Spijsvertering van mond via het buizensysteem tot uitwerpsel

De spijsvertering begint in de mond waar het voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklieren. In het mondgebied worden de voedingstoffen via de mondslijmvliezen opgenomen en zetmeel wordt verteerd. Het mondvocht bestaat uit vocht, enzymen, slijm en heeft als functie de energierijke nutriënten glij en opneembaar te maken. De slijmvliezen in de mondopening moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees aanwezig zijn. 

Spijsvertering, stofwisseling, speeksel, tandvlees, slokdarm, maag, darmen, longen, lucht, gal, alvleesklier sap, levervocht, cholesterol, enzymen, zuurbranden

Via de slokdarm naar de maag

Via de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar schadelijke bacteriën worden gedood en haalt nu onder andere vitamine B12 uit de voeding. Uit de hersenen komt nu het signaal om maagsappen aan te maken en verteerd eiwitten. De vertering komt op gang en het voedsel wordt in kleine stukjes verdeeld, gal emulgeert vetten, alvleessap zet koolhydraten om in glucose.

Na eiwit en suikervertering via de oesophagus en de spijsverteringszak, komt het voedsel in de dunne darm terecht. Het darmsap verteert eiwitten en koolhydraten, hier worden onderweg oplosbare vitamines A, D, E, K en overige nutriënten opgenomen. In het laatste deel van de smalle darmbuis wordt nu vitamine B12 opgenomen, mits er geen ontsteking in het epitheel zit. Het verteringsproces moet volledig worden afgerond, operatieve ingrepen kunnen het opnameproces ook verstoren. 

Met een darmanalyse is het mogelijk feiten en probleemgebieden vast te leggen, de aanwijsbare aanduidingen kunnen gebruikt worden om feiten van een gezondheidsklacht in kaart te brengen. De indicatiestelling kan een hulpmiddel zijn bij allerlei chronische ziekte verschijnselen, bloedonderzoek kan zo gericht in worden gezet en kostenbesparend werken.

Gal en het alvleeskliersap

Twee spijsverteringssappen zijn onmisbaar in de verdere verwerking van het etenswaren tot nutriënten voor onze organen. Dat zijn de gal en het alvleesklier sap, het bittere vocht wordt gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Het levervocht lost vetten op, zodat ze worden opgenomen en niet gaan samenklonteren, zodat leververvetting voorkomen kan worden. Als er door een operatieve ingreep de peervormig vet vererend lichaamsweefsel is verwijderd, wordt er nog steeds sap geproduceerd.

Levervocht uit HDL cholesterol, beschermt het lichaam

Als het galblaasje niet meer in ons lichaam aanwezig is, wordt gele of groenachtige vloeistof niet meer ingedikt. De vet-oplosbare vitaminen krijgen nu niet voldoende tijd om te worden opgenomen. Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol, de vettige substantie die de roodbruine organisch weefsel gemaakt uit onbewerkte voedingsvetten. 

Vetzuren beschermen onze huid en de bekleding van ons buizenstelsel

De vetzuren helpen om het lichaam van energie te voorzien en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. De lipiden worden gebruikt om de huid en de bekleding van het buizensysteem en dienen als een beschermende barrière. Door voldoende zonlicht wordt dan vervolgens uit cholecalciferol vitamine D gehaald, bij een tekort worden er vaak supplementen voorgeschreven.

Vitamine D is vet oplosbaar en niet wateroplosbaar

We kunnen een teveel aan  cholecalciferol en ergocalciferol niet zomaar uitplassen, in tegenstelling van B-suppletie dat wel door water opgelost kan worden. Het vet-oplosbare micronutriënt opstapelen en leiden tot intoxicatie, dat niet door teveel zonlicht ontstaan, maar wel bij D-intoxicatie. Door de giftige reactie kan het calciumgehalte in het bloed te hoog kan worden en kan er nierfalen ontstaan. Een overmaat van deze olieachtige stoffen uit suppletie kan voor overmatig urineren en verlies van eetlust zorgen.

