Serotonine tekort, PDS en fibromyalgie

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen en spelen een grote rol op emotioneel gebied en pijn. Het brein zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we geen of juist wel honger hebben of juist meer trek in suiker en bewerkte koolhydraten ervaren voor meer energie, wanneer we willen slapen, of de slaap niet kunnen vatten door teveel aan histamine.

Serotonine tekort fibromyalgie

Het door de epifyse geproduceerde hormoon en het geluk bevorderende stof uit neurotransmitters, werkt in de hersenen samen met de darmen en beïnvloeden elkaar. Het slaap-bevorderende hormoon werkt als een pijn onderdrukkende stof en hebben beiden een aminozuur nodig om te kunnen communiceren via zenuwbanen, maag- darmstelsel en het hoofd.

De zenuwbanen lopen van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen en is er zuurstof nodig voor transport. Zo werken darm en hoofd al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kunnen we op een later tijdstip in het leven onze voordeel mee doen. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Onbalans tussen vlucht en vecht reacties

De locus coeruleus is een deel van de hersenstam, die betrokken zijn bij vlucht en vecht reacties op stress, angst en paniek, heeft vele verbindingen met andere delen van de hersenen en communiceert nauw met de amygdala.

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt kan raken. Verder is serotonine ook belangrijk om pijn te verminderen. Een indicatietest neurotransmitters, kan inzichten geven, in de kracht en verzwakking van het systeem tussen darm en hoofd.

Elektromagnetische velden en fluoride kunnen schadelijk zijn

Fluoride en elektromagnetische velden kunnen schadelijk zijn voor de epifyse. De pijnappelklier bevind zich midden in de hersenen. Teveel fluoride kan de werking van enzymen verhinderen, zoals alle lichaamsvreemde stoffen. Wanneer deze enzymen niet naar behoren functioneren, kan dit leiden tot huidklachten, zoals afbraak van collageen, eczeem, beschadiging van het weefsel, een gerimpelde huid, maar ook een grotere kans op vet en vochtophoping als oedeem.

De Pijnappelklier is een zeer gevoelige klier

De pijnappelklier, (epifyse)  heeft na de nieren, samen met de hypofyse de hoogste bloedcirculatie. De epifyse wordt niet beschermd door de bloed-hersenbarrière en is daardoor gevoelig voor toxische stoffen zoals  fluoride in tandpasta en elektromagnetische velden kunnen voor schade zorgen in de pijnappelklier. In de epifyse wordt serotonine omgezet in melatonine.

De epifyse controleert hormonen via de hypothalamus

De epifyse controleert via de hypothalamus de productie van hormonen waaronder TRH en stimuleren weer de productie van TSH stimuleert de verbinding en afgifte van thyroïdstimulerend hormoon, een teveel kan wijzen op een auto-immuunziekte.

Verandering snelheid schildklierhormonen

Melatonine speelt, evenals cortisol, een belangrijke rol in de omzetting van het ‘opslag’ hormoon T4 naar het meer energieke hormoon T3. Door een overreactie op TSH of een auto-immuun proces, wordt er teveel T4 en T3 gevormd. 

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat er waarschijnlijk diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS, dunner ontlasting of obstipatie kan veroorzaken. 

De pijnappelklier kan door voeding worden beïnvloed

De chemische stof  is een biogene amine dat wordt geproduceerd in de menselijke stofwisseling, bloedplaatjes, maagdarmkanaal en in de zenuwcellen. Als boodschapperstof en neurotransmitter coördineert serotonine de stemming, de eetlust, de seksualiteit, de slaap, angst, de temperatuur en de pijnbeleving. Het gehalte van serotonine in de darmen kan door de voeding worden beïnvloed.

Serotonine speelt een belangrijke rol in de functie van de spier

Wanneer het serotonineniveau op welke manier uit het evenwicht raken, kan je last krijgen van spier tremors en onwillekeurige rillingen, het laatste kan een reactie zijn op een verkoudheid en kan dus een normale reactie zijn van iemand die het koud heeft. Ook bij hevige schrik, vermoeidheid of nervositeit kan men gaan beven. Daarnaast kan het een symptoom van een ziekte zijn. Koude rillingen kunnen voorkomen bij ziekten met koorts, zoals griep, longontsteking, ziekte van Pfeiffer en malaria.

Ziekte van het zenuwstelsel

Ook ernstiger aandoeningen kunnen de oorzaak zijn, er is dan meestal sprake van een ziekte van het zenuwstelsel zoals lichte vormen van epilepsie. Tremors worden ook terug gezien bij de ziekte van Parkinson, die het deel van de hersenen aantast dat de willekeurige spierbewegingen regelt. 

Bevingen in handen in rust

Deze ziekte ziet men vaak alleen bij mensen ouder dan 50 jaar. Het begint meestal met bevingen van de handen als deze in rust zijn en onwillekeurig knikken van het hoofd. In latere stadia kunnen de spiertrillingen zich over het gehele lichaam voordoen. 

Serotonine bloed en urine onderzoek

Serotonine antilichamen worden bepaald middels serum of EDTA plasma uit bloed. Antistoffen tegen het slaap bevorderende stof worden bij mensen met het fibromyalgie-syndroom gevonden. Bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen kan getest worden met het 2e ochtendurine uit een urineonderzoek.

Voorbereiding testafname

 • Drink twee dagen geen koffiegeen alcohol en neem geen nicotine in.
 • Voor de bepaling van de parameter serotonine is het volgende belangrijk;
 • Nuttig twee dagen voor de afname en eveneens op de dag van de afname geen serotonine houdende levensmiddelen. Dit zijn onder andere bananen, walnoten, tomaten, ananas, kruisbessen, zwarte bessen, pruimen, mirabellen, meloen, avocado, aubergine, kiwi en cacao.
 • Hetzelfde geldt voor de inname van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers en plastabletten, overleg met de arts of therapeut, om te kijken welk moment het beste is om bloed of urineonderzoek gedaan kan worden.

Verslavingen, voornamelijk graan, bewerkte koolhydraten en suiker

Mensen met een tekort aan serotonine zijn extra gevoelig voor graan- en suikerverslaving, maar ook andere verslavingen. Door een verhoogd gebruik van genoemde middelen kan het serotonine syndroom ontstaan en is het verstandig om een arts te raadplegen en na te gaan of er een allergische reactie is op lactose, gluten en of er teveel histamine wordt aangemaakt.

De structuur van gluten lijken op die van de schildklier

Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine in gluten de beschermende barrière van de darmen doorbreekt. 

Gluten mogen niet in de bloedbaan komen

De slijmvliezen doorlaatbaar worden “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als een indringer beschouwd en kan het daar voor een overgevoeligheidsreactie zorgen. 

Enkele symptomen en een tekort aan serotonine

 • Obsessief zijn, zoals bij denken, betekent dat het hoofd ergens aan blijft denken en de controle verliest over deze gedachten;
 • Overgang;
 • Weinig geduld hebben;
 • Slaap problemen;
 • Angst en paniek aanvallen;
 • Tremors bij jonge mensen en op hogere leeftijd;
 • Depressieve en burn-out achtige klachten;
 • Zich snel zorgen maken;

Vitamine D tekort

De oorzaken daarvan kunnen verschillende redenen hebben. Dat kan zijn een tekort aan vitamine D. Vitamine D is benodigd bij de productie van het feel-good stofje serotonine. Zelftest om het serotonine gehalte te meten, zend de uitslag.

Vitamine D, is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling) wordt in onze huid vitamine D gevormd en omgezet in een actieve vorm in de lever en nieren, botontkalking kan één van de gevolgen zijn. Deze test meet de hoeveelheid vitamine D in bloed. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Zorg voor balans en rust in je leven

Verder is het heel belangrijk om een goed evenwicht te creëren tussen verstand en gevoel en emoties goed te verwerken, anders zetten deze zich om in stress in het lichaam. Spanning heeft invloed op het vrijmaken van biogene aminen, zoals histamine en serotonine. 

Hierdoor wordt meer adrenaline geproduceerd, waardoor er stress en een vecht- of vluchtgedrag ontstaat. Stress en een teveel aan adrenaline putten het lichaam uit, met als gevolg chronische vermoeidheid. Breng voor je zelf in kaart wat je op een dag doet en waarom, vul het Time management dagboek in.

Het proces van serotonine uit voeding halen loopt als volgt

 • Uit de voeding worden eiwitten gehaald;
 • Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren;
 • Aminozuren worden hersenen én in de lever omgezet in serotonine
 • Eiwitten en proteïnen 

In dit proces kan het op verschillende stadia fout gaan

 • In de maag en ook de mond, waar de eiwitten met behulp van enzymen worden geactiveerd en afgebroken tot aminozuren, dan moet de maag wel voldoende maagzuur aan maken om dit proces uit te voeren, vul een lekkende darm maagslijm indicatietest in;
 • Informatie indicatietest lekkende darm;
 • De opname van de aminozuren in het bloed, dit gebeurt door de wand van de dunne darm. Is deze beschadigd, zoals bij een lekkende darm, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. In de omzetting van verschillende stofjes die serotonine uiteindelijk afgeven.

Pas op met het verhogen van serotonine met supplementen

Wanneer je medicijnen gebruikt, die de serotonine spiegel verhogen, dan kan er een serotonine syndroom ontstaan, dit geld voor supplementen en medicijnen die de serotonine spiegel verhogen. Beter is het probleem op te lossen waardoor een serotonine tekort ontstaat en omdat serotonine voor 90% in de darmen plaats vind, is een indicatietest lekkende darm – maag slijmvlies een goed begin. 

MuziekMuziek

Een gezonde geest heeft licht nodig, matig de suiker consumptie, loop aan bewerkte voeding voorbij, eet meer groenten gezonde eiwitten, vermeid zoveel mogelijk stress. Een reden waarom het zo lastig is om onze wil te sturen, is juist dat het bewuste aandacht vereist. We laten ons te gemakkelijk afleiden door alles wat zich in ons leven afspeelt, zoals bij projectie, met als gevolg dat we impulsief gaan handelen en of praten. 

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof en voedingstoffen in het bloed. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Samenvatting

Een tekort aan serotonine is niet goed en een teveel ook niet, er moet een juiste balans zijn. Het is moeilijk om precies de oorzaak te achterhalen van een tekort aan deze chemische stof  omdat het er in verschillende stadia iets fout kan gaan. Veel mensen hebben een tekort door een verkeerde voeding en leefstijl, de slaap bevorderende stof wordt namelijk voor meer dan 90% aangemaakt, in de het maag-darmkanaal en het bloed en maar 2% in de hersenen. Belangrijk is dus het maag-darmkanaal te herstellen en het bloed te zuiveren. De lever speelt hierbij ook een belangrijk rol.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *