Hart en vaatziekten en aanverwante problemen

De grote bloedsomloop pompt per dag duizenden liters bloed met zuurstof en voedingsstoffen in het lichaam rond. Het vatenstelsel heeft een nauwe samenwerking met het lymfesysteem, het rode vocht gaat via de milt naar binnen, waar witte bloedcellen worden geactiveerd en het immuunsysteem wordt ingeschakeld. Hart en vaatziekten kunnen ontstaan door weinig beweging en ongezonde voedingsgewoonten waardoor de aderen kunnen lekken of dichtslibben door LDL cholesterol of homocysteïne.

Hart, vaatziekten, Bloedsomloop, zuurstof, voedingstoffen, longklachten, bloedarmoede, beweging, homocysteïne, milt, lymfesysteem, organen, nieren, chakra’s, hersenen, diabetes, hemoglobine, vitamine B12, foliumzuur, ijzer, neurotransmitters, trombose, oedeem, cholesterol, bloeddruk, fosfaat, fosfor, water, etalagebeen, artritis, buikvet, jeuk, kortademig, histamine

Ophopingen van plaque kan onze bloedvaten beschadigen

Als onverteerbare vetten, suikers, bewerkte koolhydraten als plaque in onze wanden van de bloedvaten kleeft, kan het vuil verharden. Om het beeldend weer te geven kunnen we denken aan de rand van de suikerpot. Wie kent het niet, er komt visite en de rand van het potje is beslagen met een glucose laag. Nog even snel proberen we het goedje te verwijderen. Als de zoetstof eerder nog vloeibaar was, heeft zich daar kennelijk nog boter en stof aan vast kunnen klikken. Juist dat gebeurt ook in onze cel, het fabriekje wat ons energie geeft. 

Een verminderde bloedvoorziening is een probleem met name voor de hersenen, nieren en de longen

Hartproblemen en het dichtslibben van bloedvaten, kunnen leiden tot een verminderde bloedvoorziening van de hersenen, organen en ledematen en krijgt het brein minder zuurstof. Hierdoor is de kans op dementie en een beroerte vergroot en kunnen bijvoorbeeld in organen zoals longen en nieren ernstige ontstekingen ontstaan, door ophoping van afvalstoffen in de chakra’s.

De 3-tal routes van zwavel, glutathion en taurine

Normaal gesproken breken vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur homocysteïne af en veranderen het in andere stoffen die het lichaam nodig heeft. Het afbraak product ontstaat in het lichaam bij de opbouw en afbraak van eiwitten en wordt methylering genoemd. Deze methylatie bestaat uit bestaat uit een 3-tal routes die in elkaar overlopen, het voorziet de cellen van zwavel. Een hoog zwavelrijke voeding is Knoflook, hier wordt er glutathion gevormd, de volgende stap is dat taurine de cellen herstellen.

Er moet heel weinig homocysteïne in de bloedbaan achterblijven

Als er veel homocysteïne in het bloed blijft, kan dit een teken zijn van een vitaminegebrek. Het vermogen om stoffen te scheiden via de urine wordt beïnvloed door de hoeveelheid methionine in het lichaam. Een tekort aan dit aminozuur kan daardoor zorgen voor problemen zoals oedeem. De proteïnogene bouwstof wordt bijvoorbeeld gebruikt om huid, haar en nagels gezond te houden, het werkt als een soort lijm. Deze aminogroepen kunnen vetophopingen voorkomen, waardoor en burn-out achtige klachten helpen verdrijven. 

Een verhoogd hemoglobine - stroperig bloed, COPD en Astma

Longaandoeningen komen vaak samen voor met verschillende gezondheidsklachten, bij een verhoogde HB waarde is het bloed dikker en stroperiger. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3  is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging is dus van het grootste belang! Een teveel aan suiker en bewerkte koolhydraten kan de rode bloedlichaampjes stroperig maken. De zoetstof hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los.

