COPD en astma

COPD is een verzamelnaam van de meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen met ontstekingsreacties en overgevoeligheid van de luchtwegen. Overprikkeling van histamine, zoals bij lactose-intolerantie kan ontstaan, waar een astma-aanval kan optreden bij inspanning. Tijdens een beschermende zwelling treedt er een verwijding van de bloedvaten op, gekenmerkt door hoesten, benauwdheid en een toegenomen slijmproductie. Bij terugkerende gezwollen cellen, kan verlies van longweefsel optreden en zich littekenweefsel ontwikkelen. Ademnood en een zuurstof tekort kan ontstaan, wat weer stress oplevert.

COPD, Astma, hemoglobine, histamine, lactose intolerantie, pre-diabetes, ontsteking, allergische reactie

Opgezwollen slijmvliezen in de longen zorgen voor benauwdheid

Bij astmatische klachten, is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit, waardoor meer klachten aan luchtwegen ervaren worden. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de ademhalingsorganen aanspannen en de slijmvliezen in volume toenemen. Het uitdijen van het longslijmvlies, beschermt tegen infecties en pollen, zoals bij een muggenbeet op de huid. De ophopingen van slijmstoffen in het longslijmvlies kunnen benauwdheidsklachten geven en gaat vaak gepaard met huiduitslag als eczeem en schimmelinfecties. Het stoppen met de consumptie van bewerkte koolhydraten en melk kan helpen.

Onze ademhaling wordt opgewekt door een krachtige spier die wat weg heeft van een laken en onze borst van de buik scheidt. Die spierbundel wordt het diafragma genoemd. De werking ervan creëert een vacuüm waardoor lucht in onze bronchiën wordt geduwd, die uitlopen in miljoenen kleine luchtcellen in de longen. Die als we ze zouden uitstrekken, een afstand van meer dan 42 km in beslag zouden nemen. Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen. Via het de rode vloeistof in de aderen wordt het gasvormig element opgenomen en koolmonoxidegas los. 

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - Allergieën Symptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring
Elke dag passeren zo’n 17.000 liter bloedlichaampjes na elkaar de haarvaatjes van de longen. Aan beide zijden van het haarvatenstelsel in de ademhalingsorganen worden blootgesteld aan het leven gevende lucht. Nadat de longen het bloed hebben gezuiverd en van zuurstof hebben voorzien, waardoor het helderrood is en vol pranische energie, reist het naar de linker hartboezen. Van daaruit gaat het naar de linkerhartkamer, waar dat rijke, levens gevende bloed vervolgens via de aderen naar de haarvaten wordt gepompt om alle organen en weefsels van het lichaam te voeden.

Voor energie hebben we zuurstof nodig

We ademen het gas zonder reuk in, bindt zich aan hemoglobine, brengt het zuurstof naar alle organen en daar laat het eiwit in de rode bloedcellen los, de cellen werken als fabriekjes en gebruiken de frisse lucht, wat celademhaling wordt genoemd. Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, bindt zich aan de rode bloedcellen en het zuurstofarme bloed vervolgt zijn weg naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. Lactose intolerantie, histamine en pre-diabetes kunnen dit proces verstoren.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Voldoende frisse lucht nodig om afvalstoffen op te ruimen

Vervolgens keert blauwachtig, donkerrood bloed, vol afvalstoffen door de aderen terug naar het hart en longen op zoek naar nieuwe voorraad. Dat vervuilde donderrode vloeistof met afval, komt het gespierde orgaan binnen via de rechter boezem. Als die kamer vol is, gaat het bloed via de rechterkamer door naar de longen, waar miljoenen kleine bloedvaatjes het bloed verdelen over de heel kleine luchtcellen van de bronchiën. 

Het is duidelijk dat het bloed niet voldoende gezuiverd of vernieuwd zal worden om een optimale gezondheid te behouden als er te weinig zuurstof voorradig is, tenzij er genoeg frisse lucht in de longen verkregen wordt en er geen sprake is van bloedarmoede of lage bloeddruk. Door te bewegen in de buitenlucht, kunnen we een betere conditie opbouwen en versterkt dat de longen en is er meteen minder kans op pre-diabetes. Een verhoogde insulinespiegel veroorzaakt een verminderde productie van DHEA in de bijnieren.

Bloed krijgt zonder voldoende zuurstof een blauw rode kleur, het gezicht wordt wit.

Onzuiver bloed is een uiting van ziekte. Het is zelfs zo dat je onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, de vieze stroom van vergiftigd bloed die door de aderen raast, niet gezuiverd kan worden. Het vergiftigt het lymfe systeem. Het lichaam wordt beroofd van voeding en uiteindelijk kunnen we er zeer ernstig ziek van worden en longklachten ontstaan. 

Als het bloed in de slagaderen daarentegen voor ongeveer 25% uit zuurstof bestaat, functioneert het lichaam optimaal. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. Zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. 

Controle door een zuurstofsaturatiemeter, als door de adehaling niet voldoende zuurstof binnenkomt

De diepe ademhaling maakt het lichaam warmer, geeft  meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en afvoer van afvalstoffen. Gebruik een saturatiemeter vingerapparaatje en meet binnen enkele seconden, de zuurstofsaturatie van het bloedvloeistof. Mensen, die aangedaan zijn in de longcapaciteit of hartfunctie, kunnen de meter als extra steun ervaren.

Een aandoening dat lijkt op endometriose (hormonaal) is het HPV virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van het humaan papillomavirus zijn momenteel meer dan 100 typen bekend. De meeste wrattenvirussen vormen geen risico voor de gezondheid. Ongeveer 30 van de genitale wratten komen voor op de slijmvliezen van de geslachtsorganen en dit kan bloedarmoede geven. Dit komt met name voor bij mensen met een slechte weerstand, waarbij het bultje,  fors uit kan groeien. De overactieve histamine probeert bescherming te bieden tegen bacteriën, lukt dat niet, dan kunnen er zelfs pijpzweren ontstaan.

De automatische piloot van ons lichaam als er zuurstof tekort komt

De boezem hoeft dan minder hard te pompen, als ons lichaam gaat liggen. Het vallen gebeurd om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. Zodra het zuurstofniveau in het hoofd weer voldoende is, krijgen we weer meer energie. Klachten als chronische vermoeidheid, zouden gecontroleerd moeten worden op bloedarmoede en of lage bloeddruk.

Sarcoïdose waarbij ophopingen van ontstekingscellen granulomen kunnen worden

Sarcoïdose is vrij zeldzaam, voorheen bekend als “ziekte van Beck-Benier-Schaumann. Bij iemand met de chronische granulomateuze aandoening werkt het deel van de afweer niet goed. Het immuunsysteem dat ons beschermt tegen ontstekingen, bacteriën en schimmels en ontstaan er opeenhopingen van afweercellen (witte bloedlichaampjes). Zo’n ophoping wordt een granuloom genoemd. Granulomen kunnen in elk orgaan voorkomen, zo ook in het hart, slijmvlies of huid zichtbaar worden door fistels. In de luchtwegen wordt dan gesproken over arterioveneuze verbindingen. 

Fistels vaak benoemd naar de plaats in het lichaam waar ze optreden

Soort fistelLichaamsdeelOmschrijving en onderzoekMogelijke oplossingen
Aortocavale fistelGrote slagader en aorta, zeldzame aandoeningEr ontstaat een verbinding tussen het aneurysma en de onderste holle ader (vena cava inferior) of naar één van beide venae iliacae
Bloedonderzoek
Hart en vaatziekten
Pre-diabetes indicatietest

Cortisol en DHEA in balans
Aortoduodenale fistel grote lichaamsslagader en dunnen darmPrimaire aortoduodenale fistel: verbloedingsrisico, • meer informatie
Dunne darm info
Arterioveneuze fistelSlagader longen en wervel kolom
Caroticocaverneuze fistelhalsslagader en blaasVerbinding tussen halsslagader en de sinus caroticus
Colovesicale fistelDikke darm en blaas
Dentogene fistel kaak en huidDeze fistel ontstaat vaak in het gebit, bijvoorbeeld na het ontsteken van een kies.
Enterocutane fistel ingewanden en huidVerbinding tussen ingewanden en huid
Enteroenterale fistel Tussen twee delen darmenEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor lekt de inhoud van de maag of darmen door naar de huid. Dit resulteert in onder andere buikpijn of ondervoeding, en ook tekenen van een infectie zoals koorts
Enterovesicale fistelFistel - darm en blaasTerovesicale fistel ontstaan als gevolg van appendicitis, een corpus alienum (visgraat, kippenbotje)
Gastrocolische fistelMaag en dikke darmBij een galblaassteen kan een cholecystoduodenale fistel veroorzaken en kan bij de ziekte van Crohn een enterocutane fistel gevormd worden
Ileovesicale fistelDunne darm en blaasColovesicale fistels komen het meeste voor, en worden veroorzaakt door diverticulitis; ileovesicale fistels houden meer verband met de ziekte van Crohn.
Labyrintfistel OorLabyrintitis (ook: neuritis vestibularis of vestibulaire neuritis) is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, waaronder de half-cirkelvormige kanalen .
MelkgangfistelTepel, ziekte van ZuskaMeestal betreft het een jonge vrouw, tussen 30 en 40 jaar oud en niet lacterend, die klaagt over tepelafscheiding, variërend van waterhelder en geel tot donkergroen en soms pasteus. Zij bemerkt dan een 1 à 2 cm grote, gevoelige zwelling, eventueel met roodheid van de bovenliggende huid, die vaak na 7-10 dagen spontaan verdwenen is
Oesofago-aortale fistelSlokdarm en grote lichaamsslagaderDe meest gevreesde complicatie van een vreemd lichaam in de slokdarm is een perforatie van de slokdarmwand, met als mogelijk gevolg mediastinitis en soms een oesofago-aortale fistel.
Oesofago-tracheale Fistel - slokdarm - luchtpijp aangeborenEen kind met een tracheo-oesofageale fistel heeft een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Tracheo-oesofageale fistel is een aangeboren aandoening.
Oronasale Fistel - neus en mond
PancreasfistelFistel - alvleesklier en huider wordt onderscheid gemaakt tussen: interne pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en ander orgaan; Externe pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en de huid
Perianale fistelHuid en anusVerbinding tussen endeldarm en de huid rondom de anus
Perilymfatische fistelMiddenoor en binnenoorEen perilymfatische fistel is een abnormale opening gevonden in het binnenoor, dat is gevuld met vloeistof. Een scheur of een aangeboren afwijking van het binnenoor kan leiden tot een perilymfatische fistel
Persisterende urachus Blaas en navelNattende navel. Bij een persisterende ductus omphalo-entericus is er een open verbinding tussen de navel en het ileum en kan er gallig materiaal via de navel naar buiten komen
Rectovaginale fistel Endeldarm en vaginaNormaal gesproken groeit deze verbinding dicht. In enkele gevallen kan deze geheel of gedeeltelijk open blijven
Sinus pilonidalisHaarnestcyste
Sinus pilonidalisVan de bilspleetHaarnestcyste in de bilspleet
Sinus pilonidalis Van de navel Haarnestcyste
Interdigitale sinus pilonidalisTussen vingersHaarnestcyste
Vesicocutane fistel Huid en blaas
Vesico-uteriene fistel Baarmoeder en blaas
Vesicovaginale fistelUrineblaas en vagina
Sinus pilonidalis– ingegroeide haren (haarnestcyste), de meest bekende, is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan, maakt de natuur een klein gaatje naar buiten om afvalstoffen af te voeren, dit proces kan zeer pijnlijk zijn. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Rode knobbels op de huid, een aanwijzing voor bloedstoeling

Er kunnen problemen ontstaan met de bloedstolling en daardoor kan er bloedarmoede ontstaan. Door de verhoogde of verlaagde afbraak van bloedcellen in de milt, ze kunnen als pijnlijke paarsrode knobbels  als bijvoorbeeld op de huid zichtbaar worden. Acute sarcoïdose geneest meestal spontaan binnen twee jaar als er snel behandeld wordt. Bij ongeveer 15% van de mensen met deze aandoening kan er een chronische vorm ontstaan.

