Slokdarmontsteking

Hoe kan een slokdarmontsteking ontstaan. De slokdarm is een ongeveer 25 cm lang, die de mond en keelholte met de maag verbindt. Door kneedbewegingen wordt het voedsel voortgestuwd richting de maag. Een ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm ontstaat meestal door terugvloeien van maagzuur, wordt ook wel reflux genoemd. Bij deze aandoening vloeit het in de maag aanwezige zuur terug naar de slokdarm. Het zuur irriteert het onderste deel van de slokdarm, als gevolg kan er een ontsteking ontstaan. Een ernstige of langdurige ontsteking kan leiden tot vernauwing van de slokdarm, door middel van littekenvorming.

Slokdarm onsteking

Reflux veroorzaakt door het vaak terugvloeien van maagzuur in de slokdarm

Doorgeslikt voedsel gaat via de slokdarm naar de maag. Op het einde van de slokdarm bevindt zich een  sluitspier = sluitspier, die zich even opent als er voedsel passeert en zich nadien hermetisch sluit. Deze versperring tussen slokdarm en maag voorkomt dat het voedsel de verkeerde kant opgaat en maagzuur in contact komt met de slokdarm. Maagzuur in de slokdarm zorgt voor irritatie, aangezien de bekleding van de slokdarm niet bestand is tegen dit bijtende zuur, zoals de maag dat wel is. Pas op! Neem de waarschuwingen van je lichaam serieus, lees het verhaal van Hilda, hoe ze door maagzuur, slokdarmkanker kreeg,

Gevolgen als GERD onbehandeld blijft en de oorzaak niet gevonden wordt

Maagzuur zorgt langzaam voor beschadigen van de cellen en weefsels in de slokdarm, waardoor van vorming van littekenweefsel ontstaat. Dit kan slikken moeilijker moeilijker maken. Deze schade kan leiden tot zweren in slokdarm. Het kan zelfs leiden tot kwaadaardige veranderingen in de bekleding van de onderste deel van de slokdarm. Complicaties van GERD kan ook longontsteking en infecties, keelontsteking, en het verzamelen van vocht in de sinussen en het middenoor. Veranderingen in levensstijl en medicijnen kunnen helpen bij het beheren van de symptomen van GERD. Zorg ervoor dat je jouw arts op de hoogte stelt van veranderingen, zoals: hoesten en pijn op de borst. Het doel is om het probleem op te sporen, voordat er meer schade ontstaat.

Het verhaal van Hilda, ervaringsdeskundige

Eerst een stukje voorgeschiedenis. Hilda heeft altijd gewerkt als fulltime Zorg-teammanager bij de Thuiszorg, het was heel erg leuk en plezierig werk, maar ook altijd onder enorme druk gewerkt en dit had zoals ze nu weet, gevolgen voor haar gezondheid. Als jong meisje had ik al een middenrifbreuk en dit waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ik maagzuur, en nam ik rennies voor, jullie weten wel die bekende van de tv. En toen kwam er Malox in de handel        ( kauwtabletten, waren wat milder voor de maag. Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever ( op dit moment ben ik 55, ik kreeg de bij jullie bekende reflux. (Het drinken van melk of yoghurt) even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm. Laten onderzoeken en toen bleek er al slokdarmkanker te zitten door het maagzuur.

De Rennies waren op advies van kennissen, van tv en van collega’s.  Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, wil ik jullie alsnog waarschuwen, pas op met maagzuurremmers als het niet echt nodig is bezoek een arts, ga niet zelf aan de slag met allerlei middelen, want natuurlijke maagzuurremmers kunnen dezelfde werking hebben. Wat is er aan die hand in de maag en dat kun je eerst laten onderzoeken.

De controle toen voor een jaar gestopt, omdat ik schoon was, dit had nooit mogen gebeuren, want ik kwam naar het jaar terug en toen bleken de tumor 3 x zo groot geworden en nu stond ik daar…. met nog enkel wat hoop, vonden ze ook nog een tumor in mijn bijnieren. 

