Slokdarmontsteking

De slokdarm is een ongeveer 25 cm lang, die de mond en keelholte met de tussenkomst van het middenrif met de maag verbindt. Door kneedbewegingen wordt het voedsel voortgestuwd richting de maag. Maagzuur is ontworpen voor de vertering van de eiwitten, de nutriënten moeten opgelost worden in het maagzuur. Het zuur mag niet in contact komen met de het slijmvlies in de slokdarm “reflux” dit gaat op den duur irriteren en kunnen er door littekenweefsel, zweren geven. Wanneer er sprake is van veel stress, onverteerbaar eten, als bewerkte koolhydraten, suikers, weinig vet, vezels en vocht kan er een teveel of te weinig maagzuur ontstaan. 

Slokdarm onsteking

Reflux veroorzaakt door het vaak terugvloeien van maagzuur in de slokdarm

Doorgeslikt voedsel gaat via de slokdarm naar de maag, op het einde van de slokdarm bevindt zich een  sluitspier, die zich even opent als er voedsel passeert en zich luchtdicht sluit. Deze versperring tussen slokdarm en maag voorkomt dat het voedsel de verkeerde kant opgaat en maagzuur in contact komt met de slokdarm. Een ernstige of langdurige ontsteking kan leiden tot vernauwing van de slokdarm. Er ontstaat een traumatische ervaring en men wordt bang om te eten.

Gevolgen als GERD onbehandeld blijft en de oorzaak niet gevonden wordt

Maagzuur zorgt langzaam voor beschadigen van de cellen en weefsels in de slokdarm, waardoor van vorming van littekenweefsel kan ontstaan. Dit zal op den duur het slikken moeilijker moeilijker maken. Deze schade kan leiden tot zweren in slokdarm, als er niet iets aan aan de levensstijl gebeurd, kan dit alleen nog maar toenemen. Het kan zelfs leiden tot kwaadaardige veranderingen in de bekleding van de onderste deel van de slokdarm. 

KokenKoken

Complicaties van GERD kan ook longontsteking en infecties, keelontsteking, en het verzamelen van vocht in de sinussen en het middenoor. Veranderingen in levensstijl en maagzuurremmers kunnen helpen bij het beheren van de symptomen van GERD. Zorg ervoor dat de arts op de hoogte wordt gesteld bij  veranderingen, zoals  hoesten en pijn op de borst. Het doel is om het probleem op te sporen, voordat er meer schade ontstaat.

Bij een ernstige slokdarmontsteking is het slikken niet vanzelfsprekend. Het minste dat je probeert door te slikken geeft zware irritatie en pijn. Voedsel, vloeistof en zelfs speeksel slikken kan een pijnlijk gevoel geven. In extreme gevallen van slokdarmontsteking kan dat gepaard gaan met bloedingen. Kleine zweertjes kunnen openscheuren en beginnen bloeden en kan er bloedarmoede ontstaan. Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen en zo kan er een IJzertekort ontstaan.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes
Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Wel kan een algemeen bloedonderzoek aangeven hoe de  conditie van het lichaam is. En of er misschien bloedarmoede ontstaan is door de zweertjes. Bloedarmoede kan een gevolg zijn van Barrett-slokdarm. Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen, de rest is gekoppeld aan ferritine en opgeslagen in weefsels. Als er onvoldoende ijzer via het voedsel wordt opgenomen zullen de voorraden in het lichaam slinken. Dit kan tot bloedarmoede leiden omdat er onvoldoende rode bloedcellen gevormd kunnen worden en dit kan een verlaagde bloeddruk geven

Het verhaal van Hilda, ervaringsdeskundige en een stukje voorgeschiedenis

Hilda heeft altijd gewerkt als fulltime Zorg-teammanager bij de Thuiszorg, het was heel erg leuk en plezierig werk, maar ook altijd onder enorme prestat5ie gewerkt en dit had zoals ze nu weet, gevolgen voor haar gezondheid. Als jong meisje had ze al een middenrifbreuk en dit waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ze te veel of te weinig maagzuur, en nam ze maagzuurremming, de rennies, jullie weten wel die bekende van de tv verteld Hilda. En toen kwam er Malox in de handel, dit waren kauwtabletten, waren wat milder voor de maag. Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever. Op het moment van schrijven is Hilda 55 en kreeg de bij jullie bekende reflux. (Het drinken van melk of yoghurt) even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm. Alle klachten zijn onderzocht door een arts en toen bleek er al slokdarmkanker te zitten door het maagzuur.

De Rennies waren op advies van kennissen

De Rennies waren op advies van collega’s en mensen die ze persoonlijk kende, kennelijk hadden zij ook dergelijke ervaringen en wisten ze dat ze daardoor snel van klachten af waren.  Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige is hier een waarschuwing wel op zijn plek. Pas op met maagzuurremmers als het niet echt nodig is bezoek een arts, ga niet zelf aan de slag met allerlei middelen, want natuurlijke maagzuurremmers kunnen dezelfde werking hebben als de reguliere medicatie

De kleine tumor is uiteindelijk weg gehaald, de controle gestopt en toen ging het mis

De controle toen voor een jaar gestopt, omdat ze schoon was, dit had nooit mogen gebeuren, want na een jaar kwam ze terug en toen bleken de tumor 3 x zo groot geworden en nu stond ze daar met nog enkel wat hoop, vonden ze ook nog een tumor in mijn bijnieren. 

Op 27 april 2006 nam ze als fulltime Zorg-teammanager afscheid van Thuiszorg Rotterdam in verband met het bereiken van mijn 65e levensjaar. Op 29 mei 2006 werd ze 65 jaar. Op 27 juni 2006 is Hilda geopereerd aan een buismaag, en tevens in die zelfde operatie werd ook de rechter nier verwijderd, vanwege een kwaadaardige tumor. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Na de operatie ging de weestand vlot achteruit

Volgens professor Tilanus van het EMC was er een jaar nodig, om weer een beetje op het niveau te komen, als voor de buismaag operatie en verwijdering van de rechter nier. De weerstand en  conditie was voor de operatie top en danste ze volop in de Country danswereld naast haar fulltime baan 3 a 4 avonden in de week en wandelde ze elke avond. Een verklaring van de verminderd werkende immuunsysteem is als door een operatie een grote hoeveelheid bloed verloren is gegaan, kan er tijdelijk bloedarmoede en een ijzertekort ontstaan en als deze chronisch wordt, zelfs tot een vitamine B12 tekort leiden.

In augustus 2006 begon ze zich al aardig goed te voelen

Zo goed dat ze weer iets op wilde oppakken, maar wat, ze was immers met pensioen! Het geluk lachte haar toe! Haar zus kwam met een advertentie aan. Er werd een koerier gevraagd voor een tandartsencentrum en ze heeft gelijk gebeld en kon de volgende dag al komen voor een gesprek. Het gesprek was op vrijdagmiddag en die maandag daarop reed ze om 7 uur naar het tandartsencentrum, om te gaan werken. Ze reed door Rotterdam en daarbuiten om boxen op te halen bij tandartsen, in die boxen zaten protheses enz. voor reparaties. En in de middag bracht ze die boxen weer terug bij de tandartsen, met verrichte reparaties. Dit werk deed ze met veel plezier, op werkdagen van de week. 

EreadersEreaders

Na een periode van herstel, leek er een nieuw begin aan gebroken en zette zich in voor haar oude werk

Totdat ze werd gebeld door personeelszaken van Thuiszorg Rotterdam. De vraag was of ze weer fulltime terug wilde komen als Zorg-teammanager en kon kiezen uit 3 werkplaatsen en heeft voor haar eigen voorgaande werkplek gekozen. De locatiemanager en de teams en waren allen blij dat ze er weer was! Met volle tevredenheid pakte ze haar werk weer en was zelf blij, dat ze terug was en zo ook haar teams en Thuiszorg Rotterdam, tot eind dec. 2013, toen was ze in de leeftijd van 71 ½ jaar! 

Tussen alle bedrijven door is in nov. 2011 haar rechter bijnier verwijderd wegens uitzaaiingen. In nov. 2013, zijn wederom uitzaaien gevonden in linker nier. Robot kijkoperatie heeft de kwaadaardige tumor aan de buitenzijde van haar linker kidney verwijderd. Drie weken later was ze weer fulltime aan het werk, want de huishoudelijke afdeling van Thuiszorg Rotterdam werd overgenomen. Dus moest ze haar teams daar naar toe begeleiden. Op dat moment stuurde ze 136 vrouwen aan, verdeeld over 4 wijken. Lief en leed hebben ze nog samen kunnen delen!

Eind 2014 uitzaaiingen op de rechterkant waar haar rechter nier heeft gezeten en 1 op haar linker bijnier

Hiervoor is ze 10 dagen achtereen naar Daniel Den Hoed geweest voor bestralingen, die door een robot werden verricht. Elke dag werd ze bestraald van 45 min tot 60 min. Dit alles monde uit dat ze na een jaar er last van ondervond door al die bestralingen. Haar haar viel wat uit en de weerstand en conditie heeft hier onder moeten leiden. Tot overmaat van ramp werkt haar linker bijnier niet meer! Gevolg dat ze nu geheel Hydrocortison afhankelijk is, omdat beide bijnieren uitgevallen zijn!

