Pancreatitis – Alvleesklier aandoening

Ontsteking van de pancreas die kan worden veroorzaakt door een virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie waarbij de triglyceriden en LDL cholesterol in het bloed te hoog zijn. Hyperparathyroïdie een overactieve bijschildklier, de meest voorkomende oorzaak is een bijschildklieradenoom. Een acute pancreatitis kan koorts en heftige pijn in de bovenbuik geven, door de ontsteking die intussen de geactiveerde pancreasenzymen het eigen klierweefsel verteren. Het gebruik van suiker, koolhydraten en alcohol kan een grote oorzaak zijn, ook erfelijkheid kan meespelen.

Pancreatitis, bijschildklieradenoom, galstenen, hyperparattyoidie, pancreasenzymen, uitputting, pre-diabetes, suikerziekte, ontsteking, burn-out, milt, enzymen, Cholesterol, cortisol, cellulose, MLD arts, echografie, MRI

Wanneer de pancreas uitgeput raakt

Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven door gebruik van lege koolhydraten, kan dit leiden tot een burn-out. Als het lichaam veel zoete en bewerkte vetten binnenkrijgt, maar niet voldoende beweegt voor een gezonde stofwisseling, dan blijft de glucose in het bloed. Bloedsuiker werkt net als suiker in de suikerpot en heeft de eigenschap om hard te worden. Als het bloed bijna niet in beweging komt dan kan de verharde zetmeelsuiker aan de de binnenkant van het bloedvat blijven plakken. LDL cholesterol ziet kans om zich daarbij aan te sluiten en zo kan de bloedader poreus raken en bloedarmoede ontstaat.

HDL cholesterol hebben we nodig om cortisol aan te maken

Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten. Deze stof heeft het lichaam nodig voor energie en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. Zo hebben we HDL vetten nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de opbouw en bescherming lichaamscellen. De olieachtige stoffen helpen bij de opname van voedingsstoffen als mineralen en de transport van neurotransmitters via de hersen-darm-as.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Een acute pancreatitis, alvleesklier ontsteking en verstopte gal

Spijsverteringsenzymen worden door de alvleesklier geproduceerd en worden pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de pancreas zelf aan het werk, door een verstopping van de afvoergang van de buikspeekselklier door bijvoorbeeld galstenen. Het weefsel van het orgaan dat alvleessap aanmaakt, wordt dan door zijn eigen biokatalysator verteerd. Bij acute pancreatitis is sprake van een zich zeer snel ontwikkelend ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts, shockverschijnselen en heftige pijn in de bovenbuik. Bezoek direct een arts!

De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht, vezels, en vet. Na afbraak van de producten in de buikklier en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de lange buis wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden gescheiden, de nutriënten gaan via de bloedbaan en de afvalstolstoffen verlaten het lichaam door de lymfebanen.

In perioden van lichamelijke  geestelijke spanning of stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig en leent het hoofd daadkracht van de darm. De spijsverteringbuis krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat tijdens de vertering energie wordt bespaart. minder slijmstoffen produceert en eigen doorbloeding vermindert en de kans ontstaat op een lekkende darmwand.

Medicatie en enzymen om de alvleesklier te verbeteren

Daarnaast kan er veel last ontstaan met de ontlasting, deze blijft meestal dun (diarree). Ouderen en te zwakke personen zijn vaak niet voldoende in staat om te leven zonder alvleesklier. Bij hun wordt vaak bekeken of een andere behandeling of palliatieve behandeling ( waarbij de aandoening kan verbeteren maar niet hersteld ), Deze is gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

Natuurlijke bronnen van enzymen

De kern van de ananas, bananen, kefir, vat zuurkool, avocado, wortelsap en gember zijn natuurlijke bronnen van enzymen. Ze ondersteunen de spijsvertering, door cellulose om te vormen tot vet en een eiwitrijk vloeibaar product. De voedingsstoffen worden omgevormd tot een vet en eiwitrijk vloeibaar product, waarin de enzymen voorkomen, die de vertering van het product beter mogelijk maken. Amylase voor koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Zo verteerd het product zichzelf en is zo geregeld door de natuur. 

Wat kan er onderzocht worden op verdenking van pancreatis

Bij alvleesklierontsteking kan er amylase in het bloed lekken, dit zou als eerste onderzocht moeten worden. Bij een verhoogde zetmeelafbreking, kan een amylasetest wordt gebruikt om het amylasegehalte in het bloed of de urine te meten. Abnormale hoge niveaus kunnen mogelijk wijzen op een aandoening van de alvleesklier.

