Het falen van de galblaasfunctie

De galblaasfunctie heeft als rol om onze auralevensenergie te beschermen en voeren herstelwerkzaamheden uit aan bloedvatwandcellen en het huidepitheel. De vetzuren zijn nodig voor het afweersysteem, de opname van voedingsstoffen, vanuit het darmepitheel voor het brein. Het falen van de galwerkzaamheden, door een verstopping in de galwegen kan leiden tot een hormonaal disbalans en angstige gedachten. Plakkerige gelige ontlasting kan wijzen op galblaasklachten. 

Galblaasfunctie, huidepitheel bescherming, hormonaal disbalans, angst, ontlasting, afweersysteem, vetzuren, galwerkzaamheden, galblaasklachten, bilirubine, leverbeschadiging, galkleurstof, anemie, hemoglobine, vermoeidheid, hyperventilatie, ademhalingsklachten, cortisol, HDL-cholesterol, neurotransmitters, auralevensenergie, lipiden, aminozuren, migraine, zenuwpijn, depressie, fibromyalgie, Lightproducten, LDL-cholesterol, vetspiegelverhoging, vetarm, cholecystitis, CRP-test, lever-darmarts, alertheidstress, suikerverslaving, hypoglykemie, artrose, botontkalking, galstenen, huidontsteking, vetstofwisseling, galzuren, cholesterolstenen, homocysteïne-niveau, aderverkalking, pancreatitis, leverfalen, glutathion, pre-diabetes, Oxidatieve stress, ROS, methylatie, insulinemoeheid, zwavel, foliumzuur, vitamine B12, ontstekingsgevoelig, suikerziekte, insulineresistentie, onrust

Een bilirubinetoename kan op galwegverstopping of leverbeschadiging

Een toename van direct bilirubine kan wijzen op een verstopping van de galwegen of op leverbeschadiging. Een toename van de rode galkleurstof kan een aanwijzing zijn, dat er te veel roodkleurige bloedcellen worden afgebroken. Bij hemolytische anemie worden erytrocyten versneld vernietigd, wat kan leiden tot ernstige bloedarmoede. Anemie kenmerkt zich door een te laag gehalte aan hemoglobine en kan klachten geven als chronische vermoeidheid, hyperventilatie en ademhalingsklachten.

Volwaardige vetten zijn nodig om onze lichaamscellen te beschermen

Cortisol wordt gemaakt uit HDL-cholesterol, de vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten voor energie en neurotransmitters. Een goede galblaasfunctie is nodig om ons auralevensenergie, lichaamscellen en darmepitheel te beschermen. De lipiden, die niet onoplosbaar zijn in water, helpen beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten en het huidepitheel.

Onze hersenen hebben een percentage HDL-cholesterol nodig om nutriënten op te nemen

De roodbruine leverklier koppelt vervolgens de aminozuren taurine en glycine aan de galzuren, waardoor galzouten ontstaan. Via de galblaas wordt het galemulgator aan de kronkeldarmwand afgegeven en helpt het galzuur bij de opname van de vetdeeltjes. De in vet-oplosbare vitaminen worden afgeleverd aan allerlei hormonale functies, via de nervus vagus bereiken ze veilig ons hoofd. Bij een disfunctie van de hersen-darm-as kan er migraine, zenuwpijn, depressie of fibromyalgie ontstaan.

Het onderzoeken van de neurotransmitters door een analyse of urineonderzoek

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Lightproducten niet de oplossing om een te hoog LDL cholesterol te voorkomen

Veel mensen zijn bang voor vetproducten, om de bekendheid van LDL-cholesterol, ter voorkoming van een vetspiegelverhoging, eet men vetarm. Om bekende medicijnbijwerking te beperken, worden volle vetten vervangen in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steunen we het lichaam niet. De olieachtige stoffen, zoals in kokosolie, olijfolie extra vierge, avocado en paranoten kan obstipatie en darmontsteking remmend werken. De vitamines A, E en D in de reservebrandstof is histamine-beperkend. 

Koorts, buikpijn en misselijkheid komen vaak op na een grote of vette maaltijd, gepaard gaande met krampachtige pijnklachten in de rechterbovenhoek. De spiersamentrekkingen zijn soms ook te voelen in het bovenste middengedeelte van de buik, rechts onder de ribben bij het middenrif. Meestal trekt dat in een tijdsbestek van een half uur weer weg, de pijnverstoring kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Het kan zijn dat er een galblaasontsteking is ontstaan, in de galgangen, cholecystitis genaamd.

CRP-test op verdenking van cholecystitis

Een lever-darmarts kan met een bloedonderzoek de witte bloedlichaampjes nakijken en nazien of de c-reactief proteïne is toegenomen. Het acute fase-eiwit neemt na een ontstekingsreactie toe, met een CRP-test, is te achterhalen of de leukocyten zijn toegenomen. De kleurloze witcellen, spelen een rol bij ons immuunsysteem, de doorzichtige kleefstof is soms te zien bij een muggenbeet.

Als het toch mis gaat, zonder galblaas leven kan, wat veranderd er

Bij een galblaasverwijdering, worden de galsappen worden niet meer opgevangen en stroomt nu direct de darmen in. Normaal voegt de pancreaslipase zich langzaam aan het verteringsproces toe en verteerd het vetafbrekend enzym voedingsstoffen en dient vetmantelbekleedsel. Als het peervormig orgaan wordt weggenomen door een operatieve ingreep kan er diarree ontstaan, soms trekt dit vanzelf weg. De praktijk wijst uit, dat de nazorg niet altijd optimaal is en de buikloop blijft.

Traumatische ervaring door diarree

Gedurende deze periode kan er een soort traumatische ervaring ontstaan, voeding kan een nieuwe betekenis krijgen. De diarreeaanvallen probeert men te vermijden en is er continu een soort alertheidstress, met vermoeidheidsklachten. Het reptielenbrein weet wel hoe de energieproductie hoog kan blijven en kan een suikerverslaving ontwikkelen. 

Het opduiken van plotse pijnen kan door hypoglykemie ontstaan

Pas op, er kan hypoglykemie ontstaan, bij een tekort aan mineralen haalt het orgaansysteem de nutriënten uit onze spieren en botten. Het opduiken van plotse pijnen in het beenderstelsel moet een alarmlampje doen branden en kan een signaal zijn, van een verzwakkend beenderen. Tezamen met artrose kunnen ze regelmatig klachten van mineraalstoffen tekort opduiken

Gemengde galstenen bestaan voor 70 procent uit een te lage lipoproteïnen en de vorming van deze galblaasstenen vermin­derde oplosbaarheid van cholesterol. Er bestaat een directe link tussen de galwerking en het lever-functioneren. Huidontsteking en galbulten, wijzen mogelijk op leverfalen, de vetstofwisselingdisfunctie kan oedeem veroorzaken, eveneens acne, mee-eters en puistjes..

De levercellen die dit produceren bevatten van nature cholesterol

De hoeveelheid galvet in de levercellen moet altijd gelijk blijven, wanneer er teveel lichaamsvet wordt geproduceerd, moet dit worden afgevoerd. Dit doet de lever via de galvloeistof, het teveel aan galvet komt zo in de galblaasreservoir terecht. In het reservoir voor de bittere stof slaat de vetachtige stof neer in de vorm van zeer kleine kristallen. 

Een tekort aan galzuren, ontsteking van de galwegen, cholesterol stenen

Als er teveel aan vetophoping ontstaat kan dit samen klonteren, in de vorm van gemengde klontergalstenen en de vettransitie gedeeltelijk stopt. Als er in het leverorgaan te veel vet wordt opgeslagen, kan dat tot leververvetting leiden. Bij het vervetten in de levercellen, kan het overschot aan triglyceriden en glucose niet meer goed verwerken. 

Een overmaat aan lipiden

De overmaat aan lipiden worden ze opgeslagen in het weefsel als eiwitophoping. Het kan afgezet worden in de vaatwand en daar schade aanrichten in de vorm van atherosclerose, waardoor aderverkalking kan ontstaan. Er kan een verhoogd homocysteïne niveau ontstaan in het bloed, het aminozuur is een belangrijke bouwsteen en is o.a. nodig voor de omzetting van vitamine B12 en foliumzuur.

Een balans in het homocysteïne niveau

Een verhoogd homocysteïne-niveau in het bloed, is vaak hoger bij mannen dan bij vrouwen. Het gemiddelde niveau van zwavelhoudende eiwit kan verschillen van eenvoudige ontstane galstenen tot galsteen-gerelateerde ontstekingsstoornissen, zoals bij pancreatitis. Er is dan vaak een toename van het BMI, en opvallend veel gal-gerelateerde problemen, waar leverfalen ook een rol speelt. 

Het lichaam moet homocysteïne maken

Te laag homocysteïne is niet goed en te hoog homocysteïnegehalte is evenmin goed. De werking van glutathion in het lichaam is een sterke antioxidant en ontgifter. Deze stof maakt de in vet oplosbare toxinen via binding met water oplosbaar. Stapelt en vervoert cysteïne door het lichaam naar de nieren en neemt deel in de galproductie. 

Iemand met pre-diabetes heeft een hogere reactieve zuurstof soort nodig en gebruikt meer “glutathion” om dit te neutraliseren. Een lagere homocysteïne-meting laat zien dat giftige stoffen in het lichaam bestreden worden door het produceren van deze antioxidanten. Dit voorkomt normaal gesproken een overmatige slijmvorming, mond en ook longen.

Oxidatieve stress, ook wel ROS genoemd, kan ontstaan onder invloed van verontreining

Oxidatieve stress  kan ontstaan door tabak, koffie per dag, rook, drugs, xenobiotica en straling en komt van nature niet voor in ons voedsel. Het orgaansysteem herkent dit dus ook niet, een te hoge concentratie als bijvoorbeeld antibiotica, heeft hetzelfde effect. Ook paracetamol of acetylsalicylzuur, in aspirine, zijn xenobiotica-organismen, de term wordt gewoonlijk gebruikt in de context met vervuilende stoffen. Fagocytose als dioxinen en pcb’s kunnen weefselcellen in kerncellen vernielen.

Homocysteïne wordt niet alleen gerelateerd aan hart en vaatziekten

Als we proberen om een erwtensoep te maken en het recept vraagt om erwten, maar we hebben geen raasdonders, kunnen we dan het wintergerecht maken? Nee! We moeten een ander recept kiezen. In het geval van de productie van de primaire methyldonor, wat betrokken is bij de productie van onder meer DNA, RNA, myeline, fosfolipiden, eiwitten, dan heb je homocysteïne-bouwstof nodig. In het geval van de productie van primaire antioxidant van het lichaam, glutathion, en heb we homocysteïne nodig.

Oorzaken van lage homocysteïne is een lage volwaardig eiwitinname

Ongeveer 1 gram eiwit per 2 pond lichaamsgewicht is een ruwe richtlijn, uit voeding! Als we niet voldoende zwavelhoudende voedingsmiddelen gebruiken, zal homocysteïne afbreken om de broodnodige cysteïne voor het lichaam te kunnen halen. Het aminozuur is erg belangrijk voor veel reacties, als cysteïneniveaus laag zijn, zal het lichaam glutathion afbreken om het te verstrekken! Dus niet alleen ontstaat er een laag homocysteïne-ontwikkelings-pijler, maar ook glutathion. Samengevat heet dit Methylatie.

Methylatie is een proces dat triljoenen keren gebeurt in elke cel elke minuut

Het is één van de meest belangrijkste metabolische functies van het lichaam en is afhankelijk van vele genen die de enzymen aansturen en allerlei vitamine, mineralen, eiwitten, etc, die betrokken zijn in de vorming en afbraak van allerlei stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Methylering zorgt voor onderhoud en reparatie van het DNA in alle cellen.