Verschillende stadia Sarcoïdose

 • Stadium o, geen afwijkende longfoto;
 • Stadium 1, vergrote lymfeklieren;
 • Stadium 2: vergroting van chakra gebieden en een vertroebeling van de longvelden, hier kunnen ontstekingsprocessen ontstaan, als de weerstand lager is;
 • Stadium 3: alleen vertroebelingen van de longvelden, wat gepaard kan gaan met bacteriële infecties
 • Stadium 4: verlittekenen van de longvelden, zoals bij longfibrose, met  bepaalde voedingsstoffen kan mogelijk de elasticiteit van het longweefsel aanzetten tot betere opname van zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen

Hoesten en kortademigheid, kenmerken dat het immuunsysteem niet de eiwitten opruimt

Interstitiële of te wel diffuse longaandoeningen zijn luchtwegaandoeningen waarbij de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten is aangedaan. De oorzaak is een opstapeling van eiwitten. Het is een verzamelnaam van zeldzame aandoeningen. Hieronder valt ook het ziektebeeld Pulmonale Alveolaire Proteïnose (PAP), waardoor afvoer van valstoffen worden belemmerd. De witte bloedcellen moeten het eiwit opruimen, gebeurd dit niet dan ontstaat er hoest of kortademigheid, als deze klachten aanhouden kunnen er littekens ontstaan. 

Op onze huid kunnen we een pleister plakken, in ons lichaam zijn we afhankelijk van het immuunsysteem

Blijvend gevolg van een microscopisch klein wondje of ontstekinkje van een cel, zoals bij een bultje op de huid kan ontstaan. Het deel waar het littekenweefsel zit, belemmerd voor een deel, de zuurstofopname van de longen. Een speldenprikje van een mug, lijkt vaak heel erg klein. Op ons vel is snel een pleister geplakt. In de haarvaten van ademhalingssysteem, kunnen we geen heelmiddel hechten.

Een vitamine D tekort, kan veroorzaakt worden, door nier en leverproblemen en medicatie tegen epilepsie

Longklachten kunnen ook een vitamine D-tekort geven, behalve voor sterke botten en tanden zorgt deze voedingstof ook voor sterke spieren. Het ademhalingsorgaan is één grote spiergroep en een tekort de hormonale vettige  en zonnige stof, kan leiden tot minder spierkracht.  Een laag status ergocalciferol kan ontstaan bij nierziekten. Het gebruik van sommige medicijnen tegen epilepsie kan leiden tot een minder goed functionerende lever waardoor deze minder van deze vet oplosbare vitamine aanmaakt. 

Een te lage magnesiumwaarde kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde

Enkele onderzoeken hebben gesuggereerd dat magnesium gunstig kan werken bij acute van astma. Magnesia zou namelijk de ademhalingscapaciteit verhogen door verwijding van de bronchiën, vaak is de calciumwaarde erg laag bij longklachten, dit komt vaak omdat er geen melkproducten worden genomen. Voeding als broccoli, kidneybonen en cacao kunnen dan een goede aanvulling zijn.

Waarbij ons controlesysteem een tekort aan voedingstoffen niet kan herstellen met behulp het hormoon dat onder invloed van zonlicht en bijschildklierhormonen wordt aangemaakt. Na toediening van magnesium en calcium kan het zijn, dat er herstel mogelijk optreed. In ons lichaam is een hormonaal balans zeer belangrijk, het controlesysteem van endocriene klieren werken als een telefoon netwerk.

Een hoog vitamine D mogelijk door vitaminepillen of andere supplementen

Een hoog vitamine D betekent meestal dat iemand te veel van dit hormoon binnen krijgt, bijvoorbeeld via vitaminepillen of andere supplementen, in combinatie met verhoogd calcium kunnen ze samen zorgen voor verkalking en schade aan organen zoals de nieren. Het lichaam probeert de hoeveelheid calcium te verlagen door calciumfosfaat af te zetten in het orgaanstelsel. Het weefsel kan hierdoor verkalken en beschadigd raken, denk maar eens als er kalk in de fluitketel blijft staan, zoiets willen we niet in ons bloedvat hebben, anders kan de vaatwand stuk gaan.

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid vitamine D in bloed. In het bloed komen twee verschillende vormen voor: de werkzame vorm 1,25-dihydroxy vitamine D en de niet-werkzame vorm 25-hydroxy vitamine D die als voorraad dient voor de werkzame vorm. Vitamine D, is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. 

Vette vis, schone nieren en lever en vitamine D

Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gevormd en omgezet in een actieve vorm in de lever en nieren. Deze hoeveelheden zijn echter niet voor alle mensen voldoende, en ook niet onder alle omstandigheden. Daarom hebben we vaak extra vitamine D uit onze voeding nodig. In vette vis zoals paling, haring, zalm, makreel en bokking zit bijvoorbeeld veel van dit hormoon.

