Blaas en Prostaat

De prostaat is een walnootvormig orgaan dat precies rond het bovenste deel van de urineleider ligt. De functie van de voorstanderklier is het produceren van vloeistof waarin spermacellen kunnen overleven. Door hormonale veranderingen in het lichaam van de man, zoals bij de pubertijd en de penopauze, kan de prostaat in omvang toenemen, vaak wordt dat niet eens opgemerkt, wanneer er een verandering in het plasritme ontstaat valt het meteen op. Het belangrijkste is om levensstijl aan te passen, zodat er weer een balans ontstaat tussen actie en ontspanning, voldoende te drinken en suiker en koolhydraten te beperken. 

Prostaat, urineleider, hormonen

Een verhoging van cortisol kan de immuun functie voor een deel uitschakelen, het hydrocortison hormoon en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Een andere belangrijke functie van dit stresshormoon is het verhogen van de bloedsuikerspiegel door middel het opnieuw aanmaken van glucose. Als de cellen te vol raken met bloedsuiker, ontstaat er teveel histamine. De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekort komen, de opgezwollen cellen, bieden een veilige plek aan schimmels en bacteriën, waardoor de behoefte aan voeding veranderd, de candida is namelijk dol op zoet!

Prostaatvergroting kan op alle leeftijden voorkomen

Een prostaatvergroting is maar zelden kwaadaardig. Dit kan ook te maken hebben met het overtrainingssyndroom als bij teveel sporten kan ontstaan of zwaar werk of een combinatie van beide. Een diagnose is vaak moeilijk vast te stellen,  er zijn geen exacte diagnostische tests waarmee het syndroom kan worden vastgesteld. Door de te actieve levensstijl, spreekt men in het algemeen over toenemende vermoeidheid, slechte prestaties, emotionele stemmingswisselingen, continue spier- of gewrichtspijnen, gevoel van “burn out”, onrust, koortsig gevoel, geen zin in trainen, vaker ziek, slecht slapen e.d. 

Symptomen die ook bij andere ziektes en voedingstekorten kunnen voorkomen

Als eerste kan het beste door een gespecialiseerd arts allerlei ziektes en voedingstekorten uitgesloten worden, intussen kan er naar de levensstijl gekeken worden. Het is belangrijk om goed te kijken naar zware lichamelijke trainingen en arbeid en herstel periodes door een dagboek qua voeding en timemanagement bij te houden, om inzicht te krijgen, wanneer een klacht op treed. We kunnen het lichaam zien als een vat, iedere vorm van stress wordt in deze ton gegooid. 

Slechte of gebrekkige voeding, hard trainen, zwaar werk, veel koffie, teveel geeft stress

Wedstrijddruk, teveel koffie kan overbelasting geven van het stresshormoon, maar zieke familieleden, projectie en frustratie betekenen ook spanning evenals relationele problemen of studiedruk. Alle stressvormen worden in de emmer gegooid. Ergens is het vat eens vol en wordt het immuunsysteem ontregeld. Gebeurt dit vaak, dan wordt het balans tussen belasting en belastbaarheid fors verstoord en kunnen er stofwisselingsstoornissen op treden. De meest voorkomende prikkels die een onbalans tussen cortisol en DHEA veroorzaken, zijn prikkels vanuit een overvolle blaas of darmen.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, het lichaam komt in actie en zet het hormoon dehydroepiandrosterone uit waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Rennen en rusten gaan immers niet tegelijkertijd. Hoge LDL cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en minder energie geven. Het RAAS-systeem reguleert de vocht– en zouthuishouding in het lichaam. Bij mensen met hoge bloeddruk is dit systeem overactief. Een hoge risico factor kan zout en koffie zijn.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Plasklachten en het niet goed kunnen legen van de blaas

Een goedaardige prostaat vergroting komt zeer veel voor. Het is namelijk een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces van de cellen. Als de klier groter wordt, wordt de urethra afknepen, het is een buis, die urine en sperma van  de blaas naar de buitenkant van het lichaam voert. Dit leidt meestal nog niet tot problemen, omdat de spieren van de blaaswand zich aanpassen en krachtiger worden zodat ze de urethra open kunnen houden. Alleen wanneer de blaasspieren het niet meer kunnen redden, kunnen er problemen ontstaan. 

Urine mag niet blijven staan, het kan ontstekingen geven

Wanneer er steeds wat urine achterblijft in de blaas na het urineren wordt de kans op een blaasinfectie sterk verhoogd en kan zich uitbreiden naar de hogere organen en er kan dan een ontsteking van het nierbekken optreden. Soms kan men acuut helemaal niet meer plassen en zit er niets anders op dan te katheteriseren, zodat de urine kan afvloeien, om nierbeschadiging te voorkomen.

Verschijnselen kunnen zijn

 • Een zwakke straal, vaak aandrang, het gevoel niet volledig uit te kunnen plassen;
 • Soms bloed in de urine of pijn bij het legen van de blaas of opeens een gluten allergie;
 • Frequent wateren, vaker kleinere hoeveelheden urine, zelfs ‘s morgens vroeg de grootste moeite met de plas uit te stoten, ’s nacht meerdere malen moeten urineren en soms continentieproblemen; 
 • Een zwakkere urinestraal en nadruppelen;
 • Een candida infectie, de schimmelinfectie, de gist (schimmel) kan via de beschadigde slijmvlieswand van de urineleider in de prostaat terecht komen

In de meeste gevallen zullen veranderingen in dieet en levensstijl helpen voorkomen als urineretentie door obstipatie. De meest voorkomende oorzaken van obstipatie is te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken en te weinig vezels uit voeding. Door deze zaken aan te pakken, kun je obstipatie helpen voorkomen en hebben ontstekingen geen kans om het slijmvlies te beschadigen. Lees ook eiwitten en aminozuren.

Goedaardige omvorming van weefselcellen in de prostaat, met als gevolg dat dit orgaan vergroot, komt vaak voor bij hogere leeftijd. Na onderzoek is ontdekt, dat de kans op het ontwikkelen van dit verschijnsel toeneemt door ernstig overgewicht en hoge bloedglucosewaarden. Het lichaam ervaart dit als stress en daardoor ontstaat er een soort overtraining syndroom. Het is belangrijk te weten hoe suikers en met name bewerkte koolhydraten werken. 

Als de alvleesklier maar insuline aan moet blijven maken, raakt het orgaan uitput

Elke keer als we producten met suiker binnen krijgen, wordt er insuline vrijgegeven door de alvleesklier en vinden de cellen het niet nodig om glucose op te maken, immers krijgt het lichaam nu energie, direct via het bloed toegediend. Het hormoon gevormd in de pancreas, zorgt ervoor dat de zoete stoffen in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. 

Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties

Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de opslagkamertje te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan het micro-organisme sterven. 

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. De behoefte aan voedsel in het brein veranderd zeurt om suikers, zetmeel, brood en aardappel want dat heeft de candida nodig en maakt een gezond lichaam ziek. 

Bij een noodsituatie roept het brein de hulp van de darmen in

Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. De behoefte aan voedsel in het hoofd veranderd.

Goedaardige vergroting prostaat de oorzaken en symptomen

Onvoldoende productie van seksuele hormonen, mictieklachten (klachten rond of tijdens de lozing van urine), pollakisurie en nycturie, zoals vaak moeten plassen. Bij rectale palpatie (onderzoek door een arts).  Er volgt een algehele lichamelijk onderzoek met een rectaal toucher om vast te stellen of er afwijkingen aan de prostaat zijn. Bij palpatie van de prostaat wordt gelet op grootte, de lengte en breedte van de prostaat kan de arts inschatten aan de hand van een aantal vingerbreedtes en uitdrukken in centimeters. 

Beoordeling van het rectale slijmvlies en de prostaat

Bij palpatie probeert de arts te beoordelen hoe de prostaat aanvoelt, ❶ vast-elastisch (❶.a. normaal) ❷ week (❷.a. mogelijk abces of fistel) of zo ❸ hard als bot (❸.a. carcinoom), Pijn bij het palperen van de prostaat kan duiden op een ontsteking. Nodus, Nodi zijn kleine vaste plekken in de prostaat en kunnen veroorzaakt worden door verkalking, of door een gelokaliseerd carcinoom. Buiten de prostaat om onderzoekt de arts ook rest van het rectale slijmvlies  naar onregelmatigheden en is het ook goed om hier zelf regelmatig aandacht aan te schenken.

Bloedonderzoek voor mannen 💉

 • Medisch bloedonderzoek (V470);
 • Prostaat bloedonderzoek (PSA);
 • Onderzoek naar poliepen in de darm die kunnen uitgroeien tot darmkanker (ontlasting);
 • Telefonisch of praktijk consult met een arts of therapeut, het is iedereen eigen keuze welke behandeling het beste past. Om het herstel te bevorderen kunnen er natuurlijke voedingsstoffen een goede ondersteuning zijn naast medicatie;
 • Advies bloedonderzoek, zijn naast een gratis kennismakingsgesprek verkrijgbaar

Het bloedonderzoek bestaat uit 27 punten

Deze complete medische check-up vergelijkt het bloed op 27 punten met de daarvoor geldende referenties voor een gezond lichaam in vergelijking met referentiewaarden van een gezond individu van dezelfde leeftijd. Het volgende wordt onderzocht en houdt in gedachten dat dit ook bij eigen arts voorgelegd kan worden. 

 • Albumine – Nierschade
 • Alkalische Fosfatase – Lever, botschade, galwegen
 • ASAT – Leverfunctie 
 • Basofiele granulocyten (bloedbeeld)
 • Calcium – Botontkalking
 • Cholesterol LDL/HDL risico index
 • CK – (creatine-kinase) Spierschade
 • Creatinine – Nierfunctie
 • Eiwit totaal – Lever, nieren, darmen
 • Erythrocyten (bloedbeeld)
 • Eosinofiele granulocyten (bloebeeld)
 • Gamma GT – Leverfunctie
 • HbA1c – Diabetes (kijkt naar gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen maanden ipv momentopname zoals glucose)
 • HDL -goed cholesterol 
 • Hematocriet (bloedbeeld)
 • Hemoglobine (Hb) – Bloedarmoede – Algemene moeheidsklachten
 • Een langdurig ijzer tekort kan in een later stadium vitamine B12 deficiëntie veroorzaken
 • LDL cholesterol – slecht cholesterol  Aderverkalking
 • Leucocytendifferentiatie: neutrofiele, lymfocyten, monocyten, eosinofiele, basofiele, staafkernige
 • Leucocyten – Witte bloedcellen
 • Lymfocyten (bloedbeeld)
 • Natrium –  Vochtbalans in het lichaam
 • Triglyceriden – Opgenomen vet gehalte – Aderverkalking
 • Trombocyten (Bloedplaatjes)
 • Ureum – Nieren
 • Urinezuur -gewrichtsontstekingen (jicht),  stofwisselingsziekten
 • PSA – prostaat
 • Ifobt – dikke darm ontstekingen

De courgette veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de de komkommerfailie kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen, de groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren.

Een actief leven kan ook prostaat klachten veroorzaken

Bewegingvochtgehalte en voeding zijn met elkaar verbonden, wanneer we een actief leven hebben en als voorbeeld veel sporten, dan vragen we heel wat van het lichaam. Voor de chakra’s,  aura en de bloedvaten kan dit ontzettend gezond zijn. Als we veel moeten presteren en of denken dan hebben we ook voldoende bouw- en brandstoffen nodig om goed met die bewegingen en gedachten om te gaan. Voeding als eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam. Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. 

Eiwitten verbinden onze weefsels en houdt ze bij elkaar als lijm

Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De nutriënten zijn opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur, ze geven nagels en haren een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit.

Een goed gebit en sterke botten

Eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar. Zodat het “weefsel, zoals een slijmvlies die ons beschermd” niet kan gaan lekken. Als we teveel aminozuur eten en dit vervolgens niet gaan verbranden, kunnen we teveel bijproducten van stikstof binnen krijgen die onze nieren moeten afbreken. 