Op 27 april 2006 nam ik als fulltime Zorg-teammanager afscheid van Thuiszorg Rotterdam in verband met het bereiken van mijn 65e levensjaar. Op 29 mei 2006 werd ik 65 jaar. Op 27 juni 2006 ben ik geopereerd aan een buismaag, en tevens in die zelfde operatie werd ook mijn rechter nier verwijderd, vanwege een kwaadaardige tumor. 

Volgens mijn professor Tilanus van het EMC zou ik een jaar nodig hebben om weer een beetje op het niveau te komen, als voor mijn buismaag operatie en verwijdering van mijn rechter nier. Mijn weerstand en mijn conditie was voor de operatie TOP! Ik danste in de Country danswereld naast mijn fulltime baan 3 a 4 avonden in de week en ik wandelde elke avond. 

In augustus 2006 begon ik mij al aardig goed te voelen. Zo goed dat ik weer iets wilde oppakken, maar wat…, ik was immers met pensioen! Het geluk lachte mij toe! Mijn zus kwam met een advertentie aan. Er werd een Koerier gevraagd voor een Tandartsencentrum. Ik heb gelijk gebeld, ik kon de volgende dag komen voor een gesprek. Het gesprek was op vrijdagmiddag en die maandag daarop reed ik om 7 uur naar het Tandartsencentrum, om te gaan werken. Ik reed door Rotterdam en daarbuiten om boxen op te halen bij tandartsen, in die boxen zaten protheses enz. voor reparaties. En in de middag bracht ik die boxen weer terug bij de tandartsen, met verrichte reparaties. Dit werk deed ik met veel plezier, op werkdagen van de week. 

Totdat ik werd gebeld door personeelszaken van Thuiszorg Rotterdam. De vraag was of ik weer fulltime terug wilde komen als Zorg-teammanager. Ik kon kiezen uit 3 werkplaatsen, ik heb voor mijn eigen voorgaande werkplek gekozen. Mijn locatiemanager, teams en ik waren allen blij dat ik er weer was! Ik heb tot volle tevredenheid van mijzelf, teams en Thuiszorg Rotterdam gewerkt tot eind dec. 2013, toen was ik in de leeftijd van 71 ½ jaar! 
Tussen alle bedrijven door is in nov. 2011 mijn rechter bijnier verwijderd wegens uitzaaiingen. In nov. 2013, zijn wederom uitzaaien gevonden in linker nier. Robot kijkoperatie heeft de kwaadaardige tumor aan de buitenzijde van mijn linker nier verwijderd. Drie weken later was ik wee fulltime aan het werk, want de huishoudelijke afdeling van Thuiszorg Rotterdam werd overgenomen. Dus moest ik mijn teams daar naar toe begeleiden. Op dat moment stuurde ik 136 vrouwen aan, verdeeld over 4 wijken. Lief en leed nog samen kunnen delen!

Hiervoor ben ik 10 dagen achtereen naar Daniel Den Hoed geweest voor bestralingen, die door een robot werden verricht. Elke dag werd ik bestraald van 45 min tot 60 min. Dit alles monde uit dat ik na een jaar er last ondervond van die bestralingen. Mijn haar viel wat uit en mijn weerstand en conditie heeft hier onder moeten leiden. Tot overmaat van ramp werkt mijn linker bijnier niet meer! Gevolg dat ik nu geheel Hydrocortison afhankelijk ben, omdat beide bijnieren uitgevallen zijn!

Vorig jaar 16 augustus is weer een kwaadaardige kleine tumor op mijn linker nier weggebrand, met de nieuwste techniek! Hiervan geen hinder ondervonden. Maar ik ben er nog niet, geheel onverwacht kreeg ik vorig jaar Artrose op heilig been, is bij tijden pijnlijk! En tijdens een CT- scan werd gezien dat er 2 wervels zijn ingezakt, Osteoporose! Ik ben totaal al 7 centimeter gekrompen. Maar niet getreurd, ik ga verder met mijn leven en doe ik wat ik leuk vind! Zoals nu bezig zijn met de Leer en Studie groep! En uiteraard probeer ik af en toe nog mee te dansen, op de Country lesavonden en daar buiten! 

