Osteoporose - Botontkalking

Bij het brozer worden van je botten, zijn gezonde vetten, beweging en zon zeer belangrijk. Osteoporose kan ontstaan door een schommeling in de hormoonhuishouding, zoals bij de overgang, weerstand, spijsvertering, kwaliteit en opname probleem van de voeding. Osteoporose is het gevolg van een verstoorde balans tussen bot opbouw en botafbraak, en kan worden veroorzaakt door ontstekingen. Fracturen van de heup, polsen en wervels kunnen dan voorkomen. 

Osteoporose, botontkalking, Beweging, spijsvertering, overgang, wervelinzakkingen, gewrichtsslijtage, artrose, bot breken, rugpijn, aanhechtingspunten, reuma, peesontsteking, darmklachten, botdichtheid, jeuk, lichen planus, pre-diabetes, calcium, magnesium, vitamine D, zorgperiode, overgang,

Als het lichaam geen voedingsstoffen krijgt, wordt het uit onze de botten gehaald

Een lekkende darm en maagslijmvlies kan ook een oorzaak zijn, door een verminderde functie van de bijnieren door continu stress door deze hormoonschommelingen, kan het zijn, dat er als eerst ontstekingen ontstaan in het slijmvlies. Het slijmvlies neemt voedingsstoffen op, houdt afvalstoffen tegen. Als de organen niet op tijd voorzien worden van voedingsstoffen, haalt het lichaam dit uit andere weefsels en zo ook uit je botten. Want je organen gaan te alle tijden voor en dit ga je voelen door pijn

Hoe osteoporose zo snel mogelijk herkennen?

Het opduiken van plotse pijnen in het beenderstelsel moet een alarmlampje doen branden. Die pijnen kunnen, maar het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn, het signaal van een verzwakkend beenderstelsel en dit kan komen door ontstoken slijmvliezen in het darmstelsel, waardoor voedingsstoffen niet met goed opgenomen kunnen worden en het lichaam de voeding voor de organen voor nood uit de botten haalt. 

Ruimte tussen verschillende aanhechtingspunten, kan veel pijn veroorzaken

Als er een tekort aan belangrijke nutriënten ontstaan, kunnen botten, maar ook pezen en gewrichten om deze reden verzwakken, omdat het bewegingsapparaat niet meer goed op elkaar aansluit en er ruimte kan ontstaan, tussen bijvoorbeeld het het onderste deel van het bovenbeen en het bovenste deel van het onderbeen. Wanneer de pijnen opduiken raadpleeg een arts, om andere aandoeningen uit te sluiten.

Pezen zijn anders dan de spieren, ze zijn niet doorbloed. Als pezen opeens langer zwaarbelast worden, zonder warming-up, teveel sporten, te zwaar belast door lichaamsgewicht, het tillen van zware voorwerpen, terugkerende bewegingen, zoals wringen. Kijk ook uit dat je de pezen niet uit laat rekken door een verkeerde en steeds terug kerende houding op een bureaustoel of aan tafel. Peesontsteking wordt vaak herkent als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt. Juist om dat deze medicijnen alleen werken bij een doorbloeding van weefsel en dat is bij de pees niet het geval.

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de bekleding van onze gewrichten, zoals in knieën, heupen, vingers en de rug. Ze zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen ( dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. 

Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

Zomaar een bot breken, wervelinzakkingen en pijn

 • Osteoporose start meestal ongemerkt, maar zijn er verschillende symptomen die een vroegtijdige herkenning mogelijk maken. Consumeer bijvoorbeeld voldoende yoghurt voor calcium, ga 30 minuten per dag naar buiten en eet vette vis als makreel. Eet voldoende noten als paranoten, amandelen en verschillende zaden om voldoende magnesium binnen te krijgen;
 • Bij veel mensen begint osteoporose met pijnen die het gevolg zijn van het verlies van beendermassa. Die pijnen kunnen hevig zijn en plots opduiken. Botten veranderen steeds, er wordt bot afgebroken en nieuw been aangemaakt. Wanneer we gaan bewegen, geeft ons lichaam een seintje om het skelet sterker te maken; 
 • Het zijn meestal op de eerste plaats vrouwen die de overgang al gepasseerd zijn en bij wie de kansen op osteoporose het grootst zijn;
 • Zomaar een bot breken;
 • Wervelinzakkingen, wat kan leiden tot chronische lage rugpijn, mogelijk kunnen witte kool bladeren verlichting geven.

Mogelijke oorzaken van botontkalking

 • Langdurig op bed liggen door ziekte, kan je ongeveer 1% aan botmassa per week verliezen;
 • Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals geneesmiddelen met cortisone, kijk de bijsluiter na en overleg met de behandelend arts;
 • Roken, alcohol, koffie en teveel zoutrijke voeding kunnen schadelijk zijn voor het bot, verder alles waar te voor staat, dat is niet goed. We kunnen bijvoorbeeld prima gezond en lekker eten met allerlei kruiden en zeekraal. Een vispakketje met venkel is immers zo gemaakt;
 • Als we vooral plantaardig voedsel eten, bestaat de kans dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen. Voor voldoende colecalciferol binnen te krijgen, is het noodzakelijk dat we iedere dag 15 minuten onbeschermd in de zon of tenminste een half uur buiten komen. Bovendien voert de frisse lucht afvalstoffen af via de longen.

Het meten van de botmassa door een DXA apparaat

De betrouwbaarste manier is een botmassa ­meting laten doen. De dichtheid van het bot (de botmassa) kan op een betrouwbare manier gemeten worden op verschillende plaatsen in het skelet. Het apparaat (een DXA-apparaat) waarmee dit gebeurt is een soort een röntgenapparaat. Stel altijd de vraag aan de arts of het mogelijk osteoporose kan zijn, vaak gaat het gipsen van ledematen in snel tempo door en kan osteoporose over het hoofd worden gezien, wees zelf alert. Uit de test komt een score en hieruit is te zien of het inderdaad om osteoporose gaat. 

Alkalische fosfatase (AF) wordt onderzocht bij een verdenking op problemen met de lever of galwegen. Het wordt vaak samen met ASAT, ALAT en Gamma-GT bepaald. De belangrijkste oorzaken voor een verhogingen van alkalische fosfatase in het bloed zijn aandoeningen van de lever, de galwegen of het skelet. De alkalische fosfatase-test kan worden uitgevoerd wanneer er tekenen  zijn van leveraandoeningen zoals buikvergroting, pijn aan de rechterkant van de buik, geelzucht, donkere urine, heldere of stokverfachtige ontlasting en gegeneraliseerde jeuk.

gegeneraliseerde jeuk , meestal geleidelijk van een plaatselijke aard over het hele lichaam

Pruritis (jeuk) kan voorkomen zonder dat er huidafwijkingen zijn. Bij veelvuldig krabben ontstaan uiteraard op den duur wel afwijkingen als littekenweefsel en kan het door infectie van het slijmvlies niet meer de juiste bescherming bieden en kan vuil binnen dringen. De kriebel komt voor bij een aantal dermatosen zoals bij eczeem, geneesmiddelenreacties en lichen planus. Soms kan er sprake zijn van pre-diabetes.

Jeuk opsporen en kijk of er scabiesgangetjes aanwezig zijn

Jeuk is een hinderlijke ervaring, die kan worden opgewekt door lichte  prikkeling van de huid of door het vrijkomen, zoals bij histamine. De prikkeling kan zo hinderlijk zijn dat het lijdt tot slapeloosheid, depressie en agressie en uiteindelijk een traumatische ervaring wordt, waar allerlei angsten bij op kunnen treden. Het is belangrijk om zorgvuldig de huid te inspecteren om oorzaken zoals een lichte vorm van eczeem, een droge huid, of verborgen scabiesgangetjes (schurftmijt) niet over het hoofd te zien. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes oppervlakkig in de huid en legt daar haar eitjes en dat geeft jeuk.

De hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Als het calcium te laag dreigt te worden, neemt de productie van PTH toe (een hormoon dat bestaat uit 84 aminozuren en wordt geproduceerd door de bijschildklieren), waardoor calcium vrijkomt uit de botten. De nieren gaan vitamine D aanmaken dat er op zijn beurt voor zorgt dat calcium beter wordt opgenomen uit de darmen. Als het calcium in het bloed te hoog dreigt te worden, wordt de aanmaak van PTH verminderd waardoor een evenwicht ontstaat in aanmaak en behoefte van calcium in bloed.

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken. Soms is het zelfs zo dat er geen doel meer is om voor te koken, dus bovenop de uitputting die het leven van ons vergde, moeten we opeens voor ons zelf gaan zorgen. Die overgang van de zorg naar zelfzorg is vooral bekent om de klachten aan het eind van de vruchtbare en zorg periode en reset het lichaam zich en maakt het brein andere keuzes. Voor veel dames en heren is dit de periode waarin de zorg rol tot een einde komt en er meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en juist nu komt die burn-out.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Tips om osteoporose te ondersteunen

 • Zorg voor een calciumrijke voeding;
 • Streef een gezonde levensstijl na qua vreemde niet lichaamseigen stoffen;
 • Verwijder kleine tapijten die gemakkelijk wegschuiven;
 • Kleef anti-slip banden op je trap;
 • Zorg voor voldoende verlichting;
 • Installeer leuningen langs de muur van de trap, in je douche, aan het bad;
 • Draag stevige aangepaste schoenen, geen hoge hakken.;
 • Bewegen (op de juiste manier)

Door de botten te belasten met de volgende mogelijke bewegingsmogelijkheden

 • Huishouding;
 • In de tuinwerken;
 • De trap nemen in plaats van de lift;
 • De hond uitlaten;