Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ontsteking van de dikke darm (vaak ook een deel van de dunne darm), die gepaard kan gaan met koorts en zweer vorming, en waarbij soms pus en bloed worden afgescheiden. Deze aandoening wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, er kan bijvoorbeeld ook een vitamine B12 tekort ontstaan, doordat het laatste deel van de dunne darm ook B12 opneemt. 

Veel voorkomende ontstekingen

Calprotectine een ontstekingsremmend eiwit dat vrij komt wanneer bepaalde witte bloedcellen sterven. Bij IBD hopen zich grote hoeveelheden witte bloedcellen op in de darmwand. De gemeten hoeveelheid calprotectine in de ontlasting komt overeen met het aantal ontstekingscellen in het maag-darmkanaal en kan dus gebruikt worden als maat voor de ernst of activiteit van het ontstekingsproces.

Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm. Met een coloscopie kan de internist of MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) de binnenkant van jouw endeldarm, dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een kijkinstrument: de endoscoop. Na het onderzoek, wordt er een mogelijke diagnose gesteld. Als er niets gevonden wordt als Crohn, maar je hebt wel pijn bij het onderzoek en de afwijking aan ontlasting blijf, je voelt je niet lekker en bent continu moe, dan is het niet zo dat er niets aan de hand is en dan is het toch zaak om te blijven onderzoeken en op het eten te letten. 

 • Langdurige stress; Daardoor een verminderd afweersysteem; 
 • Histamine intolerantie;
 • Lactose intolerantie;
 • Gluten intolerantie;
 • Uitgeputte bijnieren, waarbij de bijnieren zijn uitgeput en ontstekingen kans zien de slijmvliezen stuk te maken, omdat dit de zachtste delen van het lichaam zijn en ook gelijk de belangrijkste om je organen te beschermen, voor alles wat in onze darmen moet blijven en niet in contact met je bloedbaan of organen mag komen. Vooraf wordt er vaak een te hoog cortisol gemeten, op dit moment is het lichaam al aan het vechten, waarna de uitputting zal volgen en je mogelijk lage cortisol waarden ziet. Na enige tijd kunnen er bloedingen en fistels ontstaan
 • Als je weerstand en afweersysteem verminderd is, heb je een grotere kans op een darmontsteking. 
 • Daarnaast zijn je darmen veel vatbaarder voor infecties en bacteriën als ze verzwakt zijn en je weerstand dus een stuk minder is. Parasieten, schimmels en infecties hebben dan vrij baan. Het is daarom van groot belang om zorg te dragen voor een gezonde darmflora en de bijbehorende gezonde productie van slijm. 

Ontlasting bestaat voor driekwart uit vocht, dit vocht wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. Tijdens een spijsverteringsronde neemt de darm ongeveer 8,9 liter vloeistof op. Door het vocht en vezelgehalte is de ontlasting zacht en kunnen afvalstoffen, zoals restanten van kleurstoffen, medicijnen, cholesterol, of restanten van chemische bemesting enzovoort, de stofwisseling veilig via ons darmstelsel verlaten, tot in de wc pot.

Hoe ziet de ontlasting eruit?

De ontlasting indicatie wijzer

 1. Losse stevige keutels,  (Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen, wat je darmslijmvliezen kan beschadigen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven, stress onttrekt vocht aan de ontlasting, enkel oorzaken: dolichocolon obstipatie, bijnieruitputting, burn-out, stress: ook verklevingen na operaties kunnen een oorzaak zijn
 2. Worstvormig maar klonterig, dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepijl te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodig;
 3. Worstvormig, met barstjes  aan de buitenkant, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting;
 4. Als een worst of slang,  glad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting;
 5. Zachte keutels met duidelijke randen, dit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte;
 6. Papperige uitscheiding, is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukje. Enkele oorzaken: Candida Albicans, Alvleesklier aandoeningen, Gluten intolerantie, zie ook: maag & darm problemen
 7. Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar, dit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmen als voorbeeld: Colitis ulcerosa, histamine intolerantie, lactose intolerantie

Ervaar je pijn, een sterke afwijking van je ontlasting? Last van hevige gewichtsafname of -toename? Raadpleeg altijd een arts wanneer je je zorgen maakt over je gezondheid, met een diagnose kan je veel beter en gerichter behandelen met medicijnen, voeding en natuurlijke stoffen verkregen uit kruiden en planten of andere natuurlijke producten.

De kleur van de ontlasting

 • Lichtbruin tot Geel, het niet juist werken van darmbacteriën, galblaas problemen, coeliakie, ziekte van Gilbert (bij bloedonderzoek is het bilirubinegehalte verhoogd, erfelijke aandoening). 
 • Lichtbruin tot Grijs, Als de verbinding van de lever naar de darm onderweg afbuigt of wordt afgeknepen. Je stoelgang krijgt een “vies gele” tot oker-achtige kleur als galkleurstof niet uit de lever en/of galblaas kan wegvloeien. Dit gebeurt meestal door een verstopping van de galbuis of leverbuis door toedoen van galstenen, leverstenen of zwellingen in de gal en lever. Ook een galblaasontsteking kan gele (of okerkleurige) ontlasting veroorzaken.
  Als galkleurstof niet wegstroomt, krijgen op den duur ook de huid, de mondslijmvliezen en het oogwit een geelachtige gloed. Gele of okerkleurige ontlasting (of geel slijm bij de ontlasting) kan overigens ook ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Hierdoor scheidt de lever meer afvalstoffen uit in de ontlasting.
 • Zwart of Rood, Gestold bloed is zwart, vers bloed is rood. Het rode bloed kan door aambeien komen, het zwarte bloed kan mogelijk uit dieper gelegen gebieden komen, behalve als je rode bieten hebt gegeten, is het belangrijk om een arts op de hoogte te stellen, om erger te voorkomen
De galblaas functie

Hoe je ontlasting eruit ziet, kan heel nuttig zijn, want zeg nu zelf, wie praat er nu graag over zijn of haar ontlasting. Maar weet wel, als er mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat er niet anders gewend is. Een gezonde spijsvertering, waarbij de ontlasting uitgescheiden wordt als op afbeelding 3 of 4, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht. De andere vormen zouden niet dagelijks mogen voorkomen. Als dat wel zo is, kun je bij een goede arts laten controleren of je bijvoorbeeld bepaalde levensmiddelen niet verdraagt of hoe je verstoppingen kunt voorkomen. 

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult t.w.v. 60,09 Koop je voeding les hier

Migraine – aanvallen die optreden met matige tot zeer ernstige hoofdpijn, meestal bij eenzijdige hoofdpijn met duizeligheid, stoornissen van zicht- en hoorvermogen.     

Spanningshoofdpijn en een te kort aan serotonine

Mensen met migraine en spanningshoofdpijn hebben vaak een laag niveau aan serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit. 
Migraine krijg je door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit komt door een stoornis in de neurotransmitters. Je kan neurotransmitters beschrijven als chemische stoffen in de hersenen die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar de bloedvaten sturen. Informatie serotonine

Als de hersenen om hulp schreeuwen en jij hoort het niet meer

Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. 

Als de hersenen te weinig zuurstof krijgen door vernauwing van bloedvaten

Men is er bijna van overtuigd dat de neurotransmitter serotonine verantwoordelijk is bij het ontstaan van migraine want er werd vastgesteld dat de hoeveelheid serotonine stijgt net voor een aanval en afneemt na de migraineaanval. Door deze wisselende hoeveelheid serotonine in de hersenen, vernauwen en verwijden de bloedvaten in de hersenen. Bij zo’n vernauwing krijgen bepaalde hersencellen te weinig zuurstof. De hoofdpijn, die typerend is voor migraine, komt meestal op tijdens de bloedvatvernauwingen. De bonzende hoofdpijn bij iedere hartslag, krijg je wanneer de bloedvaten verwijden en vernauwen.

Migraine bij vrouwen

Oorzaken vaak in samenhang met onderlijf:

 • Lever-gal, darm, nieren  
 
Nier falen
 
Lever falen
 
Galblaas falen
 
Maag – darm falen

Migraine bij mannen 

Meeste oorzaken:

 • De maag-darm-streek, nieren, prostaat
 
Blaas en Prostaat
 
Nier falen
 
Darm – hoofd connectie
 

Algemene betekenis:

 • Bij overwegend rechtse migraine: op stoornissen van lever en gal letten;
 • Bij linkse migraine: milt kan betrokken zijn.
 