Door te bewegen af te wisselen met rusten kunnen we beter nadenken, mogelijk verliezen we zelfs nog gewicht en presteren we beter op werk of in ons privé leven, echter is het noodzakelijk een juiste balans te vinden tussen cortisol en DHEA. Achter het begrip stofwisseling schuilen chemische processen die in ons lichaam plaatsvinden en wordt de spijsvertering in verband gebracht met een bepaalde snelheid, ‘Hij heeft een snelle verbranding van voedsel, zij heeft een langzame vertering.

Zo is het ‘t beste tijdens een inspanning langzame energie vrij te maken. Hormonen zoals adrenaline, glucagon, cortisol en DHEA zijn hier heel belangrijk. Als Cortison te lang aan staat, kan er kostbare spiermassa afgebroken worden, dus korte intensieve training is optimaal op de lange termijn voor de meeste doelstellingen, zo voorkomen we overtraining. Zo is er meer zuurstof nodig bij groter inspanning en hierdoor heeft het lichaam meer ijzerhoudende voeding nodig. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Cafeïne zorgt voor afgifte van cortisol en zet onze rustmodes uit, ze kunnen niet samenwerken

Cafeïne uit bijvoorbeeld koffie zorgt voor de afgifte van cortisol, waardoor we alerter worden en mogelijk het immuunsysteem waakzamer en actiever maakt en er meer histamine wordt afgegeven. Cafeïne stimuleert je bijnieren en elke keer dat we koffiedrinken activeert het ons lichaam de vecht of vluchtreactie. Het lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als we flinke hoeveelheden koffie naar binnen werken, kunnen we op den duur Bijnieruitputting krijgen, omdat we niet meer in ons ruststand meer kunnen komen.

Onbalans in de sacrale (seksuele) chakra beïnvloedt het lymfatische systeem die betrokken is bij het immuunsysteem, waar histamine een centrale rol heeft bij allergieën, waarbij stapsgewijs ontstekingen kunnen ontstaan door een teveel aan cytokinen. Lymfatische verstoppingen kunnen leiden tot pijn in de onderrug, heupen, benen en voeten. Dit chakra is verbonden met water en of vocht.

Mentale en emotionele kwesties

 • Vaginale infecties als witte vloed (candida), problemen aan de eierstokken, endometriose, zware menstruatie, onregelmatig bloedverlies, PMS en prostaatklachten. 
 • Bloedarmoede, waarvan de meest voorkomende oorzaak een ijzertekort is, een langdurig te kort aan rode bloedplaatjes kan een vitamine B12 tekort geven, pas op! Gebruik niet zomaar een supplement.

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Onderdrukte emoties, het missen van een familielid, ruzies in familie, te weinig verbondenheid met zichzelf en begrip voelen daarvoor voelen, onbalans hersenen door darmproblemen en hoog gevoeligheid. Duidelijke grenzen durven te stellen, assertief durven zijn of machteloos toe kijken hoe een ander met frustratie van projectie op ons afvuurt. 

Endocriene en Exocriene klieren elk met eigen taken

Eierstokken en testikels, ze scheiden hormonen in de bloedbaan. Exocriene klier is een klier die chemische stoffen in kanalen scheidt, zoals de zweetklier en speekselklieren. Voeding voor de sacraal chakra Wanneer de energie in het sacraal chakra uit balans is, doe je er goed aan om voldoende vocht te drinken. Voor onderweg kan een een fleshouder aan een riem, deugd doen.

Voeding voor de oranje Chakra

Wanneer de energie in sacraal chakra uit balans is, kan het eten van oranje voeding zoals, pompoen, oranje paprika, zoete aardappelen en wortelenparanotenpompoenpitten, zonnebloempitten en peulvruchten kunnen helpen, om de sacraal chakra aan te zetten tot herstel. Pas wel op, pompoenpitzaden hebben een zeer hoog gehalte van fytinezuur en vereisen bewerking om het te verwijderen.