Om hemoglobine aan te maken, hebben we 3 bouwstoffen nodig

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Secundaire polycythemie, diepe veneuze trombose

Meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt. Circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, kunnen blauwe verkleuringen geven in handen, vingers, voeten of tenen. Diepe veneuze trombose komt vooral voor in de aderen van de benen. Het kan ook leiden tot het bekende trombosebeen en de minder bekende trombosearm. 

Als bloed niet meer goed weg kan vloeien door stolsels in het been en er oedeem ontstaat

Bij een trombosebeen kan er een stolsel of vernauwing in het been zitten, waardoor het bloed niet goed meer weg kan vloeien. De spieren in de benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen kan er een stekende pijn worden ervaren, dat wegtrekt als er wordt gerust, ook wel bekend als ‘etalagebenen’, waarbij ook oedeem en schildklierdisfunctie kan ontstaan en eiwitten zich opstapelen in de huid. De stapelingsziekte amyloïdose waarbij amyloïd in een te grote hoeveelheid wordt opgeslagen in het weefsel van lever, milt en vooral de nieren.

LDL cholesterol en homocysteïne kan bloedvaten beschadigen

De schade van LDL cholesterol en homocysteïne kan bloedarmoede geven met schade voor de longen en is sterk in verband gebracht met hart en vaatziekten. Het aminozuur hecht aan LDL- cholesterol en wijzigt haar structuur. Deze wijziging lijkt bloedvatproblemen te versnellen. Astma klachten zouden kunnen verergeren door anemi, wat in een later stadia een vitamine B12 tekort kan geven en is er een verband met een vitamine D tekort en wordt er te weinig onbewerkt puur vet gegeten, denk hierbij aan pure oliën uit vis, kokosolie, olijfolie extra vierge.

Vitamine D is een populaire voedingsstof en er worden ook nog steeds nieuwe functies van dit hormoon ontdekt. Zo blijkt uit een studie onder 77 vrouwen met overgewicht of obesitas dat een suppletie van dit hormoon gepaard ging met een verbetering van het HDL-cholesterolgehalte in vergelijking met een placebo. Toch is een onbalans in voedingstoffen niet te onderschatten, zo kan een te weinig van deze vette stof schadelijk zijn, maar ook een teveel en is het belangrijk een balans te vinden tussen olieachtige stoffen, calcium en magnesium.

Extra vitamine D, kan nodig zijn als er veel cafeïne, alcohol, zout, teveel bewerkte eiwitrijke voeding

De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door cafeïne, alcohol, zout, teveel eiwitrijke voeding uit bijvoorbeeld afslankshakes. Extra vitamine D uit voeding of een voedingssupplement kan tijdelijk raadzaam zijn. Calciumverbindingen hebben ook magnesium nodig om opgenomen te worden en regelen de bloeddruk en houden een balans tussen rust en actie.

Een balans tussen spanning en ontspanning

Als we mogelijk meer calcium-houdende stoffen binnenkrijgen, is het belangrijk dat we tegelijk ook meer magnesiumoxide gaan gebruiken. De voorraad magnesium in het lichaam kan uitgeput raken, door teveel kalk houdende producten. De belangrijkste functie van magnesiumhoudende voeding is juist dat het spijsverteringsenzymen activeert. Bij een magnesium-deficiëntie kunnen er allerlei klachten optreden aan de hersen-darm-as, waardoor er een onbalans kan ontstaan tussen spanning en ontspanning.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Haal vitamine D en calcium uit voeding, pas op met suppletie

De bijschildklieren liggen aan de achterkant van de schildklier en hun belangrijkste functie is het produceren van het parathormoon. Samen met vitamine D en calcitonine reguleert PTH de calcium in het bloed. Voor de opname van de kalkhoudende stof die bij de groei nodig is, heeft het ergocalciferol nodig. Wanneer er een hoge inname is van calcium-houdende producten is er minder van deze micronutriënten nodig dan bij een lage inname van kalk. Een overmaat aan voedsel uit de groep van de in vet oplosbare prohormonen kan worden veroorzaakt door veel noten te consumeren. 

De symptomen van een acute overdosis van vitamine D

In onze voeding zit alles gedoseerd en gebalanceerd, pas op met losse vitamine pillen, er is een balans nodig in ons lichaam. Een overmaat van deze stoffen uit suppletie kan voor overmatig urineren en verlies van eetlust zorgen, wat weer hypoglykemie kan geven. Een chronische ziekte of depressiviteit kan eveneens voorkomen, daarnaast bestaat een verhoogde kans op calciumneerslag in de leverlongennieren en maag. Spierzwakte, misselijkheid, vermoeidheid en verkalking van het zachte weefsel van ademhalingsorganen kan een gevolg zijn.

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - Allergieën Symptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring

Een balans tussen fosfaat en calcium

Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D uit voeding binnen te krijgen. Elke dag minimaal een half uur te bewegen in de buitenlucht, mede om osteoporose te voorkomen. Het bijschildklierhormoon speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Het zorgt voor de opname van kalk uit de darm en voor de uitscheiding van fosfaat door de nieren. Het verhoogde fosforgehalte komt het lichaam binnen via de vooral bewerkte voeding

Eiwit in de urine kan wijzen op nierfalen

Bij nierfunctieverstoring blijft er te veel zuurresten achter in het lichaam en kan in de huid neerslaan net zoals in de een fluitketel gebeurt. Bij een afgenomen nierfunctie kan eiwit in de urine op nierfalen wijzen. Vaak merken we dat er iets mis is met de orgaan als ze nog maar 30% werken, daarom is het belangrijk om de nier-activiteit te laten controleren d.m.v. een bloed en urine onderzoek. 

De test meet de hoeveelheid fosfaat (PO4) in bloed. Fosfaten zijn nodig voor energie, spier- en zenuwwerking en botaanmaak. Fosforzuur speelt ook een belangrijke rol bij de instandhouding van de juiste zuurtegraad (pH) van het bloed. Ongeveer 75% van deze scheikundige verbinding is als calciumfosfaat aanwezig in botten en tanden. De rest zit in spieren, zenuwen en als opslag in lichaamscellen waar het nodig is voor energie

Bekende bloedvat problemen zijn

  • Het etalagebeen, het kreupel lopen of hinken als gevolg van een afsluiting van een slagader in de benen;
  • Trombosebeen, waarbij een bloedstolsel de grote beenader verstopt;
  • Hoge bloeddruk, is een veel voorkomende klacht en daarmee de voornaamste reden middelen om plaspillen voor te schrijven.
  • Jeuk, veelvuldig urineren, veel trek in koolhydraten eten en, vermoeidheid, gewichtstoename of vermagering, en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Als geen verandering in voeding en levensstijl komt, kan dit uiteindelijk schade toebrengen aan het bloedstelsel en er uiteindelijk pre-diabetes ontstaan.
  • Ontsteking van het hartzakje of endocarditis, een ontsteking van het hartzakje doet zich vaak voor na een verkoudheid of een griep. Bij deze aandoening ontstaat vaak een vochtophoping en gaat vaak gepaard met een verhoogde temperatuur, draaiduizeligheid, verminderde eetlust, bloedarmoede, gewichtsverlies, migraine en spierpijn.

Naast medicatie is het noodzakelijk om voeding ook aan te passen, anders is er steeds meer nodig

Het is niet zo, dat als er medicatie als maagzuurremmers, plaspillen of voedingssupplementen gebruikt worden. Dat onze levensgewoonten niet aangepast behoeven te worden, want het lichaam is voor een lange tijd stabiel. De tijd leert, dat er in een later stadia steeds meer medicatie nodig is. Voeding en beweging spelen een belangrijke sleutelrol.

