Pancreatitis – Alvleesklier aandoening

Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten. De klacht is namelijk: het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Al snel krijgt de maag de schuld om dat het veelal na het eten gebeurd. Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door alcoholmisbruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hyperparathyroïdie. Maar ook als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten.  We denken vaak dat stress gerelateerd is aan bijvoorbeeld: verlies baan en gezinsproblematiek. Stress is natuurlijk een grote factor, maar het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is vaak nog een veel groter probleem, dat geeft het lichaam ook stress. De milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel.

Een bolle opgezette buik en gewichtstoename

Als de alvleesklier niet genoeg enzymen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten: Winderigheid, stikkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. Dit kan je laten onderzoeken door een arts. Hou het volgende in de gaten, als er te weinig maagzuur is voor vertering van voedsel en je gaat dan een maagbeschermer nemen, dat zal de vertering niet ten goede komen, alleen nog slechter maken.

Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, verteringsproblemen, zuurbranden of een middenrifbreuk dan zou je te weinig maagzuur kunnen hebben.

Symptomen van te weinig maagzuur:

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost” Lees meer…

De Gal en de Alvleesklier

 • Twee spijsverteringssappen zijn onmisbaar in de verdere verwerking van het voedsel: gal en het alvleeskliersap. Gal wordt gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal lost vetten op in water, zodat ze worden opgenomen, als je geen galblaas meer hebt, kan je geen gal meer aanmaken en dus zal gal geen vetten in water oplossen.
 • De alvleesklier bevatten cellen die hormonen maken: (insuline, glucagon, gastrine, pancreas polypeptide en somatostatine). Deze hormonen komen in het bloed en houden het bloedsuikergehalte binnen de normale waarden. Bij sommige mensen maakt de alvleesklier te weinig hormonen aan, zij kunnen hierdoor diabetes melitus krijgen. De alvleesklier bevat ook cellen die enzymen aanmaken. Enzymen zijn erg belangrijk voor de spijsvertering. Als de alvleesklier ze niet goed aanmaakt, ontstaan er problemen met het verteren van voedsel.

Wat zijn enzymen

Enzymen zijn de werknemers van een cel, jouw personeel. Ze zijn steeds aan het werk en jij stuurt ze aan met voeding. Ze knippen stukjes van de voedingsstoffen die jij ze geeft en plakken er weer andere stukjes vast. Zo veranderen ze de voedingsstoffen in stofjes die de cel kan gebruiken. Zoals energie, om te kunnen wandelen of om je lichaam warm te houden. Maar ze ruimen ook afvalstoffen op. Bij het werken maak je namelijk rotzooi. Dat moet jouw personeel opruimen. Jouw werknemers gooien troep het huis uit. Enzymen gooien de afvalstoffen de cel uit. Hier zijn heel veel verschillende enzymen voor nodig. Elk enzym heeft namelijk maar één taak. Iets anders kan hij niet. Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen. Een andere kan alleen verstoppingen oplossen. En weer een ander kan alleen vet oplossen. Je hebt dus veel verschillende werknemers. Superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten enzymen en die enzymen werken voor ons en als je niet de juiste eet, worden er functies uitgeschakeld.

 
 
 
Suikerziekte glucose (nuchter) en HbA1c

Wat doet de stofwisseling

De stofwisseling komt na de spijsvertering. De voedingsstoffen die bij de spijsvertering zijn gemaakt, worden door het lichaam bewerkt. Deze worden vervormd tot andere stoffen die het lichaam op kan nemen.” Deze kunnen we beïnvloeden, want het proces verloopt de hele dag. Het versnelt bij inspanningen zoals sporten, werken, denken en vertraagt wanneer we slapen of rusten. Wanneer je weinig beweging hebt, vertraagt je stofwisseling gedurende de hele dag en wordt de kans op overgewicht, een traag werkend lichaam, met gevolgen voor het lymfestelsel en organen steeds groter.

 • Hoe werken suikers en vooral de bewerkte suikers. Elke keer als je producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de pancreas – alvleesklier. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in Meer info pre-diabetes kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. Mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen

Wanneer de pancreas / alvleesklier uitgeput raakt
Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel je voor dat je lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweegt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp “bloed”, dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed.

Alleen natuurlijk eten van ongeveer totaal 70 % kan worden verteerd

Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door alcoholmisbruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hyperparathyroïdie. Maar ook als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten.  We denken vaak dat stress gerelateerd is aan bijvoorbeeld: verlies baan en gezinsproblematiek. Stress is natuurlijk een grote factor, maar het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is vaak nog een veel groter probleem, dat geeft het lichaam ook stress. De milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel.

In perioden van lichamelijke en/of geestelijke spanning en stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig.

En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden en zo ontstaat de kans op een lekkende darmwand.

Onderzoek leaky gut / lekkende darm en of lekkage van het maagslijmvlies

Enzymen worden geproduceerd door speeksel in de mond, alvleesklier en de lever. Alleen een voldoende alkalische omgeving, zal speeksel voldoende enzymen bevatten, mede in een voldoende zure omgeving van de maag, wat we kennen van maagzuur. Kunnen de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Als we ouder worden, kan door welke situatie ook, de productie van enzymen achteruit gaan. Het kan zo zijn dat rauw voedsel juist minder verteerbaar wordt, mede doordat de plantenvezel cellulose bevat en dit onverteerbaar is voor mensen. Een plant koken kan misschien enzymen doden, het resultaat van kort gekookt voedsel kan zijn, dat het beter verteerbaar wordt, doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dat is de reden waarom we al eeuwenlang koken. De kern van de ananas, bananen, kefir, vat zuurkool, avocado, wortelsap en gember zijn natuurlijke bronnen van enzymen en ondersteunen de spijsvertering, door cellulose om te vormen tot vet en een eiwitrijk vloeibaar product en wordt omgevormd tot een vet en eiwitrijk vloeibaar product, waarin de enzymen voorkomen, die de vertering van het product beter mogelijk maken, amylase voor koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Zo verteerd het product zichzelf  Dat is zo geregeld door de natuur. De mens hoort gezonde onbewerkte vetten en eiwitten te eten, die verteerd kunnen worden.

De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht en voeding. Na afbraak van de producten in de milt en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden gedreven.

Maak gebruik van gefermenteerde groenten en je krijgt enzymen

Bij het fermenteren worden goedaardige micro-organismen gebruikt, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Ze maken voedsel langer houdbaar, beter verteerbaar én lekkerder. Dat doen ze door enzymen aan te maken. Die breken bepaalde voedingsstoffen af, als koolhydraten of eiwitten. Zoals bij zuurkool. Zo veranderen melkzuurbacteriën wijn in azijn, varkensvlees in worst, en melk in yoghurt, zoals kefir yoghurt kan maken.

 • Gewichtsverlies;
 • Vreselijke aanvallen van pijn in de maagstreek

Herkenningspunten

 • Erfelijkheid;
 • Een zwangerschap, waarbij de buik omhoog komt en daar de uitgang alvleesklier blokkeert;
 • Overgeven;
 • Pre-diabetes 
 • Uitdroging;
 • Gele huidskleur;
 • Stikkende ontlasting

Spijsverteringsenzymen worden door de alvleesklier geproduceerd en worden pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk, door een verstopping van de afvoergang van de pancreas door bijvoorbeeld galstenen.  Het weefsel van de alvleesklier wordt dan door zijn eigen enzymen verteerd. Bij acute pancreatitis is sprake van een zich zeer snel ontwikkelend ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts, shockverschijnselen en heftige pijn in de bovenbuik. Bezoek direct een arts!

Wat kan je laten onderzoeken: 

Pancreatitis, is een ontsteking van de alvleesklier, er kan dan amylase in het bloed lekken, dit zou je als eerste moeten onderzoeken.  

Een verhoogd amylase in het bloed de voornaamste oorzaken zijn:

 • Speekselklier ontsteking;
 • Alvleesklierontsteking

Bloedsuikerwaarden

 • Bloedsuikerwaarden buiten het normale waarden van 4 mmol, kan een aanwijzing zijn van een medische aandoening zoals een ontstoken alvleesklier.

Bij een tumor wordt de tumor en soms een gedeelte van het omliggende weefsel weggenomen. De gehele alvleesklier verwijderen is een vrij weinig voorkomende operatie, toch komt het voor. Mensen kunnen leven zonder alvleesklier, maar worden wel altijd diabetici (suikerziekte-patiënt) en blijven klachten houden met de spijsvertering en stofwisseling. Hierdoor zal men een leven lang medicijnen, insuline,  en enzymen moeten blijven innemen of injecteren. Daarnaast kan er veel last ontstaan met de ontlasting: deze blijft meestal dun (diarree). Ouderen en te zwakke personen zijn vaak niet voldoende in staat om te leven zonder alvleesklier. Bij hun wordt vaak bekeken of een andere behandeling of palliatieve behandeling ( waarbij de aandoening kan verbeteren maar niet hersteld ), Deze is gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

Na aanleiding van mijn artikel reageerde een ervaringsdeskundige

Op 1 februari had anoniem een verjaardagsfeestje, toen ze thuis kwam moest ze overgeven en twee dagen later zag ze dat haar urine heel erg donker was en dacht aan een blaasontsteking. Naar de dokter en getest op een blaasontsteking, het bleek geen blaasontsteking te zijn en werd doorgestuurd naar een arts

 • 10 maart kreeg ze de uitslag na vele onderzoeken;
 • En door snel handelen van specialist
  vaak 2 afspraken op 1 dag,
  is het goed afgelopen.
  Whipple operatie kan alleen maar als ze er op tijd bij zijn
  Ze had gezwel in 12 vingerige darm.
  Ze werd ook geel.
  15 maart ziekenhuis in gegaan.
 • 30 maart geopereerd whipple operatie, zie: http://www.uza.be/behandeling/whipple-operatie
 • 1 mei uit het ziekenhuis.

In die tijd heeft ze veel last van buikpijn gehad.
Ze ging van 80 kilo naar 52 kilo. In december is de knop omgegaan en eet ze weer en snoep weer veel
en zat toen op 57/58 kilo

Nee eerder geen klachten zover ik het weet. ik houd nu al een jaar een dagboekje bij. ik schrijf elke dag op wat ik eet en hoeveel ik weeg. En hoe vaak ontlasting enz.