Serotonine tekort, PDS en fibromyalgie

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken.

Serotonine tekort fibromyalgie

Melatonine en serotonine werken in de hersenen, samen met darmen en beïnvloeden elkaar, net als prolactine en dopamine. In tegenstelling tot prolactine en dopamine die verschillende voorstoffen nodig hebben, wordt melatonine aangemaakt uit serotonine en hebben beiden een aminozuur nodig.

Elektromagnetische velden en fluoride kunnen schadelijk zijn

Fluoride en elektromagnetische velden kunnen schadelijk zijn voor de epifyse. De pijnappelklier bevind zich midden in de hersenen. Teveel fluoride kan de werking van enzymen verhinderen, zoals alle lichaamsvreemde stoffen. Wanneer deze enzymen niet naar behoren functioneren, kan dit leiden tot huidklachten, zoals afbraak van collageen, eczeem, beschadiging van het weefsel, een gerimpelde huid, maar ook een grotere kans op vet en vochtophoping als oedeem.

De Pijnappelklier is een zeer gevoelige klier

De pijnappelklier, (epifyse)  heeft na de nieren, samen met de hypofyse de hoogste bloedcirculatie. De epifyse wordt niet beschermd door de bloed-hersenbarrière en is daardoor gevoelig voor toxische stoffen zoals  fluoride in tandpasta en elektromagnetische velden kunnen voor schade zorgen in de pijnappelklier. In de epifyse wordt serotonine omgezet in melatonine.

De epifyse controleert hormonen via de hypothalamus

De epifyse controleert via de hypothalamus de productie van hormonen waaronder TRH (Tryrotropin-Releasing Hormonen). Deze stimuleren weer de productie van TSH (ThyroidStimulerend Hormoon) in de hypofyse die op hun beurt weer de schildklier aanzet tot de productie van T3 en T4. Melatonine speelt, evenals cortisol, een belangrijke rol in de omzetting van het ‘opslag’ hormoon T4 naar het meer energieke hormoon T3.

Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat er waarschijnlijk diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS, dunner ontlasting of obstipatie kan veroorzaken.

KokenKoken

De pijnappelklier kan door voeding worden beïnvloed

Serotonine is een biogene amine dat wordt geproduceerd in de menselijke stofwisseling, in de bloedplaatjes, in het maagdarmkanaal en in zenuwcellen. Als boodschapperstof en neurotransmitter coördineert serotonine de stemming, de eetlust, de seksualiteit, de slaap, angst, de temperatuur en de pijnbeleving. Het gehalte van serotonine in de darmen kan door de voeding worden beïnvloed.

Serotonine tekort en gezondheidsproblemen

Serotonine, slaapproblemen, moeheid e.a. Serotonine 5-hydroxyindol-azijnzuur uit (spot) urine. Door het het meten van 5-hydroxyindol-azijnzuur (5-HIAA) uit urine of bloed kan worden vastgesteld of jouw serotonine level te laag is. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter. De belangrijkste metaboliet van serotonine is 5-hydroxyindol-azijnzuur (5-HIAA) dat met de urine wordt uitgescheiden.

Serotonine bloed en urine onderzoek

Serotonine antilichamen worden bepaald middels serum of EDTA plasma uit bloed. Antistoffen tegen Serotonine worden bij mensen met het fibromyalgie-syndroom gevonden. Urineonderzoek, neurotransmitters, waaronder serotonine en bloedonderzoek, serotonine Antistoffen fibromyalgie-syndroom.

Serotonine speelt een belangrijke rol in de functie van de spier

Wanneer het serotonineniveau op welke manier uit het evenwicht raken, kan je last krijgen van spier tremors en onwillekeurige rillingen, het laatste kan een reactie zijn op een verkoudheid en kan dus een normale reactie zijn van iemand die het koud heeft. Ook bij hevige schrik, vermoeidheid of nervositeit kan men gaan beven. Daarnaast kan het een symptoom van een ziekte zijn. Koude rillingen kunnen voorkomen bij ziekten met koorts, zoals griep, longontsteking, ziekte van Pfeiffer en malaria.

Ziekte van het zenuwstelsel

Ook ernstiger aandoeningen kunnen de oorzaak zijn, er is dan meestal sprake van een ziekte van het zenuwstelsel zoals lichte vormen van epilepsie. Tremors worden ook terug gezien bij de ziekte van Parkinson, die het deel van de hersenen aantast dat de willekeurige spierbewegingen regelt. Deze ziekte ziet men vaak alleen bij mensen ouder dan 50 jaar. Het begint meestal met bevingen van de handen als deze in rust zijn en onwillekeurig knikken van het hoofd. In latere stadia kunnen de spiertrillingen zich over het gehele lichaam voordoen.

Verslavingen, voornamelijk graan, bewerkte koolhydraten en suiker

Mensen met een tekort aan serotonine zijn extra gevoelig voor graan- en suikerverslaving, maar ook andere verslavingen. Door een verhoogd gebruik van genoemde middelen kan het serotonine syndroom ontstaan, dit is een zeer ernstig syndroom en adviseer je bij vermoeden van dit syndroom, een arts te raad plegen, je mag ten alle tijden je vraag bij mij neer leggen, ik kijk mee, zodat je er niet alleen voor staat.

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt wordt. Verder is serotonine ook belangrijk om pijn te verminderen. Een indicatietest neurotransmitters, kan inzichten geven, in de kracht en verzwakking van het systeem tussen darm en hoofd.

