Osteoporose - Botontkalking

Osteoporose duid op poreusheid van het skelet en kan ontstaat door calciumverlies, waardoor de kans op fracturen toeneemt. Bij te weinig kalk in het beenderstelsel kan de botvolume zwak worden, wat kan leiden tot botbreuken. Bij een val is er meer kans op een heupfractuur, polsbreuk of wervelinzakking, omdat het bewegingsapparaat niet meer goed op elkaar aansluit. Als er een tekort aan aminozuren ontstaat, kan dat leiden tot ruimte tussen pezen en gewrichten, waardoor fibromyalgie kan ontstaan.

Osteoporose, botontkalking, Beweging, spijsvertering, overgang, wervelinzakkingen, gewrichtsslijtage, artrose, bot breken, rugpijn, aanhechtingspunten, reuma, peesontsteking, darmklachten, botdichtheid, jeuk, lichen planus, pre-diabetes, calcium, magnesium, vitamine D, zorgperiode, overgang,

Als het lichaam geen voedingsstoffen krijgt, wordt het uit onze de botten gehaald

Een lekkende darm en maagslijmvlies kan ook een oorzaak zijn, door een verminderde functie van de bijnieren, continu stress verhoogd de hormoonschommelingen. Als de organen niet op tijd voorzien worden van voedingsstoffen, haalt het auraenergieveld nutriënten uit andere weefsels en zo ook uit onze botten. Het orgaanstelsel gaat ten alle tijden voor en de tekorten aan bruikbare bouwstoffen worden gebruikt in een noodsituatie voor bijvoorbeeld het hoofd en het hart.

Hoe osteoporose zo snel mogelijk herkennen?

Het opduiken van plotse pijnen in het beenderstelsel moet een alarmlampje doen branden en kan een signaal zijn, van een verzwakkend beenderen. Tezamen met artrose komen regelmatig klachten van mineraalstoffen tekort opduiken, na het invullen van een lekkende slijmvlies analyse. De indicatietest kan als aanwijsbare aanduidingen gebruikt worden om gezondheidsklachten in kaart te brengen.

Pezen zijn anders dan de spieren, ze zijn niet doorbloed, als ze langer zwaarbelast worden, zonder warming-up of teveel sporten. Het tillen van zware voorwerpen,  te zwaar belast door lichaamsgewicht,  terugkerende bewegingen, zoals wringen, vanuit een zittend beroep het lijf zwaar belasten. Peesontsteking wordt vaak herkent als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt,  omdat deze medicijnen alleen werken bij het bij doorbloed weefsel. Elke vorm van beweging is goed, mits we regelmatig rekken en strekken.




Als kraakbeen tussen twee botdelen slijt, zoals in knieën, heupen, vingers en de rug, zijn ze vergelijkbaar met een scharnier. Hetzelfde zachte been waar ook de oorschelp uit is gemaakt is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. De vettige substantie voorkomt gewrichtsontsteking en bewegingsbeperkingen zoals osteitis pubis of een  klapvoet.

Reuma evenals artritis kunnen pijn en misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de spieren en pezen. De chronische ziektebeelden zijn een collectieve naam voor bewegingsbelemmeringen, allen veroorzaken ze pijn. Reumatische ziekten zijn ontstekingen van het bewegingsapparaat, zoals botverbindingengewrichtskapsels, spieren, pezen, slijmbeurzen en het bot. De allerbekendste is fibromyalgie, waar alle aanhechtingsplaatsen hinder ondervinden op verschillende triggerpoints.

