Artrose, ontstoken kraakbeen

Gewrichtsslijtage zoals in knieën, heupen, vingers en de rug, ontstaat door ontstekingen in het kraakbeen, waardoor botten spieren en pezen niet meer een stevige verbinding hebben en er artrose kan ontstaat, deze slijtage komt ook voor bij Reuma, fibromyalgie, jicht en artritis. Een verstoorde spijsvertering, te weinig maagzuur, een zittend beroep, weinig beweging of juist overbelasting van gewricht kan stress en pijn geven, waardoor slijmvliezen dunner kunnen worden en de organen voedingstoffen uit het bindweefsel halen en het skelet onstabiel wordt, waardoor we moeilijker kunnen lopen, fietsen of sporten.

Artrose, Gewrichtsslijtage, fibromyalgie, artritis, klapvoet, Reuma, Osteitis pubis,

Een stroef gewricht vergelijkbaar met olie in de auto die nog warm moet worden

Ochtends bij het opstaan kan het gewricht nog stroef aanvoelen als er een eventuele ontsteking in het kraakbeen genesteld is, vergelijkbaar met olie in de motor van de auto, als het heeft gevroren heeft en de substantie nog warm moet worden om de alle draaiende delen soepel te laten verlopen, zo gaat dit ook met ons beenderstelsel, om alle verbindingen soepel te laten verlopen. 

Een te kort of te veel aan maagzuur veroorzaakt mogelijk artrose

Bij een flinke inspanning, bijvoorbeeld een stuk lopen of sporten, worden de gewrichten zwaarder belast en dat gaat niet goed meer door de pijn. Soms ontstaat er te samen met het leed een zwelling van het gewricht. Een te kort of een teveel aan maagzuur kan een voedingstoffen tekort geven, de aandacht voor een ‘leaky gut’ of lekkende darm is de laatste jaren flink toegenomen, door steeds meer allergieën en bewerkt voedsel.

Het controle systeem van de maag

De maag controleert op ziekmakende stoffen of micro-organismen in voeding zodat ze in het zure bad niet overleven, pas dan mag het eten door naar de dunne darm. Maagzuur bestaat uit water, slijm, zoutzuur, enzymen en intrinsic factor, ze zijn steeds aan het werk en wij sturen ze aan met voeding. De maagsappen veranderen de voedingsstoffen in stofjes die de cellen kunnen gebruiken. Zoals energie, om te kunnen wandelen of om het lichaam warm te houden. 

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor het balans tussen slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen zuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van neurotransmitters en zuurstof in het bloed. Bij het vermoeden van een maagzweer zou meteen “serieus” actie ondernomen moeten worden, om de oorzaak te achterhalen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Hoe ontstaat artrose en hoe kunnen gewrichtsklachten voorkomen worden

Vrouwen hebben vaak een grotere kans op het ontwikkelen van artrose, dat is omdat het oestrogeen ook zorgt voor het soepel houden van de kraakbeen, na de overgang kan er een hormonaal disbalans ontstaan. Als gewrichten gedurende langere tijd zwaar belast worden kan er slijtage ontstaan aan knieën van schilders, stratenmakers, verpleegsters, interieurverzorgsters en huisvrouwen, enz.). Erfelijkheid speelt ook een grote rol, dit is vaak het gevolg bij aanhoudende darm en maag klachten. Mannen kunnen artrose krijgen na jaren zwaar werk, door een onbalans tussen actie en rust of ook wel cortisol en DHEA genoemd.

Een paar voorbeelden hoe artrose ontstaat

In de bouw wordt veel boven het hoofd getild, denk aan mensen die als installatie monteur werken en die hele rijen woningen dagelijks moeten voorzien van verwarming ketels, vaak is er geen lift in rijtjes woningen die bijvoorbeeld 3 hoog zijn en moeten ze de ketels mee nemen op hun schouders naar drie hoog, wat uiteindelijk schade kan geven als artrose in de rug. 

Aandacht voor de werkhouding en gezonde voeding om knieartrose te voorkomen

Veel vaklui, zoals stratenmakers zitten veel op hun knieën en behoord tot het hoogste kniebelastende werk, knieartrose dat steeds maar toeneemt onder de werknemers die met pensioen gaan. Minder knielen, hurken of tillen op het werk kan het risico op artrose van de knie verminderen en operaties aan de knie voorkomen, eveneens de aandacht aan gezonde voeding voor de darm en het hoofd om neurotransmitters goed werken.

Pijn in de gewrichten en de relatie tot serotonine

Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als er een laag niveau in de darm is dan loopt dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat er waarschijnlijk diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotoninelevels, dunnere ontlasting, obstipatie en uiteindelijk pijn veroorzaken.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Ons lichaam is niet gemaakt om uren aan een stuk te zitten, onze voorouders waren constant in beweging, ze gingen jagen, zochten naar eten, ze gingen fietsen, lopen en er was geen computer om de hele dag aan te hangen. Onze lymfe en bloedvatenstelsel heeft beweging nodig om de wielen te laten draaien om energie via banen binnen te halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem

Voorkom dat de heupbuigers, on ons bovenbeen verkorten

Als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken. Als we achter het bureau plaats nemen, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ na langere tijd in de zelfde houding te blijven ” verkorten”. 

