Hart en vaatziekten en aanverwante problemen

De bloedsomloop zorgt voor een circulatie van het bloed in het lichaam er worden zuurstof en voedingsstoffen vervoert, die noodzakelijk zijn voor een juiste werking van de weefsels en organen in het lichaam. Het transportsysteem en de samenwerking van de aderen en de lymfevaten. Afvalstoffen, met name koolzuurgas, wordt afgevoerd via de bloedsomloop. Het hart en een zeer dicht netwerk van bloedvaten (slagaders, aders en lymfevaten) maken onderdeel uit van dit belangrijke transportsysteem en zo zorgt het ook dat verteringsproducten worden vervoerd van de darmen naar de organen. De milt speelt een rol in het lymfesysteem, zorgt voor een goede afweer en maakt afweerstoffen aan tegen bepaalde bacteriën en filtert bacteriën en geïnfecteerde bloedcellen uit je bloed.

Hart en vaatziekten

Verminderde bloedvoorziening - probleem hersenen, nieren en longen

Hartproblemen en het dichtslibben van bloedvaten, kunnen leiden tot een verminderde bloedvoorziening van de hersenen, organen en ledematen en dus krijgen de hersenen minder zuurstof. Hierdoor is de kans op dementie en een beroerte vergroot en kunnen bijvoorbeeld bij organen zoals longen en nieren ernstige ontstekingen ontstaan door ophoping van afvalstoffen. Met het ouder worden en vooral als er sprake is van ouderdomsdiabetes, kunnen doorbloedingsstoornissen een groot probleem zijn, met vele handicapten tot gevolg.

Een verhoogd hemoglobine - stroperig bloed, COPD en Astma

Longaandoeningen komen vaak samen voor met meer gezondheidsklachten. Bij een verhoogde Hb waarde is je bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3 mogelijk kan voorkomen. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) kan het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los). Bescherm de longen wel, als er allergische klachten zijn als hooikoorts of histamine

Secundaire polycythemie, diepe veneuze trombose

Meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt, circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, waarbij blauwe verkleuringen kunnen optreden in handen, vingers, voeten of tenen. Diepe veneuze trombose komt vooral voor in de aderen van de benen of het bekken en kan leiden tot het bekende trombosebeen en de minder bekende trombosearm. Bij een trombosebeen zit er een stolsel of vernauwing in het been, waardoor het bloed niet goed meer weg kan vloeien.

Cholesterol en homocysteïne kan bloedvaten beschadigen

De schade van cholesterol, homocysteïne kan bloedarmoede geven met schade voor de longen en is sterk in verband gebracht met hart en vaatziekten. Homocysteïne hecht aan LDL- cholesterol en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen. Astma klachten zouden kunnen verergeren door bloedarmoede, wat in een later stadia een vitamine B12 tekort kan geven.

Vitamine D is een populaire vitamine. En er worden ook nog steeds nieuwe functies van dit hormoon ontdekt. Zo blijkt uit een studie onder 77 vrouwen met overgewicht of obesitas dat een suppletie van vitamine D gepaard ging met een verbetering van het HDL-cholesterolgehalte in vergelijking met een placebo. Toch is een onbalans in voedingstoffen niet te onderschatten. En te weinig vitamine D kan schadelijk zijn, maar ook een teveel.

Extra vitamine D, kan nodig zijn als er veel cafeïne, alcohol, zout, teveel bewerkte eiwitrijke voeding

De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door cafeïne, alcohol, zout, teveel eiwitrijke voeding uit bijvoorbeeld afslankshakes en dan kan extra vitamine D uit voeding of suppletie tijdelijk raadzaam zijn. Calcium heeft ook magnesium nodig om opgenomen te worden en naar behoren te kunnen werken. Wanneer je weet dat je meer calcium binnenkrijgt is het belangrijk dat je tegelijk ook meer magnesium gaat gebruiken, anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput.

