COPD en astma

COPD en astma zijn de meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen met chronische ontstekingsreacties en mogelijk verlies van longweefsel. COPD staat voor chronisch obstructieve longziekten. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd. Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen, vaak gebeurd dit door een histamine intolerantie. Dit kan leiden tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergie en/of eczeem.

COPD, Astma, hemoglobine, histamine, lactose intolerantie, pre-diabetes, ontsteking, allergische reactie

Hoe ademhaling nieuwe kracht geeft

Jouw ademhaling wordt opgewekt door een krachtige spier die wat weg heeft van een laken en jouw borst van jouw buik scheidt. Die spier wordt het diafragma genoemd. De werking ervan creëert een vacuüm waardoor lucht in jouw bronchiën wordt geduwd, die uitlopen in miljoenen kleine luchtcellen in jouw longen. Die als je ze zou uitstrekken, een afstand van meer dan 42 km in beslag zouden nemen. Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen, waar jouw bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat van jouw hele systeem wordt verzameld.Elke dag passeren zo’n 17.000 liter bloedlichaampjes na elkaar de haarvaatjes van jouw longen, terwijl ze aan beide zijden worden blootgesteld aan zuurstof. Nadat jouw longen jouw bloed hebben gezuiverd en van zuurstof hebben voorzien, waardoor het helderrood is en vol pranische energie, reist het naar de linker hartboezen. Van daaruit gaat het naar de linkerhartkamer, waar dat rijke, levensgevende bloed vervolgens via de aderen naar de haarvaten wordt gepompt om alle delen van jouw lichaam te voeden.

Voor energie hebben we zuurstof nodig

We ademen zuurstof in, bindt zich aan hemoglobine, brengt het zuurstof naar alle organen en hemoglobine laat los, de cellen werken als fabriekjes en gebruiken de zuurstof, wat celademhaling wordt genoemd. Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, bindt zich aan de rode bloedcellen en het zuurstofarme bloed vervolgt zijn weg naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. Lactose intolerantie, histamine en pre-diabetes kunnen dit proces verstoren.

Voldoende frisse lucht nodig om afvalstoffen op te ruimen

Vervolgens keert blauwachtig, donkerrood bloed, vol afvalstoffen door jouw aderen terug naar jouw hart en longen op zoek naar nieuwe voorraad. Dat vervuilde bloed komt jouw hart binnen via de rechter boezem. Als die kamer vol is, gaat het bloed via de rechterkamer door naar de longen, waar miljoenen kleine bloedvaatjes het bloed verdelen over de heel kleine luchtcellen van jouw longen. Het is duidelijk dat jouw bloed niet voldoende gezuiverd of vernieuwd zal worden om een optimale gezondheid te behouden, tenzij jij genoeg frisse lucht in jouw longen krijgt. Door te sporten in de buitenlucht, kun je een betere conditie opbouwen en versterkt de longen en heb je meteen minder kans op pre-diabetes. Een verhoogde insulinespiegel veroorzaakt een verminderde productie van DHEA in de bijnieren.

Bloed krijgt zonder voldoende zuurstof een blauw rode kleur, het gezicht wordt wit.

Onzuiver bloed is een uiting van ziekte. Het is zelfs zo dat je onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, de vieze stroom van vergiftigd bloed die door jouw aderen raast, niet gezuiverd kan worden. Het vergiftigt jouw systeem. Jouw lichaam wordt beroofd van voeding en uiteindelijk kan je zeer ernstig ziek worden en kunnen er longproblemen ontstaan. Als het bloed in jouw slagaderen daarentegen voor ongeveer 25% uit zuurstof bestaat, functioneert jouw lichaam optimaal. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. Zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. Het maakt het lichaam warmer, geeft jou meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en afvoer van afvalstoffen.

Chronische bronchitis en allergieën

Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd. Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen. Dit leidt tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergie en/of eczeem.

Een verhoogd hemoglobine, COPD en Astma

Longaandoeningen komen vaak samen voor met meer gezondheidsklachten. Bij een verhoogde Hb waarde is je bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3 mogelijk kan voorkomen. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) kan het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los). Bescherm de longen wel, als er allergische klachten zijn als hooikoorts of histamine

Aandoeningen met een met een verhoogd hemoglobine gehalte in het bloed

  • Trombose;
  • Secundaire polycythemie, meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt, circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, waarbij blauwe verkleuringen kunnen optreden in handen, vingers, voeten of tenen;
  • Cholesterol, homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met hart en vaatziekten. Homocysteïne hecht aan LDL- cholesterol en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen;
  • Astma klachten zouden kunnen verergeren door bloedarmoede en kan uiteindelijk een vitamine B12 tekort geven.

