Endometriose kan slijmvliezen, door heel het lichaam aantasten

Endometriose kan door zwelling van cellen in het baarmoederslijm, fistels of vleesbomen veroorzaken, dit kan ook gebeuren in darmen, blaas of longen, waar het schade kan veroorzaken aan bloedvaten en bloedarmoede in combinatie met lage bloeddruk kan ontstaan. Dit slijmvlies reageert op dezelfde wijze als het normale baarmoederslijmvlies op de hormonale prikkels, zoals tijdens de vruchtbare periode. Endometriose kan een ernstige aandoening zijn, omdat het de verbinding met de hersen-darm-as kan schaden. Uit onderzoek blijkt dat het HPV virus overeenkomsten heeft met de hormonale aandoening.

Endometriose, slijmvliezen, HPV-virus, hormonaal, vleesbomen, fistels, bloedarmoede, ontstekingen, anemie, oestrogenen, progesteron, endocriene klieren, hormonen, bloedbaan, cholesterol, longen, zuurstof, COPD, bloedingen, menstruatie, cortisol, DHEA, voedingsvetten, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, bloeddruk, hoofdpijn, migraine, dikke darm, buikvocht, oedeem, burn-out, eiwitvertering, slapeloosheid, schimmelinfecties, pre-diabetes, bloedverlies, bloedonderzoek, voedingsadvies

Deze eilandjes vestigen zich dan op andere bekkenorganen

Zoals op de eileiders, het baarmoederspierweefsel en de buitenwand van de baarmoeder en andere bekkenorganen, de dikke darm, de blaas en de binnenkant van de bekkenholte. Bij elke menstruatiecyclus reageren die cel groepen precies zo op de eierstokhormonen als de baarmoederslijmvliescellen. Ze worden groter en sterker doorbloed en bloeden bij de menstruatie in het omliggende weefsel. Zo’n bloeding, hoe klein ook, ze kunnen ontstekingen veroorzaken en bloed lekken, waardoor er een mogelijkheid ontstaat op anemie.

Vergroeiingen en vernauwingen in de darm kan tot obstipatie leiden

Soms lijken de klachten op het leaky gut syndroom, als deze rapporten zijn ingevuld, blijkt al snel, dat het haast geen eigenschappen heeft van een lekkende darm slijmvlies. Enkel kan obstipatie een opvallend verschijnsel zijn, immers door de littekenweefsel en zwelling in de bloedvaten, kan daar een vernauwing ontstaan. Het meest voor de hand liggende is dat bij vrouwen met endometriose het baarmoederslijmvlies via de eileiders in de buikholte terechtkomt, blijft vastplakken op het buikvlies door verklevingen en daarna uitgroeit tot endometriose-lesies.

FSH en LH en de hypofyse

De processen in de menstruatiecyclus worden geregeld door hormonen, meer bepaald door het follikel stimulerend hormoon (FSH) en (LH), oestrogeen en progesteron en wordt afgegeven door de hypofyse en zorgt bij vrouwen voor de uitrijping van eicellen door de productie van oestradiol te stimuleren. Zodra er voldoende estradiol wordt geproduceerd ziet de klier midden in het hoofd dat en daalt de FSH productie weer. Een hoog FSH duidt op een lage estradiol productie omdat er geen eicellen (meer) uitrijpen.

Meer kans op infecties na mate we ouder worden

Wanneer een vrouw de menopauze bereikt, worden oestrogenen en progesteron niet meer geproduceerd, waardoor er een constante stijging is van FSH en LH. Er zal geen eisprong meer zijn of opbouw van het slijmvlieslaag in de baarmoeder, en de maandelijkse menstruatie zal stoppen, alleen veranderen de bloedingen van endometriose niet. 

Hoe ouder we worden, hoe meer de lever een rol gaat spelen bij onze hormonen

De lever speelt een grote rol bij onze endocriene klieren en breekt hormonen af, waarna ze via de bloedbaan, nieren , lymfevaatstelsel en urinewegen worden afgevoerd. Het reinigende orgaan maakt verschillende vetachtige beschermende stoffen, bij een tekort aan HDL cholesterol, worden bepaalde organen en systemen onvoldoende gevoed, waardoor klachten aan spieren, pezen, huid, nagels, ogen en geslachtsorganen zichtbaar worden. De onbewerkte voedingsvetten hebben we nodig voor een balans tussen DHEA en cortisol, maar juist als we ouder worden, denken we dat vet ons gewicht laat toenemen.

Wat kunnen symptomen zijn van endometriose?

 • Dysmenorroe of pijnlijke menstruatie;
 • Bekkenpijn;
 • Dyspareunie of pijnlijke geslachtsgemeenschap;
 • Mogelijke vitamine B12 tekort;
 • Onvruchtbaarheid;  
 • Vermoeidheid;  
 • Bloedarmoede en Adenomyose (een goedaardige aandoening waarbij de baarmoeder verdikt is);
 • Onbalans in het sacraal chakra;
 • Bloedvatproblemen;
 • Cyclische maag-darmklachten: periodiek opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, Cyclische dyschezie, pijnlijke of moeilijke stoelgang;
 • Cyclische dysurie, pijn bij het urineren;  
 • Cyclische hematurie, ofwel de aanwezigheid van bloed in de urine  Cyclische rectale bloedingen;
 • Cyclische schouderpijn; 
 • Hoge bloeddruk
 • Lage bloeddruk;
 • Andere cyclische symptomen, zoals hoofdpijn;
 • Pijn in de onderbuik van gynaecologische oorsprong;
 • Vruchtbaarheidsproblemen (fertiliteitsproblemen);
 • Ontstekingen dikke darm, door het chronische opzwellen van cellen, waardoor afvalstoffen in de bloedvatwand kunnen nestelen;
 • Ophoping van buikvocht, is bij iedereen (bij vrouwen iets meer tijdens de menstruatiecyclus) in een kleine hoeveelheid in de buik aanwezig. Het zorgt ervoor dat er een klein vloeistoflaagje tussen de buikorganen zit waardoor de organen, “zoals de darmen” soepel over elkaar heen glijden. In het buikvocht zitten allerlei eiwitten en zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. De samenstelling van het vloeistof is daarom van belang bij het ontstaan van endometriose.
 • Defect eiwit vertering: Wanneer er in de buikholte een abnormale ophoping van “eiwit bevattend” vocht plaatsvindt, kan er sprake zijn van ascites en kan het zijn, dat de vertering van eiwitten niet op de juiste manier plaats vindt.  De aandoening is meestal te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel, waarbij er pijnklachten kunnen zijn in de onderbuik. 
 • Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. Neem contact op met een arts, deze kan een diagnose stellen en een zoutarm dieet voorschrijven. Zorg wel dat de schildklier voldoende jodium binnenkrijgt, als er minder zout gegeten wordt.

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

Meldingen van vrouwen met de symptomen van endometriose

Vrouwen met endometriose maken regelmatig melding van andere symptomen, waarvan het onduidelijk is of deze symptomen daadwerkelijk veroorzaakt worden door endometriose, zoals ik al eerder noemde in het beeld van de lekkende darm of dat het verklevingen zijn na een operatie. Sommige van deze symptomen kunnen een indicatie zijn van andere aandoeningen of bijwerkingen van een behandeling, terwijl deze ook daadwerkelijk gerelateerd kunnen zijn aan endometriose.

Vrouwen met endometriose melden een aantal symptomen

 • Zware menstruatiebloedingen;
 • Misselijkheid;
 • Migraine;
 • Hartritmestoornissen;
 • Pijn tijdens ovulatie; 
 • Slapeloosheid
 • Continu bekkenpijn buiten de menstruatieperiode;  
 • Vleesbomen, baarmoedermyoom;
 • Pijnlijke menstruatie;
 • Bloedverlies na de bevalling en baarmoederslijmvliesontsteking, langdurige bloedingen kunnen leiden tot een vitamine B12 tekort;
 • Abnormaal menstrueel bloedverlies;
 • Pre-diabetes

Bloedonderzoek en progesteron

Vrouwen met myomen zijn vaak oestrogeendominant en hebben dan een lage progesteronspiegel. Als de progesteron spiegel weer wat omhoog gebracht zou worden, zouden de myomen kleiner kunnen worden.  Als uitslag krijg je een getal. De waarde van dit getal dient gerelateerd te worden in welke fase van de cyclus je zit.

