Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Cortisol wordt gemaakt uit HDL cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten en kan er hoge bloeddruk ontstaan, en zet dan het DHEA voor rust uit, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals we zien bij de ziekte van Addison en kan er een lage bloeddruk ontstaan. Oestrogeen is een hormoon dat samen met progesteron de cyclus regelt, maar het wakkert ook endometriose aan.

Oestrogeendominantie

Progesteron tijdens de ovulatie en zwangerschap zorgt voor rust en kracht

Hoofdzakelijk produceren bij vrouwen de follikels progesteron en een klein beetje wordt aangemaakt door de schors van de bijnieren. De follikels bestaan uit honderdduizenden blaasjes, die elk een eicel bevattenen, geven kracht en rust aan de vrouw, verbrand vet en mogelijk is de slaap veel beter te vatten. Bij elke menstruatiecyclus worden er zo’n 150 follikels geactiveerd om hun eitje te laten rijpen. Als één follikel naar de buitenkant van de eierstok komt en het eitje gaat vrijgeven, groeit die follikel uit tot een ‘fabriekje’ van progesteron.

Oestrogeendominantie en obstipatie

Oestrogenen houden water vast en Progesteron werkt vochtafdrijvend. Een opgeblazen gevoel of obstipatie komt bij hormonale schommelingen, zoals bij de overgang – menopauze, meer voor doordat de darmbeweging door de geslachtshormonen word beïnvloed. Zorg voor voeding met genoeg vezels (fruit en groenten), drink voldoende vocht en beweeg voldoende. Droge ogen, mond en vagina: Door de verminderde aanmaak van oestrogeen worden de slijmvliezen droger waardoor de ogen en mond droog aanvoelen. Oestrogenen zorgen voor een meer bloedige menstruatie, progesteron beperkt dat.

Een opstapeling van afvalstoffen, opvallend rond billen en benen

Oestrogenen stimuleren het orthosympatisch zenuwstelsel, progesteron werkt kalmerend. Bij obstipatie is er een vertraagde doorgang van de (met oestrogenen belaste) ontlasting waardoor oestrogenen weer opgenomen kunnen worden in ons bloed, ze moeten dan nogmaals door de lever onschadelijk worden gemaakt wat weer voor een overbelasting van lever en/of nieren tot gevolg heeft. Opvallende is de volume rond billen en benen. Opstapeling afvalstoffen in darm- maagslijmvliezen. Ook in je darm- en maagslijmvliezen, gebeurd hetzelfde als op je huid, dit is ook een slijmvlies. Waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan en het slijmvlies wat juist voedingstoffen moet opnemen, weg laat lekken en afvalstoffen door laat.

Overgang en ingrepen aan eierstokken

Opvallend is, als de vrouw in de overgang komt, dat ze zich vaak opeens ook niet erg fijn gaat voelen, dat is niet van de één op de andere dag, maar langzaam neemt de progesteron productie af en kan er minder snel cortisol aangemaakt worden. Juist als het lichaam ouder wordt, heeft het vaak meer ontstekingen en gebruikt het logischerwijs ook meer cortisol en zet het DHEA, wat ons juist kan ontspannen uit, als er veel stress is geweest nog meer kan er obstipatie ontstaan, met gevolgen voor de darmen en voedingsstoffenopname. Bewegen kan er voor zorgen, dat oestrogeen minder kans krijgt, te domineren, omdat het graag in een vetlaag verblijft.

SportSport

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken, soms is het zelfs zo dat we geen doel meer hebben om voor te koken, dus bovenop dat het lichaam door bijvoorbeeld lekkende slijmvliezen met uitputting bedreigd wordt, minder voedingstoffen opneemt door lekkage in de slijmvliezen, worden er ook vaak minder voedingsstoffen aangeboden. hetzelfde probleem zien we vaak ook terug bij bijvoorbeeld als ingrepen zijn geweest aan de eierstokken. Progesteron tekort = minder Cortisol = kans op meer ontstekingen slijmvliezen = slechtere opname voedingsstoffen.

Bij een tekort aan voedingstoffen is het lichaam slim, hij haalt ze uit pezen en botten

Betekend extra doorlating van afvalstoffen, die door dezelfde lekkende slijmvliezen via je bloedbaan hun weg vinden naar je dieper liggende weefsels. Voor de organen is dit niet direct een probleem, want die halen de tekort aan voedingsstoffen uit spieren, botten en uit pezen, om te kunnen overleven en dit ga je voelen. Redenen waarom de follikels niet meer of niet voldoende progesteron aanmaken Verwijdering van eierstok(ken). Zie ook het artikel overgang en hormonen.

