Chakra's en lymfesysteem

Chakra is vertaald ‘wiel’, die volgens de traditionele Indiase cultuur de wielen zijn in het lichaam, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan en kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat de chakra’s hun werk kunnen blijven doen om het werk van het lymfestelsel te blijven doen als een soort rioolsysteem. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water.

Chakra, lymfebanen

Lymfeknopen op verschillende plaatsen in het lichaam

Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd. Lymfeklieren liggen in grote aantallen in de volgende gebieden:

 • De nek – pijn in de hals  kan wijzen naar problemen in de organen, zoals de schildklier en het opzetten van lymfeklieren;
 • De oksels, onder de huid bij de oksel zitten lymfeklieren die een belangrijke rol in het afweersysteem spelen. Allergische reactie en gezwollen oksels Parfums, deodoranten en bepaalde producten om de okselharen te verwijderen (ontharingsmiddelen), veroorzaken mogelijk een allergische reactie of een ontsteking. Gebruik bijvoorbeeld parfumvrije deo. Scheren lukt bijvoorbeeld heel goed met aloë Avocado Face & Body Soap, zonder parfum en nog heel goedkoop ook.

Lymfeknopen liezen, luchtpijp, longen, darmen en galblaas

 • De liezen – Pijn in lies door chronische liesblessure door sport, Liespijn vanwege bacteriële & virale infecties, Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand;
 • Langs de luchtpijp – De functie van de luchtpijp is een van de belangrijkste functies binnen het menselijk lichaam. Als centraal onderdeel van je luchtwegen is het verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam;
 • Bij de longen – De longen, die zich net onder de ribbenkast en boven het middenrif bevinden, behoren tot de hardst werkende organen in het lichaam. Zij zetten uit en trekken samen tot twintig keer per minuut, wat neerkomt op zo’n twintigduizend ademhalingen per dag;
SportSport
 • Bij de darmen – De lymfe uit de darm heeft een melkachtige kleur, vanwege het hoge gehalte aan vetten, bij een verstoring van de vertering kan dit vermoeidheid veroorzaken;
 • Achter in de buikholte – Enkele voorbeelden van organen die zich in de buikholte bevinden zijn: de lever, de milt, de maag, de dikke- en de dunne darm en de galblaas.

De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Om in leven te blijven, hebben we frisse lucht en prana nodig. De zuivere lucht die we dagelijks inademen en door onze bloedsomloop heen loopt. Het is verantwoordelijk voor onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding van afvalstoffen. Prana zorgt voor het knipperen van onze oogleden, lopen, spelen, rennen, praten, denken, redeneren, voelen en willen. Dankzij pranische energie produceren we maagsappen, gal, darmsappen en speeksel.

De lymfeknopen controleren het lymfevocht

Lymfevaten nemen weefselvocht op waarin verschillende opgeloste eiwitten, voedingsstoffen of afvalstoffen aanwezig zijn, die te groot waren om direct opgenomen te worden door de kleine bloedvaten. De afvalstoffen worden in lymfeknopen direct vernietigd door afvaletende cellen (macrofagen) en lymfocyten. De bruikbare voedingsstoffen worden doorgelaten en gaan via de bloedbanen naar onze organen. Met de 7 Chakra massageoliën, een mix van essentiële oliën die een constante en lichte vibratie genereren om de betreffende chakra in evenwicht te brengen.

Het lymfestelsel als riool systeem

Een van de belangrijkste oorzaken een lymfesysteem niet goed functioneert is een gevolg van stress, te veel koffie, operatieve ingrepen, medicijnen, onbalans in voedingsstoffen door inname van niet op elkaar afgestemde voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, afvalstoffen, toxines in voedsel, lucht, vervuild water. Het lymfesysteem ook bekend als het ‘ rioolsysteem ‘ van het lichaam.

Het lymfestelsel is de beschermer van onze gezondheid en voert deze afvalstoffen af

In het rioolsysteem (lymfeknopen) mag geen water blijven staan, dan gaan bacteriën zich op hopen, als in een putje van bijvoorbeeld de douche. Dat betekend dat water drinken noodzakelijk is en alleen zo, je lymfe gereinigd kunnen worden. De bloedsomloop zorgt voor een circulatie van het bloed in het lichaam. In de bloedsomloop wordt zuurstof en diverse voedingsstoffen vervoert.

