Sla het ontbijt niet over

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. 

Voeding geeft als signaal om een dikker slijmvlies te maken

Als we niet ontbijten ziet de spijsverteringsbuis, niet de noodzaak om een stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen, die ervoor voor dient als basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende zuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt en er steeds minder gegeten wordt om bijvoorbeeld gewicht te verliezen, worden de slijmvliezen van darmen, huid, maag en mond vanzelf poreus of ‘lek”.

Een dunner slijmvlies, minder bescherming

Onverteerde eiwitdeeltjes als gluten, histamine en lactose kunnen in de bloedbaan terecht komen, kunnen als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekingen en histamine reacties.

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Melksuiker komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. Er wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht kan komen. 

Caseïne als plaksel op het slijmvlies

De koe heeft 4 magen en kan deze koolhydraten veel beter verteren. Onverteerd in onze maag kan caseïne voor enorme voedingsstoffen opname problemen zorgen, vroeger werd de kaasstof zelfs als lijm gebruikt.

Te weinig maagzuur en niets om te verteren

Uiteindelijk kunnen we last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden, GER – GERD of een middenrifbreuk, op dat moment,  zou er sprake kunnen zijn van te weinig maagzuur.

Goed geheugen en minder snel moe

Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat jij je aandacht bij je werk of je thuissituatie kan houden en het houdt het geheugen scherp, het stelt je ook beter in staat om op bepaalde situaties te reageren. Krijg je te weinig goede koolhydraten binnen, dan zakt het suikergehalte van je bloed, waardoor jij je sneller moe voelt en je concentratie vermindert en daardoor ga je ook trager denken.

Altijd moe, moeite om uit bed te komen, pas de je dag aankunnen na een sterke bak koffie en de hele dag door maar geeuwen. Als we iets tegen de vermoeidheid willen doen, is het belangrijk om te weten waarom we zo moe zijn. Dit bloedonderzoek kan inzichten geven waarom het lichaam moe is.

Extreem lage bloedsuikerspiegel

Bij een extreem lage bloedsuikerspiegel kun je zelfs last krijgen van een verminderde coördinatie, zoals een beperking in de fijne bewegingen. Zelfs je humeur kan eronder lijden. Het geheugen is beter en veel sneller door een optimale suikerspiegel. Alle organen van het lichaam hebben suiker uit natuurlijke bronnen met enzymen nodig, die de zoetstof kunnen verteren, om goed te kunnen functioneren.


Onbewerkte suikers zijn nodig voor dopamine

KokenKoken
Voor de hersenen is een constante toevoer van de juiste suikers van levensbelang. De zoetstof activeert net als mooie muziek, knuffelen, of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd, je hebt weinig glucose in het bloed, minder energie, waardoor adrenaline en cortisol omhoog gaan.

Een auto rijdt niet zonder brandstof of olie

Iedereen kan begrijpen dat een auto of ander motorvoertuig niet rijdt zonder brandstof, koelvloeistof of olie. Toch hebben we daar een heel ander beeld van, als het om voeding voor ons lichaam gaat “onze motor”. Helaas denken mensen vaak als ik eet, dan heb ik weer energie, wist je dat een benzineauto misschien ook wel even rijdt op diesel? 

Benzine is geen diesel en patat met bewerkt zout is geen voeding

De vraag blijft, wanneer stopt de auto ermee. Zo gebeurt dat ook in ons lichaam. Eten is helaas niet altijd hetzelfde als voeding. Daar zijn velen van ons zich niet van bewust en daarom heb ik een ontbijt check gemaakt. 

Enkele oorzaken waarom niet of onvoldoende wordt gegeten

Wisselende diensten, allergische reactie op voeding, onvoldoende kennis van voeding, te druk, te veel werk, geen trek of zelfs maar honger, ziekte, angst voor voeding, bang gemaakt voor het eten van vetten, anorexia, obesitas, diëten, diarree of obstipatie, stress, verslavingen, geldzorgen, roken, te weinig beweging, gluten allergie, histamine, verteringsproblemen, denken dat dat er gewicht verlies optreed, als er minder gegeten wordt.

Ons lichaam slaat vet op, zo was dat vroeger geregeld

Ons lichaam slaat vet op, dat is een natuurlijk verschijnsel. Om deze reden, is er altijd een reserve beschikbaar in tijden van Nood, zo ging dat vroeger tijdens schaarste van voedsel. Omdat in onze samenleving voldoende voeding is, hoeven wij deze reserves niet aan te spreken, en blijven ze in ons lichaam zitten, vooral als we een zittende baan hebben.  De kunst is je lichaam op een gezonde manier van te overtuigen om je reserves toch aan te spreken. 

Minder en anders eten, meer bewegen en het lichaam reinigen

Dat doe je door minder te eten, meer te bewegen en te weten wat voeding voor ons lichaam doet. Hierbij wordt het lichaam  gereinigt, door het een handje te helpen met dit voedingsplanHet is mogelijk om het voedingsplan alleen te volgen voor 9 dagen, of er is gratis begeleiding bij dit programma, vanuit een facebook groep. 

SportSport

Vet zit opgeslagen in vetcellen. Tijdens een inspanning zullen de vetcellen in je lichaam hun inhoud lossen in de bloedstroom, pas dus op met verzadigde vetten, deze laten het LDL cholesterol stijgen. Pure dierlijke en plantaardige vetten, (onverzadigde vetten), geven een goede bron voor een stabiele hormoonhuishouding, mits een dier en plant op een natuurlijke manier is groot gebracht. 

KokenKoken

Biologisch vlees de voorkeur

Een plant of dier mag geen versnelde groei doormaken, met de bedoeling de productie te verhogen. Circa 350 gram vlees per week is voldoende (behalve varkensvlees), dit zou meer ontstekingen kunnen geven, voor de iemand die ziek is, is zwijnenvlees af te raden, mannen hebben meer vlees nodig (i.v.m. meer spierweefsel) dan vrouwen.

Maar omdat tijd geld is, probeert de mens meer en meer tijd te besparen. Dieren en planten moeten sneller groeien en hun ontwikkeling wordt daarom op kunstmatige wijze versneld. Alles draait om productievergroting,  geld en het versnelde oogsten en opbrengst, ten koste van belangrijke nutriënten voor de eindverbruiker. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie

De ontlasting vertelt veel over onze gezondheid, het is belangrijk om regelmatig even te controleren of ons verteringssysteem nog wel goed werk. Is het bijvoorbeeld papperig, waterig of is er sprake van obstipatie obstipatie. Ontlasting bestaat voor driekwart uit vocht, dit vocht wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. 

Plantaardige vetten, verlagen het LDL cholesterol

Wanneer er een tekort aan energie dreigt, wordt het opgeslagen vet gebruikt om de energie aan te vullen, worden de vetcellen kleiner en verlies jij centimeters. Pas op met transvetten, ze zijn veranderd van substantie, waardoor het waardoor het omega 6 kan stijgen en ontstekingen kunnen veroorzaken. bovendien herkent jouw lichaam deze vetten niet en schoppen de hormonen in de war.

Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol

Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten, om het lichaam van energie te voorzien en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. 

Puur onbewerkte vetten hebben we nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de opbouw en bescherming van al onze lichaamscellen, de opname van mineralen en het transport van vitamines. Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steun je het lichaam niet. 

Veel mensen vervangen de volle vetten in lightproducten, pas op!

Je hebt juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding. Vet houd een gezond HDL cholesterol profiel in stand en kan de LDL onschadelijk maken. Cortisol wordt gemaakt in je bijnieren en gehaald uit HDL cholesterol en voor dat de overgang zijn intrede doet, maakt ook het hormoon progesteron wat cortisol aan. 

Je kan er op wachten, dat als de overgang zijn intrede heeft gedaan, er geen progesteron meer wordt aangemaakt en we juist nu behoefte hebben aan gezonde vetten, om onze bijnieren te voorzien van een hormonaal balans, waardoor wij ons fijn gaan voelen.

Wortels rijk zijn aan oplosbare vezels en vezels binden LDL cholesteroldeeltjes aan zich, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten en zo weer een bijdrage leveren aan gezonde bloedvaten. 

In de paranoot zit selenium en kan ons beschermen tegen gezondheidsproblemen, zoals vormen van artrosetrage schildklier en bij pre-diabetesParanoten zijn erg gezond en bevatten onder andere magnesium, fosfor, koper, mangaan, zink, ijzer, calcium en kalium. Paranoten bevatten ook veel vitamines; vitamine B1, B6, E, foliumzuur en pantotheenzuur, omdat ze zo rijk zijn aan selenium, 3 tot 5 paranoten per dag is voldoende. 

Zorgthuiswinkel verkoopt een breed assortiment aan producten die ouderen in staat stellen om zelfstandig oud te worden. Het brede productaanbod bestaat onder andere uit bedtafels, stoelen, sport en beweging, rollators, loopstokken en keukenhulpmiddelen.

Paranoten een gezond tussendoortje

Paranoten zijn erg gezond en bevatten onder andere magnesium, fosfor, koper, mangaan, zink, ijzer, calcium en kalium. Paranoten bevatten ook veel vitamines; vitamine B1, B6, E, foliumzuur en pantotheenzuur, omdat ze zo rijk zijn aan selenium, 3 tot 5 paranoten per dag is voldoende. 

Selenium is een antioxidant en kan ons beschermen tegen vrije radicalen (gevaarlijke stoffen)

GezondheidGezondheid

Selenium is van belang voor een goede weerstand, kan zorgen voor een goede werking van de schildklier en gezond haar. In de paranoot zit selenium en kan ons beschermen tegen gezondheidsproblemen, zoals vormen van artrosetrage schildklier en bij pre-diabetes.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pureer de worteltjes samen met de eieren in de keukenmachine of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de havermout, komijn, zeekraal en het water toe en mix tot een beslag. Is het beslag nog te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe. Het hoeft niet zo dun te zijn als pannenkoekenbeslag maar het moet wel schenkbaar zijn. 

Schenk een gedeelte van het beslag in de pan of tortlilla pers. Bak de wrap aan beide kanten gaar (Laat op zacht vuur garen, anders vallen ze uit elkaar). De wrap kan in het begin een beetje hard zijn, maar na een paar minuten zal hij zacht worden en kun je hem makkelijker oprollen. Vul de wraps met rucola, rozijnen en Hüttenkäse. Ook lekker is het om ze te vullen met kipfilet en avocado! Je kunt dit ook invriezen, leg er wel een velletje tussen, anders krijg je ze niet van elkaar af.