Lactose - intolerantie

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Melksuiker komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. Er wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht kan komen. De koe heeft namelijk 4 magen en kan deze koolhydraten veel beter verteren. Onverteerd in onze maag kan caseïne voor enorme voedingsstoffen opname problemen zorgen, vroeger werd dit zelfs als lijm gebruikt.

Lactose intolerantie, COPD, Astma, hooikoorts, lekkende darm, allergie, ontsteking, obstipatie

Lactose-intolerantie of melkallergie?

Lactose-intolerantie en melkallergie worden wel eens door elkaar gehaald, het is belangrijk om dit verschil te weten. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s, het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen.

BabyBaby

Vaak een lactose intolerantie erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie

Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. Voor de allerjongsten is er lactosevrij dieetvoeding voor medisch gebruik, geschikt voor babys vanaf de geboorte, indien geen borstvoeding gegeven wordt of in combinatie met borstvoeding.

Op de afdeling GENETICA-DNA-ONDERZOEK (EDTA) kan het lab onderzoeken of er sprake is van een erfelijke aanleg voor lactose intolerantie. Het ontstaan van klachten hangt af van verschillende factoren zoals het voedingspatroon en de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën die samenleven in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie dan andere mensen. PDS is echter niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

Secundaire lactose-intolerantie kan niet aangetoond worden door deze test

Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van lactose-intolerantie wordt ‘secundaire lactose-intolerantie’ genoemd en kan tijdelijk van aard zijn. Wanneer de darm herstelt, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.

Wat is caseïne

Koemelk wordt in principe gemaakt voor een kalf en is een eiwitproduct, wordt speciaal voor het kalf  “gemaakt”. En is daarom ook alleen geschikt voor een vier magen stelsel. De mens heeft maar één maag, geen wonder dat dit eiwitproduct problemen kan geven. Het kan namelijk een kleverige massa vormen, die aan de darmwand kleeft. Hierdoor is opname van mineralen, vitaminen e.a. voedingsstoffen (van de darm naar het bloed) nauwelijks mogelijk.

Van caseïne wordt zelfs lijm gemaakt.

Caseïne – eiwitten van het beginsel van melk – werd gebruikt om de lijm sinds de oudheid maken. Lijm van caseïne bestaan ​​uit caseïne en water, samen met andere ingrediënten zoals ammoniak, borax of gebluste kalk. De caseïne wordt geproduceerd als een bijproduct van de zuivelindustrie en is verkrijgbaar in poedervorm. Alternatief kan caseïne neergeslagen uit de hitte en afgeroomde melk met een zuur, zoals azijn.

Als een laagje caseïne aan de binnenkant van je darm gaat zitten

Caseïne is gebruikt sinds de oudheid tot een sterke lijm voor hout en andere materialen te maken. De ingrediënten die gebruikt worden gevarieerd afhankelijk van tijd en plaats. De oude Egyptenaren gebruikten lijm op basis van caseïne poeder gemengd met gebluste kalk (calciumhydroxide). Deze lijm werd gemengd met gekleurde pigmenten verf maken. Lijm een ​​15e eeuws recept vereist caseïne vorm van droge kaas. Als dit aan je binnenkant van de darmen of maag komt te zitten, kunnen voedingsstoffen niet meer als behoord, opgenomen worden via  slijmvlies.

Als caseïne wordt niet goed verteerd en dat kost dit het lichaam te veel energie

Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Lactose dat niet goed verteerd kan worden, geeft problemen in de dikke darm

Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt (bijvoorbeeld een glas melk), dan wordt de lactose normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het enzym lactase aanwezig is in de dunne darm, kan niet alle lactose worden afgebroken. De niet afgebroken lactose wordt hierdoor verder getransporteerd naar de dikke darm. Hier trekt de lactose extra vocht aan en wordt de lactose gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen, hierbij ontstaat dan obstipatie, langdurige constipatie kan een traumatische ervaring worden.

Eerder kans op een allergie in de eerste vier maanden van de geboorte

Als er geen borst- of kunstvoeding hypoallergene opvolgmelk wordt gegeven kan het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie hoger zijn. Dit kan gebeuren als andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding (hypoallergene opvolgmelk) eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden wordt gegeven.

Hoe het kindje smaken leert herkennen en het vertrouwd raakt met "juiste voeding".

