Hoge bloeddruk / primaire en secundaire hypertensie

Hoge bloeddruk is een veel voorkomende klacht en daarmee de voornaamste reden voor het uitschrijven van medicijnen, voedingsadviezen, supplementen inname of een combinatie van dit drietal. Toch wordt de meerderheid van mensen met hoge bloeddruk niet voldoende behandeld. De reden is simpel, hoge bloeddruk geeft de eerste 15 tot 20 jaar geen lichamelijke klachten. Het is een sluimerende aandoening, voor meer dan een miljoen Nederlanders is het de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een hoge risico factor kan zijn: zout. 

Hoge bloeddruk

De meest voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk

Nierziekten: De nieren zorgen voor de zuivering van het bloed en de zouthuishouding, daarnaast produceert de nier ook een tweetal hormonen: EPO en Renine. In de nier liggen cellen die de bloeddruk en het bloedvolume registeren. Hormonale stoornissen: bijnier-, schildklier– en bij-schildklierziekten waarbij de verhoging van de bloeddruk te wijten is aan een verhoogde aanmaak van hormonen. Geneesmiddelen/voedingsmiddelen/drugs, anticonceptiemiddelen (de pil), ontstekingsremmers, pepmiddelen cortisone, sommige antidepressiva, alcohol, overmatig gebruik van drop en zoethout. bloedonderzoeken creatinine-, de ureum- en de albuminewaarde, geslacht en leeftijd.

Er zijn twee belangrijke soorten waarin hypertensie valt; primaire en secundaire

Primaire hypertensie: Primaire hypertensie is de overgrote meerderheid van de diagnoses van hypertensie. Primaire of essentiële hypertensie, geeft aan dat de hoge bloeddruk is ontstaan ​​in het lichaam en niet als gevolg van een ziekte, en geen oorzaak kan worden bepaald. Secundaire hypertensie ontwikkelt als gevolg van een aandoening of ziekte in het lichaam. Primaire of essentiële hypertensie ontwikkelt zich meestal gedurende lange tijd en leidt doorgaans tot minder verhoogde bloeddruk dan secundaire hypertensie.

Secundaire hypertensie

Secundaire hypertensie kan ontstaan ​​als gevolg van over-the-counter geneesmiddelen (zelfzorgmedicijnen die zonder recept verkocht mogen worden), waaronder ook voedingssupplement behoren, sommige aangeboren hartafwijkingen, afwijkingen van de nieren en bijnier problemen. Secundaire hypertensie ontwikkelt zich sneller en resulteert vaak in een hogere bloeddruk dan de primaire hypertensie. 

Een ander probleem kan zijn, dat het lichaam teveel cortisol aanmaakt door stress, waaronder ook niet juiste voeding eten valt, als te snelle koolhydraten en veel suiker, “alles waar te voor staat is niet goed”, dat is niet voor niets een vuistregel. Te veel cortisol kan leiden tot een hoge bloeddruk en een verhoogd bloedsuikerniveau (te hoge glucose). Er kunnen dan klachten als dorst, veel drinken, plassen, moeheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien ontstaan. Hoe hoger het bloedsuikerniveau en langer verhoogd, hoe meer klachten kunnen ontstaan, zoals infecties die variëren van steenpuisten, blaasontsteking, schimmelinfecties, tot een longontsteking. Dit komt mede doordat ons afweersysteem minder goed functioneert bij hogere glucosewaarden en een andere reden kan zijn, dat teveel glucose in de urine een voedingsbodem kan zijn voor voor bacteriën en schimmels in de blaas en omgeving, dit kan weer leiden naar diabetes, uiteindelijk raakt de cortisol uitgeput en dat geeft sufheid en dat kan uiteindelijk leiden tot hyperglycemie. 

Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp “bloed”, dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed

Raadpleeg ook mijn bloed waarden tabel Bloeddruk waarden tabel, betekenis & Uitleg

 • Duizeligheid;
 • Misselijkheid;
 • Slapeloosheid;
 • Vermoeidheid;
 • Hoofdpijn;
 • Concentratiestoornissen;
 • Benauwdheid;
 • Hoog cholesterol;
 • Overgewicht;
 • Bloedinkjes op je netvlies;
 • Pijn op de borst;
 • Oorsuizingen 
 
Cortisol
 
Pre-diabetes

 

Is zout slecht of goed

Het is verbazend dat uitgerekend zout, dat een slechte reputatie heeft, ook heilzaam kan zijn doordat het zout natrium bevat. We eten er vaak teveel van, zonder het te beseffen. In sterk verdunde vorm werkt het echter heel anders. Zo kunnen de juiste zouten de celdeling aanzetten en zo leiden tot toename van de rode bloedlichaampjes. Het bindt slijm (mucine) in het lichaam en is zodoende geschikt voor de opbouw van het slijmvlies (ook maagslijmvlies). Het regelt de warmte en vochthuishouding in het lichaam. Het vormt bovendien kraakbeenweefsel en gewrichtsvocht en werkt in principe in op alle lichaamsdelen die niet doorbloed worden.

Ons keukenzout wordt gezuiverd

Door zuivering van het keukenzout worden 82 van de 84 natuurlijk mineralen die je in bijvoorbeeld zeezout vindt verwijderd. De natuur heeft al deze mineralen niet in ons bestaan gebracht om ze te verwijderen. Zo spelen een grote rol bij de vorming van enzymen en transporteren elektrische impulsen van het zenuwgestel. Het hart heeft ook baat bij een goede zoutbalans. Natrium helpt zelfs glucose beter op te lossen. Teveel zout is natuurlijk ook niet goed, want dat kan leiden tot nierproblemen. Zeekraal reuze gezond. Zeekraal bevat veel natrium, kalium, jodium en magnesium. Allemaal mineralen die voor ons lichaam onmisbaar zijn voor het goed functioneren van o.a de organen Meer informatie

Nee, dat hoeft niet, alleen mensen met hoge bloeddruk en hartproblemen moeten uitkijken voor te veel zout. Mensen met hartproblemen blijken minder zout in de urine te hebben. Er wordt dan te weinig zout afgevoerd uit het lichaam. Dit kan te maken hebben met een verminderde nierfunctie, het orgaan dat normaliter zout zou moeten afvoeren in de urine.

 Het lichaam als je beste dokter

Artikelen met betrekking op bloedvaten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Het lichaam heeft ongeveer 0,07 tot 0,4 gram natrium per dag nodig om gezond te blijven, natuurlijk in verhouding van gewicht & lengte kan de behoefte schommelen. De gemiddelde natriuminname in Nederland is ongeveer 8 keer zo hoog. Daarvoor moet je 7 gram zout gebruiken en uit dit zout haalt het lichaam 3 gram natrium. Het grootste deel daarvan krijg je binnen, door bewerkt voedsel. 

Het gehalte aan natrium & chloor in onbewerkte voedingsmiddelen is vrij laag. Aan bewerkte voedingsmiddelen wordt vaak een flinke hoeveel zout toegevoegd. Vlees en vis bevatten van nature niet veel zout. Zout wordt ook toegevoegd aan boter, behalve als deze ongezouten is. margarine, groente & soep in blik, vlees in blik, brood, snacks, mosterd, marinades, kant en klare pizza’s, alle kant & klare mixen voor maaltijden, van spaghetti tot ovenschotels, vele kaas producten en zo nog veel meer.

 • Eet verse voedingsmiddelen;
 • Eet minder voorverpakte middelen;
 • Kruid je eten, gebruik geen zout;
 • Eet elke dag vier porties groente & 1 tot 2 x fruit, hier zit van nature natrium in;
 • Eet geen kant & klare maaltijden, bewaar anders de restanten van overgebleven maaltijden in je diepvries, voor de momenten koken niet uit komt.
 • Beperk snacks, tafelzuur en gerookte voedingsmiddelen;
 • Gebruik ongezouten roomboter

Kalium en de nieren

Het lichaam heeft om de volgende reden kalium nodig Kalium en natrium regelen samen de bloeddruk en de hoeveelheid vocht die wordt vastgehouden. Kalium zit vooral in fruit, maar ook in groenten, bonen en melk. De nieren zorgen voor precies genoeg kalium in het bloed, door overtallig kalium uit te scheiden via de urine. De meeste mensen kunnen tot 18 gram kalium per dag opnemen. Een kaliumvergiftiging, ofwel hyperkaliëmie, komt niet vaak voor, een uitzondering is kalium supplementen, pas op! Zo kun je dus wel te veel kalium binnen krijgen. Overleg altijd met je behandelend arts, gebruik kalium suppletie niet uit eigen kennis, je kan kalium voorgeschreven krijgen van je arts, als je medicijnen gebruikt die kaliumverlies veroorzaken. Verder kunnen kalium supplementen de maag irriteren en kan het zijn, dat je juist daarvoor een maagbeschermer nodig hebt en deze maagbeschermer zal de vertering van voedsel niet ten goede komen en zo rol je van het ene probleem in het andere. Alvleesklier pancreas aandoening, vertering