Zomaar een bot breken, wervelinzakkingen en pijn

Osteoporose start meestal ongemerkt, maar zijn er verschillende symptomen die een vroegtijdige herkenning mogelijk maken. Consumeer bijvoorbeeld voldoende yoghurt voor calcium, ga 30 minuten per dag naar buiten en eet vette vis als makreel. Eet voldoende noten als paranoten, amandelen en verschillende zaden om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Verlies van beendermassa en pijn

Bij veel mensen begint osteoporose met pijnscheuten die het gevolg kunnen zijn van het verlies van beendermassa. Die pijnen kunnen hevig zijn en plots opduiken, de botstructuren veranderen steeds, er wordt bot afgebroken en nieuw been aangemaakt. Wanneer we gaan bewegen, geeft ons lichaam een seintje om het skeletsysteem sterker te maken.

Herkenbare punten

Mogelijke oorzaken van botontkalking

 • Langdurig op bed liggen door ziekte, kunnen we ongeveer 1% aan botmassa per week verliezen;
 • Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
 • Geneesmiddelen met cortisone, als prednison;
 • Kijk de bijsluiter na en overleg met de behandelend arts;
 • Roken, alcohol en koffie;
 • Teveel zoutrijke voeding kunnen schadelijk zijn voor het bot, verder alles waar te voor staat, dat is niet goed. We kunnen bijvoorbeeld prima gezond en lekker eten met allerlei kruiden en zeekraal. Een vispakketje met venkel is immers zo gemaakt.

We hebben vet nodig voor een gezond HDL cholesterol, wat cortisol en DHEA in balans houdt

Als we vooral plantaardig voedsel eten en bijna geen vet, bestaat de kans dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen. Voor voldoende colecalciferol binnen te krijgen, is het noodzakelijk dat we iedere dag 15 minuten onbeschermd in de zon of tenminste een half uur buiten komen. Bovendien voert de frisse lucht afvalstoffen af via de longen en kan de buitenlucht astma helpen verlichten.

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - Allergieën Symptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring

Het meten van de botmassa door een DXA apparaat

De betrouwbaarste manier is een botmassameting te laten doen, de dichtheid van het bot kan op een betrouwbare manier gemeten worden op verschillende plaatsen in het bottenskelet. Een DXA-apparaat waarmee dit gebeurt is een soort een röntgenapparaat, stel altijd de vraag aan de arts of het mogelijk osteoporose kan zijn. Vaak gaat het gipsen van ledematen in snel tempo door en kan botontkalking over het hoofd worden gezien, wees zelf alert. Uit de test komt een score en hieruit is te zien of het inderdaad om de botkwaal gaat. 

Alkalische fosfatase wordt onderzocht bij een verdenking op problemen met de lever of galwegen. Het wordt vaak samen met ASAT, ALAT en Gamma-GT bepaald. De belangrijkste oorzaken voor een verhogingen van alkalische fosfatase in het bloed zijn aandoeningen van de lever-gal-falen. De alkalische fosfatase-test kan worden uitgevoerd wanneer er tekenen  zijn van leveraandoeningen zoals buikvergroting, pijn aan de rechterkant van de buik, geelzucht, donkere urine of stokverfachtige ontlasting.

De ontlasting indicatie wijzer, hoe ziet onze ontlasting eruit

Er zijn veel mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat ze niet iets anders gewend zijn en gebruiken wellicht al jaren medicatie. Een gezonde spijsvertering, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht en als men obstipatie heeft of diarree, kan dit leiden tot traumatische ervaringen. Buiten het trauma is het noodzakelijk om de afvoerbuis schoon te houden, zodat afvalstoffen niet in de bloedbaan komen en daar organen als het hoofd ziek maken.
Soort ontlastingMogelijke gevolgenMogelijke oorzaken en oplossingOnderzoek en indicatieBloed onderzoek
❶ Losse stevige keutels,(Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten.

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Het is zeker dat aan constipatie geleden wordt, waarschijnlijk uitdroging is ontslaan, vol zit met gifstoffen, wat pijnklachten veroorzaakt en een tekort aan neurotransmitters tot gevolg kan hebbenDit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Onderzoek naar wat er gegeten wordt

Indicatietest Pre-diabetes
Indicatietest neurotransmitters



Neurotransmitters Totaal (RP Urineonderzoek) hormonen uit urine
❷ Worstvormig maar klonterig - houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is

Verstopping EHBO, Voedingslessen
Dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodigTe weinig vet, vezels, vocht en beweging
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult

Lichaam bestaat uit veel vocht

Te weinig HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten

Genoeg bewegen of sporten kan gewichtstoename helpen voorkomen en helpen bij het verlagen van LDL cholesterol en betere ontlasting

Voorkom darmklachten met vezels
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesVet/vertering (kwantitatief) uit faeces kurzel code: FETTST
❸ Worstvormig, met barstjes aan de buitenkant -normale ontlastingDit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❹ Als een worst of slang - normale ontlastingGlad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❺ Zachte keutels met duidelijke randen - mogelijk risico voor darmziekteDit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte, als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ziekte van Crohn
Gliadine IgA en IgG Onderzoek
❻ Papperige uitscheiding, is zacht - Kleeft in de WC pot - mogelijk problemen met vertering van vettenPlakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. Mogelijk kan het ook een teken zijn, dat vetten niet juist verteren en er problemen zijn met de gal. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjeGalblaasfunctie - falen

Candida Albicans, parasieten, schimmelinfectie
Glutenallergie

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Lever/galblaas ALAT, ASAT, bilirubine, alkalische fosfatase
❼ Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar - mogelijk een bacteriële darmaandoening of besmetting met parasietenDit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmenHistamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen
Lactose - intolerantie

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking
Indicatie test Candida Albicans
Candida Albicans IgA, IgG en antigeen - Onderzoek

De hoeveelheid kalk in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon en de olieachtige stof ergocalciferol. Als het calcium te laag dreigt te worden, neemt de productie van het PTH-hormoon toe, de nieren gaan de D-vitamine aanmaken dat er op zijn beurt voor zorgt dat kalkmetaal beter wordt opgenomen uit de darmen. Als het calcium-groeistof in het bloed te hoog dreigt te worden, wordt de aanmaak van PTH verminderd waardoor er weer een evenwicht ontstaat.

Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken. Soms is het zelfs zo dat er geen doel meer is om voor te koken, dus bovenop de uitputting die het leven van ons vergde, moeten we opeens voor ons zelf gaan zorgen. Die overgang van de zorg naar zelfzorg is vooral bekent om de klachten aan het eind van de vruchtbare en zorg periode en reset het lichaam zich en maakt het brein andere keuzes. Voor veel dames en heren is dit de periode waarin de zorg rol tot een einde komt en er meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en juist nu komt die burn-out.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Tips om osteoporose te ondersteunen

 • Zorg voor een calciumrijke voeding;
 • Streef een gezonde levensstijl na qua vreemde niet lichaamseigen stoffen;
 • Verwijder kleine tapijten die gemakkelijk wegschuiven;
 • Kleef anti-slip banden op je trap;
 • Zorg voor voldoende verlichting;
 • Installeer leuningen langs de muur van de trap, in je douche, aan het bad;
 • Draag stevige aangepaste schoenen, geen hoge hakken.;
 • Bewegen (op de juiste manier)

Door de botten te belasten met de volgende mogelijke bewegingsmogelijkheden

 • Huishouding;
 • In de tuinwerken;
 • De trap nemen in plaats van de lift;
 • De hond uitlaten;

Gevoelsmatig zal dat merkbaar zijn doordat de geest zich vlotter herstelt bij problemen, de enige voorwaarde is, dat we lief voor ons zelf moeten zijn, door eigen ruimte in te nemen, naar buiten gaan om frisse lucht in te ademen, bewegen, voldoende vocht tot ons nemen, vezels, vet en verteerbare producten tot ons nemen. Gebruik creativiteit, zing, schrijf dankbare momenten op, geef liefde en besteed aandacht aan gewicht en energie. Bij emotionele eters kan op den duur zelfs verhongering ontstaan met de kans op hypoglykemie.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's