men nodig heeft. Wanneer de cellen te groot worden, delen ze zich en groeit het vetpercentage. Op het moment dat we gaan afvallen zullen de cellen wel krimpen maar helemaal verdwijnen doen ze niet. De kans bestaat dat na een dieet die cellen weer gaan groeien, doordat ze steeds een signaal van trek in eten af zullen blijven geven;
  • Voor kinderen is het in de eerste jaren van hun leven belangrijk te leren, welk eten we nodig hebben en hoe we van voeding een dagelijks prettig terugkerende gebeurtenis kunnen maken, want juist in die eerste jaren worden de meeste nieuwe vetcellen aangemaakt en leren we samen met ons kind het reptielenbrein wat goed voor ons is en wat niet, het mooiste wat we onze kroost kunnen meegeven, voor de rest van het leven.

Emotionele eters

  • Continu hongergevoel, geeft teveel maagzuur, onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet 
  • Geen zin meer in voeding door negatieve emoties of stress. Door stress kunnen de samentrekkingen van de maag stoppen en het bloedsuikergehalte gaat omhoog, daarom zijn spanningen net zo schadelijk als zoetstof, als we het hoofd tot rust brengen en weten wat we moeten eten, wellicht met wat ondersteuning van suppletie kan het samen met een creatieve begeleiding tot een goed resultaat leiden
  • Gevoelsblindheid, het geheel of gedeeltelijk missen van emotionele beleving(-en), elke vorm van genieten, plezier, geluksgevoel, tevredenheid, vrolijkheid, ontspanning, verwondering, vriendschap, verliefd zijn, maar ook tegenovergestelde emoties zoals verveling, verdriet, verslagenheid, wanhoop, haat, melancholie, somberheid en een minderwaardigheid gevoel. 

Kundalini energie kan ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Ze kan op een spiritueel niveau tot piekervaringen leiden en helpen om bij ons eigen energiebron terug te keren, zodat we bij onszelf terug kunnen keren door stil te staan. Het geeft ons de ruimte om te voelen, om rouw om het verleden te helen, waar er spanning of pijn in het lichaam zich bevind, gevoelens die we al zolang hebben verstopt, omdat we altijd zo sterk moesten zijn.

ReizenReizen

De darmen lijken qua structuur op onze hersenen

De hersenen darm as hebben een verbinding met elkaar, als een soort telefooncentrale, in een chakra en aura onderzoek kwam destijds naar voren dat de sacraal chakra met het voorhoofd chakra niet in balans waren en daardoor een soort van gevangenschap in eigen lichaam ontstond, letterlijk het kind ons kwijt zijn. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” verzonden, daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm. De verzwakking komt met name voor in de zintuiglijke informatie, zoals het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel).

Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld  via externe waarnemingen in kaart te brengen d.m.v. het reptielenbrein, het zesde zintuig en is een belangrijke raadgever. Als we niet meer kunnen voelen kan de natuur een handje helpen, door met totemdieren, aartsengelen, een dagboek, de manager met een tijdschema weer in ons zelf terug te vinden. 

Samenvatting

Ieder mens is uniek en niemand is hetzelfde, er is voor afvallen geen standaard behandelplan, ga niet in op eiwitrijke sjakes, want dat kunnen onze nieren niet aan. Laat niet zomaar brood staan, als niet bewezen is dat het om een glutenallergie gaat, want uiteindelijk kan de schildklier jodium op sparen als we niet weten wat voedingsstoffen voor ons lichaam betekenen. Heel vaak worden dieeten gevolgd om onze stofwisseling te versnellen, dan vallen we af en nog vaker gebeurd het op een dag, dat onze schildklier energie gaat besparen omdat het lichaam alle veranderingen moe is geworden en letterlijk opzwelt en de enige redding nog een gastric bypass kan zijn.

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en na de ingreep is er al snel gewichtsverlies, het is een ingrijpende operatie, waarbij zenuwpijn niet uitgesloten is, elke ingreep kent risico’s. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen niet kunnen worden opgenomen. als vitamine B12 mogelijk niet kunnen worden opgenomen en de werking van foliumzuur verloren gaat en dit homocysteïne wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder. Deze maaltijd is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. Uiteindelijk kunnen we last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden of een middenrifbreuk dan zou er sprake kunnen zijn van te weinig maagzuur.