Het probleem is dat we een serotonine tekort niet altijd kunnen onderzoeken. Er kan uiteindelijk wel een test worden gedaan. Maar daarbij kan nooit de gehele hoeveelheid worden opgemeten, het beste kun je zorgen dat je maag en darm slijmvliezen gezond zijn, omdat serotonine daar wordt aangemaakt, daarbij moeten we het ook de juiste voeding aanbieden en zo weinig mogelijk bewerkte koolhydraten eten.

Enkele symptomen en een tekort aan serotonine

 • Eetstoornissen;
 • fibromyalgie;
 • Gewichtstoename;
 • Juist veel zin hebben in suikers;
 • Obsessief zijn;
 • Overgang;
 • Weinig geduld hebben;
 • Slaap problemen;
 • Angst en paniek aanvallen;
 • Tremors bij jonge mensen en op hogere leeftijd;
 • Depressief zijn;
 • Zich snel zorgen maken
 • Migraine
 • Verhoogde pijn gevoeligheid;
 • Hoge bloeddruk;
 • Prikkelbare darm / lekkende darm slijmvliezen
 • Spierpijn

Vitamine D tekort

De oorzaken daarvan kunnen verschillende redenen hebben. Dat kan zijn een tekort aan vitamine D. Vitamine D is benodigd bij de productie van het feel-good stofje serotonine. Zelftest om het serotonine gehalte te meten, zend de uitslag.

Vitamine D, is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling) wordt in onze huid vitamine D gevormd en omgezet in een actieve vorm in de lever en nieren, botontkalking kan één van de gevolgen zijn. Deze test meet de hoeveelheid vitamine D in bloed.

Mooi en gezondMooi en gezond

Zorg voor balans en rust in je leven

Verder is het heel belangrijk om een goed evenwicht te creëren tussen verstand en gevoel en emoties goed te verwerken, anders zetten deze zich om in stress in het lichaam. Spanning heeft invloed op het vrijmaken van biogene aminen, zoals histamine en serotonine.

Hierdoor wordt meer adrenaline geproduceerd, waardoor er stress en een vecht- of vluchtgedrag ontstaat. Stress en een teveel aan adrenaline putten het lichaam uit, met als gevolg chronische vermoeidheid. Breng voor je zelf in kaart wat je op een dag doet en waarom, vul het Time management dagboek in.

Urine onderzoek serotonine en waar je op kunt letten

De volgende voedingsmiddelen en medicijnen kunnen het beste 3 dagen vóór afname van het urinemonster niet ingenomen worden voor de meest nauwkeurige meting. ananas, aubergine, bananen, krenten, kaas, cacao, kiwi’s, meloenen, mirabellen, pecannoten, pruimen, kruisbessen, tomaten, walnoten en pruimen. Overleg altijd als er medicatiegebruik is met een arts, want  chloorpromazine, metamfetamine, methocarbamol, mephenesincarbamate, reserpine nicotine en cafeïne kan de bepaling ook beïnvloeden.

Het proces van serotonine uit voeding halen loopt als volgt

 • Uit de voeding worden eiwitten gehaald;
 • Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren;
 • Aminozuren worden hersenen én in de lever omgezet in serotonine
 • Eiwitten en proteïnen 

In dit proces kan het op verschillende stadia fout gaan

 • In de maag en ook de mond, waar de eiwitten met behulp van enzymen worden geactiveerd en afgebroken tot aminozuren, dan moet de maag wel voldoende maagzuur aan maken om dit proces uit te voeren, vul een lekkende darm maagslijm indicatietest in;
 • Informatie indicatietest lekkende darm;
 • De opname van de aminozuren in het bloed, dit gebeurt door de wand van de dunne darm. Is deze beschadigd, zoals bij een lekkende darm, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. In de omzetting van verschillende stofjes die serotonine uiteindelijk afgeven.

Pas op met het verhogen van serotonine met supplementen

Wanneer je medicijnen gebruikt, die de serotonine spiegel verhogen, dan kan er een serotonine syndroom ontstaan, dit geld voor supplementen en medicijnen die de serotonine spiegel verhogen. Beter is het probleem op te lossen waardoor een serotonine tekort ontstaat en omdat serotonine voor 90% in de darmen plaats vind, is een indicatietest lekkende darm – maag slijmvlies een goed begin.

MuziekMuziek

Een gezonde geest heeft licht nodig, matig de suiker consumptie, loop aan bewerkte voeding voorbij, eet meer groenten gezonde eiwitten, vermeid zoveel mogelijk stress. Een reden waarom het zo lastig is om onze wil te sturen, is juist dat het bewuste aandacht vereist. We laten ons te gemakkelijk afleiden door alles wat zich in ons leven afspeelt, zoals bij projectie, met als gevolg dat we impulsief gaan handelen en of praten.

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof en voedingstoffen in het bloed.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Samenvatting

Een tekort aan serotonine is niet goed en een teveel ook niet, er moet een juiste balans zijn. Het is moeilijk om precies de oorzaak te achterhalen van een tekort aan serotonine omdat het er in verschillende stadia iets fout kan gaan. Veel mensen hebben een tekort door een verkeerde voeding en leefstijl, serotonine wordt namelijk voor meer dan 90% aangemaakt, in de het maag-darmkanaal en het bloed en maar 2% in de hersenen. Belangrijk is dus het maag-darmkanaal te herstellen en het bloed te zuiveren. De lever speelt hierbij ook een belangrijk rol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *