Pancreatitis – Alvleesklier aandoening

Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten. De klacht is namelijk: het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Al snel krijgt de maag de schuld om dat het veelal na het eten gebeurd. Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door veelvuldig alcoholgebruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hyperparathyroïdie. Maar ook als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten We denken vaak dat stress gerelateerd is aan bijvoorbeeld: verlies baan en gezinsproblematiek. Stress is natuurlijk een grote factor, maar het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is vaak nog een veel groter probleem, dat geeft het lichaam ook stress. De milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel.

Pancreatitis, vertering voeding

Een bolle opgezette buik en gewichtstoename

Als de alvleesklier niet genoeg enzymen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten: Winderigheid, stikkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. Dit kan je laten onderzoeken door een arts. Hou het volgende in de gaten, als er te weinig maagzuur is voor vertering van voedsel en je gaat dan een maagbeschermer nemen, dat zal de vertering niet ten goede komen, alleen nog slechter maken.

Te weinig maagzuur

Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden of een middenrifbreuk dan zou je te weinig maagzuur kunnen hebben. Symptomen van te weinig maagzuur: Candida; Stinkende adem; Opgeblazen gevoel; Diarree of obstipatieVermoeidheidOvergevoeligheden voor voedsel; Vol gevoel; Gasvorming; Hoofdpijn; Brandend maagzuur; Parasieten; Parasitaire infecties; Spijsverteringsproblemen / Stofwisselingsproblemen; Storing opname voedingsstoffen; Misselijkheid; Jeuk aan anus; Maagpijn en Spanning.

Wat doet de Spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost” Lees meer…

Pre-diabetes of Glucose - intolerantie, Diabetes 2

Hoe werken suikers en vooral de bewerkte suikers. Elke keer als je producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de pancreas – alvleesklier. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in Meer info pre-diabetes kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. Mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen

Wanneer de pancreas / alvleesklier uitgeput raakt

Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel je voor dat je lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweegt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp “bloed”, dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed. Informatie Indicatietest Pre-diabetes. — Bloedonderzoek, diabetes – glucosemeting — Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt.

Alleen natuurlijk eten van ongeveer totaal 70 % kan worden verteerd

Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door alcoholmisbruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hyperparathyroïdie. Maar ook als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten.  We denken vaak dat stress gerelateerd is aan bijvoorbeeld: verlies baan en gezinsproblematiek. Stress is natuurlijk een grote factor, maar het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is vaak nog een veel groter probleem, dat geeft het lichaam ook stress. De milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel.

Milt, burn-out, stress, depressie en PTSS

In perioden van lichamelijke en/of geestelijke spanning en stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden en zo ontstaat de kans op een lekkende darmwand. Informatie  indicatie onderzoek leaky gut / lekkende darm en of lekkage van het maagslijmvlies

Cellulose uit planten, minder verteerbaar bij het ouder worden

Enzymen worden geproduceerd door speeksel in de mond, alvleesklier en de lever. Alleen een voldoende alkalische omgeving, zal speeksel voldoende enzymen bevatten, mede in een voldoende zure omgeving van de maag, wat we kennen van maagzuur. Kunnen de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Als we ouder worden, kan door welke situatie ook, de productie van enzymen achteruit gaan. Het kan zo zijn dat rauw voedsel juist minder verteerbaar wordt, mede doordat de plantenvezel cellulose bevat en dit onverteerbaar is voor mensen. Een plant koken kan misschien enzymen doden, het resultaat van kort gekookt voedsel kan zijn, dat het beter verteerbaar wordt, doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dat is de reden waarom we al eeuwenlang koken

Natuurlijke bronnen van enzymen

De kern van de ananas, bananen, kefir, vat zuurkool, avocado, wortelsap en gember zijn natuurlijke bronnen van enzymen en ondersteunen de spijsvertering, door cellulose om te vormen tot vet en een eiwitrijk vloeibaar product en wordt omgevormd tot een vet en eiwitrijk vloeibaar product, waarin de enzymen voorkomen, die de vertering van het product beter mogelijk maken, amylase voor koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Zo verteerd het product zichzelf  Dat is zo geregeld door de natuur. De mens hoort gezonde onbewerkte vetten en eiwitten te eten, die verteerd kunnen worden. 

De maag en de milt worden het meest beïnvloedt door ons dieet.

De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht en voeding. Na afbraak van de producten in de milt en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden

Maak gebruik van gefermenteerde groenten en je krijgt enzymen

Bij het fermenteren worden goedaardige micro-organismen gebruikt, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Ze maken voedsel langer houdbaar, beter verteerbaar én lekkerder. Dat doen ze door enzymen aan te maken. Die breken bepaalde voedingsstoffen af, als koolhydraten of eiwitten. Zoals bij zuurkool. Zo veranderen melkzuurbacteriën wijn in azijn, varkensvlees in worst, en melk in yoghurt, zoals kefir yoghurt kan maken.

Een acute pancreatitis, alvleesklier ontsteking en verstopte gal

Spijsverteringsenzymen worden door de alvleesklier geproduceerd en worden pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk, door een verstopping van de afvoergang van de pancreas door bijvoorbeeld galstenen.  Het weefsel van de alvleesklier wordt dan door zijn eigen enzymen verteerd. Bij acute pancreatitis is sprake van een zich zeer snel ontwikkelend ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts, shockverschijnselen en heftige pijn in de bovenbuik. Bezoek direct een arts!

Pancreatitis, is een ontsteking van de alvleesklier, er kan dan amylase in het bloed lekken, dit zou je als eerste moeten onderzoeken.  

Een verhoogd amylase in het bloed de voornaamste oorzaken zijn:

 • Speekselklier ontsteking;
 • Alvleesklierontsteking

Bloedonderzoek amylase en lipase – alvleesklierontstek

 • Bloedsuikerwaarden buiten het normale waarden van 4 mmol, kan een aanwijzing zijn van een medische aandoening zoals een ontstoken alvleesklier.

Bij een tumor wordt de tumor en soms een gedeelte van het omliggende weefsel weggenomen. De gehele alvleesklier verwijderen is een vrij weinig voorkomende operatie, toch komt het voor. Mensen kunnen leven zonder alvleesklier, maar worden wel altijd diabetici (suikerziekte-patiënt) en blijven klachten houden met de spijsvertering en stofwisseling. Hierdoor zal men een leven lang medicijnen, insuline,  en enzymen moeten blijven innemen of injecteren. Daarnaast kan er veel last ontstaan met de ontlasting: deze blijft meestal dun (diarree). Ouderen en te zwakke personen zijn vaak niet voldoende in staat om te leven zonder alvleesklier. Bij hun wordt vaak bekeken of een andere behandeling of palliatieve behandeling ( waarbij de aandoening kan verbeteren maar niet hersteld ), Deze is gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

Het verhaal van een ervaringsdeskundige

 • 10 maart kreeg ze de uitslag na vele onderzoeken;
 • En door snel handelen van specialist
  vaak 2 afspraken op 1 dag,
  is het goed afgelopen.
  Whipple operatie kan alleen maar als ze er op tijd bij zijn
  Ze had gezwel in 12 vingerige darm.
  Ze werd ook geel.
  15 maart ziekenhuis in gegaan.
 • 30 maart geopereerd whipple operatie, zie: http://www.uza.be/behandeling/whipple-operatie
 • 1 mei uit het ziekenhuis.

In die tijd heeft ze veel last van buikpijn gehad.
Ze ging van 80 kilo naar 52 kilo. In december is de knop omgegaan en eet ze weer en snoep weer veel
en zat toen op 57/58 kilo

Nee eerder geen klachten zover ik het weet. ik houd nu al een jaar een dagboekje bij. ik schrijf elke dag op wat ik eet en hoeveel ik weeg. En hoe vaak ontlasting enz.