Het is belangrijk om een kind langzaam vanaf ongeveer 4 maanden te laten wennen aan andere voeding, het beste is eerst met groenten te beginnen, anders vind je kindje de fruithapjes te lekker. Na 6 maanden verandert de behoefte aan voedingsstoffen en leert je kind kauwen. Ook vanwege het opdoen van verschillende smaken in voeding, die bepalend zijn of een kind iets lust of niet lust, het is goed om als ouders goed op de hoogte te zijn van wat voeding voor je lichaam doet, zodat er een gezond en evenwichtig eetpatroon ontwikkeld.

Ouderschap heeft in diepte te maken, met onszelf te openen voor de kinderen die bij ons komen en de processen aan te gaan die deze kinderen ons brengen, te vertrouwen dat hetgeen wat er in het leven gebeurt dat dit een positieve ontwikkeling kan brengen die diep in onze ziel verlangt en nodig is om te groeien, zonder voorwaarden of oordelen.

Het uiteindelijke doel van ouderschap is niet dat het kind hoge cijfers haalt of carrière maakt en een groot huis koopt, maar dat het innerlijke vervulling vindt in zijn of haar leven en dat perfectie daar geen enkele rol speelt. We leren accepteren, loslaten, oplossen, omgaan met allerlei hindernissen en zo hebben wij als ouders veel kennis van erfelijkheden en zou een kind veel aan deze informatie kunnen halen voor als ze volwassen zijn.

De eerste 5 zijn allergenen die de oorzaak zijn van veel voorkomende voedsel allergieën in Nederland. Een allergie tegen vis wordt niet vaak gevonden maar zit in de screening om een allergie hiertegen uit te sluiten. Als je positief bent voor deze test weet je nog niet waarvoor je allergische bent, alleen dat je allergisch bent voor een van deze voedingsstoffen.

Lactose tabel

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten.
VoedingsmiddelHoeveelheid lactose

per 100 gram
Melk vervanger en noodzaak gezonde vettenBloedonderzoek - indicatie - onderzoek e.a. informatie
Roomboter, botervloot1 gramavocado, cortisol en cholesterolLekkende darm - slijmvliezen indicatietest
Melk (koe), melkdispenser4,5 – 5 gramAmandelmelk, amandelen, rijst melk zelf makenmelk zelf makenLactose Intolerantie DNA onderzoek
Karnemelk, karnemelk zelf maken3,6 – 4 gramMelk, histamine, slijmvormingOnderzoek, begeleiding, analyse en advies
Geitenmelk, geitenmelk poeder4,1 – 4,5 gramHistamine en melkHistamine ontlasting onderzoek
Yoghurt, yoghurtmaker3,7 – 5 gramKefir yoghurt makenVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Kwark, kwark bakjes, diversen2,7 – 5 gramTofupers incl. ReceptenboekjeWat vertelt de ontlasting
Verse slagroom, mixers3 gramPlantaardige slagroom, johannes broodpitmeel, amandelmelk, zoeten met pure bijen honingPrijslijst
Cottage cheese, Bacteriecultuur voor Cottage Cheese3 gramPlantaardige parmezaanse kaas van edelgist kan je makkelijk thuis maken met cashewnoten
Dieetkosten en vergoeding
Mozzarella, ei en Mozzarellasnijder1,5 gramPlantaardige mozzarella, 100 gram cashewnoten, 2 el. psyllium husk vezels, 350 mlWater, 4 tl. citroensap, 1 el. gemalen ZeekraalVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Camembert, tafelaccessoires0 – 0,1 gram
Feta, tafelaccessoires0 – 0,7 gram
Goudse harde kazen, tafelaccessoires0 gram
Smeerkaas, kaasplankje1 – 6,5 gram
De chronische ontstekingsreacties veroorzaakt door lactose of histamine zorgen mogelijk voor verlies van longweefsel. COPD staat voor chronisch obstructieve longziekten. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd. Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen. Dit kan leiden tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergieën als hooikoorts en/of eczeem.

Candida is een gist die voorkomt in de ingewanden, de mondorenslokdarmde keel, huid, en de voortplantingsorganen en zich graag verschuilt onder het laagje caseïne, wat in melkproducten voor komt. Onder normale omstandigheden komt de candida voor als gist en leeft daar in een gezonde balans met bacteriën. Zodra de candida van vorm verandert en de ruimte krijgt zich te ontwikkelen tot een schimmel wordt ze pathogeen en ondermijnt het immuunsysteem en heeft de schimmel de eigenschap om ziek te maken. Het gevaar van een schimmelinfectie of candida overgroei is dat de kans op parasieten toeneemt.