De verminderde eetlust kan voor hypoglykemie zorgen, waarbij de zin in suikers toenemen

Geen honger kan hypoglykemie kan geven, alle organen hebben immers natuurlijke onbewerkte koolhydraten nodig voor energie. Bloedsuiker zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft, het reptielenbrein is bijvoorbeeld gek op chocolade. Als we stress ervaren, houd de cel glucose vast, het reptielenbrein is slim, het zoekt alternatieve zoetigheden.

Als de alvleesklier niet meer goed werkt

De alvleesklier bevatten cellen die boodschappersstoffen maken, zoals insuline, glucagon, gastrine, peptide en somatostatine. Deze hormonen komen in het bloed en houden het bloedsuikergehalte binnen de normale waarden. Bij sommige mensen maakt de buikspeekselklier te weinig controle stoffen aan, zij kunnen hierdoor diabetes melitus krijgen. De pancreas bevat ook cellen die enzymen aanmaken, de stofwisseling activerende eiwitten zijn belangrijk voor spierweefsels onze armen en benen, maar ook ons hart.  

Enzymen zijn steeds aan het werk en knippen stukjes van de voedingsstoffen die wij ze geven, de splitsingsstof plakken er weer andere stukjes aan vast. Zo veranderen de cel ze in energie, om te kunnen wandelen of om het lichaam warm te houden. De biokatalysator ruimen ook afvalstoffen op, want bij het werken maken we namelijk rotzooi en dat moet het personeel opruimen. De medewerkers gooien troep het huis uit. De organische moleculen gooien de afvalmaterialen de cel uit, waarvoor er verschillende hulpstoffen aanwezig zijn.
Elk enzym heeft maar één taak, iets anders kan hij niet

Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen en een andere kan alleen verstoppingen oplossen of weer een ander kan alleen vet oplossen. Er zijn dus veel verschillende werknemers, superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten verteerbare stoffen en de organische stoffen werken voor ons en als we niet het juiste eten, worden er functies uitgeschakeld. 

Uitwerpselen vertellen iets over onze gezondheid, doe de ontlasting check

De uitwerpselen vertellen veel over onze gezondheid, check de poepwijzer met de ontlasting check. Zijn de feces bijvoorbeeld papperig, waterig, vettig, diarree of is er obstipatie. Ontlasting bestaat voor driekwart uit vocht, deze vloeibare mengsel wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. Tijdens een spijsverteringsronde neemt de darm ongeveer 8,9 liter vloeistof op. Door het vocht en vezelgehalte is de ontlasting zacht en kunnen afvalstoffen,  veilig via ons darmstelsel verlaten, tot in de wc pot. 

De ontlasting indicatie wijzer, hoe ziet onze ontlasting eruit

Er zijn veel mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat ze niet iets anders gewend zijn en gebruiken wellicht al jaren medicatie. Een gezonde spijsvertering, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht en als men obstipatie heeft of diarree, kan dit leiden tot traumatische ervaringen. Buiten het trauma is het noodzakelijk om de afvoerbuis schoon te houden, zodat afvalstoffen niet in de bloedbaan komen en daar organen als het hoofd ziek maken.
Soort ontlastingMogelijke gevolgenMogelijke oorzaken en oplossingOnderzoek en indicatieBloed onderzoek
❶ Losse stevige keutels,(Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten.

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Het is zeker dat aan constipatie geleden wordt, waarschijnlijk uitdroging is ontslaan, vol zit met gifstoffen, wat pijnklachten veroorzaakt en een tekort aan neurotransmitters tot gevolg kan hebbenDit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Onderzoek naar wat er gegeten wordt

Indicatietest Pre-diabetes
Indicatietest neurotransmittersNeurotransmitters Totaal (RP Urineonderzoek) hormonen uit urine
❷ Worstvormig maar klonterig - houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is

Verstopping EHBO, Voedingslessen
Dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodigTe weinig vet, vezels, vocht en beweging
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult

Lichaam bestaat uit veel vocht

Te weinig HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten

Genoeg bewegen of sporten kan gewichtstoename helpen voorkomen en helpen bij het verlagen van LDL cholesterol en betere ontlasting

Voorkom darmklachten met vezels
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesVet/vertering (kwantitatief) uit faeces kurzel code: FETTST
❸ Worstvormig, met barstjes aan de buitenkant -normale ontlastingDit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❹ Als een worst of slang - normale ontlastingGlad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❺ Zachte keutels met duidelijke randen - mogelijk risico voor darmziekteDit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte, als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ziekte van Crohn
Gliadine IgA en IgG Onderzoek
❻ Papperige uitscheiding, is zacht - Kleeft in de WC pot - mogelijk problemen met vertering van vettenPlakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. Mogelijk kan het ook een teken zijn, dat vetten niet juist verteren en er problemen zijn met de gal. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjeGalblaasfunctie - falen

Candida Albicans, parasieten, schimmelinfectie
Glutenallergie

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Lever/galblaas ALAT, ASAT, bilirubine, alkalische fosfatase
❼ Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar - mogelijk een bacteriële darmaandoening of besmetting met parasietenDit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmenHistamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen
Lactose - intolerantie

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking
Indicatie test Candida Albicans
Candida Albicans IgA, IgG en antigeen - Onderzoek

In tegenstelling tot de andere eiwitsplitsende enzymen blijft elastase, ook nadat het de darmen gepasseerd is actief. Daardoor kan door onderzoek van het elastase-gehalte in de ontlasting worden aangetoond of de alvleesklier onvoldoende functioneert. Normaal is een gehalte van meer dan 200 microgram elastase per gram feces. Tussen 100 en 200 μg is er sprake van een matige pancreas insufficiëntie en beneden 100 μg van een ernstige insufficiëntie. Bezoek altijd een arts en houdt alle behandelaars op de hoogte.

Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, proteïne en suikers. Amylase helpt zoetstof uit het voedsel te verteren en wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren in de mond. Tandvleesproblemen kunnen wijzen op een lage bloeddruk en klachten met de milt, waardoor een burn-out kan ontstaan.

Mond, gebit en tandvlees

Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora uit balans. Van nr. 11 tot 28 de tanden boven in de kaak, De getallen vanaf 31 t/m 48 onder in het onderste gedeelte van het gezicht
Soort tand + nr.OrgaanVerzorgingOverige informatie en tips
11. Grote rechter boventand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
📌 Onderzoek nieren
12. Kleine rechter boventand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
13. Rechterbovenhoektand➩ Galblaasfunctie
➩ Lever
✅Eet onbewerkt vet📌 Bloedonderzoek💉
14. Eerste kleine rechter boven kies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
➡️ Kokosolie kan helpen
15. Kleine rechter boven kies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
➡️ Tandpasta met Aloë Vera
16. Rechter boven kies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
17. Tweede grote rechter boven kies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
📌 Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)
18. Verstandskies➩ Hart
➩ Darmen
✅ Voorkom Pre-diabetes
21. Grote linker boventand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
22. Kleine linker boventand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
23. Linker bovenhoektand➩ Galblaasfunctie ✅Eet onbewerkt vet
24. Eerste kleine linker boven kies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
25. Tweede kleine linker boven kies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
26. Eerste grote linker boven kies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
➩ Schildklier
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
✅ Pas op met Gluten
27. Tweede grote linker boven kies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
➩ Schildklier
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
✅ Pas op met Gluten
28. Derde grote linker boven kies (=verstandskies)➩ Hart
➩ Darmen
✅ Voorkom Pre-diabetes
31. Eerste linker ondertand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
32. Tweede linker ondertand➩ Galblaasfunctie ✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
33. Linker onder hoektand➩ Galblaasfunctie
➩ Lever
✅Eet onbewerkt vet
34. Eerste kleine linker onderkies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
➩ Alvleesklier
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
✅ Eet verteerbaar voedsel
35. Tweede kleine linker onderkies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
✅ Eet verteerbaar voedsel
36. Eerste grote linker onderkies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
37. Tweede grote linker onderkies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
38. Derde grote linker onderkies, verstandskies➩ Hart
➩ Darmen
✅ Voorkom Pre-diabetes
41. Grote rechterondertand➩ Nieren en blaas✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
42. Kleine rechterondertand➩ Galblaasfunctie ✅ Drink voldoende vocht
✅ Pas op voor zout
43. Rechter onder hoek tand➩ Galblaasfunctie
➩ Lever
✅Eet onbewerkt vet
44. Eerste kleine rechteronderkies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
45. Tweede kleine rechteronderkies➩Maag
➩ Milt, spijsverteringsklachten
✅ Teveel maagzuur
✅ Balans tussen stress en rust
46. Eerste grote rechteronderkies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
47. Tweede grote rechteronderkies➩ Longen
➩ Dikke darm
✅ Voorkom obstipatie
✅ Stuitchakra, kleur rood
48. Derde grote rechteronderkies, verstandskies➩ Hart
➩ Darmen
✅ Voorkom Pre-diabetes
🔎 Onderzoek ✔️ Indicatietesten en Analyse➡️ Kokosolie kan helpen➡️ Tandpasta met Aloë Vera

De test bepaalt de hoeveelheid antistoffen in bloed aanwezig zijn. Het gaat hier om autoantistoffen gericht tegen de insuline producerende cellen in de alvleesklier. Normaal maakt het afweersysteem alleen afweerstoffen aan tegen binnendringende bacteriën en virussen. Soms gaat er iets mis waardoor immuunglobulinen worden gemaakt tegen eigen cellen, weefsel of organen en kunnen er beschadigingen en ontstekingen van lichaamsweefsel en het orgaansysteem ontstaan, zoals in dit geval de alvleesklier.

De glucosetest meet de hoeveelheid glucose in bloed. Bloedsuiker is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten koolhydraten, die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder bloedsuiker. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen en de meeste lichaamscellen gebruiken dextrose als bron van energie, na het eten stijgt de hoeveelheid brandstof in het rode vloeistof door het grote aanbod. Met pre-diabetes analysetest kan vooronderzoek worden gedaan op bloedonderzoek.

De buis van de spijsvertering

  • De mondholte heeft als belangrijkste functie dat de mond toegang tot het spijsverteringsstelsel en werkt samen met de ademhaling. De neus dient ook als doorgang voor het ademhalingssysteem. Dit deel van het reuksysteem staat namelijk in contact met de luchtpijp. Een andere functie van de levensadem van de ziel is spraak, in samenwerking met de stembanden.
  • Het speeksel in de holte achter de lippen bevat het enzym amylase, dat zetmeel en grote suikerketens uit het voedsel af kan breken tot kleinere moleculen. De tong kan met behulp van de smaakpapillen de smaak van voedingsstoffen bepalen. Dat is belangrijk, omdat  hierdoor giftige stoffen herkent kunnen worden.
  • De keelholte is een gemeenschappelijk kanaal voor de lucht en het eten, dat de twee functies heeft. De keelchakra wordt verbonden met de slokdarm d.m.v. de doorgang of het voedsel en de luchtwegen luchtwegen. Het is een uiterst gevoelig systeem, waar via maagzuur en slijmophoping, bacteriën en virussen in de longen kan komen, de afweer moet hier dus goed werken.
  • De mens maakt gebruik van het strottenhoofd als hij ademt, praat of slikt. De voorzijde van de larynx is vooral bij mannen in de hals zichtbaar als de adamsappel. Laryngitis kan een ontsteking van de bovenste luchtpijp zijn, waarbij stembanden zijn opgezet en heesheid vaak als kenmerk voor komt;
  • De slokdarm is een met een slijmvlies beklede gespierde holle buis van ongeveer 25 cm lengte. De weg tussen keel en maag, loopt door middel door een golf van aanspannende en ontspannende spiercontracties voedsel van de keelholte naar de maag-zak stuwt. Klachten in het middenrif kunnen het slijmvlies schaden in de oesophagus;
  • De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif en is een rekbaar orgaan. Een lege verteringszak is helemaal plat. Als er net gegeten is, is de gespierde zak ongeveer 30 centimeter lang en heeft een belangrijke functie bij het voorbereiden en de vertering van voedsel. Bij een maagverkleining kunnen kan hier verteringsproblemen ontstaan.
  • Dunne darm, is een lange buis van wel zes meter lang, tijdens de reis door de darmdelen is er dus alle tijd voor een goede stofwisseling. Het voedsel komt vanuit de maag, terecht in de twaalfvingerige darm, de start van het smalle darmsysteem. Het intestinum duodenum is uiterst gevoelig voor harde zaden als lijnzaad, bij het blijven steken, kan het gaan ontsteken, maal het om die reden;
  • Dikke darm is het laatste actieve deel van het spijsverteringskanaal. Hoewel er grotendeels restproducten van voorgaande spijsverteringsstappen in terecht komen weet het einde van het anaalkanaal er toch nog voedingsstoffen uit te halen die nuttig zijn voor ons lichaam, mits er geen klachten zijn als colitis ulcerosa;
  • Drie tot vier keer per dag trekt de hele dikke darm zich krachtig samen, meestal gebeurt dit als we iets gegeten of gedronken hebben. De samentrekkingen drijven de inhoud naar de endeldarm, het is een vrij langzaam lopend proces, per uur verplaatst de inhoud zich vijf tot tien centimeter. Voedselresten kunnen dan ook vijftien tot dertig uur lang in de dikke darm verblijven.

Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten, het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Als de pancreas niet genoeg enzymen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten zijn winderigheid, stinkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. De spijsvertering begint in de mond, door voeding te kauwen zend de nervus vagus berichten, dat er eten onderweg is. 
Het buizensysteem beschermt ons tegen indringers

Het buissysteem beschermt ons tegen indringers als bedorven voedsel en zet het immuunsysteem voor ons aan het werk. Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, ook een aansturende functie van de weefselhormonen. Deze individuele cellen en liggen verspreid door heel het lichaam. Deze monocyten spelen een rol in het RAAS-systeem.

Wat doet de stofwisseling

De voedingsstoffen die bij de spijsvertering zijn gemaakt, worden door het lichaam bewerkt en worden vervormd tot andere stoffen die het lichaam op kan nemen.” Deze kunnen we beïnvloeden, want het proces verloopt de hele dag, het versnelt bij inspanningen zoals sporten, werken, denken en vertraagt wanneer we slapen of rusten. Wanneer we weinig beweging hebben, vertraagt de stofwisseling gedurende de hele dag en volgt de kans op overgewicht. Er kan oedeem of problemen met de schildklier ontstaan.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Stoffen die het lichaam niet herkent kunnen ziekmakend werken

Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water, kan de spijsvertering verstoren, door teveel histamine, waardoor cortisol hard moet werken en tijd voor herstel verloren gaat.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we frisse lucht en levensenergie nodig, die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Zonder levenskracht maakt het lichaam geen maagzuur aan

De levenskracht zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen, speeksel en zorgt het voor een juiste spijsvertering. Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevigebeschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen. De aura is een blauwafdruk met hoe in in ons lymfestelsel gesteld is.

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit vocht, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water. Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, sport, zware en langdurige lichamelijke inspanning hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag.

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's