Homocysteïne is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het noodzakelijke aminozuur methionine geproduceerd wordt. Een verhoogd homocysteïne-gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur. Kiemen bevatten stoffen die de waarden kunnen laten dalen. De meest effectieve anti-homocysteïne groentekiemen zijn van broccoli en rode biet.

De pijn wordt erger bij bewegen, liggen en inademen. Soms wordt de pijn minder bij voorover zitten. Bovenstaande symptomen kunnen duiden op een ontsteking van het hartzakje. Nader onderzoek en het afnemen van bloed is nodig om de diagnose vast te kunnen stellen, om erger te voorkomen, een medische check up inzien betreffende het bloed, kan handig zijn om met de arts te overleggen.

Mogelijke oorzaak van een ontstoken hartzakje

  • Een ontstoken hartzakje wordt meestal veroorzaakt door een bacterie;
  • Normaal gesproken komen er in de bloedbaan geen bacteriën voor. Door een verwonding van de huid, het mondslijmvlies, maag of darm slijmvlies of het tandvlees kunnen infecties de bloedvaten binnendringen. 
  • In de meeste gevallen vernietigen de witte bloedcellen de binnengedrongen bacteriën meteen, door histamine en speelt een centrale rol bij allergieën en aansturende functie van de weefselhormonen;
  • Soms is deze afweer niet in orde en kan de bacterie een ontstoken hartzakje veroorzaken. 

Tips om hart en vaatziekten te voorkomen

Wandelen is één van de beste vormen van lichaamsbeweging, ongeacht leeftijd. Wandelen zorgt ervoor dat de spieren in de benen samentrekken en ontspannen en door deze beweging wordt het bloed door het hele lichaam gestuwd. Wandelen is een minder intensieve activiteit die ook de bloeddruk verlaagt. Voor passend kleding kijk in de online outlet winkel

Hiel-teen oefeningen

Hiel-teen oefeningen zijn goed om de bloedstroom weer op gang te brengen bij gevoelloosheid, tintelingen of pijn in jouw voeten. Ga zitten met uw knieën in een hoek van 90 graden ten opzichte van de vloer. Til vervolgens jouw tenen omhoog maar houdt jouw hielen op de vloer. Plaats jouw voet plat terug op de vloer. Herhaal dit eerst om en om met één voet en dan met twee voeten tegelijk totdat je uiteindelijk een vloeiende hiel-teen beweging krijgt. Een yoga mat kan het zitten aangenamer maken.

Op de plaats marcheren

Marcheer 20 stappen op de plaats, houd schouders naar achteren, de rug recht en de buikspieren aangespannen. Blijf op de plaats marcheren, maar nu met ‘rollende’ schouders, til de beide schouders omhoog richting de oren, duw de schouders naar achteren en dan naar voren. Herhaal dit 20 keer. Een Yoga mat of passende kleding kan hierbij helpen

Bleekselderij kan als een natuurlijke bloedverdunner werken

Dat komt vooral omdat er een stofje ftaliden in de bleekselderij zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Dat kan tot gevolg hebben dat het bloed onder een lagere druk door de aders stroomt. Er is een tweede reden waarom selder goed kan werken bij hoge bloeddruk. Het is namelijk een diureticum, dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Hartpatiënten krijgen vaak plaspillen voorgeschreven, want minder vocht, betekent minder bloed en dus een druk vermindering van het bloedvat.

Wortel Chakra 🟥 Stuit chakra, onderkant ruggengraat

De wortelchakra staat in verbinding met het bloed. Overleving, onveiligheid, onzekerheid, door uitputting van lichaam en verandering van gedachten gedachten, het niet meer kunnen vertrouwen op het lichaam, door chronische ziekte. We zouden het eerste moeten kijken naar de wortelchakra, of er niet een bloedarmoede is ontstaan, door bijvoorbeeld endometriose, gevolgd door ademhalingsklachten.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's