Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Cortisol wordt gemaakt uit HDL cholesterol en galvet kan ook een beetje geslachtshormonen aanmaken en maakt progesteron het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan bijnierschorshormoon is het lichaam aan het vechten en kan er hoge bloeddruk ontstaan, en zet dan het DHEA voor rust uit, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals we zien bij de ziekte van Addison en kan er een lage bloeddruk ontstaan. Oestrogeen is een hormoon dat samen met progesteron de cyclus regelt, maar het wakkert ook endometriose aan. 

Oestrogeendominantie, progesteron, cholesterol, cortisol, obstipatie, bloedarmoede, Oedeem

Progesteron tijdens de ovulatie en zwangerschap zorgt voor rust en kracht

Hoofdzakelijk produceren bij vrouwen de follikels progesteron en een klein beetje wordt aangemaakt door de schors van de bijnieren. De follikels bestaan uit honderdduizenden blaasjes, die elk een eicel bevatten, geven kracht en rust aan de vrouw, verbrand vet en mogelijk is de slaap veel beter te vatten. Bij elke menstruatiecyclus worden er zo’n 150 follikels geactiveerd om hun eitje te laten rijpen. Als één follikel naar de buitenkant van de eierstok komt en het eitje gaat vrijgeven, groeit die follikel uit tot een ‘fabriekje’ van progesteron. 

Oestrogeendominantie en obstipatie 

Oestrogenen houden water vast en Progesteron werkt vochtafdrijvend. Een opgeblazen gevoel of obstipatie komt bij hormonale schommelingen, zoals bij de overgang – menopauze, meer voor doordat de darmbeweging door de geslachtshormonen word beïnvloed. Zorg voor voeding met genoeg vezels (fruit en groenten), drink voldoende vocht en beweeg voldoende. 

Droge ogen, mond en vagina, door de verminderde aanmaak van oestrogeen worden de slijmvliezen droger waardoor de ogen en mond droog aanvoelen. Oestrogenen zorgen voor een meer bloedige menstruatie, progesteron beperkt dat. Als er meer bloedingen zijn, is het zeer belangrijk om teveel bloedverlies in de gaten te houden, zodat er geen bloedarmoede ontstaat en op tijd behandeld wordt.

Een opstapeling van afvalstoffen, opvallend rond billen en benen

Oestrogenen stimuleren het orthosympatisch zenuwstelsel, progesteron werkt kalmerend. Bij obstipatie is er een vertraagde doorgang van de (met oestrogenen belaste) ontlasting waardoor oestrogenen weer opgenomen kunnen worden in ons bloed, ze moeten dan nogmaals door de lever onschadelijk worden gemaakt wat weer voor een overbelasting van lever en/of nieren tot gevolg heeft. Opvallende is de volume rond billen en benen. Opstapeling afvalstoffen in darm- maagslijmvliezen. Ook in je darm- en maagslijmvliezen, gebeurd hetzelfde als op je huid, dit is ook een slijmvlies. Waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan en het slijmvlies wat juist voedingstoffen moet opnemen, weg laat lekken en afvalstoffen door laat.

Overgang en ingrepen aan eierstokken

Opvallend is, als de vrouw in de overgang komt, dat ze zich vaak opeens ook niet erg fijn gaat voelen, dat is niet van de één op de andere dag, maar langzaam neemt de progesteron productie af en kan er minder snel cortisol aangemaakt worden. Juist als het lichaam ouder wordt, heeft het vaak meer ontstekingen en gebruikt het logischerwijs ook meer cortisol en zet het DHEA, wat ons juist kan ontspannen uit.

Obstipatie kan ontstekingen veroorzaken in de darmen

Als er veel stress is geweest nog meer kan er obstipatie ontstaan, met gevolgen voor de darmen en voedingsstoffenopname. Bewegen kan er voor zorgen, dat oestrogeen minder kans krijgt, te domineren, omdat het graag in een vetlaag verblijft. Wanneer we bijvoorbeeld teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaat verbranden, door sport, beweging en of andere activiteiten kan er zwelling ontstaan.

Afvalstoffen kunnen in cellen opslaan en oedeem veroorzaken

Dan kunnen de bijproducten van stikstof opstapelen, die de nieren moeten afbreken. Bij onvoldoende verwijdering van deze afvalstoffen gaan deze zich ophopen in de minder belangrijke vet en bindweefsels en in het onderhuidse celweefsel, zichtbaar als oedeem en kan allerlei nare ontstekingsreacties geven van opgezwollen cellen.

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het lijnen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken, soms is het zelfs zo dat we geen doel meer hebben om voor te koken, dus bovenop dat het lichaam door bijvoorbeeld lekkende slijmvliezen met uitputting bedreigd wordt, minder voedingstoffen opneemt door lekkage in de slijmvliezen, worden er ook vaak minder voedingsstoffen aangeboden. 

Voedingstoffen tekort en een verminderde cortisolwaarden kunnen ontstekingen geven

Hetzelfde probleem zien we vaak ook terug bij bijvoorbeeld als ingrepen zijn geweest aan de eierstokken. Progesteron tekort = minder Cortisol = kans op meer ontstekingen slijmvliezen = slechtere opname voedingsstoffen. Tegenwoordig bevat voeding lang niet altijd meer deze enzymen, omdat voeding veelal bewerkt wordt en daardoor is het voedsel tegenwoordig verarmd door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast. 

Bij een tekort aan voedingstoffen is het lichaam slim, hij haalt ze uit pezen en botten

Betekend extra doorlating van afvalstoffen, die door dezelfde lekkende slijmvliezen via je bloedbaan hun weg vinden naar je dieper liggende weefsels. Voor de organen is dit niet direct een probleem, want die halen de tekort aan voedingsstoffen uit spieren, botten en uit pezen, om te kunnen overleven en dit ga je voelen. Redenen waarom de follikels niet meer of niet voldoende progesteron aanmaken Verwijdering van eierstok(ken). Zie ook het artikel overgang en hormonen.

Progesteron tekort door te vroeg geboren kindje

Tijdens de zwangerschap is progesteron heel hoog, ook een reden dat de aanstaande moeder alles aan kan. Na de zwangerschap daalt de progesteron met een enorme snelheid. Een te vroeg geboren kindje kan allerlei reden hebben. De moeder is ziek en het lichaam volgt de natuur en beschermd beide, door het kindje te vroeg geboren te laten worden. De zwangerschap wordt door onnatuurlijke manier afgebroken (medische noodzaak).

BabyBaby

Wanneer is een baby levensvatbaar?

In Nederland worden baby’s in ziekenhuizen actief opgevangen als ze geboren worden na 24 weken zwangerschap. Dat houdt in dat de neonatologen als het nodig is de baby intuberen, ademhalings- ondersteuning geven en veel doen aan warmtemanagement. Hartmassage en bloeddruk ondersteunende medicatie worden niet gegeven: de kwaliteit van leven van een baby die hierdoor overleeft is nog te slecht. 

Bij geboorte of verlies

Bij een geboorte voor de 24ste week van de zwangerschap is de behandeling van een baby gericht op comfort van het kind in plaats van overleven. Met het verlies van een (ongeboren) kindje, nemen ouders afscheid van hun kindje, die in hun dromen en in het ouderlijk huis al een plekje heeft gekregen. Een wens, een droom, je groeide in mij, hield van je, samen zo gelukkig en blij. 

Fluorvergiftiging, tekenen en symptomen

Gebruik je tandenstokers, flosdraad voor je tanden of mondwater? De kans is groot dat je onbewust veel fluoride gebruikt. Fluoride is een sporenelement dat van nature zeer minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten e.d. Als we het alleen vanuit de natuur fluor binnen zouden krijgen, zou er niets aan de hand zijn, we zouden fluorhoudende producten niet door moeten slikken, helemaal voorkomen dat fluor niet wordt opgenomen door je slijmvliezen kan ook niet. Daarvoor kan je afwisselend tandpasta zonder fluoride gebruiken.

Het raadzaam om de volgende symptomen goed in de gaten te houden.

Witte Vlekjes of streep tot geelbruine verkleuring van de tanden, Schade aan tandglazuur, Tanden zijn vatbaarder voor gaatjes, Verhoogde speekselvloed ( Hypersalivatie), Misselijkheid met of zonder braken, Buikpijn en diarree, Spierzwakte, Hoofdpijn, Tremors, Gewrichtsstijfheid, Kortademigheid.

  • Lage calciumspiegels( Hypocalciëmie);
  • Magnesium( Hypomagnesiëmie) en Glucose( Hypoglycemie) In Het Bloed,
  • Hoge Kaliumspiegel In het Bloed (Hyperkaliëmie), wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier, gebruik bijvoorbeeld fluorvrije tandpasta

Kinderen hebben fluor nodig, geef een kind zijn of haar eigen tandpasta (niet doorslikken)

Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier harder maakt, dit is nodig om gaatjes te voorkomen, het speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van het melkgebit en moet daarom dagelijks worden gebruikt. Als ouders moeten we er op letten, dat ons kind de tandpasta niet doorslikt, het zit namelijk ook al in kraanwater, leer een kind over de natuur en een balans tussen verschillende voedingstoffen, het is een voorbereiding op het volwassen worden en leerzaam voor ouders en kinderen.

Onjuiste afbraak van oestrogeen en endometriose

Oestrogeendominantie kan tot allerlei vrouwelijke hormoon klachten leiden zoals pijnlijke borsten, vetopslag op de benen, myomen (vleesbomen), cysten in eierstokken, endometriose, PMS, cysten in borsten (mastopathie), vermoeidheid, slechte slaap, toename gewicht, paniek aanvallen, heftige menstruatie, hormonale-migraine, ook cyclische migraine genoemd. Als de afbraak van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt, wordt oestrogeen dominantie verergert. 

De lever en oestrogenen

Oestrogenen worden in de lever afgebroken en omgezet in 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron. Deze vormen worden uit geplast of verlaten het lichaam via de ontlasting, nadat ze hun werk hebben gedaan. 2-OH – zwak werkzaam (de goede vorm oestron) 4-OH – een te veel geeft gevoelige borsten, 16-OH – een te veel geeft PMS en andere hiervoor genoemde klachten. Een juiste verhouding tussen 2-OH en 16-OH is van belang. Teveel 16-OH draagt bij aan oestrogeendominantie.

Om Oestrogeen op de juiste manier af te breken heeft de lever een aantal stoffen nodig

  • Chlorofyl uit bladgroenten
  • 2. Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten
  • 3. B-vitamines en ijzer uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten

Chronische stress geeft een verhoging van het hormoon cortisol en verlaagd het DHEA in ons bloed

Het steroïdhormoon kan gemakkelijk gemaakt worden uit progesteron en dat gebeurt bij hevige stress. Overbelasting leidt dan ook tot meer klachten en ziekten die het gevolg zijn van oestrogeen dominantie. Als er sprake is van de overgang, is het verstandig meer onbewerkte vetten te eten, om een hormonaal balans te houden.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Progesteron tekort bij mannen

Mannen produceren alleen een klein beetje progesteron in de schors van de bijnieren, hier wordt ook progesteron gemaakt van cholesterol. Deze aanmaak is nodig voor het hormoon cortisol en heeft dezelfde werking als bij vrouwen. Testosteron zou geleidelijk omgezet worden in oestrogeen, wat weer zichtbaar is, aan meer vrouwelijke vormen, zoals borstvorming, billen en heupen, bij de heren neemt merendeel de buikomvang toe.

Buikomvang bij mannen, mogelijk de eerste tekenen van oestrogeendominantie

SportSport

Ook de buikomvang kan groter worden en in het vet wat daar ontstaat, zou oestrogeen zich graag nestelen. Logischerwijze, zou nu de progesteron in moeten grijpen door cortisol aan te maken, maar dat kan deze niet optimaal, omdat in vet en vochtophoping ook graag ontstekingen zitten. Die door het hormoon cortisol moeten worden opgeruimd en raakt uitgeput, het hormoon oestrogeen krijgt vrij spel. Een verhoging van cortisol kan de immuun functie voor een deel uitschakelen, het hormoon en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. De prostaat moet harder gaan werken en kan hierbij opzwellen.

Suiker, hoe lekker ook, verzwakt ons lichaam!

Als een cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling, kunnen er ontstekingen ontstaan. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven of verstopt raken. Problemen als slecht genezende wondjes, een diabetische voet of verkleuringen verdienen dan de aandacht, daarbij kan een pre-diabetes indicatietest inzichten bieden. 

Galstenen mogelijke relatie tot oestrogeendominantie

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie. De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk. Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kwadrant van de buik, het gebied van de rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, heet deze pijn weerpijn. Er zijn verschillende herkenbare en voelbare klachten.

Mogelijke gevolgen van een oestrogeen dominantie

  • Bijnieruitputting;
  • Ontregelde glucose;
  • PCOS;
  • Postnatale depressie, een aantekening, het vermoeden bestaat, dat de aandoening voort komt uit vergiftigd bloed, mogelijk vervuild tijdens of na de bevalling, ook veel bloedverlies kan leiden tot deze klachten, omdat neurotransmitters dan niet juist worden getransporteerd;

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

De menopauze komt bij de meeste vrouwen voor, waarbij de penopauze slechts in mindere mate bij mannen voorkomt en dus niet bij alle heren. De manspersonen blijven gewoon vruchtbaar op oudere leeftijd. Artsen noemen de overgang van mannen ‘andropauze’. Ook bij heerschappen verandert de hormoonhuishouding. Als een man ouder wordt, maakt het lichaam steeds minder testosteron aan. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. De overgang of menopauze zijn vooral bekent om de klachten aan het eind van de vruchtbare periode. Juist in deze periode kan de vrouw zich weer herstellen.