Blaas en Prostaat

De prostaat is een walnootvormig orgaan dat precies rond het bovenste deel van de urineleider ligt. Dit lichaamsdeel bestaat uit buisvormige kliertjes, omgeven door spierweefsel. De functie is het produceren van vloeistof waarin spermacellen kunnen overleven. Door veranderingen in het lichaam van de man, zoals bij de penopauze, kan de prostaat in omvang toenemen. De meeste mannen merken deze veranderingen pas op, wanneer hun plasritme anders wordt en zij bijvoorbeeld ‘s nachts vaker moeten opstaan om te plassen. Soms kunnen er klachten als vermoeidheid optreden, door een te actief leven.

Blaas en Prostaat

Een verhoging van cortisol kan de immuun functie voor een deel uitschakelen, het hormoon en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Een andere belangrijke functie van dit stresshormoon is het verhogen van de bloedsuikerspiegel door middel van gluconeogenese ( het opnieuw aanmaken van glucose). De hoge hoeveelheden glucocorticoïd kunnen schildklierfuncties afremmen, zoals het omzetten van T4 in actieve T3 en dat betekend minder energie, minder DHEA. Dit komt doordat cortisol en DHEA elkaars tegenpolen zijn. 

Vergroting prostaat

Hoewel de meeste mannen er liever niet over praten kunnen er lichamelijke veranderingen optreden. Vergroting van de prostaat is hiervan een voorbeeld. De prostaat zit op een belangrijke plek. Hij omringt de urethra, en wanneer er dus iets aan de prostaat mankeert, zullen er ook al snel klachten zijn bij het plassen. Vaak kan de vergroting van de prostaat komen door leeftijd, maar ook jonge mannen melden zich, die door een te actief leven d.m.v. sporten, een opgezette prostaat kunnen krijgen en als er op een hogere leeftijd opeens meer gesport wordt, naast het werk en andere bezigheden.Prostaatvergroting kan op alle leeftijden voorkomen

De functie van de prostaat is de productie van zaadvocht. De bekendste afwijking van de prostaat is de prostaatvergroting, deze prostaatvergroting is maar zelden kwaadaardig. Dit kan ook te maken hebben met het overtrainingssyndroom en is moeilijk vast te stellen,  er zijn geen exacte diagnostische tests waarmee het syndroom kan worden vastgesteld. De atleet klaagt over het algemeen over toenemende vermoeidheid, slechte prestaties, emotionele stemmingswisselingen, continue spier- of gewrichtspijnen, gevoel van “burn out”, onrust, koortsig gevoel, geen zin in trainen, vaker ziek, slecht slapen e.d. 

Symptomen die ook bij andere ziektes en voedingstekorten kunnen voorkomen

Als eerste kunnen we het beste door een diagnose  allerlei ziektes en voedingstekorten uitsluiten. Het is belangrijk om goed te kijken naar zware lichamelijke trainingen en arbeid en herstel periodes door een dagboek qua voeding en timemanagement bij te houden, om inzicht te krijgen, wanneer een klacht op treed. We kunnen het lichaam zien als een vat. Iedere vorm van stress wordt in deze ton gegooid. 

Slechte of gebrekkige voeding, hard trainen, zwaar werk, veel koffie, teveel geeft stress

Wedstrijddruk kan overbelasting geven, maar zieke familieleden betekenen ook spanning evenals relationele problemen of studiedruk. Alle stressvormen worden in de emmer gegooid. Ergens is het vat eens vol en wordt het immuunsysteem ontregeld. Gebeurt dit vaak, dan wordt het balans tussen belasting en belastbaarheid fors verstoord en kunnen er stofwisselingsstoornissen op treden. De meest voorkomende prikkels die een onbalans tussen cortisol en DHEA veroorzaken, zijn prikkels vanuit een overvolle blaas of darmen.

Opvallen is dat de helft van de mensen met hypothyroïdie te maken met
een bijnierprobleem. Door chronische stress en overmatige cortisolproductie kan
weerstand optreden van de thyroïd receptoren. Een verstoorde cortisol – DHEA spiegel, alsook
verstoorde serum B6, B9, bloedarmoede en B12 waarden kunnen daar een aanwijzing voor zijn.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Plasklachten en het niet goed kunnen legen van de blaas

Een goedaardige prostaat vergroting komt zeer veel voor. Het is namelijk een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces van de cellen. Als de klier groter wordt, wordt de urethra afknepen, het is een buis, die urine en sperma van  de blaas naar de buitenkant van het lichaam voert. Dit leidt meestal nog niet tot problemen, omdat de spieren van de blaaswand zich aanpassen en krachtiger worden zodat ze de urethra open kunnen houden. Alleen wanneer de blaasspieren het niet meer kunnen redden, kunnen er problemen ontstaan. Doordat de blaas nooit goed geleegd kan worden, ontstaat er in de urine die achterblijft, gemakkelijk een blaasontsteking. 

Urine mag niet blijven staan, het kan ontstekingen geven

Wanneer er steeds wat urine achterblijft in de blaas na het urineren wordt de kans op een blaasinfectie sterk verhoogd. Zo’n infectie kan zich uitbreiden naar de hogere delen en er kan dan een ontsteking van het nierbekken optreden. Soms kan men acuut helemaal niet meer plassen en zit er niets anders op dan te katheteriseren, zodat de urine kan afvloeien, om nierbeschadiging te voorkomen.

Verschijnselen kunnen zijn

 • Een zwakke straal, vaak aandrang, het gevoel niet volledig uit te kunnen plassen;
 • Soms bloed in de urine of pijn bij het plassen of opeens een glutenalergie;
 • Frequent plassen, vaker kleinere hoeveelheden urine, zelfs ‘s morgens vroeg de grootste moeite met plassen, ’s nacht meerdere malen moeten urineren en soms continentieproblemen; 
 • Een zwakkere urinestraal en nadruppelen;
 • Een candida infectie, de schimmelinfectie, de gist (schimmel) kan via de beschadigde slijmvlieswand van de urineleider in de prostaat terecht komen

In de meeste gevallen zullen veranderingen in dieet en levensstijl helpen voorkomen als urineretentie door obstipatie. De meest voorkomende oorzaken van obstipatie is te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken en te weinig vezels uit voeding. Door deze zaken aan te pakken, kun je obstipatie helpen voorkomen en hebben ontstekingen geen kans om het slijmvlies te beschadigen. Lees ook eiwitten en aminozuren.

Goedaardige omvorming van weefselcellen in de prostaat, met als gevolg dat dit orgaan vergroot, komt vaak voor bij hogere leeftijd. Na onderzoek is ontdekt, dat de kans op het ontwikkelen van dit verschijnsel toeneemt door ernstig overgewicht en hoge bloedglucosewaarden. Het lichaam ervaart dit als stress en daardoor ontstaat er een soort overtraining syndroom. Het is belangrijk te weten hoe suikers en met name bewerkte koolhydraten werken. Elke keer als we producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de alvleesklier en vinden de cellen het niet nodig om glucose op te maken, immers krijgt het lichaam nu energie, direct via het bloed toegedient.

Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties

Insuline zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. Mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering

Bij een noodsituatie roept het brein de hulp van de darmen in

Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. De behoefte aan voedsel in het hoofd veranderd.

Het lichaam heeft verteerbare voeding nodig

Door de verandering van de bacteriestammen en ontwikkelen zich als een ziekteverwekker en ondermijnt het immuunsysteem, zeurt om suikers en bewerkte koolhydraten, want dat heeft de candida nodig om te overleven en zo heeft candidose de eigenschap om een gezond lichaam, ziek te maken. De darm heeft niets nuttigs te verteren en ziet dan ook niet de noodzaak om de maagwand tegen het zuur te beschermen en wordt dunner, daardoor is er eerder kans op een maagzweer.

Een goedaardige prostaatvergroting (prostaathypertrofie) kan al vanaf het 45ste levensjaar voorkomen. Eén op de twee mannen krijgt er op 50-jarige leeftijd mee te maken. Een vergrote prostaat kan de urinebuis dichtdrukken, waardoor plasklachten ontstaan. Als de klachten ontstaan voor de 45e levensjaar, kan er sprake zijn van een bijnieruitputting. De prostaat probeert het probleem op te lossen en vergroot de prostaatcellen, de controle van testosteron en verwante hormonen gezamenlijk bekend als androgenen. 

Goedaardige vergroting prostaat de oorzaken en symptomen

Onvoldoende productie van seksuele hormonen, mictieklachten (klachten rond of tijdens de lozing van urine), pollakisurie en nycturie, zoals vaak moeten plassen. Bij rectale palpatie (onderzoek door een arts).  Er volgt een algehele lichamelijk onderzoek met een rectaal toucher om vast te stellen of er afwijkingen aan de prostaat zijn. Bij palpatie van de prostaat wordt gelet op grootte, de lengte en breedte van de prostaat kan de arts inschatten aan de hand van een aantal vingerbreedtes en uitdrukken in centimeters. 

Beoordeling van het rectale slijmvlies en de prostaat

Bij palpatie probeert de arts te beoordelen hoe de prostaat aanvoelt, ❶ vast-elastisch (❶.a. normaal) ❷ week (❷.a. mogelijk abces of fistel) of zo ❸ hard als bot (❸.a. carcinoom), Pijn bij het palperen van de prostaat kan duiden op een ontsteking. Nodus, Nodi zijn kleine vaste plekken in de prostaat en kunnen veroorzaakt worden door verkalking, of door een gelokaliseerd carcinoom. Buiten de prostaat om onderzoekt de arts ook rest van het rectale slijmvlies  naar onregelmatigheden en is het ook goed om hier zelf regelmatig aandacht aan te schenken.

