Artrose, ontstoken kraakbeen

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten, gewrichtsslijtage. Gewrichten zoals in knieën,  heupen en  en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen ( dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan nuttig zijn.

Artrose

Wat merk je van artrose

Ochtends als je opstaat kan jouw gewricht nog stroef zijn bij een eventuele ontsteking aan het kraakbeen (net zoals de olie in de motor van de auto als het heeft gevroren), de boel loopt dan niet lekker en moet op gang komen door beweging. Bij een flinke inspanning, bijvoorbeeld een stuk lopen, worden de gewrichten zwaarder belast en dat gaat niet goed meer door de pijn.  Soms ontstaat er te samen met de pijn een zwelling van het gewricht. Kippensoep om gewrichtsklachten te voorkomen. Een te kort aan maagzuur kan een voedingstoffen tekort geven, de aandacht voor een ‘leaky gut’ of lekkende darm is de laatste jaren flink toegenomen, door steeds meer allergieën en bewerkt voedsel.

Soepele gewrichten

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van bijvoorbeeld kraakbeen en bindweefsel of dat ze helemaal zijn vergroeid. Een gewricht is een overgang tussen twee botten waarbij wel beweging mogelijk is. Omdat er tijdens het bewegen grote krachten op sommige gewrichten komen te staan (bijvoorbeeld in de knie), zijn de botuiteinden in elk gewricht beschermd door middel van kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperige vloeistof, het synovium. Wanneer het bot, het kraakbeen en het synovium normaal functioneren zijn de gewrichten over het algemeen soepel bij gebruik.Witte kool als eerste hulp, bij pijnklachten, de witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, gewrichtspijn, ontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. Hoe je de koolbladeren kan gebruiken, lees het hier.

Hoe ontstaat artrose en hoe kan je gewrichtsklachten voorkomen

Vrouwen hebben vaak een grotere kans op het ontwikkelen van artrose, dat is omdat het oestrogeen ook zorgt voor het soepel houden van de kraakbeen (na de overgang valt dat weg), en dat gewrichten die gedurende langere tijd zwaar belast worden meer slijten (bijvoorbeeld de knieën van schilders, stratenmakers, verpleegsters, interieurverzorgsters en huisvrouwen, enz.). Erfelijkheid speelt ook een grote rol, dit is vaak het gevolg bij aanhoudende darm en maag klachten. Mannen kunnen artrose krijgen na jaren zwaar werk.

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten. Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar. Klik hier voor het recept

KokenKoken

Een paar voorbeelden hoe artrose ontstaat

Schilders en stratenmakers zitten veel op hun knieën. In de bouw wordt veel boven het hoofd getild, denk aan mensen die als installatie monteur werken en die hele rijen woningen dagelijks moeten voorzien van verwarming ketels, vaak is er geen lift in rijtjes woningen die bijvoorbeeld 3 hoog zijn en moeten ze de ketels mee nemen op hun schouders naar drie hoog, wat uiteindelijk schade kan geven als artrose in de rug. Ook de enorme inspanning kan uitputting geven. Bloedonderzoek urinezuur, bij jicht – artrose.

Wat is er aan artrose te doen

  • Zorg voor voldoende smering, blijf dus in beweging zonder de gewrichten te zwaar te belasten, vraag je werkgever om hulpmiddelen, de werkgever is verplicht deze te verschaffen, heb je een hulpvraag, sta ik je graag te woord;
  • Zorg dat je in goede conditie blijft, neem ook voldoende pauzes en ontspanning;
  • Houdt je immuunsysteem goed in de gaten, het lichaam verteld ons iets, zo kan je een allergie hebben voor pollen, voeding, histamine, lactose, gluten. Het is zaak dit goed in de gaten te houden en zo nodig dit te behandelen. Het is dan ook belangrijk de voeding dusdanig op het lichaam af te stemmen, dat de natuurlijke werking van het afweersysteem wordt bevordert, dit blijkt vaak een haast onmogelijke taak en daarom kun je dan een supplement overwegen, waar ik je over kan adviseren; 
  • Eet kippensoep, lees hier waarom

Een overactief afweersysteem

Het begin van een overactief immuunsysteem wordt vaak voorafgegaan door een bacteriële of virale infectie, maar dit betekent niet dat iedereen die een infectie krijgt de aandoening zal ontwikkelen. De symptomen van een overactieve immuunsysteem zullen afhangen van de ziekte en laat zich vaak zien met vermoeidheid en koorts. Andere gevolgen kunnen  zijn: bloedarmoede, schildklier problemen, kortademigheid, spierzwakte en gewrichtspijn, dit alles kan leiden tot depressies en bijnieruitputting, wat weer gevolgen heeft voor de slijmvliezen van de darmen, maag, mond, enz. Wat weer een voedingsstoffen tekort kan geven, waarvan vitamine B12 ook een bekende is. 