Verder houd ik mij met plezier bezig met mijn kinderen en kleinkinderen! En met een zekere regelmaat bezoek ik fam.. Zowel binnen als buiten Rotterdam. 
Ik woon in een prachtige en rustige omgeving! Ik verzorg met nog een kleine groep medebewoners activiteiten in ons 55 jaar wooncomplex. Hiernaast kom ik op voor medebewoners, als zij ergens tegenaan lopen met onze Verhuurder. Hiervoor verricht vooral het schrijfwerk van bewoner naar Verhuurder.

Ze wordt nog geopereerd, intussen in Hilda geopereerd. 

Mijn leven loopt niet over rozen paden, desondanks ben ik een gelukkige vrouw!

Hilda komt ook door deze operatie heen, het zit haar niet mee, want opnieuw is er lekkage en opnieuw moet Hilda onder het mes, ook deze operatie loopt goed, ik bel Hilda na de operatie, het gaat goed, ik blijf Hilda volgen en in ons laatste gesprek geeft ze aan, dat er nu geen lekkage meer is, maar dat ze nu niet meer uit haar stoel kan, i.v.m. de artrose die de lekkages veroorzaakt hebben. 

Een waarschuwing van Hilda, kalktabletten kunnen je slokdarm beschadigen, wat nu bij mij is gebeurd, er zijn ook kalk injecties. 

Lieve Hilda, wij wensen jou heel veel kracht, dankjewel voor je interview.

Het verhaal van Hilda, met toestemming van Hilda geplaatst 

Interview afgenomen door: Alie Vos-Doller 

Al eerder sloeg Hilda de alternatieve geneeskunde in. Ze bleef vertrouwen houden op haar artsen. Tot dat er geen behandeling meer mogelijk was, ging Hilda zelf op zoek naar pijnstilling in de alternatieve geneeskunde. Ze schrijft artikelen, het gaat bijzonder goed met Hilda en ik hou jullie op de hoogte

Mooi en gezondMooi en gezond

Gebruik je innerlijke kracht, zorg goed voor je buik en zoek een juiste balans

Buik en darmen staan voor: zorg voor jezelf en is je innerlijke kracht, hier gaat alles om balans, krijg je voldoende kwalitatieve voeding binnen, zit je te lang op een stoel, zit je veel op internet, slaap en beweeg je voldoende. Als je met je aandacht bij je buik kan blijven door middel van meditatie en je ademhaling, voel jij je compleet en sterk en vitaal. Het hart staat voor: verbinding, respect en enthousiasme. Als je vanuit je hart kunt leven, voel je dat je leeft en kun je geraakt worden door mensen, door muziek en de natuur. Omdat je verbonden bent met je darmen en je hart, ben je niet gevangen door je gedachten

Bloedonderzoek: Barrett-slokdarm kan niet worden aangetoond in het bloed.

Wel kan een algemeen bloedonderzoek aangeven hoe je conditie is. En of je misschien bloedarmoede hebt. Bloedarmoede kan een gevolg zijn van Barrett-slokdarm. Endoscopie, Met een endoscopie bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm. Hij checkt bijvoorbeeld of er bloedverlies plaatsvindt. Ook kan met de endoscoop weefsel uit de slokdarm worden gehaald om te laten onderzoeken door de patholoog. De sfincter kan bij sommige mensen verzwakken, waardoor reflux kan optreden, dit moet behandeld worden. 

Bij een ernstige slokdarmontsteking is het slikken niet vanzelfsprekend. Het minste dat je probeert door te slikken geeft zware irritatie en pijn. Voedsel, vloeistof en zelfs speeksel slikken kan een pijnlijk gevoel geven. In extreme gevallen van slokdarmontsteking kan dat gepaard gaan met bloedingen. Kleine zweertjes kunnen openscheuren en beginnen bloeden en kan er bloedarmoede ontstaan. Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen en zo kan er een IJzertekort ontstaan.