Ziekte van Crohn en Spijsverteringsklachten

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het maagdarmkanaal, waarbij zweren kunnen ontstaan, waardoor de opname van voedingstoffen op de plaatsen van de ontstekingen niet meer goed plaats kunnen vinden.  Deze aandoening kan zich ook (zelden) laten zien in de mondholte, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Anders dan bij colitis ulcerosa (komt alleen in de dikke darm voor). Daarnaast treden soms ook buiten het maag-darmkanaal ontstekingen op, bijvoorbeeld in de huid of de gewrichten. Calprotectine ziekte van Crohn “Onderzoek”

Ziekte van Crohn

Divertikels en de ziekte van Crohn

Bij diverticulose zitten er heel veel uitstulpingen in de dikke darm. Bij de aandoening diverticulose steken uitstulpingen, divertikels genaamd, ter grootte van een erwt uit de wand – de slijmvlieslaag door de spierlaag – van de dikke darm, vlakbij de endeldarm, daar waar aan- en afvoerende bloedvaten via een natuurlijke opening de darmwand bereiken. Dit is tevens de zwakste plek van de darmwand. Deze aandoening gaat vaak gepaard met chronische verstopping/obstipatie. Soms raakt één of meer van deze divertikels ontstoken. Deze aandoening wordt diverticulitis genoemd. De ontsteking ontstaat wanneer er voedselresten in de uitstulpingen achterblijven. Calprotectine ziekte van Crohn “Onderzoek”

De chronische ontstekingsreacties kunnen leiden tot de vorming van fistels

Het is een soort buisvormige uitgang naar buiten. Een fistel kan ontstaan na een ontsteking, bijvoorbeeld na een steenpuist. Als de infectie de kans krijgt zich in te nestelen in je dieper gelegen weefsel. Zoals een steenpuist kan ontstaan door een infectie van een haarzakje, kan er in de darm een holte ontstaan die pus probeert af te voeren naar buiten. Dit wordt een abces genoemd. Zo’n abcesholte wil zijn pus kwijt en maakt een gangetje en probeert de uitgang te krijgen, meestal door naar de huid. Voor de tunnel gegraven is, kan deze uit komen in andere buizen en slijmvliezen, zoals de blaas of de anus. Als de tunnel eenmaal de huid hebben bereikt, kunnen er huidcellen in de tunnel groeien zodat er een buis ontstaat die aan de binnenkant helemaal bekleed is met huidcellen. Als dat gebeurt blijft de verbinding meestal bestaan en zo’n blijvende verbinding wordt een fistel genoemd.

Prikkelbare Darm Syndroom

Ook wel spastische darm’ genoemd, een aandoening waarbij de darmbewegingen zijn verstoord waardoor eten te snel of te langzaam verteert. Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS diarree of constipatie kunnen veroorzaken. Hoe lavendel werkt bij slapeloosheid en stress.

Bacteriële overgroei en huid klachten en chronische darmklachten

De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel.  Is er een probleem met je huid je er zo goed als zeker van uit gaan, dat dit vanuit je darm  komt, met name histamine intolerantie komt vaak de kop op steken als je moe bent. Bacteriële over groei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.  Meerdere mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen. Beschadigingen aan het slijmvlies in de darmen kan slaapproblemen veroorzaken. Serotonine is voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaal

Gluten - schildklierverbinding en darmen

Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, het eiwitgedeelte van gluten, lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine de beschermende barrière van de darmen doorbreekt “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als vernietigend beschouwd. Deze antilichamen tegen gliadine veroorzaken ook dat het lichaam schildklierweefsel aanvalt. Dit betekent dat als je AITD hebt en je voedsel met gluten eet, je immuunsysteem je schildklier kan aanvallen. Als je gluten-intolerant bent, moet je 100% glutenvrij zijn om immuun afbraak van jouw schildklier te voorkomen.

Lactose - intolerantie 

Een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de lactose in melkproducten te verteren. Er wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht komt. Hier speelt het afweersysteem geen rol, maar is er sprake van een verteringsprobleemWaar zit lactose in? Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips en antibiotica.

Mooi en gezond

Helicobacter pylori, kan zich alleen nestelen in een dunner wordende maagwand

Een mogelijk aanwezige maagzweer zou meteen “serieus” onderzocht moeten worden, wanneer er klachten zijn als pijn, bloed of gal bij het overgevenhet niet kunnen eten. Deze klachten zijn niet altijd zoals vaak gedacht wordt, stress gerelateerd of passend in het beeld van Crohn. De maag is rekbaar en als de maag leeg is, is hij plat. Er past ongeveer 3 liter voeding en vocht in de maag. De maag ligt boven in de buikholte en de wand van de maag is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen. “Het gevaar zit hem vaak in een harde klap bij een volle maag”, soms door een stoei partijtje, soms door een ongeluk, maar ook bij bepaalde contactsporten, zoals een keeper een bal met hoge snelheid in zijn maaggebied kan krijgen, de schenen worden beschermd, maar het meest kwetsbare gebied van de organen wordt te vaak vergeten.  

De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel is om voedsel af te breken

Zodat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen om het lichaam energie te geven, te helpen groeien en te herstellen. Als dit proces wordt verstoord geeft het lichaam een signaal aan je af. Zoals bij teveel maagzuur, spelen ook jouw hersenen een grote rol in de stofwisseling. De gemiddelde mens, gebruikt meer koolhydraten per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten. Over koolhydraten is vaak veel informatie te vinden. Je zou ze niet moeten eten, want anders word je dik. Maar dat is wel heel kort door de bocht. Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen.

Voedselallergieën en histamine

Wat doet histamine in de mestcellen? Histamine in de mestcellen is een zeer belangrijk hormoon, het speelt al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol, histamine beschermt ons bijvoorbeeld tegen indringende stoffen van buiten af, zorgt voor een reactie, zet op en houdt op die manier de ziek makende indringers tegen (door de witte bloed lichaampjes). Die zorgen voor onze immunologische afweer, samen met de milt. Deze groep van witte bloedlichaampjes stamt af van een gemeenschappelijke stamcel uit het beenmerg, die ook rode, witte bloedcellen en bloedplaatjes maken. Witte bloedcellen of leukocyten zijn een groep cellen die zich in het bloed en het lymfeweefsel bevinden en het lichaam moeten beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels.  

Hoofdpijn of migraine

Migraine aanvallen die optreden met matige tot zeer ernstige hoofdpijn, meestal bij eenzijdige hoofdpijn met duizeligheid, stoornissen van zicht- en hoorvermogen. Spanningshoofdpijn en een te kort aan serotonine. Mensen met migraine en spanningshoofdpijn hebben vaak een laag niveau aan serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit. Migraine krijg je door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit komt door een stoornis in de neurotransmitters. Je kan neurotransmitters beschrijven als chemische stoffen in de hersenen die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar de bloedvaten sturen. Neurotransmitters totaal – Urine onderzoek hormonen

Huidinfecties, de huid weerspiegelt de gezondheid van je lever

Ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam. De lever reinigen is een belangrijke eerste stap richting een gezonder functionerend lichaam.