Pancreatitis – Alvleesklier aandoening

Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten. De klacht is alsof het eten blijft hangen boven in de maag door te weinig maagzuur. Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door veelvuldig alcoholgebruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hypoparathyreoïdie en als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige vetten. Het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is een grote oorzaak, dat geeft het lichaam ook stress. De milt vraagt het hoofd om hulp, leent energie van de darmen

Pancreatitis, vertering voeding

Een bolle opgezette buik en gewichtstoename

Als de alvleesklier onvoldoende enzymen produceert en niet voldoende vezels, vocht en onbewerkte vetten (HDL cholesterol) krijgt, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten zijn winderigheid, stikkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. Als er te weinig maagzuur is voor vertering van voedsel en er wordt daarvoor een maagbeschermer genomen en de vertering verslechterd.

Te weinig maagzuur

Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die ervoor voor dient als basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de slijmvliezen van darmen, huid, maag en mond vanzelf poreus of ‘lek”, waardoor onverteerde eiwitdeeltjes een voedingsbodem worden voor schimmels en in de bloedbaan terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken en wij deze kunnen ervaren als een “allergische reactie“.

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier, (hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”

Elke keer als we producten met suiker of koolhydraten binnen krijgen, wordt er insuline vrijgegeven door de  alvleesklier. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties, het zorgt ervoor dat de energie uit zoetigheid in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. 

Wanneer de pancreas uitgeput raakt

Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Als het lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweging krijgt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed. Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt dan kan het verharde suiker aan de bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan het bloedvat beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er een te hoog LDL cholesterol in het bloed. 

KokenKoken

HDL cholesterol hebben we nodig om cortisol aan te maken

Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten, om het lichaam van energie te voorzien en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. Zo hebben we HDL vetten nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de opbouw en bescherming van al de lichaamscellen, de opname van voedingsstoffen als mineralen en de transport van vitamines. 

Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steunen we het lichaam niet. We hebben  juist een beetje vetstof nodig voor een goede hormoonhuishouding. Hormonen zijn chemische stoffen, en hebben een uitwerking op o.a. organen, stofwisseling en weefsels van het lichaam, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. 

Gewichtstoename is een veel voorkomende klacht bij een hormonaal disbalans

Hormonen worden vervoerd door het bloed en afgebroken in de lever. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. De meest voorkomende klachten bij een hormonale disbalans zijn onvruchtbaarheid, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, een laag libido, haarverlies of dunner wordend haar.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk
ReizenReizen

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we zuurstof en prana nodig. De zuurstof die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen. Prana zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen, speeksel en zorgt het voor een juiste spijsvertering.

Chakra is vertaald ‘wiel’, zijn volgens de traditionele Indiase cultuur de wielen in het lichaam die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra’s hun werk kunnen blijven doen. Het lymfestelsel werkt als een soort rioolsysteem. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water. 

In perioden van lichamelijke of geestelijke spanning en stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze wilskracht lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden en zo ontstaat de kans op een lekkende darmwand. 

De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht en voeding. Na afbraak van de producten in de milt en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden

Cellulose uit planten, minder verteerbaar bij het ouder worden

Enzymen worden geproduceerd door speeksel in de mond, alvleesklier en de lever. Alleen een voldoende alkalische omgeving, zal speeksel voldoende enzymen bevatten, mede in een voldoende zure omgeving van de maag, wat we kennen van maagzuur, dan kan de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Als we ouder worden, kan door welke situatie ook, de productie van enzymen achteruit gaan. Het kan zo zijn dat rauw voedsel juist minder verteerbaar wordt, mede doordat de plantenvezel cellulose bevat en dit onverteerbaar is voor mensen. Een plant koken kan misschien enzymen doden, het resultaat van kort gekookt voedsel kan zijn, dat het beter verteerbaar wordt, doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dat is de reden waarom we al eeuwenlang koken.

