Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Cortisol wordt gemaakt uit cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten en kan er hoge bloeddruk ontstaan, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals je ziet bij de ziekte van Addison en kan er een lage bloeddruk ontstaan. Hoofdzakelijk produceren bij vrouwen de follikels progesteron en een klein beetje wordt aangemaakt door de schors van de bijnieren. De follikels bestaan uit honderdduizenden blaasjes, die elk een eicel bevatten. Bij elke menstruatiecyclus worden er zo’n 150 follikels geactiveerd om hun eitje te laten rijpen. Als één follikel naar de buitenkant van de eierstok komt en het eitje gaat vrijgeven (de ovulatie of eisprong), groeit die follikel uit tot corpus luteum, een ‘fabriekje’ van progesteron. 

Oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie en obstipatie 

Oestrogenen houden water vast en Progesteron werkt vochtafdrijvend. Een opgeblazen gevoel of obstipatie komt bij hormonale schommelingen, zoals bij de overgang – menopauze, meer voor doordat de darmbeweging door de geslachtshormonen word beïnvloed. Zorg voor voeding met genoeg vezels (fruit en groenten), drink voldoende vocht en beweeg voldoende. Droge ogen, mond en vagina: Door de verminderde aanmaak van oestrogeen worden de slijmvliezen droger waardoor de ogen en mond droog aanvoelen. Oestrogenen zorgen voor een meer bloedige menstruatie, progesteron beperkt dat. 

Een opstapeling van afvalstoffen, opvallend rond billen en benen

Oestrogenen stimuleren het orthosympatisch zenuwstelsel, progesteron werkt kalmerend. Bij obstipatie is er een vertraagde doorgang van de (met oestrogenen belaste) ontlasting waardoor oestrogenen weer opgenomen kunnen worden in ons bloed, ze moeten dan nogmaals door de lever onschadelijk worden gemaakt wat weer voor een overbelasting van lever en/of nieren tot gevolg heeft. Opvallende is de volume rond billen en benen. Opstapeling afvalstoffen in darm- maagslijmvliezen. Ook in je darm- en maagslijmvliezen, gebeurd hetzelfde als op je huid, dit is ook een slijmvlies. Waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan en het slijmvlies wat juist voedingstoffen moet opnemen, weg laat lekken en afvalstoffen door laat.

Overgang en ingrepen aan eierstokken

Opvallend is, als de vrouw in de overgang komt, dat ze zich vaak opeens ook niet erg fijn gaat voelen, dat is niet van de één op de andere dag, maar langzaam neemt de progesteron productie af en kan er minder snel cortisol aangemaakt worden. Juist als het lichaam ouder wordt, heeft het vaak meer ontstekingen en gebruikt het logischerwijs ook meer cortisol, als er veel stress is geweest nog meer kan er obstipatie ontstaan, met gevolgen voor de darmen en voedingsstoffenopname. Bewegen kan er voor zorgen, dat oestrogeen minder kans krijgt, te domineren, omdat het graag in een vetlaag verblijft. 

Voordelige sportschoenen voor u!

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken, soms is het zelfs zo dat je geen doel meer hebt om voor te koken, dus bovenop dat je lichaam door bijvoorbeeld lekkende slijmvliezen (veroorzaakt door uitputting cortisol), minder voedingstoffen opneemt door lekkage in je slijmvliezen, worden er ook vaak minder voedingsstoffen aangeboden. hetzelfde probleem zie je als bijvoorbeeld ingrepen zijn geweest aan de eierstokken. Progesteron tekort = minder Cortisol = kans op meer ontstekingen slijmvliezen = slechtere opname voedingsstoffen. 

EreadersEreaders

Bij een tekort aan voedingstoffen is het lichaam slim, hij haalt ze uit pezen en botten

Betekend extra doorlating van afvalstoffen, die door dezelfde lekkende slijmvliezen via je bloedbaan hun weg vinden naar je dieper liggende weefsels. Voor de organen is dit niet direct een probleem, want die halen de tekort aan voedingsstoffen uit spieren, botten en uit pezen, om te kunnen overleven en dit ga je voelen. Redenen waarom de follikels niet meer of niet voldoende progesteron aanmaken Verwijdering van eierstok(ken). Zie ook het artikel overgang en hormonen.

Progesteron tekort door te vroeg geboren kindje

Te vroeg Geboren kindje, korte toelichting: tijdens de zwangerschap is progesteron heel hoog, ook een reden dat de aanstaande moeder alles aan kan. Na de zwangerschap daalt de progesteron met een enorme snelheid. Een te vroeg geboren kindje kan allerlei reden hebben. De moeder is ziek en het lichaam volgt de natuur en beschermd beide, door het kindje te vroeg geboren te laten worden. De zwangerschap wordt door onnatuurlijke manier afgebroken (medische noodzaak).

In Nederland worden baby’s in ziekenhuizen actief opgevangen als ze geboren worden na 24 weken zwangerschap. Dat houdt in dat de neonatologen als het nodig is de baby intuberen, ademhalings- ondersteuning geven en veel doen aan warmtemanagement.