Chronische longproblemen en vermoeidheid

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed. 

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen. In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. 

Jong volwassen vergelijkbare symptomen als moeder

De moeders van kinderen vertoonden vergelijkbare symptomen van vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen. Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan en moet er individueel onderzocht worden. 

BabyBaby

Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. De tijd van zwangerschap en het acclimatiseren naar moeder en heerlijk in de buik tot geboren worden, zou in spirituele zin, in alle rust plaats moeten vinden, zodat het gezin in een nieuwe samenstelling aan elkaar kan wennen.

Lactose tabel

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten.
VoedingsmiddelHoeveelheid lactose

per 100 gram
Melk vervanger en noodzaak gezonde vettenBloedonderzoek - indicatie - onderzoek e.a. informatie
Roomboter, botervloot1 gramavocado, cortisol en cholesterolLekkende darm - slijmvliezen indicatietest
Melk (koe), melkdispenser4,5 – 5 gramAmandelmelk, amandelen, rijst melk zelf makenmelk zelf makenLactose Intolerantie DNA onderzoek
Karnemelk, karnemelk zelf maken3,6 – 4 gramMelk, histamine, slijmvormingOnderzoek, begeleiding, analyse en advies
Geitenmelk, geitenmelk poeder4,1 – 4,5 gramHistamine en melkHistamine ontlasting onderzoek
Yoghurt, yoghurtmaker3,7 – 5 gramKefir yoghurt makenVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Kwark, kwark bakjes, diversen2,7 – 5 gramTofupers incl. ReceptenboekjeWat vertelt de ontlasting
Verse slagroom, mixers3 gramPlantaardige slagroom, johannes broodpitmeel, amandelmelk, zoeten met pure bijen honingPrijslijst
Cottage cheese, Bacteriecultuur voor Cottage Cheese3 gramPlantaardige parmezaanse kaas van edelgist kan je makkelijk thuis maken met cashewnoten
Dieetkosten en vergoeding
Mozzarella, ei en Mozzarellasnijder1,5 gramPlantaardige mozzarella, 100 gram cashewnoten, 2 el. psyllium husk vezels, 350 mlWater, 4 tl. citroensap, 1 el. gemalen ZeekraalVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Camembert, tafelaccessoires0 – 0,1 gram
Feta, tafelaccessoires0 – 0,7 gram
Goudse harde kazen, tafelaccessoires0 gram
Smeerkaas, kaasplankje1 – 6,5 gram

Enkele oorzaken

De functie van het darmslijmvlies

Het darmslijmvlies is van groot belang om ongewenste ontstekingsreacties in het lichaam (huid en slijmvliezen) te voorkomen. Via huid en slijmvliezen komt het lichaam in contact met de buitenwereld. Om te voorkomen dat het immuunsysteem van het lichaam gaat reageren op alle lichaamsvreemde stoffen waarmee het zo in contact komt, is het van groot belang dat huid en slijmvliezen een goede barrière vormen tussen het lichaam en de buitenwereld. Wanneer het lichaam toch op de buitenwereld reageert, bijvoorbeeld bij een verstoord darmslijmvlies, uit zich dit niet alleen in darmklachten. Doordat huid en slijmvliezen nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen er namelijk ook klachten als eczeem of luchtwegproblemen optreden. 

Verschillende stadia en symptomen

Stadia

Symptomen & FEV-1 waarde

0: risico 

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%

1: Mild COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%

2: Matig COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%

3: Ernstig COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%

4: Zeer ernstig COPD 

chronisch longfalen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen

* Betekenis FEV-1 Waarde: is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, hoeveel lucht kun je met kracht uitblazen.

De huid de spiegel van onze slijmvliezen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eczeem dat bij kinderen met een voedselallergie regelmatig optreedt. Dit is waarom bij huidproblemen (eczeem, psoriasis en dergelijke) en slijmvliesproblemen (zoals chronische ‘verkoudheid’, hooikoorts, terugkerende bijholte- en middenoorontstekingen, chronische bronchitis, astma) die gekenmerkt worden door ontstekingsreacties, zie: darm en maagklachten en rosacea. COPD is een chronisch luchtwegprobleem, de luchtwegen zijn vernauwd door een ontstekingsreacties en littekenweefsel. 