Een minder actief afweersysteem

Afwijkende reacties van het afweersysteem kunnen worden onderscheiden in een “te veel” of “te weinig”. Is er sprake van een “te weinig”, dan reageert het afweersysteem niet voldoende en kunnen mensen ziek worden zonder daar aanvankelijk veel van te merken. Een onder-actief systeem kan zorgen dat infecties, schimmels, virussen of parasieten ongestoord hun gang kunnen gaan. Na verloop van tijd gaan mensen klagen over bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid, slapeloosheid of juist een behoefte aan veel slaap en ’s morgens niet uitgeslapen zijn. Dit zijn meestal tekenen dat er iets niet in orde is. Een voorbeeld: Voor de eisprong van de vrouw is het immuunsysteem, minder actief. In de winter is onze afweersysteem ook minder actief dan in de zomer. 

Reactieve artritis en gewrichtsontsteking

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van gewrichtsontstekingen. Je krijgt deze gewrichtsontsteking als reactie op een infectie in je darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken, of je krijgt last van huiduitslag. De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam. 

De computer en gewrichtsklachten

  • Ga rechtop zitten voor de computer;
  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan of net iets lager;
  • Plaats het toetsenbord zo, dat jouw armen recht kunnen blijven, met de laptoparm kan dit;
  • Plaats je voeten op een platte vloer of op een voetenbankje en zorg dat je knieën horizontaal staan, ze mogen dus niet bengelen;
  • De werkhouding moet prettig zijn en niet belastend, sta tussendoor, regelmatig even op en beweeg je benen en je armen even.

Kniebanden kunnen uitrekken, door verkeerde houding

In jouw knie zitten twee soorten kniebanden: collaterale banden en kruisbanden. Een letsel aan de banden treed bijna altijd aan de collaterale banden op. Een verkeerde houding achter de computer kunnen zorgen voor kniebrandletsels, in de vorm van verrekte knieband. Ook als je Reuma of fibromyalgie het, een puntje van aandacht. Als je veel achter de computer werkt, is het ontzettend belangrijk om een goede houding aan te nemen, met een voetenbankje kan je veel klachten voorkomen.

Informatie Lekkende darm en maagslijmvlies, door uitputting

Wat wij eten aan “Gezond voedsel”, is de brandstof voor onze organen, deze  voedingsstoffen bevatten bacteriën en geven kleine deeltjes voedingsstoffen af, dat ze door de darmen, maag en mondslijmvlies kunnen worden opgenomen en via onze bloedbanen reizen naar onze organen. De slijmvliezen mogen dan niet onderbroken zijn door ontstekingen en goede bacteriën mogen niet verdrongen worden door een overwoekering van bijvoorbeeld candida albicans, want dan gaan voedingsstoffen verloren, die voor onze organen, hersenen, botten, weefsels, spieren e.d. bestemd zijn.

Opname voedingsstoffen en lekkage in de slijmvliezen

Wanneer er een tekort is aan voedingsstoffen ontstaat, ga je dit voelen, want ten alle tijden laat het lichaam de organen voorgaan en zijn er niet voldoende voedingsstoffen aanwezig voor de organen, dan haalt het lichaam dit als voorbeeld, uit je spieren, botten en pezen. met alle gevolgen van dien. Een diagnose wordt gesteld door een arts. Wordt er door onverklaarbare reden voor jou geen duidelijke diagnose gesteld, dan help ik om samen met jou, je klacht te onderzoeken, door middel van een anamnese (vragenlijst), indicatietesten, bloed;- urine;- en ontlasting onderzoek, dit kan in het lab waar ik bij aangesloten ben, ik adviseer altijd eerst, om bloedonderzoeken, urine of ontlasting onderzoek bij je huisarts aan te vragen. Hierbij kan ik je vertellen, wat onderzocht moet worden en kan eventueel in samenspraak met jou contact met je arts opnemen.

Candida Albicans,  parasieten, schimmelinfectie

Hierbij verandert de verschijningsvorm van knopvormig naar draadvormig. De schimmel vormt lange draden die door de darmslijmvliezen heen kunnen en zo in de bloedbaan terecht komen. Candida verplaatst zich zo ook naar de verschillende delen van het lichaam. Gevolgen kunnen zijn: depressie en burn-out, deze psychische klachten moeten niet onderschat worden. Een toename van gisten zoals Candida albicans veroorzaakt darmklachten, een opgezette buik of vermoeidheid. Met deze indicatietest proberen we een eventuele schimmelinfectie te achterhalen.