Verstoring hormonale evenwicht

Veel aandoeningen van de bekkenbodem organen bij vrouwen komen voort uit een verstoring van het hormonale evenwicht, meestal een progesteron tekort. Er zijn allerlei factoren die dat in de hand werken

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Stress fyto-oestrogenen uit het milieu

Toxinen uit soja producten hebben een extreem hoog fyto-oestrogeen gehalte, zuivel wekt slijmvorming op en er zit vaak een melkeiwit in, wat dezelfde werking zou hebben als gluten in tarwe op de darmen. Neem de tijd om ingrediënten in een product te bestuderen, is het geen biologische zuivel, dan kunnen hier hormonen in zitten en allerlei andere stoffen, die het lichaam dan moet reinigen om ontstekingen te voorkomen en op den duur de bijnieren uitputten. Het op raken van beschikbare folikels en verstoring van het hormoonevenwicht door de anticonceptiepil, die synthetische hormonen bevatten. 

Voedingsadvies bij endometriose, voor een hormonaal evenwicht

Alle soorten groenten en peulvruchten in alle kleuren van de regenboog, in combinatie met vers fruit, kan zorgen voor vermindering van endometriose. Allerlei soorten ongebrande noten, zoals paranoten, zaden en pitten. Gezonde vetten zoals kokos, avocado’s, olijven en roomboter. Glutenvrije granen zoals quinoa, boekweit en zilvervliesrijst. 

Houd de ingrediënten op de verpakkingen in de gaten en neem wat goed voor het lichaam is

Allerlei soorten plantaardige melk, zoals notenmelk en havermelk. Houd de verpakking in de gaten, welke ingrediënten erin aanwezig zijn, maak anders zelf de melk. Gezond zetmeel zoals zoete aardappel en pastinaak, voorkomen dat suiker te snel door het bloed opgenomen wordt. Door stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht en stilstaan worden al snel gezien als saai of ongezellig en het knaagt aan ons schuldgevoel, want we brengen niet voldoende tijd met iemand door en eten niet gezellig mee.

Aanvullend advies voor voeding bij endometriose

 • Allerlei soorten plantaardige melk, zoals: notenmelk, havermelk. Houd de verpakking in de gaten welke ingrediënten erin aanwezig zijn, maak anders zelf de melk;
 • Gezond zetmeel zoals zoete aardappel, pastinaak;
 • Biologische eieren;
 • Rauwe cacao, bevat veel antioxidanten en kan oxidatie verminderen van LDL cholesterol en vaatwandontsteking;
 • Biologisch, liefst grasgevoerd vlees, eet geen rood vlees;
 • Vette vis gezond maar veel vissen, ook wild gevangen, kunnen toxines bevatten, denk daarom om voldoende voeding te eten, zoals groene groente om dit ongedaan te kunnen maken. Wil je de vis niet eten, zorg dan wel voor voldoende omega 3 in de vorm van krillolie of algenolie;
 • Lijnzaad (maal het zelf in een elektrisch koffiemolentje, omdat lijnzaad anders schade kan veroorzaken aan slijmvliezen en kan blijven haken aan de twaalfvingerige darm), is heel gezond vanwege de lignanen. Dit kan mee helpen om een teveel aan oestrogenen af te voeren;
 • Krachtige ontstekingsremmers kunnen zijn gember en kurkuma. Zet hier iedere dag een heerlijke pot thee mee. Geelwortel werkt het beste met wat kokosolie en peper. PS. de olie moet wel uit een glazen pot komen, om te voorkomen dat we weekmakers binnen krijgen, sommige zijn schadelijk voor de gezondheid.