Een verhoogd hemoglobine, COPD en Astma

Longaandoeningen komen vaak samen voor met een verhoogde Hb waarde en is het bloed dikker en stroperiger. Zoals bij pre-diabetes mogelijk kan voorkomen, de streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose kan het bloed dik maken en hecht zich aan hemoglobine en laat niet meer los. De bloedkleurstof  zorgt voor transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed.

Aandoeningen met een met een verhoogd hemoglobine gehalte in het bloed

 • Trombose;
 • Secundaire polycythemie, meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt, circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, waarbij blauwe verkleuringen kunnen optreden in handen, vingers, voeten of tenen;
 • LDL cholesterol, homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met hart en vaatziekten. Homocysteïne hecht aan galvet en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen;
 • Astma klachten zouden kunnen verergeren door bloedarmoede

Chronische longproblemen en vermoeidheid

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed. 

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen. In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. 

Jong volwassen vergelijkbare symptomen als moeder

De moeders van kinderen vertoonden vergelijkbare symptomen van vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen. Omdat het chronisch vermoeidheidssyndroom zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan en moet er individueel onderzocht worden. 

Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn jongens en meisjes ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. 

Het is belangrijk dat na de bevalling rust in het gezin is, om elkaar te leren kennen

De tijd van zwangerschap en het acclimatiseren naar moeder en heerlijk in de buik tot geboren worden. In spirituele zin, zou dit in alle rust plaats moeten vinden, zodat het gezin in een nieuwe samenstelling aan elkaar kan wennen. Daarbij is het belangrijk dat de ouders hun kindje leert kennen, de seintjes van de baby, waarom huilt ‘t, onrust kan het belangrijke proces van ouder en kind verstoren.

Lactose tabel

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten.
VoedingsmiddelHoeveelheid lactose

per 100 gram
Melk vervanger en noodzaak gezonde vettenBloedonderzoek - indicatie - onderzoek e.a. informatie
Roomboter, botervloot1 gramavocado, cortisol en cholesterolLekkende darm - slijmvliezen indicatietest
Melk (koe), melkdispenser4,5 – 5 gramAmandelmelk, amandelen, rijst melk zelf makenmelk zelf makenLactose Intolerantie DNA onderzoek
Karnemelk, karnemelk zelf maken3,6 – 4 gramMelk, histamine, slijmvormingOnderzoek, begeleiding, analyse en advies
Geitenmelk, geitenmelk poeder4,1 – 4,5 gramHistamine en melkHistamine ontlasting onderzoek
Yoghurt, yoghurtmaker3,7 – 5 gramKefir yoghurt makenVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Kwark, kwark bakjes, diversen2,7 – 5 gramTofupers incl. ReceptenboekjeWat vertelt de ontlasting
Verse slagroom, mixers3 gramPlantaardige slagroom, johannes broodpitmeel, amandelmelk, zoeten met pure bijen honingPrijslijst
Cottage cheese, Bacteriecultuur voor Cottage Cheese3 gramPlantaardige parmezaanse kaas van edelgist kan je makkelijk thuis maken met cashewnoten
Dieetkosten en vergoeding
Mozzarella, ei en Mozzarellasnijder1,5 gramPlantaardige mozzarella, 100 gram cashewnoten, 2 el. psyllium husk vezels, 350 mlWater, 4 tl. citroensap, 1 el. gemalen ZeekraalVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Camembert, tafelaccessoires0 – 0,1 gram
Feta, tafelaccessoires0 – 0,7 gram
Goudse harde kazen, tafelaccessoires0 gram
Smeerkaas, kaasplankje1 – 6,5 gram

Enkele oorzaken

Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt, zoals een glas melk, dan wordt het melksuiker afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het splitsingsenzym aanwezig is in het dunste gedeelte van het buizensysteem, kan niet alle melkzuur worden vernietigd. Als de mineralisatie niet heeft plaat gevonden, transporteren de kleefafvalstoffen naar de dikke darm. Hier trekken de lactose-eenheden extra vocht aan en wordt de suikerpasta gefermenteerd door de darmbacteriën

Als het darmbuizennetwerk een defect heeft, kan dit een serotoninetekort geven

Bij de onverteerde melk bacteriën kommen gassen vrij, waardoor obstipatie kan ontstaan langdurige constipatie kan een traumatische ervaring worden. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, wil het brein dit probleem oplossen en leent energie van het darmbuizennetwerk. Het rustgevende en pijn onderdrukkende hormoon serotonine kan hier onderbroken worden. 