Hartmassage en bloeddrukondersteunende medicatie worden niet gegeven: de kwaliteit van leven van een baby die hierdoor overleeft is nog te slecht. Bij een geboorte voor de 24ste week van de zwangerschap is de behandeling van een baby gericht op comfort van het kind in plaats van overleven.

Wordt een baby vlak na de 24ste week geboren, dan overleeft bijna 56% van de kinderen. Bij elke week die daarbij komt, stijgen de overlevingskansen van de baby flink. Na 26 weken overleeft 71,5%, na 27 weken 80% tot 90% en na 28 weken zelfs 95%.

Overlevingskansen premature baby
25 weken56%
26 weken71,50%
27 weken80-90%
28 weken95%

Van alle vroeggeboortes wordt 20% kunstmatig opgewekt vanwege een medische oorzaak. De overige 80% gebeurt spontaan. Aan deze spontaan opgetreden vroeggeboorten kan meestal geen duidelijke oorzaak worden gekoppeld. Wel is bekend dat deze oorzaken een rol kunnen spelen:

 • Verkorte baarmoedermond
 • Te veel vruchtwater

 • Om de moeder te redden, denk bijvoorbeeld aan een oude maag aandoeningen die veroorzaakt kunnen zijn door ongelukken
 • Meerlingenzwangerschap

 • Vleesbomen

 • Vaginale infecties

 • Andere mogelijke oorzaken vroeggeboorte

  Naast bovenstaande oorzaken is er ook een samenhang aangetoond tussen deze factoren en vroeggeboortes:

  • roken tijdens de zwangerschap.
  • infecties en ontstekingen in het lichaam van de moeder.
  • Andere oorzaken

   • Stress Verandering van het lichaam, brengt stress met zich mee, nu lijkt mij een baby krijgen, het leukste wat een moeder kan overkomen, tenminste, zo was het bij mij. Maar de progesteron kan ook zover dalen dat er zelfs een postnatale depressie kan ontstaan. Dit is stress voor het lichaam en de cortisol zal omhoog schieten en zijn werk te doen in deze moeilijke tijden. Als nu de progesteron waarden zover zijn gezakt, zal het lichaam dus geen cortisol aanvullen, alleen nog maar een beetje uit de bijnierschors en de moeder raakt langzamerhand uitgeput. Als de cortisol hoog blijft, produceer je ook niet voldoende schildklier stimulerende hormonen en kan er ook een stofwisselingsstoornis ontstaan.
  • vruchtbaarheid bevorderende middelen.
  • een korte tijd tussen twee zwangerschappen.
  • leeftijd van de moeder: hoe ouder, hoe meer kans op vroeggeboorte.

 

Spiritualiteit kan inzichten geven aan de zwangerschap, geboorte en de opvoeding. Als we er vanuit gaan, dat een mens meerdere levens heeft (reïncarnatie). Het besef dat een kind zowel een volwassen ziel kan hebben. Nog de fasen van de opvoeding moet doorlopen en men niet bekend is met het fenomeen “de oude ziel”. Kan dit gevolgen hebben voor de opvoeding. De ziel communiceert al met de ouders, nog voor de geboorte, om zich voor te kunnen voorbereiden op het leven in het gezinsleven en hun omgeving. Wij zouden de baby en ons kind, hier veel meer in kunnen steunen als wij onszelf hier meer van bewust zouden zijn. Meer informatie…

Fluorvergiftiging, tekenen en symptomen

Gebruik je tandenstokers, flosdraad voor je tanden of mondwater? De kans is groot dat je onbewust veel fluoride gebruikt. Fluoride is een sporenelement dat van nature zeer minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten e.d. Als we het alleen vanuit de natuur fluor binnen zouden krijgen, zou er niets aan de hand zijn, we zouden fluorhoudende producten niet door moeten slikken, helemaal voorkomen dat fluor niet wordt opgenomen door je slijmvliezen kan ook niet. Daarvoor kan je afwisselend tandpasta zonder fluoride gebruiken.

Witte Vlekjes of streep tot geelbruine verkleuring van de tanden; Schade aan tandglazuur; Tanden zijn vatbaarder voor gaatjes; Verhoogde speekselvloed ( Hypersalivatie); Misselijkheid met of zonder braken; Buikpijn en diarree; Spierzwakte; Hoofdpijn; Tremors; Gewrichtsstijfheid; Kortademigheid;
Lage calciumspiegels( Hypocalciëmie), Magnesium( Hypomagnesiëmie) en Glucose( Hypoglycemie) In Het Bloed; Hoge Kaliumspiegel In Het Bloed (Hyperkaliëmie), wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier, gebruik bijvoorbeeld fluorvrije tandpasta. Tandpasta zonder fluor

Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier harder maakt. Dit is nodig om gaatjes te voorkomen. Fluoride speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van het melkgebit en moet daarom dagelijks worden gebruikt. 

Onjuiste afbraak van oestrogeen en endometriose

Oestrogeendominantie kan tot allerlei vrouwelijke hormoon klachten leiden zoals pijnlijke borsten, vetopslag op de benen, myomen (vleesbomen), cysten in eierstokken, endometriose, PMS, cysten in borsten (mastopathie), vermoeidheid, slechte slaap, toename gewicht, paniek aanvallen, heftige menstruatie, hormonale migraine, ook cyclische migraine genoemd. Als de afbraak van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt, wordt oestrogeen dominantie verergert. 

Oestrogenen worden in de lever afgebroken en omgezet in 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron. Deze vormen worden uitgeplast of verlaten het lichaam via de ontlasting, nadat ze hun werk hebben gedaan.2-OH – zwak werkzaam (de goede vorm oestron)4-OH – een te veel geeft gevoelige borsten16-OH – een te veel geeft PMS en andere hiervoor genoemde klachten. Een juiste verhouding tussen 2-OH en 16-OH is van belang. Teveel 16-OH draagt bij aan oestrogeendominantie.Om Oestrogeen op de juiste manier af te breken heeft de lever een aantal stoffen nodig:

 • Chlorofyl uit bladgroenten
 • 2. Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten
 • 3. B-vitamines uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten

Chronische stress geeft een verhoging van het hormoon cortisol in ons bloed. Cortisol kan gemakkelijk gemaakt worden uit progesteron en dat gebeurt bij hevige stress. Stress leidt dan ook tot meer klachten/ziekten die het gevolg zijn van oestrogeen dominantie. (Cortisol zorgt o.a. ook voor vetopslag).

Zie ook mijn volgende artikelen

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek aanvragen

 

Mannen produceren alleen een klein beetje progesteron in de schors van de bijnieren, hier wordt ook progesteron gemaakt van cholesterol. Deze aanmaak is nodig voor het hormoon cortisol en heeft dezelfde werking als bij vrouwen. Mannen kunnen ook uitgeput raken. Testosteron zou geleidelijk omgezet worden in oestrogeen, wat weer zichtbaar is, aan meer vrouwelijke vormen, zoals borstvorming.  Ook de buikomvang kan groter worden en in het vet wat daar ontstaat, zou oestrogeen zich graag nestelen. Logischerwijze, zou nu de progesteron in moeten grijpen door cortisol aan te maken, maar dat kan deze niet optimaal, omdat in vet & vochtophoping ook graag ontstekingen zitten. Die door het hormoon cortisol moeten worden opgeruimd en raakt uitgeput, het hormoon oestrogeen krijgt vrij spel.

Galstenen mogelijke relatie tot oestrogeendominantie

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie. De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk. Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kwadrant van de buik, het gebied van de rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, heet deze pijn weerpijn. 

 • Gewichtstoename;
 • Vochtophoping;
 • Hypothalamus aandoeningen, zoals vervuiling. Waardoor bijvoorbeeld het slaap waak patroon verstoord wordt. 
 • Slaap problemen;
 • Verstoorde leverfunctie;
 • Ontregeling hypothalamus;
 • CVS;
 • Bijnieruitputting;
 • Ontregelde glucose;
 • PCOS;
 • Postnatale depressie;
 • Traagwerkende schildklier;
 • Histamine intolerantie;
 • Ademhaling problemen;
 • Hoge bloeddruk;
 • Sinus problemen;
 • Hoog Cortisol;
 • Te laag Cortisol;
 • Gal problemen

Aanverwante artikelen

 • De HPA-as, beter bekend als Hypothalamus, Hypofyse, Bijnier-as, bestaat uit de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren.
 • De H in HPA staat voor Hypothalamus, een klein onderdeel van de hersenen met een grote taak. De functie van de hypothalamus is om signalen van de hersenen naar de bijnieren, hypofyse en andere organen te sturen zodat het vaak als het beginpunt van de HPA as wordt beschouwd. Uiteindelijk is je Hypothalamus mede verantwoordelijk voor je biologisch ritme, lichaamstemperatuur en je energieniveau.
 • De hypofyse is zelfs nog kleiner dan de hypothalamus, maar maakt een gigantische hoeveelheid aan hormonen die ons lichaam nodig heeft. Deze erwt-vormige klier produceert bijvoorbeeld hormonen als het groeihormoon,   het is verbonden met de hypothalamus en bevindt zich aan de basis van de hersenen.
 • De bijnieren, we hebben er allemaal twee en ze zitten net boven onze nieren. Hoewel ze ver van de hypothalamus en hypofyse af zitten zijn ze verbonden. De bijnieren produceren zelfs meer hormonen dan de hypofyse – steroïde hormonen als cortisol, geslachtshormonen als DHEA en stresshormonen als adrenaline en dopamine. De hormonen die geproduceerd worden door onze bijnieren controleren chemische reacties in grote delen van ons lichaam, inclusief de bekende “vecht-of-vlucht” reactie.