Chronisch Ziek

Een chronische ziekte geeft vaak een lichamelijke beperking(en) of kan verandering geven in ons gedachteleven, hetzelfde wat ook ervaren kan worden bij een longontsteking, door koorts kan men dan gaan ijlen, (ons gedrag kan dan onherkenbaar veranderen), vaak is er een lange ziekteduur, veel artsenbezoek en onbegrip van de omgeving. Chronisch ziek zijn gaat meestal samen met gevoelens van pijn, moe zijn, verdriet, angst en machteloosheid. Als jarenlang niet over  klachten gesproken wordt, gaat het verdriet op den duur op de lever zitten. Een gevecht tegen de acceptatie van het chronisch ziek zijn is als een marathon lopen zonder te eten.

Chronisch ziek, onbegrip, oordeel, pijn, Burn-out, moe zijn, allergieën, Depressie, fibromyalgie, oedeem, COPD, Depressie, bloedarmoede, Vitamine B12 te kort, artrose, reuma

Onbegrip en blijven praten

Je ben niet alleen chronisch ziek, je bent een mens met vele andere kwaliteiten. Als mensen vragen gaan stellen, komt je frustratie naar boven, wat vaak gezien wordt als boos zijn, maar het is uit pure onmacht, je zou het liever willen vergeten, dat gaat ook niet, want het is dag en nacht bij jou. Als daar nog veel onbegrip vanuit je omgeving bijkomt, dan kan je in een isolement terecht komen. Blijf er over praten het moment dat je er meer over gaat praten en anderen uitlegt waar ik last van heb, krijg je ook meer begrip vanuit je omgeving. Het is een wisselwerking en eigenlijk heel logisch. Hoe kunnen anderen rekening met je houden en je begrijpen als je ze niets verteld.

Chronisch ziek, er zijn zoveel verschillende oorzaken.

Zenuwpijn voelt anders dan wondpijn, de pijn zit dan in het gebied van de beschadigde zenuw en kan in de arm, het been of de romp ontstaan. Het is vaak moeilijk uit te leggen wat je voelt. De vaak borende pijn lijkt niet op gewone pijn, maar is branderig, zeer pijnlijk, scherp, koud of juist warm en gaat vaak samen met tintelingen. De huid voelt dan vaak “➀ gezwollen = (➊ oedeem)” en  doof aan en je voelt dan toch pijn. Wat in het doorgaande leven geen pijn doet, bijvoorbeeld zitten, strelen of wrijven van kleren over de huid of lopen kan nu een hevige pijn reactie veroorzaken. Mogelijk kunnen witte koolbladeren verlichting geven.

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt wordt. Verder is serotonine ook belangrijk om pijn te verminderen. Een indicatietest neurotransmitters, kan inzichten geven, in de kracht en verzwakking van het systeem tussen darm en hoofd. Een lekkage in de darmwand kan zorgen dat voedingstoffen niet goed worden opgenomen, het lichaam haalt deze voedingsstoffen dan uit botten en pezen om de organen te voeden. Want deze gaan in noodsituaties voor en dat wordt ervaren als pijn.

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de binnenbekleding gewrichten, ook wel bekend als gewrichtsslijtage. De gewrichtsaandoening kan voorkomen in knieën, heupen en ook wel de vingers en de rug. De verbinding met de botten zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnen voering van die koppeling wordt gevormd door kraakbeen (dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan nuttig zijn.

Histamine intolerantie en auto-immuunziekten

Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, ook weefselhormonen, waarbij het neurotransmitter histamine betrokken kan zijn bij de stapsgewijs ontstaan van van ontstekingen, waardoor erfelijke aandoeningen als auto-immuunziekten aangewakkerd kunnen worden.  De weefselhormonen zijn: renine, gevormd door de juxtaglomerulaire cellen in de nieren, speelt een rol in het RAAS, erytropoëtine – “vaak afgekort tot EPO“, en wordt vooral gevormd in de nieren, stimuleert in het rode beenmerg de vorming van rode bloedcellen. Wanneer de bloeddruk laag is, produceren Juxtaglomerulaire cellen het hormoon renine. Histamine is een neurotransmitter, een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar. Histamine werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker.

Schildklier ontregeling, als de stofwisseling trager gaat lopen, door bijvoorbeeld overbelasting, stress, vreemde stoffen in het lichaam of een onbalans in voedingsstoffen, kan dit gevolgen hebben voor de schildklier en eiwitafvalstoffen zich opstapelen in de huid en slijmvliezen. De huid, de spiegel van de darm en de leverzo kan zijn dat je geen energie hebt, of dat afvalstoffen niet goed door de lever worden verwijderd en zich op- stapelen in de huid ( de huid communiceert direct met de lever), de huid is een groot slijmvlies, hetzelfde slijmvlies als aan de binnenkant van je darmen, maag mond enz. alleen bestaat de huid uit meer lagen.

De witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. Witte kool kan ook helpen bij een betere doorbloeding voeten, handen en andere ledematen. Voordat je begint, reinig altijd eerst de plek met een parfumvrije lotion, zodat de bacteriën niet in dieper gelegen weefsels kunnen komen.

COPD staat voor chronisch obstructieve longziekten. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem, dit betekend dat de ziekte letterlijk de adem ontneemt. Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op, dit wordt emfyseem genoemd. Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen.

Zuurstof zorgt er mede ervoor dat eiwitten, vetten kunnen verteren

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en volwaardige koolhydraten met behulp van zuurstof. Als er minder zuurstof voorradig is, door allergische reacties en ontstekingen in de longen, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze zuurstof af aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het zuurstof nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt.

Creatieve personen, blijven niet onopgemerkt. Veel mensen willen wel iets van deze kwaliteiten

Hoog gevoeligheid kan ook leiden tot veel stress en uitputting. Zeer gevoelige mensen kennen heel goed persoonlijke sterke kenmerken en is heel bescheiden. Vaak doet de creatieve denker niets met de kwaliteiten en valt dan vaak ten prooi aan de omgeving, die misbruik van het vertrouwen maakt, dat meelevende persoon in de wereld heeft, wat voor veel problemen en zorgen kan leiden en dat ten koste van de gezondheid. Het is belangrijk om inzichten te krijgen op een liefdevolle manier, zoals door aartsengelen of totemdieren, voordat er aan de gezondheid gewerkt kan worden.

In korte tijd weet deze vaak beelddenker, een oplossing te bedenken voor iedereen om zich heen. Een hoog gevoelige heeft niet door, dat men ook maar de intentie heeft om misbruik van deze kwaliteiten te maken. Werkgever, collega’s, partner of de omgeving, geven daar liefde voor terug, zo blijft er een zeker balans in het begin van de relatie, zakelijk of privé. Als de hoog gevoelige uitgeput raakt, zijn de profiteurs uit de aura vertrokken. Hoe hard de wereld ook is, toch blijft blijven ze geloven in een betere wereld, hoe bijzonder.