Lactose-intolerantie

Er wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht komt. Hier speelt het afweersysteem geen rol, maar is er sprake van een verteringsprobleem. Waar zit lactose in? Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. 

Lactose-intolerantie of melkallergie?

Lactose-intolerantie en melkallergie worden wel eens door elkaar gehaald. Het is belangrijk om dit verschil te weten. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. 

Het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie is hoger wanneer andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding (hypoallergene opvolgmelk) eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden wordt gegeven. 

Het is belangrijk om een kind langzaam vanaf ongeveer 4 maanden te laten wennen aan andere voeding, het beste is eerst met groenten te beginnen, anders vind je kindje de fruithapjes te lekker. Na 6 maanden verandert de behoefte aan voedingsstoffen en leert je kind kauwen. Ook vanwege het opdoen van verschillende smaken in voeding, die bepalend zijn of een kind iets lust of niet lust, het is goed om als ouders goed op de hoogte te zijn van wat voeding voor je lichaam doet, zodat er een gezond en evenwichtig eetpatroon ontwikkeld. 

De eerste 5 zijn allergenen die de oorzaak zijn van veel voorkomende voedsel allergieën in Nederland. Een allergie tegen vis wordt niet vaak gevonden maar zit in de screening om een allergie hiertegen uit te sluiten. Als je positief bent voor deze test weet je nog niet waarvoor je allergische bent, alleen dat je allergisch bent voor een van deze voedingsstoffen. Koop hier of neem contact op met jouw arts. Koop je de test bij bloedwaardentest praktijk albican? Let op de voorwaarden bij het aangesloten lab

Lactose-intolerantie komt gemiddeld 70% voor. Noord-Europa 2 tot 15%

Lactose-intolerantie komt veel voor onder de wereldbevolking, gemiddeld 70% van de totale wereldbevolking is lactose intolerant. Onder Noord-Europeanen zou het gemiddelde aantal mensen wat lactose-intolerantie heeft lager zijn, namelijk tussen de 2 en 15%, omdat dat hun lichaam gedurende een langere periode het enzym lactase aanmaakt. En lactase is nodig om lactose in melk te verteren. Waarom bij Noord-Europeanen lactase langer wordt aangemaakt, is nog altijd onduidelijk. 

Zodra een baby geen moedermelk meer krijgt en overgaat op vast voedsel, dan neemt de aanmaak van lactase in een rap tempo af

Wanneer iemand lactose intolerant is, wordt te weinig van het enzym lactase aangemaakt in de dunne darm, wat dus mede veroorzaakt kan worden door koemelk producten.  Het bestanddeel in zuivel dat schade kan veroorzaken is de proteïne caseïne.

Deze test is alleen geschikt voor het aantonen van aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie.
Dit is de erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Mensen met deze vorm van lactose-intolerantie maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen ook geen moedermelk. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan.
Meer informatie over de test
Het niet goed verteren van lactose geeft niet bij iedereen klachten. Het ontstaan van klachten hangt af van verschillende factoren zoals het voedingspatroon en de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën die samenleven in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie dan andere mensen. PDS is echter niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

Wat is caseïne

Koemelk wordt in principe gemaakt voor een kalf. Caseïne is een eiwitproduct, wordt speciaal voor het kalf  “gemaakt”. En is daarom ook alleen geschikt voor een vier magen stelsel. De mens heeft maar één maag, geen wonder dat dit eiwitproduct problemen kan geven. Het kan namelijk een kleverige massa vormen, die aan de darmwand kleeft. Hierdoor is opname van mineralen, vitaminen e.a. voedingsstoffen (van de darm naar bloed) nauwelijks mogelijk. Van caseïne wordt zelfs lijm gemaakt

Caseïne – eiwitten van het beginsel van melk – werd gebruikt om de lijm sinds de oudheid maken. Lijm van caseïne bestaan ​​uit caseïne en water, samen met andere ingrediënten zoals ammoniak, borax of gebluste kalk. De caseïne wordt geproduceerd als een bijproduct van de zuivelindustrie en is verkrijgbaar in poedervorm. Alternatief kan caseïne neergeslagen uit de hitte en afgeroomde melk met een zuur, zoals azijn.

Caseïne is gebruikt sinds de oudheid tot een sterke lijm voor hout en andere materialen te maken. De ingrediënten die gebruikt worden gevarieerd afhankelijk van tijd en plaats. De oude Egyptenaren gebruikten lijm op basis van caseïne poeder gemengd met gebluste kalk (calciumhydroxide); Deze lijm werd gemengd met gekleurde pigmenten verf maken. Lijm een ​​15e eeuws recept vereist caseïne vorm van droge kaas.

Als dit aan je binnenkant van de darmen of maag komt te zitten, kunnen voedingsstoffen niet meer als behoord, opgenomen worden via  slijmvlies. Meer informatie over caseïne

  • Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken, wat ik eerder vertelde, vreemde stof in het lichaam, alarm voor de bijnieren en die gaan alle organen bijsturen om de vijand te lijf te gaan, met als gevolg uitputting, wat hetzelfde werkt als te lang sportten achter elkaar, lees meer over bijnieruitputting op mijn website: Bijnieruitputting  en het uiteindelijke ontstaan van, lees mijn volgende artikel:  lekkende darm / maag slijmvliezen
  • Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt (bijvoorbeeld een glas melk), dan wordt de lactose normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het enzym lactase aanwezig is in de dunne darm, kan niet alle lactose worden afgebroken. De niet afgebroken lactose wordt hierdoor verder getransporteerd naar de dikke darm. Hier trekt de lactose extra vocht aan en wordt de lactose gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen, hierbij ontstaat dan obstipatie, omdat de ontlasting hard wordt. Lees mijn artikel: obstipatie 

Waar zit lactose in?

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. 

 

Voedingsmiddel

Hoeveelheid lactose

per 100 gram

Portie grootte

Hoeveelheid lactose 

per portie

Roomboter

1 gram

1 gram

0,1 gram

Melk (koe)

4,5 – 5 gram

200 ml

9,1 gram

Karnemelk

3,6 – 4 gram

200 ml

7,2 – 8 gram

Geitenmelk

4,1 – 4,5 gram

200 ml

8,2 – 9 gram

Yoghurt

3,7 – 5 gram

150 ml

7,4 – 10 gram

Kwark

2,7 – 5 gram

100 ml

5,4 – 10 gram

Verse slagroom

3 gram

10 gram

0,3 gram

Cottage cheese

3 gram

20 gram

0,6 gram

Mozzarella

1,5 gram

20 gram

0,3 gram

Camembert

0 – 0,1 gram

10 gram

0 – 0,01 gram

Feta

0 – 0,7 gram

20 gram

0 – 0,14 gram

Goudse harde kazen

0 gram

20 gram

0 gram

Smeerkaas

1 – 6,5 gram

20 gram

0,15 -0,98 gram

 

Tekort aan of ontbreken van lactase in de darm, met als gevolg lactose-intolerantie (verteringsstoornis ten gevolge van het ontbreken van lactase in de darm). Dit kan gevolgen hebben voor het slijmvlies in je darmen. Een ander gevolg kan zijn, bijnieruitputting, je kunt een gratis indicatietest lekkende darm, maag invullen. Start de test

Bezoek altijd een arts voor een juiste diagnose