De ontlasting indicatie wijzer, hoe ziet onze ontlasting eruit

Er zijn veel mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat ze niet iets anders gewend zijn en gebruiken wellicht al jaren medicatie. Een gezonde spijsvertering, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht en als men obstipatie heeft of diarree, kan dit leiden tot traumatische ervaringen. Buiten het trauma is het noodzakelijk om de afvoerbuis schoon te houden, zodat afvalstoffen niet in de bloedbaan komen en daar organen als het hoofd ziek maken.
Soort ontlastingMogelijke gevolgenMogelijke oorzaken en oplossingOnderzoek en indicatieBloed onderzoek
❶ Losse stevige keutels,(Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten.

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Het is zeker dat aan constipatie geleden wordt, waarschijnlijk uitdroging is ontslaan, vol zit met gifstoffen, wat pijnklachten veroorzaakt en een tekort aan neurotransmitters tot gevolg kan hebbenDit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Onderzoek naar wat er gegeten wordt

Indicatietest Pre-diabetes
Indicatietest neurotransmittersNeurotransmitters Totaal (RP Urineonderzoek) hormonen uit urine
❷ Worstvormig maar klonterig - houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is

Verstopping EHBO, Voedingslessen
Dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodigTe weinig vet, vezels, vocht en beweging
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult

Lichaam bestaat uit veel vocht

Te weinig HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten

Genoeg bewegen of sporten kan gewichtstoename helpen voorkomen en helpen bij het verlagen van LDL cholesterol en betere ontlasting

Voorkom darmklachten met vezels
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesVet/vertering (kwantitatief) uit faeces kurzel code: FETTST
❸ Worstvormig, met barstjes aan de buitenkant -normale ontlastingDit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❹ Als een worst of slang - normale ontlastingGlad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❺ Zachte keutels met duidelijke randen - mogelijk risico voor darmziekteDit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte, als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ziekte van Crohn
Gliadine IgA en IgG Onderzoek
❻ Papperige uitscheiding, is zacht - Kleeft in de WC pot - mogelijk problemen met vertering van vettenPlakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. Mogelijk kan het ook een teken zijn, dat vetten niet juist verteren en er problemen zijn met de gal. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjeGalblaasfunctie - falen

Candida Albicans, parasieten, schimmelinfectie
Glutenallergie

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Lever/galblaas ALAT, ASAT, bilirubine, alkalische fosfatase
❼ Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar - mogelijk een bacteriële darmaandoening of besmetting met parasietenDit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmenHistamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen
Lactose - intolerantie

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking
Indicatie test Candida Albicans
Candida Albicans IgA, IgG en antigeen - Onderzoek

Fibromyalgie vaak zichtbaar bij darmklachten

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt kan raken. Verder is 5-hydroxytryptamine ook belangrijk om zenuwpijn te verminderen. Een indicatietest neurotransmitters, kan inzichten geven, in de kracht en verzwakking van het systeem tussen darm en hoofd.

Leefstijltips om de longcapaciteit mogelijk iets te verbeteren

Zorg voor voldoende beweging in schone buitenlucht, doe hierbij oefeningen om de longinhoud te vergroten, zodat er meer lucht in de de longen binnen komt en het lichaam afvalstoffen kan afvoeren. Als we zitten, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ kunnen verkorten. ‘Als die bewegingsapparaten voor een langere periode in een verkorte positie worden geplaatst en er is niet met regelmatig lichaamsbeweging om het orgaansysteem weer in de juiste stand te krijgen.

 • Sta vroeg op, mede omdat je misschien nog moet werken, of omdat je nog van alles moet ondernemen, je deur voor bezoek open staat, het huishouden, je kinderen die nog klein zijn, misschien is op dat tijdstip je partner nog thuis, enz.;
 • Drink in de ochtend een half liter gekookt lauw water met halve citroen, om mee te beginnen;
 • Ga daarna ontbijten, nuttigen we het ochtendmaal niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en suikers;
 • Het reptielenbrein, is zeer gevoelig voor tussendoortjes met snelle energie;
 • Direct wandelen ontbijt, anders komt het er echt niet meer van;

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - Allergieën Symptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring

Gaat bewegen moeilijk, door vermoeidheid? Houd de beweging klein en dichtbij huis