Ook naar de zoveelste kwaadaardig tumor met artrose en osteoperose, laat ze de moet niet zakken

Later is weer een kwaadaardige kleine tumor op haar linker nier weggebrand, met de nieuwste techniek! Hiervan geen hinder ondervonden. Maar was er nog niet, geheel onverwacht kreeg ze vorig jaar Artrose op het heilig been, is bij tijden pijnlijk! En tijdens een CT- scan werd gezien dat er 2 wervels zijn ingezakt, osteoporose! In  totaal was ze al 7 centimeter gekrompen. Maar niet getreurd, ze ging verder met haar leven en doe ze wat ze leuk vind! Zoals bezig zijn met de Leer en Studie groep! En uiteraard probeert ze af en toe nog mee te dansen, op de Country lesavonden en daar buiten! 

Familie, kinderen en kleinkinderen en wat schrijfwerkzaamheden houden haar op de been

Verder haalt ze plezier door bezig te zijn, met haar kinderen en kleinkinderen! En met een zekere regelmaat bezoekt ze familie. Zowel binnen als buiten Rotterdam. Ze woont in een prachtige en rustige omgeving en verzorgt op dat moment, met nog een kleine groep medebewoners activiteiten in gezamenlijk wooncomplex. Hiernaast komt ze op voor medebewoners, als zij ergens tegenaan lopen met de verhuurder. Hiervoor verricht ze vooral het schrijfwerk van bewoner naar verhuurder.

Helaas bleef het daar niet bij, want Hilda brak haar pols

Ze wordt nog geopereerd, intussen in Hilda geopereerd. Mijn leven loopt niet over rozen paden, desondanks ben ik een gelukkige vrouw! Hilda komt ook door deze operatie heen, het zit haar niet mee, want opnieuw is er lekkage en opnieuw moet Hilda onder het mes, ook deze operatie loopt goed, ik bel Hilda na de operatie, het gaat goed, ik blijf Hilda volgen en in ons laatste gesprek geeft ze aan, dat er nu geen lekkage meer is, maar dat ze nu niet meer uit haar stoel kan, i.v.m. de artrose die de lekkages veroorzaakt hebben. 

Hilda waarschuwt voor kalktabletten, die zijn te groot voor de slokdarm

Een waarschuwing van Hilda, kalktabletten kunnen de slokdarm beschadigen, wat nu bij haar is gebeurd, er zijn ook kalk injecties, als voedingsdeskundige adviseer ik evengoed geen grote harde stukken voedsel te eten, kook het eerst. Lieve Hilda, wij wensen jou heel veel kracht, dankjewel voor je interview, het bewijst des te meer dat tijdens veel stress cortisol omhoog gaat en het DHEA uitgeschakeld wordt, dit werk was net als topsport en er ontstond en soort van overtrainingssyndroom. Het verhaal van Hilda, met toestemming van Hilda geplaatst. Interview afgenomen door Alie Vos-Doller 

Hilda laat mij nog steeds weten hoe het gaat

Al eerder sloeg Hilda de alternatieve geneeskunde in. Ze bleef vertrouwen houden op haar artsen. Tot dat er geen behandeling meer mogelijk was, ging Hilda zelf op zoek naar pijnstilling in de alternatieve geneeskunde. Ze schrijft artikelen, het gaat bijzonder goed met Hilda, een wonderlijke sterke vrouw die zelfs met haar nieuws een enorme bijdrage aan Albican heeft gegeven, door te vertellen wat stress, een verkeerde ademhaling met een lichaam kan doen.

Buik en darmen staan voor zorg voor jezelf en is je innerlijke kracht, hier gaat alles om balans, krijg je voldoende kwalitatieve voeding binnen, zit je te lang op een stoel, zit je veel op internet, slaap en beweeg je voldoende. Als je met je aandacht bij je buik kan blijven door middel van meditatie en je ademhaling, voel jij je compleet en sterk en vitaal. Het hart staat voor verbinding, respect en enthousiasme. Als je vanuit je hart kunt leven, voel je dat je leeft en kun je geraakt worden door mensen, door muziek en de natuur. Omdat je verbonden bent met je darmen en je hart, ben je niet gevangen door je gedachten

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk