Fistel, een gang of een tunnel onder de huid

Het is een soort buisvormige uitgang naar buiten. Een fistel kan ontstaan na een ontsteking, bijvoorbeeld na een steenpuist. Als de infectie de kans krijgt zich in te nestelen in je dieper gelegen weefsel Zoals een steenpuist kan ontstaan door een infectie van een haarzakje, kan er onder de huid een holte ontstaan die pus probeert af te voeren naar buiten. Dit wordt een abces genoemd. Zo’n abcesholte breekt meestal door naar de huid. Huidcellen kunnen de tunnel ingroeien zodat er een buis ontstaat die aan de binnenkant helemaal bekleed is met huidcellen. Als dat gebeurt blijft de verbinding meestal bestaan, en zo’n blijvende verbinding wordt een fistel genoemd.

Fistel

Fistels en een chronische darmontsteking

Uit de fistel kan waterige pus komen en kan jeuk en pijn veroorzaken. Een fistel bevindt zich meestal in de omgeving van de anus, meestal een haarnestcyste genaamd, ingroeide haar. Het fistelkanaal loopt dan van het anuskanaal naar een opening in de huid nabij de anusopening. De opening hoeft niet groter te zijn dan een speldenknop. De opening kan al bij de geboorte aanwezig zijn (erfelijk), of zich later ontwikkelen uit een abces, een litteken of bij chronische darmontstekingen, zoals bij de ziekte van Crohn

Hygiëne in en buiten het lichaam van groot belang

De infectie kan zich verspreiden naar andere lichaamsdelen, dus uiterste hygiëne is noodzakelijk. Soms geneest de aandoening vanzelf, soms ook is operatief ingrijpen noodzakelijk.  Het is belangrijk om een arts/deskundige te raadplegen als het vermoeden van een fistel bestaat. Je kunt de genezing ondersteunen met homeopathische middelen. Bij een fistel bereik je de beste resultaten door een combinatie van een inwendig en een uitwendig middel te kiezen.

Er zijn verschillende soorten fistels

Cutane fistel, Bij een entero-cutane fistel in een buikwond ontstaan er chronische buikwonden die door de agressiviteit van de darmsappen niet dichtgroeien. In sommige situaties treedt de enterocutane fistel spontaan op. Spontane fistels komen voor bij: Ontsteking aanhangsel blindedarm, diverticulitis, bij trauma als steek en schotwonden, een geperforeerde maagzweer of darmzweer, infectie als tuberculose, bacteriële infectie met longproblemen, inflammatoire darmziekte, ontstekingen aandoening aan de darm, zoals ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, Ischemie (Bij ischemie worden de bloedvaten die door de weefsels stromen belemmerd waardoor er ischemie kan ontstaan. De weefsels krijgen hierdoor onvoldoende zuurstof).

is een nieuw ontstaan gangetje tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Vaak is er eerst sprake geweest van een ontsteking met pus. Fistels kunnen ook ontstaan  bij bepaalde ontstekingsziektes van de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) Lees meer door de volgende rode link aan te klikken: Ziekte van Crohn

is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan, maakt de natuur een klein gaatje naar buiten om afvalstoffen af te voeren, dit proces kan zeer pijnlijk zijn. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Bij darmziekten zoals de ziekte van Crohn kunnen er fistels lopen van darm naar darm of van darm naar huid

is een fistel tussen huid en de mondholte, meestal uitgaande van een kaakabces of tandwortelabces. Zie gebit en tandvlees

GezondheidGezondheid

Beeldvormend onderzoek door ‘Fistulografie’

De röntgenfoto met contrastmiddel waarop de fistel zichtbaar is wordt ‘fistulogram’ genoemd. Een fistulogram is een test om te zoeken naar abnormale gebieden en vernauwingen.  Er wordt gevraagd om zes uur niet te eten voorafgaand van de test, die minder dan een uur duurt.  

Fistels worden meestal benoemd naar de plaats in het lichaam waar ze optreden

Sinus pilonidalis– ingegroeide haren (haarnestcyste), de meest bekende, is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan, maakt de natuur een klein gaatje naar buiten om afvalstoffen af te voeren, dit proces kan zeer pijnlijk zijn. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Zeldzame complicatie van een aneurysma van de aorta; er ontstaat een verbinding tussen het aneurysma en de onderste holle ader (vena cava inferior) of naar één van beide venae iliacae

verbinding tussen grote lichaamsslagader en dunne darm

Verbinding tussen een slagader (arterie) en een ader (vene), bijvoorbeeld: pulmonale arterioveneuze fistel, verbinding tussen slagader en ader in de longen, spinale durale arterioveneuze fistel, verbinding tussen een slagader en een ader in de wervelkolom

Verbinding tussen halsslagader en de sinus caroticus

Verbinding tussen dikke darm en blaas

Verbinding tussen kaak en huid

Verbinding tussen ingewanden en huid

Verbinding tussen twee verschillende delen van de darm

Verbinding tussen darm en blaas

Verbinding tussen maag en dikke darm

Verbinding tussen dunne darm en blaas

gaatje in het ovale venster van het oor

Meestal betreft het een jonge vrouw, tussen 30 en 40 jaar oud en niet lacterend, die klaagt over tepelafscheiding, variërend van waterhelder en geel tot donkergroen en soms pasteus. Zij bemerkt dan een 1 à 2 cm grote, gevoelige zwelling, eventueel met roodheid van de bovenliggende huid, die vaak na 7-10 dagen spontaan verdwenen is

Verbinding tussen grote lichaamsslagader en slokdarm

(aangeboren) verbinding tussen slokdarm en luchtpijp;

Verbinding tussen neus en mond

er wordt onderscheid gemaakt tussen: interne pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en ander orgaan; Externe pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en de huid;

verbinding tussen endeldarm en de huid rondom de anus

Verbinding tussen het middenoor en het binnenoor

Verbinding tussen blaas en navel

verbinding tussen endeldarm (rectum) en vagina

haarnestcyste

haarnestcyste in de bilspleet

haarnestcyste in de navel

Haarnestcyste tussen de vingers

Verbinding tussen huid en blaas

Verbinding tussen baarmoeder en blaas

Verbinding tussen urineblaas en vagina

Staartbeenpijn - Coccygodynie, gelokaliseerd in de bilspleet

Meestal ontstaat staartbeenpijn door een val op het zitvlak, maar het kan ook worden veroorzaakt door een cyste, fistel abces of gezwel. Het voordeel van een gezwel is dat je de oorzaak meestal aan de buitenkant kunt zien en voelen. Een fistel ziet eruit als een grote, ontstoken puist; een onderhuidse cyste (zonder etter) of abces (met etter) is vaak als een bult aan het huidoppervlak zichtbaar en voelt warm aan. Bij een bacterieel geïnfecteerd gezwel is er vaak sprake van koorts en kloppende snerpende pijn.

Heb jij last van je stuitje, aambeien, een zeurende onderrug, dan kan je dit stuitkussen proberen, om minder geïrriteerd te raken terwijl je aan het werk bent of even ontspannen wilt zitten en deze Ergonomisch Zitkussen ervoor zorgt dat jij weer met een glimlach de dag door kan. Dit stuitkussen heeft een uitsparing waardoor er minder druk en pijn op het stuitje komt. 

Coccydynie (staartbeenpijn) is een pijnlijke aandoening van de staartbeetjes (coccygis bot), gelokaliseerd in de bilspleet, meestal ontstaan door een val op het zitvlak.

Bij coccygodynie is in het overgrote deel van de gevallen een ongeval (meestal een val in zittende houding), de oorzaak van de klachten. Ook kunnen bepaalde sporten zoals fietsen en motorsport aanleiding geven tot coccygodynie. Bij vrouwen kan de bevalling verantwoordelijk zijn, voor het ontstaan van een coccygodynie.

De meeste mensen met staartbeenpijn, praten over pijn ter plaatse van het staartbeetje, meestal uitgelokt door zitten. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staarbeetje, veelal onmogelijk. De pijn is zeer ernstig te noemen en de diagnose vaak pas maanden later gesteld.

Symptomen die kunnen voorkomen bij een fistel

Vermoeidheid en bloedarmoede, niet kunnen slapen, bloedvergiftiging, hoofdpijn, koortsaanvallen, pijn rondom het gebied, soms met wat roodheid, pus productie vanuit een klein gaatje van de fistel.