Osteoporose - Botontkalking

Bij het brozer worden van je botten, zijn gezonde vetten, beweging en zon zeer belangrijk. Osteoporose kan ontstaan door een schommeling in de hormoonhuishouding, zoals bij de overgang, weerstand, spijsvertering, kwaliteit en opname probleem van de voeding. Osteoporose is het gevolg van een verstoorde balans tussen bot opbouw en botafbraak, en kan worden veroorzaakt door ontstekingen. Fracturen van de heup, polsen en wervels kunnen dan voorkomen. 

Osteoperose

Als het lichaam geen voedingsstoffen krijgt, wordt het uit onze de botten gehaald

Een lekkende darm en maagslijmvlies kan ook een oorzaak zijn, door een verminderde functie van de bijnieren door continu stress door deze hormoonschommelingen, kan het zijn, dat er als eerst ontstekingen ontstaan in het slijmvlies. Het slijmvlies neemt voedingsstoffen op, houdt afvalstoffen tegen. Als de organen niet op tijd voorzien worden van voedingsstoffen, haalt het lichaam dit uit andere weefsels en zo ook uit je botten. Want je organen gaan te alle tijden voor en dit ga je voelen door pijn

Hoe osteoporose zo snel mogelijk herkennen?

Het opduiken van plotse pijnen in het beenderstelsel moet een alarmlampje doen branden. Die pijnen kunnen, maar het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn, het signaal van een verzwakkend beenderstelsel en dit kan komen door ontstoken slijmvliezen in het darmstelsel, waardoor voedingsstoffen niet met goed opgenomen kunnen worden en het lichaam de voeding voor de organen voor nood uit de botten haalt, zo kunnen botten, maar ook pezen en gewrichten verzwakken, omdat het niet meer goed op elkaar aansluit en er ruimte kan ontstaan. Zaak is wanneer de pijnen opduiken een dokter te raadplegen, om andere aandoeningen uit te sluiten.

Pezen zijn anders dan de spieren, ze zijn niet doorbloed. Als pezen opeens langer zwaarbelast worden, zonder warming-up, teveel sporten, te zwaar belast door lichaamsgewicht, het tillen van zware voorwerpen, terugkerende bewegingen, zoals wringen. Kijk ook uit dat je de pezen niet uit laat rekken door een verkeerde en steeds terug kerende houding op een bureaustoel of aan tafel. Peesontsteking wordt vaak herkent als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt. Juist om dat deze medicijnen alleen werken bij een doorbloeding van weefsel en dat is bij de pees niet het geval.

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de bekleding van onze gewrichten, gewrichtsslijtage. Gewrichten zoals in knieën,  heupen en  en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen ( dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. 

Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

Zomaar een bot breken, wervelinzakkingen en pijn

 • Osteoporose start meestal ongemerkt, maar zijn er verschillende symptomen die een vroegtijdige herkenning mogelijk maken;
 • Bij veel mensen begint osteoporose met pijnen die het gevolg zijn van het verlies van beendermassa. Die pijnen kunnen hevig zijn en plots opduiken; 
 • Het zijn meestal op de eerste plaats vrouwen die de overgang al gepasseerd zijn en bij wie de kansen op osteoporose het grootst zijn;
 • Zomaar een bot breken;
 • Wervelinzakkingen, wat kan leiden tot chronische lage rugpijn, mogelijk kunnen witte kool bladeren verlichting geven.

Mogelijke oorzaken van botontkalking

 • Langdurig op bed liggen door ziekte, kan je ongeveer 1% aan botmassa per week verliezen;
 • Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals geneesmiddelen met cortisone, kijk de bijsluiter na en overleg met de behandelend arts;
 • Roken, alcohol, koffie en teveel zoutrijke voeding kunnen schadelijk zijn voor het bot, verder alles waar te voor staat, dat is niet goed. Je kunt bijvoorbeeld prima gezond eten door een macrobiotisch dieet te volgen. Omdat je vooral plantaardig voedsel eet, bestaat de kans dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt. Voor voldoende vitamine D is het noodzakelijk dat je iedere dag een kwartier onbeschermd in de zon of tenminste een half uur buiten komt. Ook door zalm, tonijn of makreel te eten krijg je vitamine D binnen. 

Het meten van de botmassa door een DXA apparaat

De betrouwbaarste manier is een botmassa ­meting laten doen. De dichtheid van het bot (de botmassa) kan op een betrouwbare manier gemeten worden op verschillende plaatsen in het skelet. Het apparaat (een DXA-apparaat) waarmee dit gebeurt is een soort een röntgenapparaat. Stel altijd de vraag aan de arts of het mogelijk osteoporose kan zijn, vaak gaat het gipsen van ledematen in snel tempo door en kan osteoporose over het hoofd worden gezien, wees zelf alert. Uit de test komt een score en hieruit is te zien of het inderdaad om osteoporose gaat. 

Alkalische fosfatase (AF) wordt onderzocht bij een verdenking op problemen met de lever of galwegen. Het wordt vaak samen met ASAT, ALAT en Gamma-GT bepaald. De belangrijkste oorzaken voor een verhogingen van alkalische fosfatase in het bloed zijn aandoeningen van de lever, de galwegen of het skelet. De alkalische fosfatase-test kan worden uitgevoerd wanneer er tekenen  zijn van leveraandoeningen zoals buikvergroting, pijn aan de rechterkant van de buik, geelzucht, donkere urine, heldere of stokverfachtige ontlasting en gegeneraliseerde jeuk.

gegeneraliseerde jeuk , meestal geleidelijk van een plaatselijke aard over het hele lichaam

Pruritis (jeuk) kan voorkomen zonder dat er huidafwijkingen zij. Bij veelvuldig krabben ontstaan uiteraard op den duur wel afwijkingen als littekenweefsel en kan het door infectie, door het slijmvlies niet meer de juiste bescherming biedt, vuil binnen dringen. De jeuk komt voor bij een aantal dermatosen zoals bij eczeem, geneesmiddelenreacties, lichen planus. In het lichaam kunnen aandoeningen als diabetes en soms bij bloedarmoede.

Jeuk opsporen en kijk of er scabiesgangetjes aanwezig zijn

Jeuk is een hinderlijke ervaring, die kan worden opgewekt door lichte  prikkeling van de huid of door het vrijkomen, zoals bij histamine. De prikkeling kan zo hinderlijk zijn dat het lijdt tot slapeloosheid, depressie en agressie en uiteindelijk een traumatische ervaring wordt, waar allerlei angsten bij op kunnen treden. Het is belangrijk om zorgvuldig de huid te inspecteren om oorzaken zoals een lichte vorm van eczeem, een droge huid, of verborgen scabiesgangetjes (schurftmijt) niet over het hoofd te zien. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes oppervlakkig in de huid en legt daar haar eitjes en dat geeft jeuk.

De hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Als het calcium te laag dreigt te worden, neemt de productie van PTH toe (een hormoon dat bestaat uit 84 aminozuren en wordt geproduceerd door de bijschildklieren), waardoor calcium vrijkomt uit de botten. De nieren gaan vitamine D aanmaken dat er op zijn beurt voor zorgt dat calcium beter wordt opgenomen uit de darmen. Als het calcium in het bloed te hoog dreigt te worden, wordt de aanmaak van PTH verminderd waardoor een evenwicht ontstaat in aanmaak en behoefte van calcium in bloed.

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken, soms is het zelfs zo dat je geen doel meer hebt om voor te koken, dus bovenop dat je lichaam door bijvoorbeeld lekkende slijmvliezen (veroorzaakt door uitputting cortisol), minder voedingstoffen opneemt door lekkage in je slijmvliezen, worden er ook vaak minder voedingsstoffen aangeboden. hetzelfde probleem zie je als bijvoorbeeld ingrepen zijn geweest aan de eierstokken. Progesteron tekort = onbalans in het cortisol niveau = kans op meer ontstekingen = slechtere opname voedingsstoffen. 

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Tips om osteoporose te ondersteunen

 • Zorg voor een calciumrijke voeding;
 • Streef een gezonde levensstijl na qua vreemde niet lichaamseigen stoffen;
 • Verwijder kleine tapijten die gemakkelijk wegschuiven;
 • Kleef anti-slip banden op je trap;
 • Zorg voor voldoende verlichting;
 • Installeer leuningen langs de muur van de trap, in je douche, aan het bad;
 • Draag stevige aangepaste schoenen, geen hoge hakken.;
 • Bewegen (op de juiste manier)

Door de botten te belasten

Door de botten te belasten gaat het lichaam vanzelf werken aan verbetering van botstructuur en botmassa. De sportwinkel van Bol.com

Voorbeelden van beweging:

SportSport