Natuurlijke bronnen van enzymen

De kern van de ananas, bananen, kefir, vat zuurkool, avocado, wortelsap en gember zijn natuurlijke bronnen van enzymen en ondersteunen de spijsvertering, door cellulose om te vormen tot vet en een eiwitrijk vloeibaar product en wordt omgevormd tot een vet en eiwitrijk vloeibaar product, waarin de enzymen voorkomen, die de vertering van het product beter mogelijk maken, amylase voor koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Zo verteerd het product zichzelf  Dat is zo geregeld door de natuur. De mens hoort gezonde onbewerkte vetten en eiwitten te eten, die verteerd kunnen worden. 

Maak gebruik van gefermenteerde groenten en je krijgt enzymen

Bij het fermenteren worden goedaardige micro-organismen gebruikt, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Ze maken voedsel langer houdbaar, beter verteerbaar én lekkerder. Dat doen ze door enzymen aan te maken. Die breken bepaalde voedingsstoffen af, als koolhydraten of eiwitten. Zoals bij zuurkool. Zo veranderen melkzuurbacteriën wijn in azijn, varkensvlees in worst, en melk in yoghurt, zoals kefir yoghurt kan maken.

Een acute pancreatitis, alvleesklier ontsteking en verstopte gal

Spijsverteringsenzymen worden door de alvleesklier geproduceerd en worden pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk, door een verstopping van de afvoergang van de pancreas door bijvoorbeeld galstenen.  Het weefsel van de alvleesklier wordt dan door zijn eigen enzymen verteerd. Bij acute pancreatitis is sprake van een zich zeer snel ontwikkelend ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts, shockverschijnselen en heftige pijn in de bovenbuik. Bezoek direct een arts!Wat kan er onderzocht worden op verdenking van pancreatis

Pancreatitis, is een ontsteking van de alvleesklier, er kan dan amylase in het bloed lekken, dit zou je als eerste moeten onderzoeken.  

Een verhoogd amylase in het bloed de voornaamste oorzaken zijn:

 • Speekselklier ontsteking;
 • Alvleesklierontsteking
GezondheidGezondheid

Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, eiwitten en suikers. Amylase helpt suikers uit het voedsel te verteren. Amylase wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren.

Kunnen we zonder alvleesklier leven

Bij een tumor, abces of fistel wordt er soms een gedeelte van het omliggende weefsel weggenomen. De gehele alvleesklier verwijderen is een vrij weinig voorkomende operatie, toch komt het voor. Mensen kunnen leven zonder pancreas, maar worden wel altijd diabetici (suikerziekte-patiënt) en blijven klachten houden met de spijsvertering en stofwisseling. Hierdoor zal men een leven lang medicijnen, insuline,  en enzymen moeten blijven innemen of injecteren. 

Medicatie en enzymen om de alvleesklier te verbeteren

Daarnaast kan er veel last ontstaan met de ontlasting, deze blijft meestal dun (diarree). Ouderen en te zwakke personen zijn vaak niet voldoende in staat om te leven zonder alvleesklier. Bij hun wordt vaak bekeken of een andere behandeling of palliatieve behandeling ( waarbij de aandoening kan verbeteren maar niet hersteld ), Deze is gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

Het verhaal van een ervaringsdeskundige

Onderzoek in het ziekenhuis en een goed oplettende specialist

 • 10 maart kreeg ze de uitslag na vele onderzoeken;
 • En door snel handelen van specialist
  vaak 2 afspraken op 1 dag,
  is het goed afgelopen;
 • Whipple operatie kan alleen maar als ze er op tijd bij zijn
  Ze had gezwel in de 12 vingerige darm en werd geel;
  15 maart ziekenhuis in gegaan;
 • 30 maart geopereerd whipple operatie;
 • 1 mei uit het ziekenhuis.

Omdat het eten niet opgang wilde komen, nog een primitieve chemo gehad

In die tijd heeft ze veel last van buikpijn gehad. Ze ging van 80 kilo naar 52 kilo. In december is de knop omgegaan en eet ze weer en snoep weer veel
en zat toen op 57/58 kilo

Mijn vraag aan anoniem, had je eerder klachten gehad?

Nee eerder geen klachten zover ik het weet. ik houd nu al een jaar een dagboekje bij. ik schrijf elke dag op wat ik eet en hoeveel ik weeg. En hoe vaak ontlasting enz.