Haal vitamine D en calcium uit voeding, pas op met suppletie

De bijschildklieren liggen aan de achterkant van de schildklier en hun belangrijkste functie is het produceren van het parathormoon. Samen met vitamine D en calcitonine reguleert PTH de calcium in het bloed. Voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Wanneer er een hoge inname is van calcium is er minder vitamine D nodig dan bij een lage inname van calcium. Te veel vitamine D kan worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden noten of vitaminen uit suppletie. In onze voeding zit alles gedoseerd en gebalanceerd, pas op met losse vitamine pillen, er is een balans nodig in ons lichaam, we zouden ons goed moeten laten voorlichten door een professional.Een balans tussen fosfaat en calcium

Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D uit voeding binnen te krijgen en elke dag minimaal een half uur te bewegen in de buitenlucht, mede om osteoporose te voorkomen. Het parathyreoïd, parathormoon, PTH). speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Het zorgt voor de opname van calcium uit de darm en voor de uitscheiding van fosfaat door de nieren. Te veel fosfaat komt het lichaam binnen via de vooral bewerkte voeding. Bij nierfunctieverstoring blijft er te veel fosfaat achter in het lichaam. Dit kan in de huid neerslaan met calcium, net zoals in de een fluitketel gebeurt.

De test meet de hoeveelheid fosfaat (PO4) in bloed. Fosfaten zijn nodig voor energie, spier- en zenuwwerking en botaanmaak. Fosfaat speelt ook een belangrijke rol bij de instandhouding van de juiste zuurtegraad (pH) van het bloed. Ongeveer 75% van het fosfaat is als calciumfosfaat aanwezig in botten en tanden. De rest zit in spieren, zenuwen en als opslag in lichaamscellen waar het nodig is voor energie. Ongeveer 1% van het fosfaat wordt gevonden in het bloed.

Als suiker eenmaal in de bloedbaan zit, wordt hard, net als in de suikerpot als daar water bij komt en weer opdroogt en dit gaat in de wanden van de bloedvaten zitten en hier plakt weer cholesterol of calcium aan vast en gaat oxideren en zo kan een bloedvat beschadigd raken en zijn elastische tijd verliezen. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde zoetstof. Een teveel aan calcium in het bloed heet hypercalciëmie. Het komt meestal door overactieve  werkende bijschildklieren, waarbij het DHEA wordt uitgeschakeld en de bloedsuiker omhoog gaat.

Bekende bloedvat problemen zijn

 • Het etalagebeen; het kreupel lopen of hinken als gevolg van een afsluiting van een slagader in de benen;
 • Trombosebeen; Waarbij een bloedstolsel de grote beenader verstopt;
 • Hoge bloeddruk;
 • Buikvet; kan zorgen voor ontstekingsbevorderende stofjes in de bloedbaan, waardoor slagaderen minder goed hen werk doen;
 • Artritis; een ontsteking van de wand van een slagader wordt artritis genoemd, Soms wordt ook wel gesproken van een vasculitis. De ontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie. Maar het kan ook optreden door een reactie van het eigen afweersysteem, een zogenaamde auto-immuunreactie
 • Jeuk: De belangrijkste symptomen van diabetes zijn veelvuldig urineren, veel eten en drinken, vermoeidheid, gewichtstoename – vermagering, jeuk, en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Als je niets doet aan je levensstijl, zal dit uiteindelijk schade aan je bloedstelsel geven. Een aantekening: Het is niet zo, dat als je medicatie of supplementen gebruikt, dat je niet je levensgewoonten aan hoeft te passen, want het lichaam is voor een lange tijd stabiel, maar de tijd leert, dat dit in een later stadia steeds meer medicatie nodig hebt. Voeding en beweging spelen een belangrijke sleutelrol.
 • Diabetes; Verstoorde koolhydraat stofwisseling (‘suikerziekte’), met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Door door onvoldoende opname van insuline door de lichaamscellen. Deze tekortschietende opname is het gevolg van vervuiling of verkeerde opbouw en/of andere oorzaken van stoornissen in de functies van de celmembraan. De hierdoor gestoorde suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand.
 • Ontsteking hartzakje – Endocarditis; Om je hart zit een (slijm) vlies dat ook wel hartzakje wordt genoemd. (slijmvliezen zitten overigens door het hele lichaam). Het hartzakje zorgt ervoor dat je hart op de juiste plek in de borstholte blijft zitten.Een ontsteking van het hartzakje doet zich vaak voor na een verkoudheid of een griep. Bij deze aandoening ontstaat vaak een vochtophoping tussen het hartzakje en het hart in.

Homocysteïne is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het noodzakelijke aminozuur methionine geproduceerd wordt. Een verhoogd homocysteïne gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12. Met het toenemen van de leeftijd neemt het normale homocysteïne-gehalte ook toe met zo’n 5 tot 10% per 10 jaar.

Een ontsteking is een reactie op een beschadiging met als doel deze te herstellen

 • De verschijnselen van een acute ontsteking aan je hartzakje zijn:
 • Kortademigheid;
 • Benauwdheid;
 • Pijn op de borst die kan uitstralen naar de linkerschouder;
 • Koorts of grieperig gevoel.

De pijn wordt erger bij bewegen, liggen en inademen. Soms wordt de pijn minder bij voorover zitten. Bovenstaande symptomen kunnen duiden op een ontsteking van het hartzakje.

Nader onderzoek en het afnemen van bloed is nodig om de diagnose vast te kunnen stellen, om erger te voorkomen, een medische check up inzien betreffende het bloed, kan handig zijn om met de arts te overleggen.

Mogelijke oorzaak van een ontstoken hartzakje

 • Een ontstoken hartzakje wordt meestal veroorzaakt door een bacterie.
 • Normaal gesproken komen er in de bloedbaan geen bacteriën voor. Door een verwonding van de huid, het mondslijmvlies, maag of darm slijmvlies of het tandvlees kunnen de bacteriën de bloedbaan binnendringen. In de meeste gevallen vernietigen de witte bloedcellen de binnengedrongen bacteriën meteen.
 • Soms is deze afweer niet in orde en kan de bacterie een ontstoken hartzakje veroorzaken.
 • Zorg voor een goede mondhygiëne;
 • Probeer gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen door het (kunst)gebit dagelijks goed te verzorgen;
 • Laat regelmatig het gebit controleren door de tandarts;
 • Zorg goed voor maag en darmen, eet voldoende vezels, voor vrouwen is dit rond de 25 gram en voor de mannen rond de 38 gram, vezels hebben water nodig, drink 2 liter vocht per dag, dit kan zijn, water, groene thee, of zelfgemaakt vruchtensap zonder suiker;
 • Een lekkende darm of maag, waarbij het slijmvlies beschadigd is, is het goed om daar eens na te laten kijken;
 • Ga eerst naar een arts met klachten, zorg voor een duidelijke diagnose en noteer de informatie die verkregen wordt uit onderzoek, vraag ook gelijk om het bloedonderzoek ter inzage, handig als op een later moment een andere deskundige bezocht wordt

Homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met schade aan de bloedvaten. Homocysteïne hecht aan LDL (het slechte cholesterol) en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen. Homocysteïne niveaus kunnen ook stijgen wanneer B-vitaminen laag zijn. Vitamine B tekorten worden ook waarschijnlijker als we ouder worden, met meer kans tot opeenhoping van homocysteïne. Homocysteïne is een soort aminozuur, een chemische stof die je lichaam gebruikt om eiwitten om te zetten in methionine (zwavelhoudend aminozuur) . Normaal gesproken breken vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur homocysteïne af en veranderen het in andere stoffen die het lichaam nodig heeft.

Er moet heel weinig homocysteïne in de bloedbaan achterblijven

Als er veel homocysteïne in het bloed blijft, kan dit een teken zijn van een vitaminegebrek. Daarnaast is het zo dat het vermogen om stoffen te scheiden via de urine wordt beïnvloed door de hoeveelheid methionine in het lichaam. Een tekort aan dit aminozuur kan daardoor zorgen voor problemen zoals oedeem. Methionine wordt bijvoorbeeld gebruikt om artritis en lever ziekte te voorkomen.

