Artrose, ontstoken kraakbeen

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten, gewrichtsslijtage. Gewrichten zoals in knieën,  heupen en  en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen ( dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

Artrose

Merkbare klachten bij artrose

Ochtends bij het opstaan kan het gewricht nog stroef aanvoelen als er een eventuele ontsteking in het kraakbeen genesteld is, vergelijkbaar met olie in de motor van de auto als het heeft gevroren en de substantie nog warm moet worden. Het scharnier loopt dan niet lekker en moet op gang komen door beweging.

Een te kort of te veel aan maagzuur veroorzaakt mogelijk artrose

Bij een flinke inspanning, bijvoorbeeld een stuk lopen of sporten, worden de gewrichten zwaarder belast en dat gaat niet goed meer door de pijn. Soms ontstaat er te samen met de pijn een zwelling van het gewricht. Een te kort of een teveel aan maagzuur kan een voedingstoffen tekort geven, de aandacht voor een ‘leaky gut’ of lekkende darm is de laatste jaren flink toegenomen, door steeds meer allergieën en bewerkt voedsel.

Osteitis pubis, een kraakbeen ontsteking in het bekkenbodem, die het bovenlichaam en benen verbind

Door het overtraining bij sport, zoals rennen of springen kan er osteitis pubis ontstaanhet is een aandoening waarbij er een ontsteking in het kraakbeen ontwikkelen, daar waar de rechter en linker schaambeenderen elkaar verbinden aan het onderste voorste deel van het bekken. Het bekkenbodem bestaat uit een aantal botten die de benen met het bovenlichaam verbinden. Het ondersteunt ook de darmen, blaas en interne geslachtsorganen.

Hoe ontstaat artrose en hoe kan je gewrichtsklachten voorkomen

Vrouwen hebben vaak een grotere kans op het ontwikkelen van artrose, dat is omdat het oestrogeen ook zorgt voor het soepel houden van de kraakbeen (na de overgang valt dat weg), en dat gewrichten die gedurende langere tijd zwaar belast worden meer slijten (bijvoorbeeld de knieën van schilders, stratenmakers, verpleegsters, interieurverzorgsters en huisvrouwen, enz.). Erfelijkheid speelt ook een grote rol, dit is vaak het gevolg bij aanhoudende darm en maag klachten. Mannen kunnen artrose krijgen na jaren zwaar werk.

Een paar voorbeelden hoe artrose ontstaat

Schilders en stratenmakers zitten veel op hun knieën. In de bouw wordt veel boven het hoofd getild, denk aan mensen die als installatie monteur werken en die hele rijen woningen dagelijks moeten voorzien van verwarming ketels, vaak is er geen lift in rijtjes woningen die bijvoorbeeld 3 hoog zijn en moeten ze de ketels mee nemen op hun schouders naar drie hoog, wat uiteindelijk schade kan geven als artrose in de rug. Ook de enorme inspanning kan uitputting geven.

De urinezuurtest wordt vaak aangevraagd om een verklaring te vinden voor klachten van jicht. Een verhoogde uitslag kan de diagnose ondersteunen. De test is echter niet specifiek voor jicht, het komt namelijk ook voor bij andere ziektebeelden. Omgekeerd leidt een verhoogd urinezuur gehalte slechts in een beperkt aantal mensen tot jichtklachten.

Reuma en artritis is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn en/of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen.

  • Zorg voor een goede conditie, neem ook voldoende pauzes en ontspanning;
  • Houdt het immuunsysteem goed in de gaten, het lichaam verteld ons iets, zo kan je een allergie hebben voor pollen, voeding, histamine, lactose, gluten. Het is zaak dit goed in de gaten te houden en zo nodig dit te behandelen. Het is dan ook belangrijk de voeding dusdanig op het lichaam af te stemmen, dat de natuurlijke werking van het afweersysteem wordt bevordert, dit blijkt vaak een haast onmogelijke taak en daarom kun je dan een supplement overwegen, waar ik je over kan adviseren

Stilzitten kan een gevaarlijke bezigheid zijn

Ons lichaam is niet gemaakt om uren aan een stuk te zitten. Onze voorouders waren constant in beweging. Ze gingen jagen, zochten naar eten, ze gingen fietsen, lopen en er was geen computer om de hele dag aan te hangen. Onze lymfe en bloedvatenstelsel heeft beweging nodig om de wielen te laten draaien om energie via banen binnen te halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem.

Een afwisselende houding van bureaustoel, naar skippybal of een sta op bureau

ComputerComputer
EreadersEreaders

Er zijn verschillende mogelijkheden om minder te zitten, zoals een sta en zit bureau of skippybal, Neem wat vaker een wandelpauze, een sta-zitbureau is daar geen vervanging voor. Er zijn verschillende  hulpmiddelen, zoals skippyballen, fiets- en loopbureaus, verstelbare laptop tafels.. “Ze zijn allemaal geschikt als afwisseling, maar niet voor een wandeling als pauze tussendoor.

Pas op, dat verschillende middelen als fietsstoel of skippybal, mogen niet te lang gebruikt worden

Het tempo van loop en fietsbureaus is te laag om sport te vervangen, de middelen mogen niet te lang achter elkaar gebruikt worden. Een goede werkhouding is heel belangrijk en zo’n fiets of loopbureau biedt minder steun en kunnen er juist rugklachten ontstaan. Ga vooral niet de hele dag op een skippybal zitten, bijna niemand houdt het vol om urenlang een goede houding aan te houden op zo’n bal en met een holle rug kunnen er kunnen er pijn klachten ontstaan in de triggerpoints.

Het begin van een overactief immuunsysteem wordt vaak voorafgegaan door een bacteriële of virale infectie, maar dit betekent niet dat iedereen die een infectie krijgt de aandoening zal ontwikkelen. De symptomen van een overactieve immuunsysteem zullen afhangen van de ziekte en laat zich vaak zien met vermoeidheid en koorts.

Er kunnen zich verschillende gevolgen voor de gezondheid voordoen, zoals bloedarmoede, schildklier problemen, kortademigheid, spierzwakte en gewrichtspijn, dit alles kan leiden tot depressies en bijnieruitputting, wat weer gevolgen heeft voor de slijmvliezen van de darmen, maag, mond, enz. Wat weer een voedingsstoffen tekort kan geven, waarvan vitamine B12 ook een bekende is.

Afwijkende reacties van het afweersysteem kunnen worden onderscheiden in een “te veel” of “te weinig”. Is er sprake van een “te weinig”, dan reageert het afweersysteem niet voldoende en kunnen mensen ziek worden zonder daar aanvankelijk veel van te merken. Een onder-actief systeem kan zorgen dat infecties, schimmels, virussen of parasieten ongestoord hun gang kunnen gaan.

Na verloop van tijd gaan mensen spreken over bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid, slapeloosheid of juist een behoefte aan veel slaap en ’s morgens en niet uitgeslapen zijn. Dit zijn meestal tekenen dat er iets niet in orde is. Een voorbeeld kan zijn, dat de eisprong verminderd van de vrouw en de weerstand verminderd. In de winter is onze afweersysteem ook minder actief dan in de zomer.

Reactieve artritis en gewrichtsontsteking

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij er pijn ervaren wordt door gewrichtsontstekingen. Je krijgt deze gewrichtsontsteking als reactie op een infectie in je darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken, of er kan een huiduitslag ontstaan.

De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam.

De computer en gewrichtsklachten

  • Ga rechtop zitten voor de computer;
  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan of net iets lager;
  • Plaats het toetsenbord zo, dat jouw armen recht kunnen blijven, met de laptoparm kan dit;
  • Plaats je voeten op een platte vloer of op een voetenbankje en zorg dat je knieën horizontaal staan, ze mogen dus niet bengelen;
  • De werkhouding moet prettig zijn en niet belastend, sta tussendoor, regelmatig even op en beweeg je benen en de armen even;
  • Wissel af met verschillende houdingen, door bijvoorbeeld een skyppiebal te gebruiken, zorg voor een aangename en spontane houding, maar wel zo dat de rug al het werk moet doen en zit rechtop

Kniebanden kunnen uitrekken, door verkeerde houding

In jouw knie zitten twee soorten kniebanden: collaterale banden en kruisbanden. Een letsel aan de banden treed bijna altijd aan de collaterale banden op. Een verkeerde houding achter de computer kunnen zorgen voor kniebrandletsels, in de vorm van verrekte knieband. Ook als je Reuma of fibromyalgie het, een puntje van aandacht. Als je veel achter de computer werkt, is het ontzettend belangrijk om een goede houding aan te nemen, met een voetenbankje kan je veel klachten voorkomen.

Soepele gewrichten

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van bijvoorbeeld kraakbeen en bindweefsel of dat ze helemaal zijn vergroeid. Een gewricht is een overgang tussen twee botten waarbij wel beweging mogelijk is. Omdat er tijdens het bewegen grote krachten op sommige gewrichten komen te staan.

Draaiende delen van het skelet zijn beschermd met kraakbeen

De botuiteinden, zoals bij een knie, zijn in elk gewricht beschermd door middel van kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperige vloeistof, het synovium. Wanneer het bot, het kraakbeen en het synovium normaal functioneren zijn de gewrichten over het algemeen soepel bij gebruik.

Botten worden aan elkaar gekoppeld door gezonde spieren en kraakbeen

Osteitis pubis is een aandoening waarbij er een ontsteking kan ontstaan, waarbij de rechter en linker schaambeenderen elkaar verbinden aan het onderste voorste deel van het bekken. Het bekkenbodem bestaat uit een aantal botten die de benen met het bovenlichaam verbinden. Het ondersteunt ook de darmen, blaas en interne geslachtsorganen.

Als weefsel overbelast word, kan er door ontstekingen ruimte ontstaan in het gewricht en kan verzakken

Het schaambeen, is één van de drie botten waaruit de heup bestaat. Het gewricht waar de schaambeenderen samenkomen, wordt de symphysis pubica genoemd, die is gemaakt van kraakbeen. Wanneer het en de omliggende spieren ontstoken raken door belasting van het gewricht, is het resultaat osteitis pubis. De diagnose wordt vastgesteld door een arts en ontstaat meestal door het overtraining bij sport, zoals rennen of springen.

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten, de soep wordt ook wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen.

KokenKoken

Witte kool als eerste hulp, bij pijnklachtende witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, gewrichtspijn, ontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. Hoe je de koolbladeren kan gebruiken, lees het hier.