Als we te moe zijn om een stukje te gaan wandelen, ga dan in de tuin rustig wat rondjes lopen of ga er wat oefeningen doen en adem de lucht in en uit. Doe de gymnastiek aantal keren per dag, gebruik wel de juiste schoeisel voor de buitenactiviteiten. Langzaam kan er verbetering optreden, waardoor de oefening steeds wat langer kan en er meer energie ontstaat. Er is veel onderzoek gedaan naar trainingsprogramma’s om te sporten voor mensen met COPD. Daaruit blijkt dat lichamelijke activiteit een positief effect kan hebben bij astma.

Minder kans op artrose door beweging

Veel deelnemers hebben minder last van kortademigheid en vermoeidheid als ze gaan trainen. Ook het emotioneel functioneren verbetert. Bovendien hebben ze het gevoel meer controle te hebben over deze chronische aandoening. Bovendien kan stilzitten, pezen en spieren verkorten, waardoor onbalans in het lichaam kan ontstaan als artrose of een klapvoet.

Levenswijze, voeding en controle over onze gedachten 

Kundalini – energie kan ons emotie- en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Ze kan op een spiritueel niveau tot piekervaringen leiden en kan helpen om bij je eigen energiebron terug te keren. Een van de belangrijkste dingen in ons leven is de controle over onze gedachten. Onze manier van denken is zeer machtig. Ze kunnen ons beschadigen of goed doen en daarom ook zeer belangrijk om onze hersenen en ook onze organen gezond te houden. Het eerste wat we merken als we ziek zijn, is dat we onze denkwijze niet meer onder controle hebben. 

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het lijnen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.

Eiwitopstapeling kan in elk orgaan voorkomen, zo ook in de longen

Dieetprogramma’s bevatten vaak sjakes met eiwitten. Wanneer we bijvoorbeeld teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaat verbranden, door sport, beweging en of andere activiteiten, kan het bijproducten van stikstof opstapelen, die de nieren moeten afbreken. Bij onvoldoende verwijdering van deze afvalstoffen gaan deze zich ophopen in de minder belangrijke vet en bindweefsels en in het onderhuidse celweefsel, zichtbaar als oedeem en kan allerlei nare ontstekingsreacties geven van opgezwollen cellen.

De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. De milt zorgt voor de vorming van plasmacellen en de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed. Het goed functioneren van het immuunsysteem is daarnaast afhankelijk van voldoende aanvoer van bepaalde voedingsstoffen. De verbinding tussen darmen en hoofdZodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm en  krijgen via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand
Pas wel op, overdrijf niet, de longen zijn spieren

Met die spieren ben we nu aan het trainen, als we ze overbelasten, kan er enorm veel spierpijn in de longen ontstaan, bouw het dus langzaam op. Bij het kiezen van geschikte beweging of sport, betekent werken aan de conditie, ook meteen minder kans op pre-diabetes? Ja en nee! Immers vetverbranding hangt af van voldoende zuurstoftoevoer. Denk maar aan wat er met een brandende kaars gebeurt waarover een (leeg) glas wordt gezet. Juist, hij gaat uit. En met onze vetverbranding gebeurt bij een intensievere inspanning precies hetzelfde. 

Zuurstof is belangrijk voor het vervoeren van neurotransmitters

Heel belangrijk is een goede zuurstoftoevoer met voldoende ijzerhoudende voeding, dit zorgt voor de signaaloverdracht en neurotransmissie. Zonder voldoende frisse lucht kunnen de hersencellen niet optimaal energie produceren. Er kunnen er klachten ontstaan als haaruitval, problemen met de schildklierangstige gevoelens, een algemene moeheid, bleke huid en een onregelmatige hartslag.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Naast voeding met vezels, onbewerkte vetten met HDL cholesterol, voldoende vochtinname, stoppen met lactoserijke voeding. Kunnen voedingssupplementen als vitaminen, vetzuren en een de juiste Probiotica helpen om de ontstekingsreacties van de luchtwegen bij COPD te beperken. Mits de longproblemen zich nog in het begin stadia bevinden. Als er medicatie wordt gebruikt, is het aan te raden eerst een behandelend arts te raadplegen en histaminevrijmakers zoveel mogelijk te beperken, zodat de cellen in de longen minder op gaan zwellen.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's