Progesteron tekort door te vroeg geboren kindje

Tijdens de zwangerschap is progesteron heel hoog, ook een reden dat de aanstaande moeder alles aan kan. Na de zwangerschap daalt de progesteron met een enorme snelheid. Een te vroeg geboren kindje kan allerlei reden hebben. De moeder is ziek en het lichaam volgt de natuur en beschermd beide, door het kindje te vroeg geboren te laten worden. De zwangerschap wordt door onnatuurlijke manier afgebroken (medische noodzaak).

BabyBaby

Wanneer is een baby levensvatbaar?

In Nederland worden baby’s in ziekenhuizen actief opgevangen als ze geboren worden na 24 weken zwangerschap. Dat houdt in dat de neonatologen als het nodig is de baby intuberen, ademhalings- ondersteuning geven en veel doen aan warmtemanagement. Hartmassage en bloeddrukondersteunende medicatie worden niet gegeven: de kwaliteit van leven van een baby die hierdoor overleeft is nog te slecht. Bij een geboorte voor de 24ste week van de zwangerschap is de behandeling van een baby gericht op comfort van het kind in plaats van overleven.

Vroeggeboorte van de baby en mogelijke oorzaken

Van alle vroeggeboortes wordt 20% kunstmatig opgewekt vanwege een medische oorzaak. De overige 80% gebeurt spontaan. Aan deze spontaan opgetreden vroeggeboorten kan meestal geen duidelijke oorzaak worden gekoppeld, alhoewel gezegd kan worden, dat moeder natuur moeder en baby wil redden als er dreiging is voor ernstig uitval van organen
Spontane vroeggeboorte oorzakenMedische oorzaakOverlevingskans in percentageVoorkomen van vroeggeboorte en overige informatie
Verkorte baarmoedermondVleesbomen

Endometriose mogelijke oorzaak
Wordt een baby vlak na de 24ste week geboren, dan overleeft bijna 56% van de kinderen.Beweging
Te veel vruchtwaterVaginale infecties

Schimmelinfecties - candida albicans
Bij elke week die na die 24e maand komt, stijgen de overlevingskansen van de baby flink.Aandacht voor gezonden voeding

Voorkom pre-diabetes
MeerlingenzwangerschapMaagzweer of geperforeerde maag door een ongeluk voor de zwangerschap

Na 26 weken overleeft 71,5%Beperk voeding dat te veel maagzuur geeft
e veel maagzuur en altijd honger
Leeftijd van de moeder, hoe ouder, hoe meer kans op vroeggeboorte.Infecties en ontstekingen in het lichaam van de moederNa 27 weken 80% tot 90%Neem met regelmaat rust

Voorkom hoge bloeddruk
Vroegtijdige weeënStress

Cortisol en DHEA in balans
Na 28 weken zelfs 95%Er kan een IJzertekort ontstaan bij het te vroeg geboren kindje

Bij prematuren is bloedarmoede een grotere kans, omdat de darmen van de baby nog niet voldoende ijzer uit de voeding kunnen opnemen
Vroegtijdige breken van de vliezenVoortijdige loslating van de placentaBaby verzorging
UrineweginfectiesErnstige zwangerschapsmisselijkheidZwangerschap geboorte en opvoeding
Blootstelling aan giftige stoffenZwangerschapsdiabetesOuder en Kind
Hoge bloeddruk - Hypertensie
Sensitest zwangerschapstest

Fluorvergiftiging, tekenen en symptomen

Gebruik je tandenstokers, flosdraad voor je tanden of mondwater? De kans is groot dat je onbewust veel fluoride gebruikt. Fluoride is een sporenelement dat van nature zeer minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten e.d. Als we het alleen vanuit de natuur fluor binnen zouden krijgen, zou er niets aan de hand zijn, we zouden fluorhoudende producten niet door moeten slikken, helemaal voorkomen dat fluor niet wordt opgenomen door je slijmvliezen kan ook niet. Daarvoor kan je afwisselend tandpasta zonder fluoride gebruiken.

Het raadzaam om de volgende symptomen goed in de gaten te houden.

Witte Vlekjes of streep tot geelbruine verkleuring van de tanden, Schade aan tandglazuur, Tanden zijn vatbaarder voor gaatjes, Verhoogde speekselvloed ( Hypersalivatie), Misselijkheid met of zonder braken, Buikpijn en diarree, Spierzwakte, Hoofdpijn, Tremors, Gewrichtsstijfheid, Kortademigheid.
Lage calciumspiegels( Hypocalciëmie), Magnesium( Hypomagnesiëmie) en Glucose( Hypoglycemie) In Het Bloed, Hoge Kaliumspiegel In het Bloed (Hyperkaliëmie), wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier, gebruik bijvoorbeeld fluorvrije tandpasta.

Kinderen hebben fluor nodig, geef een kind zijn of haar eigen tandpasta (niet doorslikken)

Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier harder maakt. Dit is nodig om gaatjes te voorkomen. Fluoride speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van het melkgebit en moet daarom dagelijks worden gebruikt. Als ouders moeten we er op letten, dat ons kind de tandpasta niet doorslikt, het zit namelijk ook al in kraanwater, leer een kind over de natuur en een balans tussen verschillende voedingstoffen, het is een voorbereiding op het volwassen worden.

Onjuiste afbraak van oestrogeen en endometriose

Oestrogeendominantie kan tot allerlei vrouwelijke hormoon klachten leiden zoals pijnlijke borsten, vetopslag op de benen, myomen (vleesbomen), cysten in eierstokken, endometriose, PMS, cysten in borsten (mastopathie), vermoeidheid, slechte slaap, toename gewicht, paniek aanvallen, heftige menstruatie, hormonale migraine, ook cyclische migraine genoemd. Als de afbraak van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt, wordt oestrogeen dominantie verergert.

De lever en oestrogenen

Oestrogenen worden in de lever afgebroken en omgezet in 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron. Deze vormen worden uitgeplast of verlaten het lichaam via de ontlasting, nadat ze hun werk hebben gedaan.2-OH – zwak werkzaam (de goede vorm oestron)4-OH – een te veel geeft gevoelige borsten, 16-OH – een te veel geeft PMS en andere hiervoor genoemde klachten. Een juiste verhouding tussen 2-OH en 16-OH is van belang. Teveel 16-OH draagt bij aan oestrogeendominantie.

Om Oestrogeen op de juiste manier af te breken heeft de lever een aantal stoffen nodig

 • Chlorofyl uit bladgroenten
 • 2. Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten
 • 3. B-vitamines en ijzer uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten

Chronische stress geeft een verhoging van het hormoon cortisol en verlaagd het DHEA in ons bloed. Cortisol kan gemakkelijk gemaakt worden uit progesteron en dat gebeurt bij hevige stress. Stress leidt dan ook tot meer klachten en ziekten die het gevolg zijn van oestrogeen dominantie.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Progesteron tekort bij mannen

Mannen produceren alleen een klein beetje progesteron in de schors van de bijnieren, hier wordt ook progesteron gemaakt van cholesterol. Deze aanmaak is nodig voor het hormoon cortisol en heeft dezelfde werking als bij vrouwen. Mannen kunnen ook uitgeput raken. Testosteron zou geleidelijk omgezet worden in oestrogeen, wat weer zichtbaar is, aan meer vrouwelijke vormen, zoals borstvorming.

Buikomvang bij mannen, mogelijk de eerste tekenen van oestrogeendominantie

SportSport

Ook de buikomvang kan groter worden en in het vet wat daar ontstaat, zou oestrogeen zich graag nestelen. Logischerwijze, zou nu de progesteron in moeten grijpen door cortisol aan te maken, maar dat kan deze niet optimaal, omdat in vet en vochtophoping ook graag ontstekingen zitten. Die door het hormoon cortisol moeten worden opgeruimd en raakt uitgeput, het hormoon oestrogeen krijgt vrij spel. Een verhoging van cortisol kan de immuun functie voor een deel uitschakelen, het hormoon en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. De prostaat moet harder gaan werken en kan hierbij opzwellen.

Suiker, hoe lekker ook, verzwakt ons lichaam!

Als een cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling, kunnen er ontstekingen ontstaan. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven of verstopt raken. Problemen als slecht genezende wondjes, een diabetische voet of verkleuringen verdienen dan de aandacht, daarbij kan een pre-diabetes indicatietest inzichten bieden.

Galstenen mogelijke relatie tot oestrogeendominantie

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie. De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk. Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kwadrant van de buik, het gebied van de rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, heet deze pijn weerpijn.

 • Gewichtstoename;
 • Vochtophoping;
 • Hypothalamus aandoeningen, zoals vervuiling. Waardoor bijvoorbeeld het slaap waak patroon verstoord wordt.

Mogelijke gevolgen van een oestrogeen dominantie

 • Slaap problemen;
 • Verstoorde leverfunctie;
 • Ontregeling hypothalamus;
 • CVS;
 • Bijnieruitputting;
 • Ontregelde glucose;
 • PCOS;
 • Postnatale depressie;

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn.Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemen
Glutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

De menopauze komt bij de meeste vrouwen voor, waarbij de penopauze slechts in mindere mate bij mannen voorkomt en dus niet bij alle heren. De manspersonen blijven gewoon vruchtbaar op oudere leeftijd. Artsen noemen de overgang van mannen ‘andropauze’. Ook bij heerschappen verandert de hormoonhuishouding. Als een man ouder wordt, maakt het lichaam steeds minder testosteron aan. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. De overgang of menopauze zijn vooral bekent om de klachten aan het eind van de vruchtbare periode. Juist in deze periode kan de vrouw zich weer herstellen.