Enzymen brengen het herstel van alle weefsels op gang, om celenergie te metaboliseren, er mag dus geen insulinemoeheid ontstaan. Knipstoffen wijzigingen in de genen zonder dat de structuur verandert, omgevingsfactoren en voeding hebben invloed op deze cellen. Epigenetica zorgt voor deze werkverdeling door het GEN aan of uit te zetten bepaalde basen worden toegankelijk of ontoegankelijk gemaakt. De aaneengeregen chromosomen zijn belangrijk voor het lymfesysteem en de chakra’s.

Een lichaam heeft ontzettend veel back up routes als vangnet

Er zijn al heel wat dominosteentjes omgevallen, voordat wij daadwerkelijk klachten gaan ervaren en daarom is onderzoek nodig. Daarbij is er een terugblik, op persoonlijke  ervaringen betreffende gezondheid van toen en nu, diagnoses, bloedonderzoeken zijn erg nuttig. Gebeurtissen kunnen we analyseren, zodat er een duidelijk beeld ontstaat, vastgelegd in een orthomoleculair rapport. 

Methylatie is betrokken bij

 • De vorming van Q10 en carnitine, welke een belangrijke rol spelen in de energiehuishouding.  Het co-enzym zit bijvoorbeeld in vette vis, orgaanvlees, kiemen als broccoli, bloemkool en bepaalde noten als paranoten. Deze in vet-oplosbare substantie worden niet gerekend tot onoplosbare vetten;
 • Eiwitten uit voeding als erwtenzaden, kan zorgen voor de creatie van nieuwe RNA en DNA, onze genetische bouwstenen;
 • Directe communicatie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem, voor een optimale werking van ons afweersysteem;
 • Zwavelmetabolisme wat een belangrijke rol speelt bij de ontgifting.
 • Voldoende methylatie is dan ook glutation besparend, zoals knoflook;
 • Houdt het cortisolhormoon in toom;
 • Zorgt voor voldoende rust in de vorm van DHEA;

Methylering bestaat uit een 3-tal routes die in elkaar overlopen

Het begint met het voorzien van je cellen van zwavel, wat de CH3 groep af zal staan om verder in het lichaam gebruikt te worden. Het zwavelmolecuul zit in kleine hoeveelheden in knoflook, ui, prei, bieslook, koolsoorten, broccoli, asperges, ei, noten, vlees en vis. Een methylgroep is een functionele groep, afgeleid van methaan (CH4). 

Het bestaat uit één koolstofatoom en drie waterstofatomen en heeft dus de formule CH3

Het voorzien van zwavel in de cellen, zet het systeem als het ware “AAN”. Zodat de al eerder genoemde processen hun werk gaan doen. Omdat deze voorziening van zwavel zo belangrijk is, heeft het lichaam een ingenieuze recycleroute ontworpen wat er voor zorgt dat dit alsmaar door blijft gaan. Ook op dagen dat we geen zwavelstoffen binnen krijgen. 

Hiervoor zijn echter wél een aantal belangrijke helpers nodig (co-factoren)

 • Actief vitamine B2 (riboflavine-5-fosfaat), 
 • Actief foliumzuur (methylfolaat), actief vitamine B12 (methylcobalamine)
 • Actief B6 (pyridoxaal-5-fosfaat), en choline (uit o.a. ei, bloemkool, pindakaas en amandelen).
 • Hebben we niet voldoende co-factoren? Dan stapelt de zwavel zich en stijgt homocysteine

Homocysteïne kan zich hechten aan vet en suiker

Een te hoge homocysteine spiegel maakt ons ontstekingsgevoelig en kan insulineresistentie en neurodegeneratie geven. Ook is er een hogere kans op hart en vaatziektes. Het aminozuur hecht zich namelijk aan suiker, waardoor een cel zoals bij pre-diabetes en suikerziekte verstopt kan raken.

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's