Leefstijltips om de longcapaciteit mogelijk iets te verbeteren

Zorg voor voldoende beweging in schone buitenlucht, doe hierbij oefeningen om je longinhoud te vergroten, zodat je meer lucht kan krijgen en je meer zuurstof binnen krijgt en je lichaam afvalstoffen kan afvoeren.

  • Sta vroeg op, mede omdat je misschien nog moet werken, of omdat je nog van alles moet ondernemen, je deur voor bezoek open staat, het huishouden, je kinderen die nog klein zijn, misschien is op dat tijdstip je partner nog thuis, enz.;
  • Drink in de ochtend een half liter gekookt lauw water met halve citroen, om mee te beginnen;

Gaat bewegen moeilijk, ben je moe? Houd de beweging klein en dicht bij huis

SportSport

Als je te moe bent om een stukje te gaan wandelen, ga dan in je tuin rustig wat rondjes lopen of ga er wat oefeningen doen en adem de lucht in en uit, doe dit een aantal keren per dag, gebruik wel de juiste schoeisel. Langzaam zal je zien, dat je deze oefening steeds wat langer kan doen en je meer energie krijgt. Er is veel onderzoek gedaan naar trainingsprogramma’s om te sporten voor mensen met COPD. Daaruit blijkt dat lichamelijke activiteit een positief effect heeft bij COPD, ook al beperkt de kortademigheid de intensiteit van de inspanning. Veel deelnemers hebben minder last van kortademigheid en vermoeidheid als ze gaan trainen. Ook het emotioneel functioneren verbetert. Bovendien hebben ze het gevoel meer controle te hebben over deze chronische aandoening.

Levenswijze, voeding en controle over onze gedachten. 

Kundalini – energie kan ons emotie- en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Ze kan op een spiritueel niveau tot piekervaringen leiden en kan helpen om bij je eigen energiebron terug te keren. Een van de belangrijkste dingen in ons leven is de controle over onze gedachten. Onze gedachten zijn machtig. Ze kunnen ons beschadigen of goed doen en daarom ook zeer belangrijk om onze hersenen en ook onze organen gezond te houden. Het eerste wat je merkt als je ziek bent, is dat we onze gedachten niet meer onder controle hebben. 

De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. De milt zorgt voor de vorming van plasmacellen en de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed. Het goed functioneren van het immuunsysteem is daarnaast afhankelijk van voldoende aanvoer van bepaalde voedingsstoffen. De verbinding tussen darmen en hoofdZodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart. 

Pas wel op, dat je niet overdrijft, je longen zijn spieren

Met die spieren ben je nu aan het trainen, als je ze overbelast, kan je enorm veel spierpijn in je longen krijgen, bouw het dus langzaam op. Bij het kiezen van geschikte beweging of sport, betekent werken aan je conditie, ook meteen minder kans op pre-diabetes?.  Ja en nee! Immers: vetverbranding hangt af van voldoende zuurstoftoevoer. Denk maar aan wat er met een brandende kaars gebeurt waarover een (leeg) glas wordt gezet. Juist, hij gaat uit. En met onze vetverbranding gebeurt bij een intensievere inspanning precies hetzelfde. Heel belangrijk is een goede zuurstoftoevoer met voldoende ijzerhoudende voeding. Anders kunnen er klachten ontstaan als haaruitval, problemen met de schildklierangstige gevoelens, een algemene moeheid, bleke huid en een onregelmatige hartslag.

Naast een voeding die rijk is aan antioxidanten, kan suppletie (een combinatie van) Vitaminen, vetzuren en een juiste Probiotica helpen om de ontstekingsreacties van de luchtwegen bij COPD te beperken, mits dit de COPD zich nog in het begin stadia bevindt. Overleg altijd eerst met jouw arts, bij mij kan je terecht om te kijken wat veilig in gebruik is naast medicijnen, of wanneer je geen medicijnen wil gebruiken, kan ik samen met je kijken welke voeding en natuurlijke voedingstoffen, kruiden of tincturen geschikt zijn om COPD en andere luchtwegproblemen te verbeteren. Blijf altijd in overleg met jouw arts.