Spijsvertering - Stofwisseling

De spijsvertering begint in de mond waar het voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklieren. Hier worden de voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen en zetmeel wordt verteerd. Het mondvocht bestaat uit water, enzymen en slijm en heeft als functie het deels verteren van langzaam verteerbare koolhydraten en energierijke nutriënten en het glijbaar maken van het eten. “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees aanwezig zijn.  Het kan anders het verteringsproces onderbreken en moet eerst opgelost.

Spijsvertering, stofwisseling, speeksel, tandvlees, slokdarm, maag, darmen, longen, lucht, gal, alvleesklier sap, levervocht, cholesterol, enzymen, zuurbranden

Via de slokdarm naar de maag

Via de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar schadelijke bacteriën worden gedood, ( de maag haalt nu onder andere vitamine B12 uit de voeding ), “Dan moet het Intrinsieke factor wel functioneren”. Uit de hersenen komt nu het signaal om maagsappen aan te maken. en verteerd eiwitten. De vertering komt op gang en het voedsel wordt in kleine stukjes verdeeld, gal emulgeert vetten, alvleessap verteert vetten, koolhydraten en eiwitten

Na het proces van de oesophagus en de spijsverteringszak, komt het voedsel in de dunne darm terecht. Het darmsap verteert eiwitten en koolhydraten, hier worden onderweg oplosbare vitamines A, D, E, K en overige voedingsstoffen opgenomen. In het laatste deel van de dunne darmbuis wordt nu vitamine B12 opgenomen. Dit proces kan alleen maar plaats vinden, als er geen ontsteking is en niet dit laatste stuk van dit maagdarmstelsel, operatief is weg gehaald.

Gal en het alvleeskliersap

Twee spijsverteringssappen zijn onmisbaar in de verdere verwerking van het voedsel tot nutriënten voor onze organen. Dat zijn gal en het alvleeskliersap, het bittere vocht wordt gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Het levervocht lost vetten op, zodat ze worden opgenomen en niet gaan samenklonteren. Als er door een operatieve ingreep de galblaas is verwijderd, wordt er nog steeds sap geproduceerd door het reinigende orgaan.

Levervocht uit HDL cholesterol, beschermt het lichaam

Als de gal niet meer in ons lichaam aanwezig is, wordt galsap niet meer ingedikt. waardoor mogelijkerwijs, de vet oplosbare vitaminen niet voldoende tijd hebben om opgenomen te worden. Zo wordt Cortisol gemaakt uit HDL Cholesterol ,een vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten, om het lichaam van energie te voorzien en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten.

Als de alvleesklier niet meer goed werkt

De alvleesklier bevatten cellen die boodschappersstoffen maken, zoals insuline, glucagon, gastrine, peptide en somatostatine. Deze hormonen komen in het bloed en houden het bloedsuikergehalte binnen de normale waarden. Bij sommige mensen maakt de buikspeekselklier te weinig hormonen aan, zij kunnen hierdoor diabetes melitus krijgen. De pancreas bevat ook cellen die enzymen aanmaken. De stofwisseling activerend eiwitten zijn erg belangrijk voor de stofwisseling en als het orgaan ze niet goed meer aanmaakt, kunnen er problemen ontstaan met het verteren van voedsel.Enzymen zijn steeds aan het werk en knippen stukjes van de voedingsstoffen die wij ze geven. De splitsings- of ontledingsstof plakken er weer andere stukjes aan vast. Zo veranderen de cel ze in energie, om te kunnen wandelen of om het lichaam warm te houden. De biokatalysator ruimen ook afvalstoffen op, want bij het werken maken we namelijk rotzooi en dat moet het personeel opruimen. De medewerkers gooien troep het huis uit. De organische moleculen gooien de afvalmaterialen de cel uit, waarvoor er verschillende hulpstoffen aanwezig zijn.

Elk enzym heeft maar één taak, iets anders kan hij niet

Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen en een andere kan alleen verstoppingen oplossen of weer een ander kan alleen vet oplossen. Er zijn dus veel verschillende werknemers, superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten verteerbare stoffen en de organische stoffen werken voor ons en als we niet het juiste eten, worden er functies uitgeschakeld. 