  • Speekselklier ontsteking;
  • Een verhoogde zetmeelafbreking
  • Vetdiarree: vet uit de voeding wordt door het tekort aan pancreasenzymen niet goed verteerd en verlaat onveranderd met de ontlasting het lichaam. 
  • Geelzucht: omdat de ontstoken en opgezwollen alvleesklier de afvoergang van de galblaas dichtdrukt;
  • Vochtophoping, de chronische ontsteking kan leiden tot een cyste. Dit is een begrensde holte, die tegen de galgangen drukt en een verstopping aan de galwegen kan veroorzaken.

Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, eiwitten en suikers. Amylase helpt suikers uit het voedsel te verteren. Amylase wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren.

Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steunen we het lichaam niet. We hebben juist een beetje vetstof nodig voor een goede hormoonhuishouding. Hormonen zijn chemische stoffen, en hebben een uitwerking op o.a. organen, stofwisseling en weefsels van het lichaam, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. 

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Cellulose uit planten, minder verteerbaar bij het ouder worden

Enzymen worden geproduceerd door speeksel in de mond, alvleesklier en de lever. Alleen een voldoende alkalische omgeving, zal speeksel voldoende enzymen bevatten, mede in een voldoende zure omgeving van de maag, wat we kennen van maagzuur, dan kan de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Als we ouder worden, kan door welke situatie ook, de productie van enzymen achteruit gaan. Het kan zo zijn dat rauw voedsel juist minder verteerbaar wordt, mede doordat de plantenvezel cellulose bevat en dit onverteerbaar is voor mensen.
Cellulose kan darmklachten geven, kost koken wordt aanbevolen

Een plant koken kan misschien enzymen doden, het resultaat van kort gekookt voedsel kan zijn, dat het beter verteerbaar wordt, doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dat is de reden waarom we al eeuwenlang koken. Meerdere groenten zijn heerlijk te bereiden zoals venkel, courgette, rode bieten, wortels, witte kool, zoete aardappel, tenslotte is het lichaam de beste dokter.

Maak gebruik van gefermenteerde groenten en je krijgt enzymen

Bij het fermenteren worden goedaardige micro-organismen gebruikt, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Ze maken voedsel langer houdbaar, beter verteerbaar én lekkerder. Dat doen ze door enzymen aan te maken. Die breken bepaalde voedingsstoffen af, als koolhydraten of eiwitten. Zoals bij zuurkool. Zo veranderen melkzuurbacteriën wijn in azijn, varkensvlees in worst, en melk in yoghurt, zoals kefir yoghurt kan maken.

Kunnen we zonder alvleesklier leven

Bij een tumor, abces of fistel wordt er soms een gedeelte van het omliggende weefsel weggenomen. De gehele alvleesklier verwijderen is een vrij weinig voorkomende operatie. Mensen kunnen leven zonder pancreas, maar worden wel altijd suikerziekte-patiënt en blijven klachten houden met de spijsvertering. Hierdoor zal men een leven lang medicijnen, insuline,  en enzymen moeten blijven innemen of injecteren. 

Onderzoek door MLD arts, met een echografie echo endoscopie of een MRI

Beeldvorming van het verteringsorgaan is een belangrijke eerst stap om een diagnose te stellen, in overleg met MLD arts. Een maag-darm-leverarts is specialist in ziektes aan de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, alvleesklier, lever, galwegen en het anale gebied Echografie is nuttig voor de locatie en de zwelling van cellen. Echo endoscopie speelt een belangrijke rol voor de analyse van de structuur, het zoeken naar kleine afwijkingen. Een MRI speelt een belangrijke rol bij de beoordeling van de alvleesklieronderzoek en galwegen.

Het verhaal van een ervaringsdeskundige, lees meer...
Onderzoek in het ziekenhuis en een goed oplettende specialist • 10 maart kreeg ze de uitslag na vele onderzoeken; • En door snel handelen van specialist vaak 2 afspraken op 1 dag, is het goed afgelopen; • Whipple operatie kan alleen maar als ze er op tijd bij zijn Ze had gezwel in de 12 vingerige darm en werd geel; 15 maart ziekenhuis in gegaan; • 30 maart geopereerd whipple operatie; • 1 mei uit het ziekenhuis. Omdat het eten niet opgang wilde komen, nog een primitieve chemo gehad In die tijd heeft ze veel last van buikpijn gehad. Ze ging van 80 kilo naar 52 kilo. In december is de knop omgegaan en eet ze weer en snoep weer veel en zat toen op 57/58 kilo Mijn vraag aan anoniem, had je eerder klachten gehad? Nee eerder geen klachten zover ik het weet. Ik houd nu al een jaar een dagboekje bij. Ik schrijf elke dag op wat ik eet en hoeveel ik weeg. En hoe vaak ontlasting enz. ’