COPD en astma

COPD en astma zijn de meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen met langdurige ontstekingsreacties en mogelijk verlies van longweefsel. C.O.P.D. staat voor chronisch obstructieve longziekten, waarbij de lucht niet goed uitgeademd kan worden. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd en kan er letterlijk ademnood en een zuurstof tekort ontstaan.

COPD, Astma, hemoglobine, histamine, lactose intolerantie, pre-diabetes, ontsteking, allergische reactie

Opgezwollen slijmvliezen in de longen zorgen voor benauwdheid

Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen, vaak gebeurd dit door een histamine intolerantie. Dit kan leiden tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergie of eczeem.

Onze ademhaling wordt opgewekt door een krachtige spier die wat weg heeft van een laken en onze borst van de buik scheidt. Die spier wordt het diafragma genoemd. De werking ervan creëert een vacuüm waardoor lucht in onze bronchiën wordt geduwd, die uitlopen in miljoenen kleine luchtcellen in de longen. Die als we ze zouden uitstrekken, een afstand van meer dan 42 km in beslag zouden nemen. Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen, waar bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat wat door het hele systeem wordt verzameld.

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - AllergieënSymptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring
Elke dag passeren zo’n 17.000 liter bloedlichaampjes na elkaar de haarvaatjes van de longen, terwijl ze aan beide zijden worden blootgesteld aan zuurstof. Nadat de longen het bloed hebben gezuiverd en van zuurstof hebben voorzien, waardoor het helderrood is en vol pranische energie, reist het naar de linker hartboezen. Van daaruit gaat het naar de linkerhartkamer, waar dat rijke, levens gevende bloed vervolgens via de aderen naar de haarvaten wordt gepompt om alle organen en weefsels van het lichaam te voeden.

Voor energie hebben we zuurstof nodig

We ademen zuurstof in, bindt zich aan hemoglobine, brengt het zuurstof naar alle organen en hemoglobine laat los, de cellen werken als fabriekjes en gebruiken de zuurstof, wat celademhaling wordt genoemd. Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, bindt zich aan de rode bloedcellen en het zuurstofarme bloed vervolgt zijn weg naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. Lactose intolerantie, histamine en pre-diabetes kunnen dit proces verstoren.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Voldoende frisse lucht nodig om afvalstoffen op te ruimen

Vervolgens keert blauwachtig, donkerrood bloed, vol afvalstoffen door de aderen terug naar het hart en longen op zoek naar nieuwe voorraad. Dat vervuilde bloed komt het hart binnen via de rechter boezem. Als die kamer vol is, gaat het bloed via de rechterkamer door naar de longen, waar miljoenen kleine bloedvaatjes het bloed verdelen over de heel kleine luchtcellen van de longen.

Het is duidelijk dat het bloed niet voldoende gezuiverd of vernieuwd zal worden om een optimale gezondheid te behouden als er te weinig zuurstof voorradig is, tenzij er genoeg frisse lucht in de longen verkregen wordt en er geen sprake is van bloedarmoede of lage bloeddruk. Door te bewegen in de buitenlucht, kunnen we een betere conditie opbouwen en versterkt dat de longen en is er meteen minder kans op pre-diabetes. Een verhoogde insulinespiegel veroorzaakt een verminderde productie van DHEA in de bijnieren.

Bloed krijgt zonder voldoende zuurstof een blauw rode kleur, het gezicht wordt wit.

Onzuiver bloed is een uiting van ziekte. Het is zelfs zo dat je onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, de vieze stroom van vergiftigd bloed die door de aderen raast, niet gezuiverd kan worden. Het vergiftigt het lymfe systeem. Het lichaam wordt beroofd van voeding en uiteindelijk kunnen we er zeer ernstig ziek van worden en longklachten ontstaan.

Als het bloed in de slagaderen daarentegen voor ongeveer 25% uit zuurstof bestaat, functioneert het lichaam optimaal. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. Zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. Het maakt het lichaam warmer, geeft  meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en afvoer van afvalstoffen.

Een aandoening dat lijkt op endometriose (hormonaal) is het HPV virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van het virus zijn momenteel meer dan 100 typen bekend. De meeste HPV typen vormen geen risico voor de gezondheid. Ongeveer 30 typen van het HPV komen voor op de slijmvliezen van de geslachtsorganen en dit kan bloedarmoede geven. Als we gaan slapen is onze bloeddruk lager, worden we wakker dan is onze bloeddruk hoger. Dit regelt het lichaam zelf, het lichaam is slim, zwaartekracht zorgt ervoor dat als het lichaam moe is gaat liggen, zodat hart en hoofd op dezelfde hoogte komen. De boezem hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer voldoende is, krijgen we weer meer energie.

Chronische bronchitis en allergieën

Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd. Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen. Dit leidt tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergie en/of eczeem.

Een verhoogd hemoglobine, COPD en Astma

Longaandoeningen komen vaak samen voor met meer gezondheidsklachten. Bij een verhoogde Hb waarde is je bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3 mogelijk kan voorkomen. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) kan het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los). Bescherm de longen wel, als er allergische klachten zijn als hooikoorts of histamine

Aandoeningen met een met een verhoogd hemoglobine gehalte in het bloed

  • Trombose;
  • Secundaire polycythemie, meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt, circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, waarbij blauwe verkleuringen kunnen optreden in handen, vingers, voeten of tenen;
  • Cholesterol, homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met hart en vaatziekten. Homocysteïne hecht aan LDL- cholesterol en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen;
  • Astma klachten zouden kunnen verergeren door bloedarmoede en kan uiteindelijk een vitamine B12 tekort geven.

Chronische longproblemen en vermoeidheid

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Vaak veroorzaakt doordat klachten niet serieus genomen worden en afgedaan met psychische problemen of modeziekte, met gevolg dat er schade optreed.

Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

Een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting, kan uitputting veroorzaken. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen. In het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS.

Jong volwassen vergelijkbare symptomen als moeder

De moeders van kinderen vertoonden vergelijkbare symptomen van vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen. Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan en moet er individueel onderzocht worden.

BabyBaby

Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. De tijd van zwangerschap en het acclimatiseren naar moeder en heerlijk in de buik tot geboren worden, zou in spirituele zin, in alle rust plaats moeten vinden, zodat het gezin in een nieuwe samenstelling aan elkaar kan wennen.

Lactose tabel

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten.
VoedingsmiddelHoeveelheid lactose

per 100 gram
Melk vervanger en noodzaak gezonde vettenBloedonderzoek - indicatie - onderzoek e.a. informatie
Roomboter, botervloot1 gramavocado, cortisol en cholesterolLekkende darm - slijmvliezen indicatietest
Melk (koe), melkdispenser4,5 – 5 gramAmandelmelk, amandelen, rijst melk zelf makenmelk zelf makenLactose Intolerantie DNA onderzoek
Karnemelk, karnemelk zelf maken3,6 – 4 gramMelk, histamine, slijmvormingOnderzoek, begeleiding, analyse en advies
Geitenmelk, geitenmelk poeder4,1 – 4,5 gramHistamine en melkHistamine ontlasting onderzoek
Yoghurt, yoghurtmaker3,7 – 5 gramKefir yoghurt makenVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Kwark, kwark bakjes, diversen2,7 – 5 gramTofupers incl. ReceptenboekjeWat vertelt de ontlasting
Verse slagroom, mixers3 gramPlantaardige slagroom, johannes broodpitmeel, amandelmelk, zoeten met pure bijen honingPrijslijst
Cottage cheese, Bacteriecultuur voor Cottage Cheese3 gramPlantaardige parmezaanse kaas van edelgist kan je makkelijk thuis maken met cashewnoten
Dieetkosten en vergoeding
Mozzarella, ei en Mozzarellasnijder1,5 gramPlantaardige mozzarella, 100 gram cashewnoten, 2 el. psyllium husk vezels, 350 mlWater, 4 tl. citroensap, 1 el. gemalen ZeekraalVoedingssupplementen, voeding en stoffen
Camembert, tafelaccessoires0 – 0,1 gram
Feta, tafelaccessoires0 – 0,7 gram
Goudse harde kazen, tafelaccessoires0 gram
Smeerkaas, kaasplankje1 – 6,5 gram
  • Onregelmatig werk;
  • Histamine intolerantie of andere allergie;
  • Vitamine D3 tekort;
  • Aanhoudende stress, kan een teken zijn van ernstige voedingsstoffen tekort, onderschat een lekkend slijmvlies van je darm, mond en maag niet

De functie van het darmslijmvlies

Het darmslijmvlies is van groot belang om ongewenste ontstekingsreacties in het lichaam (huid en slijmvliezen) te voorkomen. Via huid en slijmvliezen komt het lichaam in contact met de buitenwereld. Om te voorkomen dat het immuunsysteem van het lichaam gaat reageren op alle lichaamsvreemde stoffen waarmee het zo in contact komt, is het van groot belang dat huid en slijmvliezen een goede barrière vormen tussen het lichaam en de buitenwereld. Wanneer het lichaam toch op de buitenwereld reageert, bijvoorbeeld bij een verstoord darmslijmvlies, uit zich dit niet alleen in darmklachten. Doordat huid en slijmvliezen nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen er namelijk ook klachten als eczeem of luchtwegproblemen optreden.

Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt (bijvoorbeeld een glas melk), dan wordt de lactose normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het enzym lactase aanwezig is in de dunne darm, kan niet alle lactose worden afgebroken. De niet afgebroken lactose wordt hierdoor verder getransporteerd naar de dikke darm. Hier trekt de lactose extra vocht aan en wordt de lactose gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen, hierbij ontstaat dan obstipatie, langdurige constipatie kan een traumatische ervaring worden.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De huid de spiegel van onze slijmvliezen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eczeem dat bij kinderen met een voedselallergie regelmatig optreedt. Dit is waarom bij huidproblemen (eczeem, psoriasis en dergelijke) en slijmvliesproblemen (zoals chronische ‘verkoudheid’, hooikoorts, terugkerende bijholte- en middenoorontstekingen, chronische bronchitis, astma) die gekenmerkt worden door ontstekingsreacties, zie: darm en maagklachten en rosacea. COPD is een chronisch luchtwegprobleem, de luchtwegen zijn vernauwd door een ontstekingsreacties en littekenweefsel.

Leefstijltips om de longcapaciteit mogelijk iets te verbeteren

Zorg voor voldoende beweging in schone buitenlucht, doe hierbij oefeningen om je longinhoud te vergroten, zodat je meer lucht kan krijgen en je meer zuurstof binnen krijgt en je lichaam afvalstoffen kan afvoeren.

  • Sta vroeg op, mede omdat je misschien nog moet werken, of omdat je nog van alles moet ondernemen, je deur voor bezoek open staat, het huishouden, je kinderen die nog klein zijn, misschien is op dat tijdstip je partner nog thuis, enz.;
  • Drink in de ochtend een half liter gekookt lauw water met halve citroen, om mee te beginnen;

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - AllergieënSymptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring

Gaat bewegen moeilijk, ben je moe? Houd de beweging klein en dicht bij huis

SportSport

Als je te moe bent om een stukje te gaan wandelen, ga dan in je tuin rustig wat rondjes lopen of ga er wat oefeningen doen en adem de lucht in en uit, doe dit een aantal keren per dag, gebruik wel de juiste schoeisel. Langzaam zal je zien, dat je deze oefening steeds wat langer kan doen en je meer energie krijgt. Er is veel onderzoek gedaan naar trainingsprogramma’s om te sporten voor mensen met COPD. Daaruit blijkt dat lichamelijke activiteit een positief effect heeft bij COPD, ook al beperkt de kortademigheid de intensiteit van de inspanning. Veel deelnemers hebben minder last van kortademigheid en vermoeidheid als ze gaan trainen. Ook het emotioneel functioneren verbetert. Bovendien hebben ze het gevoel meer controle te hebben over deze chronische aandoening.

Levenswijze, voeding en controle over onze gedachten.

Kundalini – energie kan ons emotie- en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Ze kan op een spiritueel niveau tot piekervaringen leiden en kan helpen om bij je eigen energiebron terug te keren. Een van de belangrijkste dingen in ons leven is de controle over onze gedachten. Onze gedachten zijn machtig. Ze kunnen ons beschadigen of goed doen en daarom ook zeer belangrijk om onze hersenen en ook onze organen gezond te houden. Het eerste wat je merkt als je ziek bent, is dat we onze gedachten niet meer onder controle hebben.

De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. De milt zorgt voor de vorming van plasmacellen en de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed. Het goed functioneren van het immuunsysteem is daarnaast afhankelijk van voldoende aanvoer van bepaalde voedingsstoffen. De verbinding tussen darmen en hoofdZodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart.

Pas wel op, dat je niet overdrijft, je longen zijn spieren

Met die spieren ben je nu aan het trainen, als je ze overbelast, kan je enorm veel spierpijn in je longen krijgen, bouw het dus langzaam op. Bij het kiezen van geschikte beweging of sport, betekent werken aan je conditie, ook meteen minder kans op pre-diabetes?.  Ja en nee! Immers: vetverbranding hangt af van voldoende zuurstoftoevoer. Denk maar aan wat er met een brandende kaars gebeurt waarover een (leeg) glas wordt gezet. Juist, hij gaat uit. En met onze vetverbranding gebeurt bij een intensievere inspanning precies hetzelfde. Heel belangrijk is een goede zuurstoftoevoer met voldoende ijzerhoudende voeding. Anders kunnen er klachten ontstaan als haaruitval, problemen met de schildklierangstige gevoelens, een algemene moeheid, bleke huid en een onregelmatige hartslag.

Naast een voeding die rijk is aan antioxidanten, kan suppletie (een combinatie van) Vitaminen, vetzuren en een juiste Probiotica helpen om de ontstekingsreacties van de luchtwegen bij COPD te beperken, mits dit de COPD zich nog in het begin stadia bevindt. Overleg altijd eerst met jouw arts, bij mij kan je terecht om te kijken wat veilig in gebruik is naast medicijnen, of wanneer je geen medicijnen wil gebruiken, kan ik samen met je kijken welke voeding en natuurlijke voedingstoffen, kruiden of tincturen geschikt zijn om COPD en andere luchtwegproblemen te verbeteren. Blijf altijd in overleg met jouw arts.