Blaas en Prostaat

De prostaat is een walnootvormig orgaan dat precies rond het bovenste deel van de urineleider ligt. Dit orgaan bestaat uit buisvormige kliertjes, omgeven door spierweefsel. De functie van de prostaat is het produceren van vloeistof waarin spermacellen kunnen overleven. Door veranderingen in het lichaam van de man, die vanaf het 45ste levensjaar plaatsvinden, kan de prostaat in omvang toenemen. De meeste mannen merken deze veranderingen pas op, wanneer hun plasritme anders wordt en zij bijvoorbeeld ‘s nachts vaker moeten opstaan om te plassen. Soms kunnen er klachten als vermoeidheid optreden, pre-diabetes en een verhoging van de cortisol. 

Blaas en Prostaat

Vergroting prostaat

Hoewel de meeste mannen er liever niet over praten kunnen er lichamelijke veranderingen optreden. Vergroting van de prostaat is hiervan een voorbeeld. De prostaat zit op een belangrijke plek. Hij omringt de urethra, en wanneer er dus iets aan de prostaat mankeert, zullen er ook al snel klachten zijn bij het plassen. Vaak kan de vergroting van de prostaat komen door leeftijd, maar ook jonge mannen melden zich, die door een te actief leven d.m.v. sporten, een opgezette prostaat kunnen krijgen. Ook als je op een hogere leeftijd opeens meer gaat sporten naast je werk en andere bezigheden. Kan dit gebeuren.

Prostaatvergroting kan op alle leeftijden voorkomen

De functie van de prostaat is de productie van zaadvocht. De bekendste afwijking van de prostaat is de prostaatvergroting, deze prostaatvergroting is maar zelden kwaadaardig. Dit kan ook te maken hebben met het overtrainingssyndroom.Het overtraining syndroom is moeilijk objectief vast te stellen. Er zijn geen exacte disagnostische tests waarmee het syndroom kan worden vastgesteld. De atleet klaagt over het algemeen over toenemende vermoeidheid, slechte prestaties, emotionele stemmingswisselingen, continue spier- of gewrichtspijnen, gevoel van “burn out”, onrust, koortsig gevoel, geen zin in trainen, vaker ziek, slecht slapen e.d. 

Symptomen die ook bij andere ziektes en voedingstekorten kunnen voorkomen

Je allerlei ziektes en voedingstekorten uitsluiten, goed kijken naar de gevolgde trainingen en herstel periodes, en de privé stress veranderingen. Vooral dit laatste wordt door de sporter vaak vergeten. Je kunt het lichaam zien als een vat. Iedere vorm van stress wordt in dat vat gegooid. Slechte of gebrekkige voeding is stress, hard trainen is stress, roken is stress, wedstrijddruk is stress, maar zieke familieleden betekenen ook stress evenals relationele problemen of studiedruk. Alle stressvormen worden in het vat gegooid. Ergens is het vat vol en wordt het systeem (lichaam) ontregeld. Gebeurt dit chronisch, dan is de balans tussen belasting en belastbaarheid fors verstoord en vindt er binnen het vegetatieve zenuwstelsel een disregulatie plaats. De meest voorkomende prikkels die een dysregulatie veroorzaken, zijn prikkels vanuit een overvolle blaas of darmen.

Plasklachten en het niet goed kunnen legen van de blaas

Een goedaardige prostaathypertrofie komt zeer veel voor. Het is namelijk een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Als de klier groter wordt, wordt de urethra die er doorheen loopt, afgeknepen. Dit leidt meestal nog niet tot problemen, omdat de spieren van de blaaswand zich aanpassen en krachtiger worden zodat ze de urethra open kunnen houden. Alleen wanneer de blaasspieren het niet meer kunnen redden, kunnen er problemen ontstaan. Doordat de blaas nooit goed geleegd kan worden, ontstaat er in de urine die achterblijft (het residu) gemakkelijk een blaasontsteking. 

Pre-diabetes of Glucose - intolerantie, Diabetes 2

Relatie pre-diabetes en vergrote prostaat. Goedaardige omvorming van weefselcellen in de prostaat, met als gevolg een vergrote prostaat, komt vaak voor bij hogere leeftijd. Na onderzoek is ontdekt, dat de kans op het ontwikkelen van dit verschijnsel toeneemt door ernstig overgewicht en hoge bloedglucosewaarden. Het lichaam ervaart dit als stress en daardoor ontstaat er een soort overtraining syndroom. Hoe werken suikers en vooral de bewerkte suikers. Elke keer als je producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de pancreas – alvleesklier. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. Mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen.

Bijnieruitputting, door hoge prestaties te moeten leveren, zonder voldoende rust

Een goedaardige prostaatvergroting (prostaathypertrofie) kan al vanaf het 45ste levensjaar voorkomen. Eén op de twee mannen krijgt er op 50-jarige leeftijd mee te maken. Een vergrote prostaat kan de urinebuis dichtdrukken, waardoor plasklachten ontstaan. Als de klachten ontstaan voor de 45e levensjaar, kan er sprake zijn van een bijnieruitputtingVanuit daar, verwijs ik je verder naar het overtrainingssyndroom, te veel uren werken, te lang sporten enz. 

Prostaathypertrofie, goedaardige vergroting

Oorzaken: onvoldoende productie van seksuele hormonen. Symptomen: mictieklachten = klachten rond of tijdens de lozing van urine, pollakisurie en nycturie, zoals vaak moeten plassen; bij rectale palpatie = onderzoek door een arts. Wat wordt onderzocht: Er volgt een algehele lichamelijk onderzoek met een rectaal toucher om vast te stellen of er afwijkingen aan de prostaat zijn. Bij palpatie van de prostaat wordt gelet op grootte; de lengte en breedte van de prostaat kan de arts inschatten aan de hand van een aantal vingerbreedtes en uitdrukken in centimeters. 

Bij palpatie probeert de arts te beoordelen hoe de prostaat aanvoelt, vast-elastisch (normaal) week (abces) of zo hard als bot (carcinoom); Pijn; Pijn bij het palperen van de prostaat kan duiden op een ontsteking. Nodus; Nodi zijn kleine vaste plekken in de prostaat. Nodi kunnen veroorzaakt worden door verkalking, of door een gelokaliseerd carcinoom. Beoordeling rectale slijmvlies; Behalve de prostaat moet de arts ook de rest van het rectale slijmvlies afzoeken naar onregelmatigheden. Het is ook goed om hier zelf regelmatig aandacht aan te schenken.