Lactose - intolerantie

Er wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht komt. Hier speelt het afweersysteem geen rol, maar is er sprake van een verteringsprobleem. Waar zit lactose in? Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. 

Lactose intolerantie

Lactose-intolerantie of melkallergie?

Lactose-intolerantie en melkallergie worden wel eens door elkaar gehaald. Het is belangrijk om dit verschil te weten. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. 

Secundaire lactose-intolerantie kan niet aangetoond worden door deze test

Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van lactose-intolerantie wordt ‘secundaire lactose-intolerantie’ genoemd en kan tijdelijk van aard zijn. Wanneer de darm herstelt, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.

Wat is caseïne

Koemelk wordt in principe gemaakt voor een kalf. Caseïne is een eiwitproduct, wordt speciaal voor het kalf  “gemaakt”. En is daarom ook alleen geschikt voor een vier magen stelsel. De mens heeft maar één maag, geen wonder dat dit eiwitproduct problemen kan geven. Het kan namelijk een kleverige massa vormen, die aan de darmwand kleeft. Hierdoor is opname van mineralen, vitaminen e.a. voedingsstoffen (van de darm naar bloed) nauwelijks mogelijk. Van caseïne wordt zelfs lijm gemaakt. Caseïne – eiwitten van het beginsel van melk – werd gebruikt om de lijm sinds de oudheid maken. Lijm van caseïne bestaan ​​uit caseïne en water, samen met andere ingrediënten zoals ammoniak, borax of gebluste kalk. De caseïne wordt geproduceerd als een bijproduct van de zuivelindustrie en is verkrijgbaar in poedervorm. Alternatief kan caseïne neergeslagen uit de hitte en afgeroomde melk met een zuur, zoals azijn.

Als een laagje caseïne aan de binnenkant van je darm gaat zitten

Caseïne is gebruikt sinds de oudheid tot een sterke lijm voor hout en andere materialen te maken. De ingrediënten die gebruikt worden gevarieerd afhankelijk van tijd en plaats. De oude Egyptenaren gebruikten lijm op basis van caseïne poeder gemengd met gebluste kalk (calciumhydroxide); Deze lijm werd gemengd met gekleurde pigmenten verf maken. Lijm een ​​15e eeuws recept vereist caseïne vorm van droge kaas. Als dit aan je binnenkant van de darmen of maag komt te zitten, kunnen voedingsstoffen niet meer als behoord, opgenomen worden via  slijmvlies. Meer informatie over caseïne

Als caseïne niet goed verteerd, kost dit het lichaam te veel energie

Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken, wat ik eerder vertelde, vreemde stof in het lichaam, alarm voor de bijnieren en die gaan alle organen bijsturen om de vijand te lijf te gaan, met als gevolg uitputting, wat hetzelfde werkt als te lang sportten achter elkaar, lees meer over bijnieruitputting op mijn website: Bijnieruitputting  en het uiteindelijke ontstaan van, lees mijn volgende artikel:  lekkende darm / maag slijmvliezen

Lactose dat niet goed verteerd kan worden, geeft problemen in de dikke darm

Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt (bijvoorbeeld een glas melk), dan wordt de lactose normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het enzym lactase aanwezig is in de dunne darm, kan niet alle lactose worden afgebroken. De niet afgebroken lactose wordt hierdoor verder getransporteerd naar de dikke darm. Hier trekt de lactose extra vocht aan en wordt de lactose gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen, hierbij ontstaat dan obstipatie, omdat de ontlasting hard wordt. Lees mijn artikel: obstipatie 

Eerder kans op allergie in de eerste vier maanden

Als er geen borst- of kunstvoeding hypoallergene opvolgmelk wordt gegeven kan het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie hoger zijn. Dit kan gebeuren als andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding (hypoallergene opvolgmelk) eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden wordt gegeven. 

Hoe je kindje smaken leert herkennen en het vertrouwd raakt met "juiste voeding".

Het is belangrijk om een kind langzaam vanaf ongeveer 4 maanden te laten wennen aan andere voeding, het beste is eerst met groenten te beginnen, anders vind je kindje de fruithapjes te lekker. Na 6 maanden verandert de behoefte aan voedingsstoffen en leert je kind kauwen. Ook vanwege het opdoen van verschillende smaken in voeding, die bepalend zijn of een kind iets lust of niet lust, het is goed om als ouders goed op de hoogte te zijn van wat voeding voor je lichaam doet, zodat er een gezond en evenwichtig eetpatroon ontwikkeld. 

De eerste 5 zijn allergenen die de oorzaak zijn van veel voorkomende voedsel allergieën in Nederland. Een allergie tegen vis wordt niet vaak gevonden maar zit in de screening om een allergie hiertegen uit te sluiten. Als je positief bent voor deze test weet je nog niet waarvoor je allergische bent, alleen dat je allergisch bent voor een van deze voedingsstoffen. Koop hier of neem contact op met jouw arts. Koop je de test bij bloedwaardentest praktijk albican? Let op de voorwaarden bij het aangesloten lab

Waar zit lactose in?

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. 

Voedingsmiddel

Hoeveelheid lactose

per 100 gram

Portie grootte

Hoeveelheid lactose 

per portie

Roomboter

1 gram

1 gram

0,1 gram

Melk (koe)

4,5 – 5 gram

200 ml

9,1 gram

Karnemelk

3,6 – 4 gram

200 ml

7,2 – 8 gram

Geitenmelk

4,1 – 4,5 gram

200 ml

8,2 – 9 gram

Yoghurt

3,7 – 5 gram

150 ml

7,4 – 10 gram

Kwark

2,7 – 5 gram

100 ml

5,4 – 10 gram

Verse slagroom

3 gram

10 gram

0,3 gram

Cottage cheese

3 gram

20 gram

0,6 gram

Mozzarella

1,5 gram

20 gram

0,3 gram

Camembert

0 – 0,1 gram

10 gram

0 – 0,01 gram

Feta – Serveerplank

0 – 0,7 gram

20 gram

0 – 0,14 gram

Goudse harde kazen

0 gram

20 gram

0 gram

Smeerkaas

1 – 6,5 gram

20 gram

0,15 -0,98 gram

Tekort aan of ontbreken van lactase in de darm, met als gevolg lactose-intolerantie (verteringsstoornis ten gevolge van het ontbreken van lactase in de darm). Dit kan gevolgen hebben voor het slijmvlies in je darmen. Een ander gevolg kan zijn, bijnieruitputting, je kunt een gratis indicatietest lekkende darm, maag invullen. Informatie over  de test