Gal falen
 
Milt – burn-out
 • Eenzijdige resp. dubbelzijdige hoofdpijn in voorhoofd en aan de slapen bij vrouwen: adnex is betrokken. Adnex = een eierstok of ovarium is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. Via de eileider kan de eicel de baarmoeder bereiken.
 
oestrogeen
 
Endo – metriose
 • Voorhoofd-glabella-hoofdpijn: maag en darmen zijn betrokken; schedelplaathoofdpijn: nieren;
 • Achterhoofdpijn bij vrouwen: uterus = Baarmoeder, zie ook oestrogeendominantie 

Mede ontstaan van migraine

 • Vaak word het al opgewekt door slaap tekort, te weinig drinken, waar door het bloedvolume te laag is
 • Drink voldoende;
 • ga op tijd naar bed, zodat je uitgerust wakker word;
 • Probeer elke dag buiten een stukje te wandelen;
 • Realiseer je heel goed, dat alles wat je dagelijks door je mond naar binnen krijgt aan vreemde stoffen, deze ook het lichaam willen verlaten en het lichaam heeft jou nodig om goed voor jou te zorgen

Deze ontstekingen moeten behandeld worden

Afvalstoffen kunnen nu hun weg vinden door hele kleine ontstoken openingen in je slijmvlies van de darmen, om uiteindelijk slijmvliezen dieper in het lichaam gelegen aan te tasten. Voedingstoffen dienen te worden opgenomen door de slijmvliezen en dit kan weglekken door de poreuze darm, waardoor organen een tekort aan voedingstoffen kunnen krijgen en uiteindelijk spieren, botten, pezen, gewrichten pijnlijk kunnen worden, omdat het lichaam, de organen ten alle tijden voor laat gaan en haalt dan reserves uit ander weefsels.

 

Zoals groene groenten en fruit, dat helpt je eten verteren en je lichaam te reinigen en vocht zonder toegevoegde suikers bevordert een goede stoelgang, want de darmen moet je schoonhouden om meer ontstekingen te voorkomen en om aan je herstel te werken. In mijn advies van voeding ben ik even voorzichtig, omdat dit zeer persoonlijk kan zijn en verschilt van symptomen.

Wees matig met geraffineerde koolhydraten. Vermijd lichaamsvreemde stoffen in de voeding (geur-, kleur- en smaakstoffen, e.a.). Eet zuurdesembrood in plaats van gist gerezen brood. Eet zeker geen brood van de supermarkt, daar zitten veel gluten in, koop je brood bij de bakker en stop eens een week met melk producten, geitenmelk & yoghurt, probeer dat eens.

Bij een dolichocolon is de dikke darm abnormaal lang en bochtig maar niet verwijd. Vooral het gedeelte dat vlak voor de endeldarm ligt is vaak extra lang en kronkelig. De weg die de ontlasting moet gaan door de dikke darm is bij een dolichocolon langer dan normaal. De dikke darm heeft dan meer tijd om water en zouten uit de ontlasting te halen. Bij een dolichocolon is verstopping of constipatie dan ook vaak een belangrijke klacht.

 

 

 

 
 • Vezels zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Probeer eens pasta spaghetti te maken met courgette
 • Uitgedroogde ontlasting Meestal herken je deze obstipatie aan de ontlasting, het kan hard zijn en uitgedroogd omdat de ontlasting te lang in de dikke darm zit, wordt er te veel vocht aan de ontlasting.

Één van de aandoeningen van de maag, is een maagzweer. Je herkent het vooral aan de pijn ongeveer net boven je buik en bij het middenrif, het is vaak een zeurend en kan een ondraaglijke pijn worden. Dit trekt meestal naar een paar uren weer weg en komt vervolgens ineens weer terug. Lees meer….

 
 

 

Bezoek altijd eerst een arts, ik stel geen diagnoses

wel kan ik je helpen om je klachten duidelijk te maken en behandelen met natuurlijke stoffen, indicatie testen doen en je richtlijnen geven, wat je met je arts kunt bespreken.