Voorzichtig met de volgende voeding

 • Vermijd zoveel mogelijk alle zoetigheid en snelle koolhydraten die je bloedglucose omhoog stuwen;
 • Vermijd tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut omdat ze gluten bevatten. Gluten kunnen je darmwand irriteren, wat ontstekingen kan bevorderen. Vermijd vooral tarwe: 80% van de vrouwen met endometriose is intolerant voor tarwe. Vermijd zuivel en vooral melk

Opgezwollen cellen, een veilige plek voor de candida albicans en parasieten

De opgezwollen cellen geven een overmaat aan histamine af en geven een noodsignaal vanuit de darmen aan het hoofd, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende vermoeidheid, het is precies zoals de alvleesklier zich voelt, uitgeput, terwijl er geen energie voorradig is, zeurt deze toch steeds om zoete producten, omdat intussen foute bacteriën een laag aanbrengen in de darmen waardoor er een omgeving gecreëerd wordt die andere indringers voet aan de grond bied. Het gevaar dreigt dat parasieten zich daar in gaan nestelen en belangrijke voedingsmiddelen van het lichaam afpakken om zelf te overleven

 • Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en maak alles zelf. Veel bewerkte voeding bevat toegevoegde zoetigheid, kleur-smaak-geurstoffen, houdbaarheidsstoffen, synthetische stoffen, tarwe e.a. Vermijd slechte vetten. Als je alle bewerkte voeding vermeden heb je een groot deel hiervan al verbannen. Verhit thuis alleen in kokosolie, roomboter of palmpitolie. Olijfolie is gezond maar verhit die niet te hoog, een beetje verwarmen kan wel. Verhit nooit in maisolie of zonnebloemolie, dit bevordert ontstekingen. Eet roomboter in plaats van margarine en frituur liever niet.

Houd de lever schoon, voorkom een ijzertekort

 • Wees heel voorzichtig met cafeïne, dit werkt oestrogeen verhogend. Vrouwen met endometriose die stopten met koffie drinken vertelden dat ze aanzienlijk minder pijn hadden. Hetzelfde geldt voor alcohol en energydrank. Ze belasten de lever die we juist nodig hebben om de ijzer voorraad te behouden, om zuurstof naar onze hersenen te brengen en om toxische stoffen te verwijderen;
 • Eet geen sojaproducten behalve gefermenteerde soja zoals tempé of miso. Uit soja gemaakte producten, hebben een oestrogeen verhogend effect omdat ze phyto-oestrogenen bevatten en kunnen er allerlei mogelijke allergische reacties optreden, gaande van huidklachten en oedeem vorming, tot hooikoorts en zelfs astmatische klachten.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Drink, beweeg , rust voldoende en zorg voor voldoende zuurstof in de longen

Verder is drinken van water – vocht zonder toegevoegde suikers gezond en zouden we het beste in de ochtend een liter koken voor 20 minuten, zodat alle stoffen die niet in water thuishoren voor een groot deel verwijderd worden, voeg een halve cm gember toe, met een plakje citroen. Zorg voor de dagelijkse beweging in de buitenlucht en neem voldoende rust tussendoor. Zuurstof reinigt ons bloed, voorkomt stress en hyperventilatie

SportSport

Gerelateerde diagnoses door een arts gesteld

Humaan papillomavirus (HPV), HPV humaan papillomavirus is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten virussen kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederadenomyose, is een pijnlijke menstruatie door verdikte baarmoeder.  Adenomyose is een goedaardige aandoening waarbij de baarmoeder verdikt is. Overleg de ontdekkingen met een arts, spreek erover en doe onderzoek.

Cortisol wordt gemaakt uit HDL cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten en kan er hoge bloeddruk ontstaan, en zet dan het DHEA voor rust uit, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals we zien bij de ziekte van Addison en kan er een lage bloeddruk ontstaan. Oestrogeen is een hormoon dat samen met progesteron de cyclus regelt, maar het wakkert ook endometriose aan.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Endometriose en het HPV virus

Een aandoening dat lijkt op endometriose (hormonaal) is het HPV virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van de infecties zijn momenteel meer dan 100 typen bekend. De meeste HPV typen vormen geen risico voor de gezondheid. Ongeveer 30 typen van het HPV komen voor op de slijmvliezen van de geslachtsorganen en dit kan bloedarmoede geven.