Een goede vetverbranding door een goed werkende galblaas en een betere spijsvertering en antioxiderende eigenschappen maken dit een waardevol aminozuur. Behalve vet verbranden helpt het ook bij het opbouwen van spieren doordat het ‘t testosteron niveau kan verhogen. Wel is het belangrijk te weten dat  door gezonde voeding meer dan genoeg methionine binnen krijgt en is het dus niet verstandig, om zomaar voedingssupplementen te gebruiken. * Methionine is een zwavelhoudend aminozuur en is een van de twintig aminozuren die gebruikt worden voor de synthese van alle eiwitten.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Tips om hart en vaatziekten te voorkomen

Wandelen is één van de beste vormen van lichaamsbeweging, ongeacht leeftijd. Wandelen zorgt ervoor dat de spieren in de benen samentrekken en ontspannen en door deze beweging wordt het bloed door het hele lichaam gestuwd. Wandelen is een minder intensieve activiteit die ook de bloeddruk verlaagt. Voor passend kleding kijk in de online outlet winkel

SportSport

Hiel-teen oefeningen

Hiel-teen oefeningen zijn goed om de bloedstroom weer op gang te brengen bij gevoelloosheid, tintelingen of pijn in jouw voeten. Ga zitten met uw knieën in een hoek van 90 graden ten opzichte van de vloer. Til vervolgens jouw tenen omhoog maar houdt jouw hielen op de vloer. Plaats jouw voet plat terug op de vloer. Herhaal dit eerst om en om met één voet en dan met twee voeten tegelijk totdat je uiteindelijk een vloeiende hiel-teen beweging krijgt. Een yoga mat kan het zitten aangenamer maken.

Op de plaats marcheren

Marcheer 20 stappen op de plaats, houd schouders naar achteren, de rug recht en de buikspieren aangespannen. Blijf op de plaats marcheren, maar nu met ‘rollende’ schouders, til de beide schouders omhoog richting de oren, duw de schouders naar achteren en dan naar voren. Herhaal dit 20 keer. Een Yoga mat of passende kleding kan je hierbij helpen

ComputerComputer

Als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken.

Buikspieroefeningen

 • Ga plat op de rug liggen op bijvoorbeeld een yoga mat. Lig stevig en plat op de rug, buig de knieën en houd de voeten plat op de grond;
 • Leg de handen op de borst of naast het hoofd;
 • Til het hoofd en borstkas omhoog, maar zorg dat de onderrug op de grond blijft;
 • Hou deze positie even seconden aan en ga langzaam terug plat liggen;
 • Herhaal dit 10

Tips qua voeding om hart en vaatziekten te voorkomen

Het regelmatig eten van vette vis zoals makreel (mits het geen histamine reactie geeft), verkleint het krijgen van hart problemen. Het eten van vis wat gebakken is in frituurvet, kan zelfs hart problemen veroorzaken.

 • Drink voldoende, drink er minimaal 5 glazen per dag en als je ziek bent, kook het en voeg verse citroen toe, begin dit rustig op te bouwen, het zou het bloed minder stroperig maken, wat de dichtheid mogelijk kan verlagen.
 • Vlees, Groenten en Fruit, wees kieskeurig. Weet waar het voedsel vandaan komt, of het dier bijvoorbeeld een verantwoord leven heeft gehad, dat het dier heeft mogen rennen, vliegen en spelen. Als het nu om planten of dieren gaat, massa productie heeft niet die voedingstoffen, die je dagelijks nodig hebt. Een voorbeeld is dat je wel eens heel grote appels tegenkomt, die normaal veel kleiner zijn, dat kan dus niet, hier zijn middelen gebruikt, die niet goed voor ons zijn.
 • Gebruik kokosolie of roomboter, deze kunnen verhit worden, en bestaat voornamelijk uit verzadigd vet. Omdat roomboter en kokosolie vloeibaar zijn bij lichaamstemperatuur, blijft het merendeel van de vetzuren niet in het lichaam achter.
 • Noten ga ze kraken, noten zoals: macadami, peca, cashew, paranoten, walnoten en zaden. (Geld niet voor pinda’s, dat zijn geen noten). Neem geen gezouten noten of bewerkte noten in repen, want die laatste zitten vol met suiker, je vind ze in bijvoorbeeld in (gezonde repen), die niet zo gezond zijn met zoveel suiker.

Voeding en antistollingsmiddelen - bloedverdunners

Als wse veel vitamine K-rijke voeding eten, is het verstandig het bloed wat vaker te laten controleren en zo nodig wat meer bloedverdunners te nemen in overleg met de arts. Ook als we ons voedingspatroon aanpassen en minder voedingsmiddelen met vitamine K eten, kunnen er  mogelijk minder bloedverdunners genomen worden, dit in overleg met behandelend arts. Stop niet zomaar met bloedverdunners, het risico is dat het opeens te dik is en niet meer door de bloedvaten kan stromen, dit geld ook als er voorgaand veel alcohol genuttigd is, stop niet zomaar, maar bouw dit af.

KokenKoken

Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel vitamine K bevatten zijn

Spinazie, spruiten, broccoli, kool, zuurkool, (ijsberg)sla, andijvie, asperges, peulvruchten zoals linzen, waterkers, postelein, koriander, peterselie, soja- koolzaad- en zonnebloemolie. Ook orgaanvlees zoals lever, varkensvlees, eigeel, bananen, perziken en melk, bevatten relatief veel vitamine K. Je moet die niet uit je voeding schrappen, maar er toch ook niet mee overdrijven.

Bleekselderij kan als een natuurlijke bloedverdunner werken

Dat komt vooral omdat er een stofje ftaliden in de bleekselderij zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Dat kan tot gevolg hebben dat het bloed onder een lagere druk door de aders stroomt. Er is een tweede reden waarom bleekselderij goed kan werken bij hoge bloeddruk. Het is namelijk een diureticum, dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Hartpatiënten krijgen vaak plaspillen voorgeschreven, want minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk.

Voordelen die Bleekselderij kan hebben

 • Gewicht verliezen met bleekselderij;
 • Vezels zorgen voor een zachtere ontlasting;
 • Vocht afdrijvend en kan daardoor ontstekingsremmend werken, wetende dat vocht in bacteriën blijft staan.

Wortel sap met bleekselderij, Appel en Gember • 3 grote stengels bleekselderij; • 300 gram bospeen; • 2 of 3 kleine appeltjes (afhankelijk van hoe zoet je het sap wilt, zonder klokhuis); • klein stukje verse gember, geschild; Was de groenten en appels goed, en haal alles door de juicer. Even goed roeren en meteen opdrinken!

Wortels rijk zijn aan oplosbare vezels en vezels binden LDL cholesteroldeeltjes aan zich, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten en zo weer een bijdrage leveren aan gezonde bloedvaten. Rauwe wortels stimuleren de speekselproductie in de mond. Dit houdt de zuurgraad in goede conditie en houdt het tandglazuur intact, en kan zelfs tanderosie helpen te voorkomen. Het knagen op een wortel reinig je de tanden en kiezen vooral tussen alle hoekjes en spleten.

Lees ook het etiket van multivitaminen, daarin varieert de hoeveelheid vitamine K namelijk nogal. Bespreek met een deskundige welke vitamines het meest geschikt zijn.
 • Er bestaan voldoende voedingsmiddelen waarin niet zoveel vitamine K zit, zoals tomaten, pepers, wortelen, bloemkool, komkommer, zoete aardappel, doperwtjes en pompoen. Ook ijsbergsla en romaanse sla, (sinas)appels, vlees, vis en zuiveldranken en zachte kaas bevatten niet zoveel vitamine K

Antistollingsmiddelen en bloedingen

Als je antistollingsmiddelen slikt, is het van groot belang alert te zijn op bloedingen. Andere bijwerkingen kunnen verstopping, teerachtige ontlasting, buikpijn, maagpijn, misselijkheid of huiduitslag zijn. Het is raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of behandelend arts als je een van deze bijwerkingen hebt. Gebruik je naast de antistollingsmiddelen ook nog andere medicijnen? Geef dit altijd aan bij je arts. Er kan namelijk een wisselwerking optreden met andere medicijnen. Ook met voedingssupplementen moet je voorzichtig zijn.