Als die bewegingsapparaten voor een langere periode in een verkorte positie worden geplaatst en er is niet met regelmatig lichaamsbeweging om het orgaansysteem weer in de juiste stand te krijgen dan kan het bekken voorover trekken en kunnen er klachten ontstaan als een klapvoet. Voeten dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging. Help de voeten om om voetproblemen bij diabetes en oedeem te verzorgen. 

Reuma en artritis is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn en/of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen. 

Osteitis pubis, een kraakbeen ontsteking in het bekkenbodem, die het bovenlichaam en benen verbind

Door het overtraining bij sport, zoals rennen of springen kan er osteitis pubis ontstaanhet is een aandoening waarbij er een ontsteking in het kraakbeen ontwikkelen, daar waar de rechter en linker schaambeenderen elkaar verbinden aan het onderste voorste deel van het bekken. Het bekkenbodem bestaat uit een aantal botten die de benen met het bovenlichaam verbinden. Het ondersteunt ook de darmen, blaas en interne geslachtsorganen.

De urinezuurtest wordt vaak aangevraagd om een verklaring te vinden voor klachten van jicht. Een verhoogde uitslag kan de diagnose ondersteunen. De test is echter niet specifiek voor jicht, het komt namelijk ook voor bij andere ziektebeelden. Omgekeerd leidt een verhoogd urinezuur gehalte slechts in een beperkt aantal mensen tot jichtklachten.

Ontspanning, de juiste voeding of een supplement kan helpen bij slijtagen van de gewichten

 • Zorg voor een goede conditie, neem ook voldoende pauzes en ontspanning;
 • Houdt het immuunsysteem goed in de gaten, het lichaam verteld ons iets, zo kan je een allergie hebben voor pollen, voeding, histamine, lactose, gluten. Het is zaak dit goed in de gaten te houden en zo nodig dit te behandelen. 
 • Het is dan ook belangrijk de voedingsstoffen en de vochthuishouding zodanig op het lichaam af te stemmen, dat de natuurlijke werking van het afweersysteem wordt bevordert, dit blijkt vaak een haast onmogelijke taak en kan een supplement overwogen worden. Water vervult in het menselijk lichaam diverse functies, het doet vooral dienst als bouwstof, oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar en reinigt onze lymfebanen

Een afwisselende houding van bureaustoel, naar skippybal of een sta op bureau

Er zijn verschillende mogelijkheden om minder te zitten, zoals een sta en zit bureau of skippybal, Neem wat vaker een wandelpauze, een sta-zitbureau is daar geen vervanging voor. Er zijn verschillende  hulpmiddelen, zoals skippyballen, fiets- en loopbureaus, verstelbare laptop tafels.. “Ze zijn allemaal geschikt als afwisseling, maar niet voor een wandeling als pauze tussendoor. 

Pas op, dat verschillende middelen als fietsstoel of skippybal, mogen niet te lang gebruikt worden

Het tempo van loop en fietsbureaus is te laag om sport te vervangen, de middelen mogen niet te lang achter elkaar gebruikt worden. Een goede werkhouding is heel belangrijk en zo’n fiets of loopbureau biedt minder steun en kunnen er juist rugklachten ontstaan. Ga vooral niet de hele dag op een skippybal zitten, bijna niemand houdt het vol om urenlang een goede houding aan te houden op zo’n bal en met een holle rug kunnen er kunnen er pijn klachten ontstaan in de triggerpoints.

Het begin van een overactief immuunsysteem wordt vaak voorafgegaan door een bacteriële of virale infectie, maar dit betekent niet dat iedereen die een infectie krijgt de aandoening zal ontwikkelen. De symptomen van een overactieve immuunsysteem zullen afhangen van de ziekte en laat zich vaak zien met vermoeidheid, verandering van gedachten en koorts. 

Er kunnen zich verschillende gevolgen voor de gezondheid voordoen, zoals bloedarmoede, schildklier problemen, kortademigheid, spierzwakte en gewrichtspijn, dit alles kan leiden tot depressies en bijnieruitputting, wat weer gevolgen heeft voor de slijmvliezen van de darmen, maag, mond, enz. Wat weer een voedingsstoffen tekort kan geven, waarvan vitamine B12 ook een bekende is. 

Afwijkende reacties van het afweersysteem kunnen worden onderscheiden in een “te veel” of “te weinig”. Is er sprake van een “te weinig”, dan reageert het afweersysteem niet voldoende en kunnen mensen ziek worden zonder daar aanvankelijk veel van te merken. Een onder-actief systeem kan zorgen dat infecties, schimmels, virussen of parasieten ongestoord hun gang kunnen gaan. 