SportSport

Verstopping van het lymfestelsel, veroorzaakt uitputting

Wanneer het lymfestelsel verstopt raakt of onderbroken wordt, ervaren we vochtophoping, vermoeidheid, gewichtstoename, pijn, cellulitis, hersenmist, sinusitis, opgeblazen gevoel, stijfheid, voetproblemen en onze immuniteit neemt af. De lymfe verwijdert toxines voortdurend uit onze cellen, houdt ons veilig tegen virussen en levert voedingsstoffen aan ons lichaam.

Als je lymfeklieren zijn opgezet

Opgezette chakra punten kan betekenen, dat er in de buurt van de klieren een virus of een bacterie het lichaam is binnengedrongen. Dit kan verschillende oorzaken hebben

 • Een bacteriële infectie;
 • Een parasitaire infectie;
 • Een schimmelinfectie
 • Een ontsteking;
 • Een andere oorzaak

De lymfeklier traceert als eerste een virus of bacterie en kan opzwellen en lymfoedeem geven

Een zwelling begint altijd in de lymfeklier dat het virus of de bacterie als eerste heeft gevonden. Als de lymfevaten zelf niet meer goed functioneren kunnen er op verschillende plekken in het lichaam lymfoedeem ontstaan. De klieren in de hals zwellen het snelste op, net als de klieren in de oksels en liezen. Opgezette lymfeklieren in de buurt van gordelroos, kan zeer pijnlijk zijn.

De chakra punten zijn belangrijk om te reinigen, voorkom opgezwollen lymfeklieren

Er is een nauwe verbinding tussen het chakra systeem, klieren en lymfesysteem. Op het energieniveau chakra systeem moet een continue reiniging plaats vinden en ons lymfatische systeem moet worden gespoeld op een regelmatige basis, als dit niet gebeurd kan vocht zich ophopen in de lymfeklieren met oedeem tot gevolg. Wat veel mensen niet beseffen is dat ditzelfde gebeurd in de darmen, waar ook weer diezelfde slijmvliezen zitten als in de huid, omdat we niet niet kunnen zien, kan dit over het hoofd worden gezien, met voedingsstoffen tekort als gevolg. Dus let op de huid! Het is de spiegel van je darmen en de lever.

Voorbeelden van opgezwollen lymfeklieren

 • Pijnlijk gevoel als je zacht op de klier drukt;
 • De klier is vergroot en voelt aan als een boon, erwt of misschien zelfs iets groter;
 • Een loopneus;
 • Keelpijn;
 • Koorts, als gevolg van een luchtweg infectie;
 • Gezwollen ledematen, kan duiden op een verstopping van het lymfesysteem

Met deze waterdichte, elektrische gezichtsborstel komt je huid meer in balans. gebruik daarnaast bijvoorbeeld een parfumvrije dag en reinigingscrème

Wortel Chakra

Stuit chakra, onderkant ruggengraat.
Overleving, veiligheid, zekerheid en behoeftes van het lichaam, door uitputting van het lichaam, kan eerst het hormoon cortisol heel hoog worden en later kan dit uitgeput raken, wat vaker rond de overgang naar voren komt, omdat er dan het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt, dat ook nog wat cortisol produceert, daarom staat stuitchakra in contact met de bijnieren.

Mentale en emotionele kwesties

 • Mogelijke emotionele veranderingen zijn, dat we ons niet veilig of onzekerheid over ons zelf voelen, onbalans in het vertrouwen overlevingsdrang, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect, niet geaard zijn, rouwen om het verleden, eetstoornissen door het zich onthouden van de eerste levensbehoeften, te veel eten (boulimia nervosa) of helemaal niet meer eten (anorexia nervosa), onvoldoende aandacht voor de aura die ons kan beschermen.

Endocriene klieren zijn de bijnieren, ze houden onder ander cortisol en DHEA in balans

Voeding voor de wortel Chakra is rode biet, granaatappel, rode kool, paprika, radijs, tomaten of rood fruit helpen, om de stuit chakra aan te zetten tot herstel. Pas op met fruit, vanwege de glucose, die eerst uit de cellen voor het hoofd gebruikt moeten worden, om die reden is het beter deze koolhydraten te gebruiken na 14.00.

Sacraal chakra

Tweede (sacrale navel) chakra in het lichaam is ook verbonden met water en of vocht element. Onbalans in de sacrale (seksuele) chakra beïnvloedt het lymfatische systeem. Lymfatische verstoppingen kunnen leiden tot pijn in de onderrug, heupen, benen en voeten.

Mentale en emotionele kwesties

 • Mogelijke emotionele veranderingen zijn, onderdrukte emoties, het missen van een familielid, ruzies in familie, te weinig verbondenheid met zichzelf en begrip voelen daarvoor voelen, onbalans hersenen door darmproblemen en hoog gevoeligheid. Duidelijke grenzen durven te stellen, assertief durven zijn of machteloos toe kijken hoe een ander met frustratie van projectie op ons afvuurt.

Endocriene en Exocriene klieren elk met eigen taken

Endocriene klieren zijn eierstokken en testikels, ze scheiden hormonen in de bloedbaan. Exocriene klier is een klier die chemische stoffen in kanalen scheidt, zoals de zweetklier en speekselklieren. Voeding voor de sacraal chakra Wanneer de energie in het sacraal chakra uit balans is, doe je er goed aan om voldoende vocht te drinken en oranje voeding te eten zoals, pompoen, oranje paprika, zoete aardappelen en wortelen helpen, om de sacraal chakra aan te zetten tot herstel.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Zonnevlecht

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie. Als er voor het lichaam niet voedsel is dat kan worden opgenomen door de darmen, de lever, gal en de pancreas, is er geen energie beschikbaar.

 • Mogelijke emotionele veranderingen: depressie, onverklaarbare angsten; zoeken naar zekerheden, te veel of te weinig verantwoordelijkheid, middelen misbruikt (juist om rust terug te krijgen in het hoofd, het reptielenbrein is sterk en weet al snel hoe het werkt), men kan dan vaak niet spreken over een verslaving maar mogelijk is er één of meerdere neurotransmitters tekort, wat een erfelijke aandoening kan zijn, sterk gericht op eigen territorium en teveel grenzen hebben, agressie, minderwaardigheidsgevoel

Endocriene klieren, Alvleesklier en bijnieren

Voeding voor de Zonnevlecht: Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van ananas, kip, ei, honing, bananen en mais helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken.

Thymusklier (hart chakra) regelt en regelt het lymfesysteem. 
Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem.

 • Mogelijke emotionele veranderingen: relatiemoeilijkheden,
  Moeite met houden van, angst om nooit goed genoeg te zijn;
 • Rouw om het verleden;
 • Verlies en rouw om een dierbaar medemens of dierenvriend

Endocriene klieren - thymus,

De thymus die direct op het hartzakje gelegen is, vormt het hoofdkwartier van de specifieke Immuun afweer systeem

Voeding voor de hart chakra: Wanneer de energie in de hart chakra uit balans is, kan het eten van moesgroente helpen om een balans terug te vinden. Groenten: broccoli, courgette, bonen, komkommer, avocado, paksoi, spinazie,  en groene paprika helpen, om het hart chakra aan te zetten tot herstel. Fruit kiwi

Levensstijlverandering: ga om met wijze mensen of lees geschreven wijsheid. Kijk uit voor allerlei negatief spiegelende mensen, dit kost heel veel energie. Creëer positieve inspirerende gedachten, volg een missie, een hobby.

Draag de zorg voor de voeten, ze dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging, zorg voor voldoende frisse lucht en beweging.

Door meditatie breng je je geest tot rust met als direct gevolg dat je hele lichaamsstelsel tot rust komt. De hypofyse produceert dan o.a. het hormoon endorfine. Endorfine heeft een opiaatachtige werking. De werking ervan kan b.v. vele malen groter dan morfine. Dit hormoon is de tegenhanger van adrenaline het stresshormoon, dat in de bijnieren geproduceerd wordt wanneer men angst of stress ondervindt, het geeft rust, kalmte, men voelt zich ontspannen en kan meer blijheid en geluk ervaren. Dit hormoon veroorzaakt een chemische kettingreactie in het lichaam en zet zo het lichaam aan om vervolgens het hele hormoonstelsel en indirect het hele lichaam stapje voor stapje weer in balans te brengen. Welke engel je kan gebruiken, kun je door middel van een chakra aura kleurenonderzoek en het laten leggen van een engelenkaart. Lavendel kan helpen bij de meditatie

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallenBloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijftRust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Keel chakra

Keel Chakra is ook gerelateerd aan het lymfesysteem. Een blokkade in de Keel Chakra kan een onderdrukking van gedachten zijn, die kan leiden tot gezwollen klieren in de nek gebied.

 • Mogelijke aandoeningen: allerlei kwalen in het gebied van de keel, zoals de kaak en de mond, het strottenhoofd, de amandelen en de thymus; heesheid; keelpijn; vastzittende emoties, die niet geuit kunnen worden; stijve nek;  schildklierstoornissen
 • Mogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
  Moeite hebben om jezelf te uiten; wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn; te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel;
  praat teveel, wat veel voorkomt bij een te actieve schildklier.

Voeding voor de keel chakra: Wanneer de energie in de keel chakra uit balans is, kan het eten van blauwe groenten helpen om een balans terug te vinden. Groenten: blauwe aardappelen zoete aardappelen, aubergine, rode kool. Noten: Paranoten; Fruit: druiven, blauwe pruimen, blauwe bessen, kersen, rozijnen, olijven en bosbessen helpen, om de keel chakra aan te zetten tot herstel. Let ook hier op fruit pas te eten na 14.00 om eerst je glucose uit de cellen op te maken.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Voorhoofd chakra

Het Zesde chakra (derde oog) is ook bekend met een onbalans in het lymfesysteem. Een disbalans om vreugde en liefde te ontvangen, speciaal van vrouwelijke kant (vrouwen in ons leven, misschien kind en ouderschap problemen). Stress in het zesde chakra kan duiden op een altijd aanwezige onbewuste ongerustheid. Angst is bedoeld als een natuurlijk alarmsysteem.

Als we bijvoorbeeld paniek voelen bij een naderende trein, waarbij we de geluiden horen van de slagbomen, dan doe we instinctief een stap achteruit en is dat voor ons eigen bestwil. Is deze spanning altijd aanwezig en worden de acties door angst bepaald, dan kan er sprake zijn van stress in het zesde chakra. We worden dan geleid door angstgevoel en zijn dan niet meer in staat om onszelf op de juiste manier te beoordelen.

 • Mogelijke aandoeningen: Oorpijn, oogproblemen, waarvan verziendheid en bijziendheid het bekendst zijn, hormonale disbalans wegens de verbondenheid met de hypofyse, hoofdpijn tussen de wenkbrauwen, slaap en waakritme stoornissen, vervuiling van de pijnappelklier, verstoringen tussen darm en hoofd, de nervus vagus;
 • Mogelijke emotionele veranderingen: negatieve gedachten, nachtmerries, er komen zoveel indrukken door dat deze onmogelijk te verwerken zijn in één dag, waardoor mogelijk hoog gevoeligheid een rol speelt

Voeding voor het voorhoofd chakra: Wanneer de energie in het voorhoofd chakra uit balans is, kan het eten van paarse groenten en fruit een positief effect op dit chakra, net als het eten van rode kool, Yam, rode biet, eetbare wortelknol (zoete aardappel), aubergine, pruimen, bramen, radijs kiemen en rode ui. Bij pre-diabetes is het noodzakelijk om fruit zoveel mogelijk na 14.00 te nuttigen, zodat glucose uit de cel wordt opgenomen. De groente behoord gebruikt te worden naar het ontbijt, zodat brood verteerd kan worden.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Kruin chakra

Geestelijke kracht hoort bij het zevende chakra. Door een goede geestelijke ontwikkeling door wijsheid die we vergaren bij het ouder worden, is lichaam en geest beter in balans en wordt het omgaan met de eisen die het leven stelt eenvoudiger. Kracht om ons door moeilijke periodes in leven heen te slaan, kan toenemen als het zevende chakra optimaal functioneert. Gevoelsmatig zal dat merkbaar zijn doordat de geest zich vlotter herstelt bij problemen, de enige voorwaarde is, dat we lief voor ons zelf moeten zijn, door eigen ruimte in te nemen, naar buiten gaan om frisse lucht in te ademen, bewegen, voldoende vocht tot ons nemen, vezels, vet en verteerbare producten tot ons nemen.

 • Mogelijke aandoeningen: osteoporose; minder weerstand tegen ziekte; chronische pijn, zoals zenuwpijn, diabetes 3
 • Mogelijke emotionele veranderingen: In een hoog tempo leven en alles ‘moeten’ houdt in dat we niet stilstaan bij de gebeurtenissen om deze te verwerken.  We rennen ons  simpelweg voorbij, waardevolle leer momenten gaan verloren, met  leerproblemen en verwarring tot gevolg

Endocriene klieren, de hypofyse

Voeding voor de kruin chakra: Wanneer de energie in de kruin chakra uit balans is, kan het eten van champignons, knoflook, lychees je kruin chakra weer aanzetten tot herstel, net als meditatie en yoga

Chakra's Schoonmaken

Vocht en ook water! Cafeïne gebruik kan in overmaat verstoringen het lymfestelsel aanrichten. Dit is kan gebeuren bij een inname van meer dan 300mg cafeïne (3.75 kopjes), en alleen bij mensen die normaal geen koffie drinken. Koffie bestaat namelijk voor 95% uit water. De cafeïne uit onze koffie lijkt een beetje op adenosine en kan mogelijk de bloedvaten verruimen en zo meer zuurstof door je aderen laten stromen, met een mogelijk gevolg: meer energie. Mijn advies: beperk het koffie gebruik tot 2 kopjes koffie per dag, want aan cafeïne kan je ook verslaafd raken en heb je steeds meer koffie nodig om het effect van energie te krijgen.

Reinig de lymfe door vezels en vocht en de huid met parfumvrije reinigingslotion

In rauwe groenten en fruit zit heel veel water. Rode voedingsmiddelen als rode bieten en granaatappel zorgen dat de lymfe stroomt. Alle Citrus zijn goed voor het reinigen van de lymfe en komkommers zorgen goed voor een vocht balans. Andere kruiden die kunnen helpen zijn kurkuma, gember, kardemom, kaneel en vlaszaden. Als zaden hard zijn, maal ze dan eerst in een koffiemolen, anders kan het de darmwand beschadigen. Voor mensen met allergische reacties, kijk uit voor rauwe groenten, kook ze kort.

Vermijd GGO'S

Is het veranderen van de erfelijke eigenschappen (de genen) van een plant, dier of micro-organisme). Vermijd zoveel mogelijk pesticiden, die verwerkt kunnen zijn in voedingsmiddelen, evenals deodorant met parfum, wat allergieën kan veroorzaken. Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, ook weefselhormonen, waarbij het neurotransmitter histamine betrokken kan zijn bij de stapsgewijs ontstaan van van ontstekingen.

Pas op met vreemde stoffen

Een voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen, vitamines en spoorelementen, maar ook andere stoffen kunnen als supplementen worden gebruikt zoals vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, eiwitten en antioxidanten. De twee hoofdgroepen van voedingssupplementen zijn natuurlijke en synthetische supplementen. Kunstmatige rijping van voeding, verarmt aan nuttige nutriënten. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten.

Soms ligt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat ben wij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. Een plant heeft tijd nodig om te groeien om belangrijke nutriënten die wij eten, helemaal in vorm te krijgen, zoals door de natuur voor ons bedoeld is. Ons lichaam weet meer dan wij denken en zo kunnen we ons lichaam gebruiken als de beste dokter.

Oefening en ademhaling, zo belangrijk!

Jouw ademhaling wordt opgewekt door een krachtige spier die wat weg heeft van een laken en jouw borst van de buik scheidt. Die spier wordt het diafragma genoemd. De werking ervan creëert een vacuüm waardoor lucht in jouw bronchiën wordt geduwd, die uitlopen in miljoenen kleine luchtcellen in jouw longen.

SportSport
 • Om de lymfe optimaal te laten functioneren, moet deze continu bewegen. In spieren kunnen afvalstoffen zich ophopen, bij een gebrek aan zuurstof als we niet bewegen.
 • Elke vorm van oefening is goed;
 • Diep bewuste ademhaling helpt. Vooral pilates en yoga is een geweldige manier om het lymfatische systeem gezond te houden. Overdrijf niet, overdaad schaadt;
 • Wissel de bureaustoel af met een skippybal

Ieder mens heeft 5 zintuigen, reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld om ons heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Innerlijke waarnemingen worden waargenomen door het zesde zintuig, gelegen in het voorhoofd chakra en is een belangrijke raadgever. Aartsengelen kunnen helpen in zeer moeilijke tijden van stressloslaten van een volwassen kindrouwen om ons verleden, meer rust tot een doel in het leven te vinden.

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte zou ziekte worden voorkomen. Vanaf mijn 20e levensjaar ben ik al geïnteresseerd in de westerse astrologie, pas een aantal jaren betrek ik de Chinese astrologie hierbij en in 2011 ontstaat het besluit om Orthomoleculaire geneeskunde en Voedingsdeskundige te gaan sturen, in 2017 ontstaat het besluit om Chakra en Aura healing te gaan studeren. Niets is toeval, het heeft zo moeten zijn.