In tegenstelling tot de andere eiwitsplitsende enzymen blijft elastase, ook nadat het de darmen gepasseerd is actief. Daardoor kan door onderzoek van het elastase-gehalte in de ontlasting worden aangetoond of de alvleesklier onvoldoende functioneert. Normaal is een gehalte van meer dan 200 microgram elastase per gram feces. Tussen 100 en 200 μg is er sprake van een matige pancreas insufficiëntie en beneden 100 μg van een ernstige insufficiëntie.

Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, proteïne en suikers. Amylase helpt zoetstof uit het voedsel te verteren en wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren in de mond.

De test bepaalt de hoeveelheid antistoffen in bloed. Het gaat hier om autoantistoffen gericht tegen de insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Normaal maakt het afweersysteem alleen antistoffen tegen binnendringende bacteriën en virussen. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen eigen cellen, weefsel of organen en kunnen er beschadigingen en ontstekingen van lichaamsweefsel en organen ontstaan, zoals in dit geval de alvleesklier.

De glucosetest meet de hoeveelheid glucose in bloed. Bloedsuiker is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten koolhydraten, die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen en de meeste lichaamscellen gebruiken dextrose als bron van energie, na het eten stijgt de hoeveelheid brandstof in het bloed door het grote aanbod.

De buis van de spijsvertering

 • De mondholte heeft als belangrijkste functie dat de mond toegang tot het spijsverteringsstelsel en kan naast de neus, ook als doorgang dienen voor het ademhalingssysteem. Dit deel van het lichaam staat namelijk in contact met de luchtpijp. Een andere functie van de mond is spraak, in samenwerking met de stembanden.
 • Het speeksel in de mond bevat het enzym amylase, dat zetmeel en grote suikerketens uit het voedsel af kan breken tot kleinere moleculen, tenminste als het suiker het enzym nog bevat. De tong kan met behulp van de smaakpapillen de smaak van voedingsstoffen bepalen. Dat is belangrijk, omdat  hierdoor giftige stoffen herkent kunnen worden.
 • De keelholte is een gemeenschappelijk kanaal voor de lucht en het eten, dat de twee functies keelholte heeft. De keelholte wordt in twee manieren, die leidt tot de slokdarm doorgang of het voedsel en de trachea of ​​andere luchtwegen.
 • De mens maakt gebruik van het strottenhoofd als hij ademt, praat of slikt. De voorzijde van het strottenhoofd is vooral bij mannen in de hals zichtbaar als de adamsappel. Laryngitis kan een ontsteking van de bovenste luchtpijp zijn, waarbij stembanden zijn opgezet en heesheid vaak als kenmerk voor komt;
 • De slokdarm is een met een slijmvlies beklede gespierde holle buis van ongeveer 25 cm lengte, die door middel door een golf van aanspannende en ontspannende spiercontracties voedsel van de keelholte naar de maag stuwt;
 • De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif. Het is een rekbaar orgaan. Een lege maag is helemaal plat. Als je net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang en heeft een belangrijke functie bij het voorbereiden en de vertering van voedsel;
 • Dunne darm: De dunne darm is een lange buis van wel zes meter lang. Tijdens de reis door de dunne darm is er dus alle tijd voor een goede spijsvertering. Het voedsel komt vanuit de maag, terecht in de twaalfvingerige darm (duodenum), de start van de dunne darm;
 • Dikke darm: De dikke darm is het laatste actieve deel van het spijsverteringskanaal. Hoewel er grotendeels restproducten van voorgaande spijsverteringsstappen in terecht komen weet de dikke darm er toch nog voedingsstoffen uit te halen die nuttig zijn voor ons lichaam;
 • Drie tot vier keer per dag trekt de hele dikke darm zich krachtig samen. Meestal gebeurt dit als we iets gegeten of gedronken hebben. De samentrekkingen drijven de inhoud van de dikke darm naar de endeldarm. Het is een vrij langzaam lopend proces: per uur verplaatst de inhoud zich vijf tot tien centimeter. Voedselresten kunnen dan ook vijftien tot dertig uur lang in de dikke darm verblijven.

Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten, het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Als de pancreas niet genoeg enzymen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten zijn winderigheid, stinkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. De spijsvertering begint in de mond, door voeding te kauwen zend de nervus vagus berichten, dat er eten onderweg is. Het buissysteem beschermt ons tegen indringers als bedorven voedsel en zet het immuunsysteem voor ons aan het werk.
Wat doet de stofwisseling

De voedingsstoffen die bij de spijsvertering zijn gemaakt, worden door het lichaam bewerkt en worden vervormd tot andere stoffen die het lichaam op kan nemen.” Deze kunnen we beïnvloeden, want het proces verloopt de hele dag. Het versnelt bij inspanningen zoals sporten, werken, denken en vertraagt wanneer we slapen of rusten. Wanneer je weinig beweging hebt, vertraagt je stofwisseling gedurende de hele dag en wordt de kans op overgewicht, een traag werkend lichaam, met gevolgen voor het lymfestelsel en organen steeds groter en kan er oedeem of problemen met de schildklier ontstaan.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de dit orgaan extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam. Deze klier reinigen kan een belangrijke eerste stap zijn, richting een gezonder functionerend lichaam. De lever één van de belangrijkste organen in het lichaam is. 

De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen en heeft meer dan 500 functies, zoals de koolhydraat-, eiwit– en vetstofwisseling, de aanmaak van gal voor de vetvertering en de opslag van bepaalde vitaminen en ijzer, dit mineraal is er om bloedarmoede te voorkomen. Een opvallend langer tijd een lichtere kleur aan de ontlasting zou men meteen alert op moeten zijn.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Chakra is vertaald ‘wiel’ en chakra’s zijn volgens de traditionele Indiase cultuur de wielen in het lichaam die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra’s hun werk kunnen blijven doen, want het lymfestelsel werkt als een soort rioolsysteem, waardoor ook ons energieniveau naar beneden kan gaan en de aura problemen kunnen ervaren en zichzelf gaat beschermen.

Stoffen die het lichaam niet herkent kunnen ziekmakend werken

Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water, kan de spijsvertering verstoren, door teveel histamine, waardoor cortisol hard moet werken en tijd voor herstel verloren gaat.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we frisse lucht en levensenergie nodig, die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Zonder levenskracht maakt het lichaam geen maagzuur aan

De levenskracht zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen, speeksel en zorgt het voor een juiste spijsvertering. Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevigebeschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit vocht, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water. Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, sport, zware en langdurige lichamelijke inspanning hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag.

Stoornissen in de stofwisselingleverproblemen, problemen met miltmaag of galblaaspre-diabetes, verteringsproblemen, alvleesklier disfunctie;  chronische vermoeidheid, overgewicht, onderste deel van de slokdarmmaagzweermaagzuur teveel of te weinig,  onbalans bijnierfunctieAls er voor het lichaam niet voedsel is dat kan worden opgenomen door de darmen, de levergal en de pancreas, is er geen energie beschikbaar.

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Stress is een grote factor, in deze periode kunnen we loslaten, wat we niet meer nodig hebben;
 • Onverklaarbare angsten, zoeken naar zekerheden;
 • Een onbalans tussen hoofd en darm, geen macht meer hebben om de wil van ons reptielenbrein te weerstaan, middelen als zoetstof, alcohol, medicatie en supplementen, lijken nog de enige oplossing.

Voeding voor de Zonnevlecht

Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van ananas, kip, ei, asperges, eiwitten uit peulvruchten als doppinda’s en doperwten, bananen, mais, kurkuma, komijn en kaneel, gember en gemalen lijnzaad helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel, zodat onze cellen schoner worden en ons gewicht weer meer in balans, zodat een middenrifbreuk kan worden voorkomen. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken. Voorkom dorstvocht is het vervoermiddel van alle voedingsstoffen.