Endometriose kan slijmvliezen, door heel het lichaam aantasten

Goedaardige woekeringen van het baarmoederslijmvlies, die kunnen ontstaan op de inwendige en uitwendige geslachtsorganen, maar ook in de darmen, de blaas, de longen en en op andere plaatsen in het lichaam, hier kunnen ze schade toebrengen aan bloedvaten en een ijzertekort veroorzaken, waardoor bloedarmoede en een lage bloeddruk kan ontstaan.  Dit slijmvlies reageert op dezelfde wijze als het normale baarmoederslijmvlies op de hormonale prikkels. Endometriose kan een ernstige aandoening zijn, waarbij kleine eilandjes van het baarmoederslijmvliesweefsel zich op plaatsen bevinden waar ze niet thuishoren.

Endometriose

Deze eilandjes vestigen zich dan op andere bekkenorganen

Zoals op de eileiders, het baarmoederspierweefsel en de buitenwand van de baarmoeder en andere bekkenorganen, de dikke darm, de blaas en de binnenkant van de bekkenholte. Bij elke menstruatiecyclus reageren die cel groepen precies zo op de eierstokhormonen als de baarmoederslijmvliescellen. Ze worden groter en sterker doorbloed en bloeden bij de menstruatie in het omliggende weefsel. Zo’n bloeding, hoe klein ook, ze kunnen ontstekingen veroorzaken en bloed lekken, waardoor er een mogelijkheid ontstaat op bloedarmoede

Vergroeiingen en vernauwingen in de darm kan tot obstipatie leiden

Soms lijken de klachten op een lekkende darm slijmvlies, als deze rapporten zijn ingevuld, blijkt al snel, dat het haast geen eigenschappen heeft van een lekkende darm slijmvlies. Enkel kan obstipatie een opvallend verschijnsel zijn, immers door de littekenweefsel in de bloedvaten, kan daar een vernauwing ontstaan. Het meest voor de hand liggende is dat bij vrouwen met endometriose het baarmoederslijmvlies via de eileiders in de buikholte terechtkomt, blijft vastplakken op het buikvlies door verklevingen en daarna uitgroeit tot endometriose-lesies.

Het epitheelweefsel - bekleding en bescherming

(➀ peritoneum) op het buikvlies en op de verschillende organen in de buikholte (eierstokken, darm, en blaas). Peritoneum is een epitheelweefsel dat de binnenkant van de buikholte en de buitenkant van de daarin gelegen organen bekleedt  Is endometriose over als de menstruatie stopt? Nee dat gaat helaas niet stoppen. Levensstijl en voeding kan je aanpassen. Voor verder advies is er een onderzoek nodig. Informatie na onderzoek en bij consult verkrijgbaar, omdat iedere situatie anders is.

FSH en LH en de hypofyse

De processen in de menstruatiecyclus worden geregeld door hormonen, meer bepaald het follikel stimulerend hormoon (FSH), het luteïniserend  hormoon (LH), oestrogeen en progesteron. Het follikelstimulerend hormoon wordt afgegeven door de hypofyse, samen met het luteïniserend hormoon LH. FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) wordt gemaakt in de hypofyse. Hypofyse bloedonderzoek, TSH Vrij T4 LH FSH Cortisol Oestradiol bij vrouwen / testosteron bij mannen IGF1 prolactine

Meer kans op infecties na mate we ouder worden

Wanneer een vrouw de menopauze bereikt, worden oestrogenen en progesteron niet meer geproduceerd, waardoor er een constante stijging is van FSH en LH. Er zal geen eisprong meer zijn, geen opbouw van de slijmvlieslaag in de baarmoeder, en de maandelijkse menstruatie zal stoppen. Effecten van hormoonveranderingen tijdens de menopauze zijn bijvoorbeeld opvliegers en vaginale droogheid, meer meer kans op infecties.

Hoe ouder we worden, hoe meer de lever een rol gaat spelen bij onze hormonen

De lever speelt een grote rol bij onze hormonen en breekt hormonen af, waarna ze via de bloedbaan, nieren en urinewegen worden afgevoerd. Daarnaast maakt de lever uit verschillende vetachtige stoffen cholesterol. En HDL cholesterol wordt weer als bouwstof gebruikt om geslachtshormonen te bouwen. Als de lever tekort schiet in zijn voedende, opbouwende taak, worden bepaalde organen en systemen onvoldoende gevoed. De lever heeft een speciale relatie met de spieren, pezen, huid, nagels, ogen, geslachtsorganen en diverse endocriene klieren als hypofyse, alvleesklier, pijnappelklier, schildklier en bijnieren. • Bloedvatproblemen;
 • Cyclische maag-darmklachten: periodiek opgeblazen gevoel, diarree of constipatie Cyclische dyschezie, pijnlijke of moeilijke stoelgang;
 • Cyclische dysurie, pijn bij het urineren;
 • Cyclische hematurie, ofwel de aanwezigheid van bloed in de urine  Cyclische rectale bloedingen;
 • Cyclische schouderpijn;
 • Hoge bloeddruk;
 • Andere cyclische symptomen, zoals hoofdpijn;
 • Pijn in de onderbuik van gynaecologische oorsprong;
 • Vruchtbaarheidsproblemen (fertiliteitsproblemen)
 • Ophoping van buikvocht: Het buikvocht is bij iedereen (bij vrouwen iets meer tijdens de menstruatiecyclus) in een kleine hoeveelheid in de buik aanwezig. Het zorgt ervoor dat er een klein vloeistoflaagje tussen de buikorganen zit waardoor de organen, “zoals de darmen” soepel over elkaar heen glijden. In het buikvocht zitten allerlei eiwitten. Veel van die eiwitten zijn belangrijk als onderdeel van het afweersysteem. De samenstelling van het buikvocht is daarom van belang bij het ontstaan van endometriose.
 • Defect eiwit vertering: Wanneer er in de buikholte een abnormale ophoping van “eiwit bevattend” vocht plaatsvindt, kan er sprake zijn van ascites en kan het zijn, dat de vertering van eiwitten niet op de juiste manier plaats vindt.  De aandoening is meestal te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel, waarbij er pijnklachten kunnen zijn in de onderbuik. Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. Neem contact op met een arts, deze kan een diagnose stellen en een zoutarm dieet voorschrijven. Zorg wel dat je voldoende jodium binnenkrijgt, als je zoutarm gaat eten.

Meldingen van vrouwen met de symptomen van endometriose

Vrouwen met endometriose maken regelmatig melding van andere symptomen, waarvan het onduidelijk is of deze symptomen daadwerkelijk veroorzaakt worden door endometriose, zoals ik al eerder noemde in het beeld van de lekkende darm of dat het verklevingen zijn na een operatie. Sommige van deze symptomen kunnen een indicatie zijn van andere aandoeningen of bijwerkingen van een behandeling, terwijl deze ook daadwerkelijk gerelateerd kunnen zijn aan endometriose.

Vrouwen met endometriose melden een aantal symptomen

 • Zware menstruatiebloedingen;
 • Misselijkheid;
 • Migraine;
 • Hartritmestoornissen;
 • Pijn tijdens ovulatie;
 • Slapeloosheid;
 • Continu bekkenpijn buiten de menstruatieperiode;
 • Vleesbomen, baarmoedermyoom;

Bloedonderzoek en progesteron

Vrouwen met myomen zijn vaak oestrogeendominant en hebben dan een lage progesteronspiegel. Als de progesteron spiegel weer wat omhoog gebracht zou worden, zouden de myomen kleiner kunnen worden.  Als uitslag krijg je een getal. De waarde van dit getal dient gerelateerd te worden in welke fase van de cyclus je zit.

Verstoring hormonale evenwicht

Veel aandoeningen van de bekkenbodem organen bij vrouwen komen voort uit een verstoring van het hormonale evenwicht, meestal een progesteron tekort. Er zijn allerlei factoren die dat in de hand werken

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Stress fyto-oestrogenen uit het milieu

Toxinen, Soja producten, deze hebben een extreem hoog fyto-oestrogeen gehalte, zuivel wekt slijmvorming op en er zit vaak een melkeiwit in, wat dezelfde werking zou hebben als tarwe op de darmen. Neem de tijd je product te bestuderen, is het geen biologische zuivel, dan kunnen hier hormonen in zitten en allerlei andere stoffen, die het lichaam dan moet reinigen om ontstekingen te voorkomen en op den duur je bijnieren uitputten. Het op raken van beschikbare folikels en verstoring van het hormoonevenwicht door de anticonceptiepil, die synthetische hormonen bevat. Fyto-oestrogenen, uit erwten. 

Voor een hormonaal evenwicht

Erwten bevatten een phyto-oestrogeen. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, dit is een normaal proces. Ze kunnen uit balans raken, als andere hormonen uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht. Zo wordt stilstaan, niets doen, al snel  gezien als saai of ongezellig en het knaagt aan je schuldgevoel, want je brengt niet voldoende tijd met iemand door, jij bent ook altijd moe, wordt al snel gezegd.

KokenKoken

Voedingsadvies bij endometriose

Alle soorten groenten in alle kleuren van de regenboog, in combinatie met vers fruit kan zorgen voor vermindering van endometriose; Allerlei soorten ongebrande noten, zaden en pitten; Gezonde vetten zoals kokos, avocado’s, olijven, roomboter; Glutenvrije granen zoals quinoa, boekweit, zilvervliesrijst; Allerlei soorten plantaardige melk, zoals: notenmelk, havermelk. Houd de verpakking in de gaten welke ingrediënten erin aanwezig zijn, maak anders zelf de melk; Gezond zetmeel zoals zoete aardappel, pastinaak

Aanvullend advies voor voeding bij endometriose

 • Allerlei soorten plantaardige melk, zoals: notenmelk, havermelk. Houd de verpakking in de gaten welke ingrediënten erin aanwezig zijn, maak anders zelf de melk;
 • Gezond zetmeel zoals zoete aardappel, pastinaak;
 • Biologische eieren;
 • Rauwe cacao;
 • Biologisch, liefst grasgevoerd vlees, eet geen rood vlees;
 • Vette vis gezond maar veel vissen, ook wild gevangen, kunnen toxines bevatten, denk daarom om voldoende voeding te eten, zoals groene groente om dit ongedaan te kunnen maken. Wil je de vis niet eten, zorg dan wel voor voldoende omega 3 in de vorm van krillolie of algenolie;
 • Lijnzaad (maal het zelf in een elektrisch koffiemolentje, omdat lijnzaad anders schade kan veroorzaken aan slijmvliezen en kan blijven haken aan de twaalfvingerige darm), is heel gezond vanwege de lignanen. Dit kan mee helpen om een teveel aan oestrogenen af te voeren.

Krachtige ontstekingsremmers kunnen zijn: gember en kurkuma. Zet hier iedere dag een heerlijke pot thee mee. Kurkuma werkt het beste met wat kokosolie en peper.

Voorzichtig met de volgende voeding

 • Vermijd zoveel mogelijk alle zoetigheid en snelle koolhydraten die je bloedglucose omhoog stuwen;
 • Vermijd tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut omdat ze gluten bevatten. Gluten kunnen je darmwand irriteren, wat ontstekingen kan bevorderen. Vermijd vooral tarwe: 80% van de vrouwen met endometriose is intolerant voor tarwe. Vermijd zuivel en vooral melk. Net als gluten irriteert zuivel je darmwand, wat kan leiden tot meer ontstekingen;
 • Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en maak alles zelf. Veel bewerkte voeding bevat toegevoegde zoetigheid, kleur-smaak-geurstoffen, houdbaarheidsstoffen, synthetische stoffen, tarwe e.a. Vermijd slechte vetten. Als je alle bewerkte voeding vermeden heb je een groot deel hiervan al verbannen. Verhit thuis alleen in kokosolie, roomboter of palmpitolie. Olijfolie is gezond maar verhit die niet te hoog, een beetje verwarmen kan wel. Verhit nooit in maisolie of zonnebloemolie: dit bevordert ontstekingen. Eet roomboter in plaats van margarine en frituur liever niet;

Houd de lever schoon, voorkom een ijzertekort

 • Wees heel voorzichtig met cafeïne, dit werkt oestrogeen verhogend. Vrouwen met endometriose die stopten met koffie drinken vertelden dat ze aanzienlijk minder pijn hadden. Hetzelfde geldt voor alcohol en energydrank. Ze belasten de lever die we juist nodig hebben om de ijzer voorraad te behouden, om zuurstof naar onze hersenen te brengen en om toxische stoffen te verwijderen;
 • Eet geen sojaproducten behalve gefermenteerde soja zoals tempé of miso; Sojaproducten hebben een oestrogeen verhogend effect.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Drink, beweeg en rust voldoende

Verder is drinken van water – vocht zonder toegevoegde suikers gezond en zou je het beste in de ochtend een liter kunnen koken voor 20 minuten, zodat alle stoffen die niet in water thuishoren voor een groot deel verwijderd worden, voeg een halve cm gember toe, met een plakje citroen. Zorg voor je dagelijkse beweging in de buitenlucht en neem voldoende rust tussendoor.

SportSport

Gerelateerde diagnoses door een arts gesteld

Humaan papillomavirus (HPV): HPV humaan papillomavirus is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten HPV kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederadenomyose: Pijnlijke menstruatie door verdikte baarmoeder.  Adenomyose is een goedaardige aandoening waarbij de baarmoeder verdikt is

Cortisol wordt gemaakt uit HDL cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten en kan er hoge bloeddruk ontstaan, en zet dan het DHEA voor rust uit, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals we zien bij de ziekte van Addison en kan er een lage bloeddruk ontstaan. Oestrogeen is een hormoon dat samen met progesteron de cyclus regelt, maar het wakkert ook endometriose aan.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Endometriose en het HPV virus

Een aandoening dat lijkt op endometriose (hormonaal) is het HPV virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van het virus zijn momenteel meer dan 100 typen bekend. De meeste HPV typen vormen geen risico voor de gezondheid. Ongeveer 30 typen van het HPV komen voor op de slijmvliezen van de geslachtsorganen en dit kan bloedarmoede geven.