Na verloop van tijd gaan mensen spreken over bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid, slapeloosheid of juist een behoefte aan veel slaap en ’s morgens en niet uitgeslapen zijn. Dit zijn meestal tekenen dat er iets niet in orde is. Een voorbeeld kan zijn, dat de eisprong verminderd van de vrouw en de weerstand verminderd. In de winter is onze afweersysteem ook minder actief dan in de zomer. 

Reactieve artritis en gewrichtsontsteking

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij er pijn ervaren wordt door gewrichtsontstekingen. Je krijgt deze gewrichtsontsteking als reactie op een infectie in je darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken, of er kan een huiduitslag ontstaan.

De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam. 

De computer en gewrichtsklachten

 • Ga rechtop zitten voor de computer;
 • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan of net iets lager;
 • Plaats het toetsenbord zo, dat jouw armen recht kunnen blijven, met de laptoparm kan dit;
 • Plaats je voeten op een platte vloer of op een voetenbankje en zorg dat je knieën horizontaal staan, ze mogen dus niet bengelen;
 • De werkhouding moet prettig zijn en niet belastend, sta tussendoor, regelmatig even op en beweeg je benen en de armen even;
 • Wissel af met verschillende houdingen, door bijvoorbeeld een skyppiebal te gebruiken, zorg voor een aangename en spontane houding, maar wel zo dat de rug al het werk moet doen en zit rechtop

Kniebanden kunnen uitrekken, door verkeerde houding

In jouw knie zitten twee soorten kniebanden: collaterale banden en kruisbanden. Een letsel aan de banden treed bijna altijd aan de collaterale banden op. Een verkeerde houding achter de computer kunnen zorgen voor kniebrandletsels, in de vorm van verrekte knieband. Ook als je Reuma of fibromyalgie het, een puntje van aandacht. Als je veel achter de computer werkt, is het ontzettend belangrijk om een goede houding aan te nemen, met een voetenbankje kan je veel klachten voorkomen.

Soepele gewrichten

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van bijvoorbeeld kraakbeen en bindweefsel of dat ze helemaal zijn vergroeid. Een gewricht is een overgang tussen twee botten waarbij wel beweging mogelijk is. Omdat er tijdens het bewegen grote krachten op sommige gewrichten komen te staan.

Draaiende delen van het skelet zijn beschermd met kraakbeen

De botuiteinden, zoals bij een knie, zijn in elk gewricht beschermd door middel van kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperige vloeistof, het synovium. Wanneer het bot, het kraakbeen en het synovium normaal functioneren zijn de gewrichten over het algemeen soepel bij gebruik.

Botten worden aan elkaar gekoppeld door gezonde spieren en kraakbeen

Osteitis pubis is een aandoening waarbij er een ontsteking kan ontstaan, waarbij de rechter en linker schaambeenderen elkaar verbinden aan het onderste voorste deel van het bekken. Het bekkenbodem bestaat uit een aantal botten die de benen met het bovenlichaam verbinden. Het ondersteunt ook de darmen, blaas en interne geslachtsorganen.

Als weefsel overbelast word, kan er door ontstekingen ruimte ontstaan in het gewricht en kan verzakken

Het schaambeen, is één van de drie botten waaruit de heup bestaat. Het gewricht waar de schaambeenderen samenkomen, wordt de symphysis pubica genoemd, die is gemaakt van kraakbeen. Wanneer het en de omliggende spieren ontstoken raken door belasting van het gewricht, is het resultaat osteitis pubis. De diagnose wordt vastgesteld door een arts en ontstaat meestal door het overtraining bij sport, zoals rennen of springen.

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten, de soep wordt ook wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen

KokenKoken

Witte kool als eerste hulp, bij pijnklachtende witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, gewrichtspijn, ontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn. Hoe je de koolbladeren kan gebruiken, lees het hier.

Overleving, veiligheid, zekerheid en behoeftes van het lichaam, door uitputting van het lichaam, kan eerst het hormoon cortisol heel hoog worden en later kan dit uitgeput raken, wat vaker rond de overgang naar voren komt, omdat er dan het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt, dat ook nog wat cortisol produceert, daarom staat stuitchakra in contact met de bijnieren.

Mentale en emotionele kwesties

 • Mogelijke emotionele veranderingen zijn, dat we ons niet veilig of onzekerheid over ons zelf voelen, onbalans in het vertrouwen overlevingsdrang, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect, niet geaard zijn, rouwen om het verleden, eetstoornissen door het zich onthouden van de eerste levensbehoeften, te veel eten (boulimia nervosa) of helemaal niet meer eten (anorexia nervosa), onvoldoende aandacht voor de aura die ons kan beschermen. 
 • Endocriene klieren zijn de bijnieren, ze houden onder ander cortisol en DHEA in balans
 • Voeding voor de wortel Chakra is rode bietgranaatappel, rode kool, paprika, radijs, tomaten of rood fruit helpen, om de stuit chakra aan te zetten tot herstel. Pas op met fruit, vanwege de glucose, die eerst uit de cellen voor het hoofd gebruikt moeten worden, om die reden is het beter deze koolhydraten te gebruiken na 14.00.