 • Medisch bloedonderzoek (V470)
 • Prostaat bloedonderzoek (PSA)
 • Onderzoek naar poliepen in de darm die kunnen uitgroeien tot darmkanker (ontlasting)
 • Telefonisch consult met een arts, het is iedereen eigen keuze welke behandeling het beste past. Om het herstel te bevorderen kunnen er natuurlijke voedingsstoffen een goede ondersteuning zijn naast medicatie

Deze complete medische check-up vergelijkt het bloed op 27 punten met de daarvoor geldende referenties voor een gezond lichaam in vergelijking met referentiewaarden van een gezond individu van dezelfde leeftijd. Het volgende wordt onderzocht en houdt in gedachten dat dit ook bij eigen arts voorgelegd kan worden. 

 • Albumine – Nierschade
 • Alkalische Fosfatase – Lever, botschade, galwegen
 • ASAT – Leverfunctie 
 • Basofiele granulocyten (bloedbeeld)
 • Calcium – Botontkalking
 • Cholesterol LDL/HDL risico index
 • CK – (creatine-kinase) Spierschade
 • Creatinine – Nierfunctie
 • Eiwit totaal – Lever, nieren, darmen
 • Erythrocyten (bloedbeeld)
 • Eosinofiele granulocyten (bloebeeld)
 • Gamma GT – Leverfunctie
 • HbA1c – Diabetes (kijkt naar gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen maanden ipv momentopname zoals glucose)
 • HDL -goed cholesterol 
 • Hematocriet (bloedbeeld)
 • Hemoglobine (Hb) – Bloedarmoede – Algemene moeheidsklachten
 • Een langdurig ijzer tekort kan in een later stadium vitamine B12 deficiëntie veroorzaken
 • LDL cholesterol – slecht cholesterol  Aderverkalking
 • Leucocytendifferentiatie: neutrofiele, lymfocyten, monocyten, eosinofiele, basofiele, staafkernige
 • Leucocyten – Witte bloedcellen
 • Lymfocyten (bloedbeeld)
 • Natrium –  Vochtbalans in het lichaam
 • Triglyceriden – Opgenomen vet gehalte – Aderverkalking
 • Trombocyten (Bloedplaatjes)
 • Ureum – Nieren
 • Urinezuur -gewrichtsontstekingen (jicht),  stofwisselingsziekten
 • PSA – prostaat
 • Ifobt – dikke darm ontstekingen

De courgette veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de de komkommerfailie kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen, de groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren.

GamesGames

Een actief leven kan ook prostaat klachten veroorzaken

Bewegingvochtgehalte en voeding zijn met elkaar verbonden, wanneer we een actief leven hebben en als voorbeeld veel sporten, dan vragen we heel wat van het lichaam. Voor de chakra’s,  aura en de bloedvaten kan dit ontzettend gezond zijn. Als we veel moeten presteren en of denken dan hebben we ook voldoende bouw- en brandstoffen nodig om goed met die bewegingen en gedachten om te gaan. Voeding als eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam. Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur

SportSport

Van bewegen en rusten kunnen we beter nadenken, mogelijk verliezen we zelfs nog gewicht en presteren we beter op werk of in ons privé leven, echter is het noodzakelijk een juiste balans te vinden tussen cortisol en DHEA. Achter het begrip stofwisseling schuilen chemische processen die in ons lichaam plaatsvinden en wordt de spijsvertering in verband gebracht met een bepaalde snelheid, ‘Hij heeft een snelle verbranding van voedsel, zij heeft een langzame vertering.

Zo is het ‘t beste tijdens een inspanning langzame energie vrij te maken. Hormonen zoals adrenaline, glucagon, cortisol en DHEA zijn hier heel belangrijk. Als Cortison te lang aan staat, kan er kostbare spiermassa afgebroken worden, dus korte intensieve training is optimaal op de lange termijn voor de meeste doelstellingen, zo voorkomen we overtraining. Zo is er meer zuurstof nodig bij groter inspanning en hierdoor heeft het lichaam meer ijzerhoudende voeding nodig. Ter voorkoming van haaruitval, problemen met de schildklier, of prostaat, angstige gevoelens, een algemene moeheid, bleke huid en een onregelmatige hartslag.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Cafeïne zorgt voor afgifte van cortisol en zet onze rustmodes uit, ze kunnen niet samenwerken

Cafeïne uit bijvoorbeeld koffie zorgt voor de afgifte van cortisol, waardoor we alerter worden en mogelijk het immuunsysteem waakzamer en actiever maakt en er meer histamine wordt afgegeven. Cafeïne stimuleert je bijnieren en elke keer dat we koffiedrinken activeert het ons lichaam de vecht of vluchtreactie. Het lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als we flinke hoeveelheden koffie naar binnen werken, kunnen we op den duur Bijnieruitputting krijgen, omdat we niet meer in ons ruststand meer kunnen komen.