Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ontsteking van de dikke darm (vaak ook een deel van de dunne darm), die gepaard kan gaan met koorts en zweer vorming, en waarbij soms pus en bloed worden afgescheiden. Deze aandoening wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, er kan bijvoorbeeld ook een vitamine B12 tekort ontstaan, doordat het laatste deel van de dunne darm ook B12 opneemt. Migraine of Spanningshoofdpijn kan wijzen op darmproblemen. Mensen met migraine en spanningshoofdpijn hebben vaak een laag niveau aan serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit. Migraine krijg je door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit komt door een stoornis in de neurotransmitters (urineonderzoek). Je kan neurotransmitters beschrijven als chemische stoffen in de hersenen die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar de bloedvaten sturen. 

Colitis ulcerosa

Veel voorkomende ontstekingen

De ziekte van Crohn, dikkedarmontsteking; Diverticulitis en andere aandoeningen, van de darm. 6 belangrijke biomarkers – Bloedonderzoek. Calprotectine ziekte van Crohn, ontlasting onderzoek. Calprotectine een ontstekingsremmend eiwit dat vrij komt wanneer bepaalde witte bloedcellen sterven. Bij IBD hopen zich grote hoeveelheden witte bloedcellen op in de darmwand. De gemeten hoeveelheid calprotectine in de ontlasting komt overeen met het aantal ontstekingscellen in het maag-darmkanaal en kan dus gebruikt worden als maat voor de ernst of activiteit van het ontstekingsproces.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Men is er bijna van overtuigd dat de neurotransmitter serotonine verantwoordelijk is bij het ontstaan van migraine want er werd vastgesteld dat de hoeveelheid serotonine stijgt net voor een aanval en afneemt na de migraineaanval. Door deze wisselende hoeveelheid serotonine in de hersenen, vernauwen en verwijden de bloedvaten in de hersenen. Bij zo’n vernauwing krijgen bepaalde hersencellen te weinig zuurstof. De hoofdpijn, die typerend is voor migraine, komt meestal op tijdens de bloedvatvernauwingen. De bonzende hoofdpijn bij iedere hartslag, krijg je wanneer de bloedvaten verwijden en vernauwen.

Onderzoek in het ziekenhuis door MDL arts

Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm. Met een coloscopie kan de internist of MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) de binnenkant van jouw endeldarm, dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een kijkinstrument: de endoscoop. Na het onderzoek, wordt er een mogelijke diagnose gesteld. Als er niets gevonden wordt als Crohn, maar je hebt wel pijn bij het onderzoek en de afwijking aan ontlasting blijf, je voelt je niet lekker en bent continu moe, dan is het niet zo dat er niets aan de hand is en dan is het toch zaak om te blijven onderzoeken en op het eten te letten.

Bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters. Deze test wordt gedaan uit 2e ochtendurine (neurotransmitters totaal). Deze neurotransmitters hebben een relatie met stemmingsstoornissen, hormonen, slaap, glucose/insuline-balans, pijnbeleving  en eetlust en cognitieve functies. Deze test is ook nuttig in gevallen van slapeloosheid, ADD (aandachtstekortstoornis), ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), autisme, hoofdpijn/migraine, chronische vermoeidheid en autistische spectrumstoornissen.

Deze ontstekingen moeten behandeld worden

Afvalstoffen kunnen nu hun weg vinden door hele kleine ontstoken openingen in je slijmvlies van de darmen, om uiteindelijk slijmvliezen dieper in het lichaam gelegen aan te tasten. Voedingstoffen dienen te worden opgenomen door de slijmvliezen en dit kan weglekken door de poreuze darm, waardoor organen een tekort aan voedingstoffen kunnen krijgen en uiteindelijk spieren, botten, pezen, gewrichten pijnlijk kunnen worden, omdat het lichaam, de organen ten alle tijden voor laat gaan en haalt dan reserves uit ander weefsels. Voorkom dorst.

KokenKoken

Het gebruik van vezels

Zoals groene groenten en fruit, dat helpt je eten verteren en je lichaam te reinigen en vocht zonder toegevoegde suikers bevordert een goede stoelgang, want de darmen moet je schoonhouden om meer ontstekingen te voorkomen en om aan je herstel te werken. In mijn advies van voeding ben ik even voorzichtig, omdat dit zeer persoonlijk kan zijn en verschilt van symptomen. 

Bij een dolichocolon is de dikke darm abnormaal lang en bochtig maar niet verwijd. Vooral het gedeelte dat vlak voor de endeldarm ligt is vaak extra lang en kronkelig. De weg die de ontlasting moet gaan door de dikke darm is bij een dolichocolon langer dan normaal. De dikke darm heeft dan meer tijd om water en zouten uit de ontlasting te halen. Bij een dolichocolon is verstopping of constipatie dan ook vaak een belangrijke klacht. Wees matig met geraffineerde koolhydraten. Vermijd lichaamsvreemde stoffen in de voeding (geur-, kleur- en smaakstoffen, e.a.). Eet zuurdesembrood in plaats van gist gerezen brood i.v.m. Gluten. Eet zeker geen brood van de supermarkt, daar zitten veel gluten in, koop je brood bij de bakker en stop eens een week met melk producten, geitenmelk en yoghurt, probeer dat eens.

Vezels zijn belangrijk voor je darmen om ze schoon te houden

Vezels zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Probeer eens pasta spaghetti te maken met courgette. Uitgedroogde ontlasting Meestal herken je deze obstipatie aan de ontlasting, het kan hard zijn en uitgedroogd omdat de ontlasting te lang in de dikke darm zit, wordt er te veel vocht aan de ontlasting. Vezels zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Probeer eens pasta spaghetti te maken met courgette. Uitgedroogde ontlasting Meestal herken je deze obstipatie aan de ontlasting, het kan hard zijn en uitgedroogd omdat de ontlasting te lang in de dikke darm zit, wordt er te veel vocht aan de ontlasting.

De courgettes veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de courgette kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen, de groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren.