Galblaasfunctie - falen

Gal speelt een belangrijk rol in de vertering van vetten en bepaald voor een deel de kleur van onze ontlasting. De lever maakt galsap en wordt via afvoerbuizen vervoerd, waar het alvleesklier sap de olieachtige deeltjes afbreekt tot glycerol en vetzuren. De vetachtige stoffen komen niet direct in het bloed maar gaan via filters de lymfevaten het bloedcirculatiesysteem in. De beschermende olieachtige stoffen worden in ons lichaam gebruikt als brandstof en bouwstof en zorgt het proces voor een hormonaal balans en een gezond immuunsysteem.

Galblaas, vetvertering, galstenen, lever, cholesterol, energie, slapen, neurotransmitters, hormonaal balans, cortisol, DHEA, cel bescherming

Volwaardige vetten zijn nodig om onze lichaamscellen te beschermen

Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten voor energie. De lipiden, die onoplosbaar zijn in water helpen beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. De vetten zijn nodig voor onder andere een goed werkend afweersysteem, de opbouw en bescherming van alle lichaamscellen, de opname van voedingsstoffen als mineralen en de transport van vitamines van darmen naar hoofd. Ze zijn afkomstig van dierlijke of plantaardige producten.

Lightproducten niet de oplossing om een te hoog LDL cholesterol te voorkomen

Veel mensen zijn bang voor vet, omdat het bekend staat om een te hoog LDL cholesterol. Ter voorkoming van een te hoge vetspiegel, om geen medicatie behoeven te gebruiken. De volle vetten worden vervangen in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steunen we het lichaam niet. De olieachtige stof kan obstipatie voorkomen en leveren vetzuren zoals in kokosolie, olijfolie extra vierge, avocado, paranoten en ghee voorkomen. De vitamines A, E en D in de reservebrandstof, beschermen onze cellen, wanneer er teveel histamine vrij komt.

Koorts, buikpijn en misselijkheid komen vaak op na een grote of vette maaltijd. Het belangrijkste symptoom is forse, krampachtige en constante pijn in de rechterbovenhoek of het bovenste middengedeelte van de buik, rechts onder de ribben. Meestal trekt dat een minimale tijd van een half uur weer weg. De pijn kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Het kan zijn dat er een ontsteking in de galblaas zit, genaamd cholecystitis en kan gebeuren wanneer spijsverteringssap, gal genaamd, vast komt te zitten in de peervormig orgaan of galgangen.

Galblaas aandoeningen

Bij galsteenziekte ontstaan geleidelijk aan galstenen in de lever en belemmeren vaak de afvoer van gal vanuit de lever naar de darm. Ze kunnen ook een ontsteking van de galblaas ( cholecystitis) veroorzaken. Galstenen ontstaan meestal pas na het 40e levensjaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen, onderscheiden worden o.a. pigmentstenen. 

Oververzadiging van gal en verandering in de PH waarde

Zwart gepigmenteerde stenen bestaan verbindingen van calcium, koper, een groot aantal mucine-glycoproteïnen en bevat geen cholesterol en komen vaker voor bij levercirrose. In de vorming van zwarte pigmentstenen wordt een bepaalde rol toegewezen aan de oververzadiging van gal met ongeconjugeerd bilirubine en een verandering in de pH, wat laat zien dat er een giftige situatie optreed.

Teveel afvalstoffen in het bloed en de gele verkleuring van de huid

Er kan een geelachtige kleur van de huid ontstaan door een te hoog gehalte van de stof bilirubine in het bloed. het is een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van een eiwit uit de rode bloedcellen. Het heeft een intens gele kleur, waardoor het bij een verhoogde concentratie van dit stofje in het rode vloeistof letterlijk geel kan gaan zien, beter bekend als geelzucht.

Verstopping galwegen geelgroene ontlasting

Een toename van direct bilirubine kan wijzen op een verstopping van de galwegen of op leverbeschadiging. Een toename van indirect bilirubine is een aanwijzing dat er te veel rode bloedcellen worden afgebroken, zoals bij hemolytische anemie. samen vormen deze twee waarden de Bilirubine Totaal. Gal bestaat voornamelijk uit afgebroken erytrocyten. Oude rode bloedcellen worden in de lever afgebroken, de rode afvalstoffen die vrijkomen krijgen een geelgroene kleur en worden gemengd met de gal en daarom is de ontlasting een goede eerste pijler.Als het toch mis gaat, zonder galblaas leven kan, wat veranderd er

De galsappen worden niet meer opgevangen door de galblaas en bij het arriveren van vetten, laat het galsap los en stroomt nu direct de darmen in, dit is niet ingedikt en erg dun. Normaal voegt het zich langzaam aan het verteringsproces toe en is bedoeld om het eten te verteren (met name vet), zo worden voedingsstoffen uit het voedsel gehaald, waardoor het gereed is om zijn weg te vinden naar de verschillende organen. De afgebroken vetzuren zijn bestanddelen zijn een beschermende vetmantel voor het slijmvlies.

Traumatische ervaring door diarree

Als het vet niet meer goed verteerd kan worden kan er een enorme vermoeidheid en ook diarree ontstaan. Gedurende deze periode er een soort traumatische ervaring ontstaan. Voeding kan een nieuwe betekenis krijgen, zoals meer zin in suikers en koolhydraten, misschien wel, pas op, anders ontstaat er te zachte ontlasting en door deze stress, kan er hypoglykemie ontstaan, waar men bang voor voedsel is geworden.

Na een tijdje kunnen er allerlei klachten ontstaan als pijn

Na een tijdje kunnen er allerlei klachten ontstaan, want immers de darmen nemen minder vitaminen en mineralen op omdat de gal zijn functie niet meer naar behoren uitvoert. Het lichaam is slim, bij een tekort aan voedingsstoffen haalt het zo nodig nutriënten uit onze spieren en botten. Een van deze celstoffen die in voedsel zit en in het laatste deel van de darm opgenomen wordt is vitamine B12, als er diarree is, krijgt de darm logischerwijze geen tijd om de beschermende stoffen op te nemen.

Stoornissen in het maag-darmkanaal, belemmeren een voedingsstoffen opname

De zelfde klachten doen zich overigens voor, als het laatste deel van de dunne darm is verwijderd. Denk bijvoorbeeld ook aan de ziekte van Crohn, waarbij chronische ontsteking van het maag-darmkanaal, zweren en fistels kunnen ontstaan. De plaatsen die ontstoken zijn of waar littekenweefsel is ontstaan, kan zich een voedingstoffen opnamestoornis ontwikkelen.  

Fistels vaak benoemd naar de plaats in het lichaam waar ze optreden

Soort fistelLichaamsdeelOmschrijving en onderzoekMogelijke oplossingen
Aortocavale fistelGrote slagader en aorta, zeldzame aandoeningEr ontstaat een verbinding tussen het aneurysma en de onderste holle ader (vena cava inferior) of naar één van beide venae iliacae
Bloedonderzoek
Hart en vaatziekten
Pre-diabetes indicatietest

Cortisol en DHEA in balans
Aortoduodenale fistel grote lichaamsslagader en dunnen darmPrimaire aortoduodenale fistel: verbloedingsrisico, • meer informatie
Dunne darm info
Arterioveneuze fistelSlagader longen en wervel kolom
Caroticocaverneuze fistelhalsslagader en blaasVerbinding tussen halsslagader en de sinus caroticus
Colovesicale fistelDikke darm en blaas
Dentogene fistel kaak en huidDeze fistel ontstaat vaak in het gebit, bijvoorbeeld na het ontsteken van een kies.
Enterocutane fistel ingewanden en huidVerbinding tussen ingewanden en huid
Enteroenterale fistel Tussen twee delen darmenEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor lekt de inhoud van de maag of darmen door naar de huid. Dit resulteert in onder andere buikpijn of ondervoeding, en ook tekenen van een infectie zoals koorts
Enterovesicale fistelFistel - darm en blaasTerovesicale fistel ontstaan als gevolg van appendicitis, een corpus alienum (visgraat, kippenbotje)
Gastrocolische fistelMaag en dikke darmBij een galblaassteen kan een cholecystoduodenale fistel veroorzaken en kan bij de ziekte van Crohn een enterocutane fistel gevormd worden
Ileovesicale fistelDunne darm en blaasColovesicale fistels komen het meeste voor, en worden veroorzaakt door diverticulitis; ileovesicale fistels houden meer verband met de ziekte van Crohn.
Labyrintfistel OorLabyrintitis (ook: neuritis vestibularis of vestibulaire neuritis) is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, waaronder de half-cirkelvormige kanalen .
MelkgangfistelTepel, ziekte van ZuskaMeestal betreft het een jonge vrouw, tussen 30 en 40 jaar oud en niet lacterend, die klaagt over tepelafscheiding, variërend van waterhelder en geel tot donkergroen en soms pasteus. Zij bemerkt dan een 1 à 2 cm grote, gevoelige zwelling, eventueel met roodheid van de bovenliggende huid, die vaak na 7-10 dagen spontaan verdwenen is
Oesofago-aortale fistelSlokdarm en grote lichaamsslagaderDe meest gevreesde complicatie van een vreemd lichaam in de slokdarm is een perforatie van de slokdarmwand, met als mogelijk gevolg mediastinitis en soms een oesofago-aortale fistel.
Oesofago-tracheale Fistel - slokdarm - luchtpijp aangeborenEen kind met een tracheo-oesofageale fistel heeft een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Tracheo-oesofageale fistel is een aangeboren aandoening.
Oronasale Fistel - neus en mond
PancreasfistelFistel - alvleesklier en huider wordt onderscheid gemaakt tussen: interne pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en ander orgaan; Externe pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en de huid
Perianale fistelHuid en anusVerbinding tussen endeldarm en de huid rondom de anus
Perilymfatische fistelMiddenoor en binnenoorEen perilymfatische fistel is een abnormale opening gevonden in het binnenoor, dat is gevuld met vloeistof. Een scheur of een aangeboren afwijking van het binnenoor kan leiden tot een perilymfatische fistel
Persisterende urachus Blaas en navelNattende navel. Bij een persisterende ductus omphalo-entericus is er een open verbinding tussen de navel en het ileum en kan er gallig materiaal via de navel naar buiten komen
Rectovaginale fistel Endeldarm en vaginaNormaal gesproken groeit deze verbinding dicht. In enkele gevallen kan deze geheel of gedeeltelijk open blijven
Sinus pilonidalisHaarnestcyste
Sinus pilonidalisVan de bilspleetHaarnestcyste in de bilspleet
Sinus pilonidalis Van de navel Haarnestcyste
Interdigitale sinus pilonidalisTussen vingersHaarnestcyste
Vesicocutane fistel Huid en blaas
Vesico-uteriene fistel Baarmoeder en blaas
Vesicovaginale fistelUrineblaas en vagina
Sinus pilonidalis– ingegroeide haren (haarnestcyste), de meest bekende, is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan, maakt de natuur een klein gaatje naar buiten om afvalstoffen af te voeren, dit proces kan zeer pijnlijk zijn. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Gal en ontlasting

In het galvloeistof zitten galzouten, bilirubine (gal kleurstof) en cholesterol, dit afscheiding product verkleinen de vetten, dit zien we terug bij de ontlasting en is dan donkerbruin. Een afwijkende kleur kan een teken zijn dat er iets in de galblaas gaande is, zoals een verstopping. Vetachtige stoffen zijn een belangrijke beschermend bouwstof voor onze cellen, een teveel wordt via de gal vloeistof uitgescheiden. 

De ontlasting indicatie wijzer, hoe ziet onze ontlasting eruit

Er zijn veel mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat ze niet iets anders gewend zijn en gebruiken wellicht al jaren medicatie. Een gezonde spijsvertering, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht en als men obstipatie heeft of diarree, kan dit leiden tot traumatische ervaringen. Buiten het trauma is het noodzakelijk om de afvoerbuis schoon te houden, zodat afvalstoffen niet in de bloedbaan komen en daar organen als het hoofd ziek maken.
Soort ontlastingMogelijke gevolgenMogelijke oorzaken en oplossingOnderzoek en indicatieBloed onderzoek
❶ Losse stevige keutels,(Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten.

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Het is zeker dat aan constipatie geleden wordt, waarschijnlijk uitdroging is ontslaan, vol zit met gifstoffen, wat pijnklachten veroorzaakt en een tekort aan neurotransmitters tot gevolg kan hebbenDit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Onderzoek naar wat er gegeten wordt

Indicatietest Pre-diabetes
Indicatietest neurotransmittersNeurotransmitters Totaal (RP Urineonderzoek) hormonen uit urine
❷ Worstvormig maar klonterig - houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is

Verstopping EHBO, Voedingslessen
Dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodigTe weinig vet, vezels, vocht en beweging
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult

Lichaam bestaat uit veel vocht

Te weinig HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten

Genoeg bewegen of sporten kan gewichtstoename helpen voorkomen en helpen bij het verlagen van LDL cholesterol en betere ontlasting

Voorkom darmklachten met vezels
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesVet/vertering (kwantitatief) uit faeces kurzel code: FETTST
❸ Worstvormig, met barstjes aan de buitenkant -normale ontlastingDit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❹ Als een worst of slang - normale ontlastingGlad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❺ Zachte keutels met duidelijke randen - mogelijk risico voor darmziekteDit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte, als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ziekte van Crohn
Gliadine IgA en IgG Onderzoek
❻ Papperige uitscheiding, is zacht - Kleeft in de WC pot - mogelijk problemen met vertering van vettenPlakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. Mogelijk kan het ook een teken zijn, dat vetten niet juist verteren en er problemen zijn met de gal. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjeGalblaasfunctie - falen

Candida Albicans, parasieten, schimmelinfectie
Glutenallergie

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Lever/galblaas ALAT, ASAT, bilirubine, alkalische fosfatase
❼ Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar - mogelijk een bacteriële darmaandoening of besmetting met parasietenDit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmenHistamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen
Lactose - intolerantie

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking
Indicatie test Candida Albicans
Candida Albicans IgA, IgG en antigeen - Onderzoek

Verdiepen in gezonde vetten, het kan galstenen helpen voorkomen

Deze harde vormsels in de galblaas of de galgangen, samengesteld uit één of meer in de gal voorkomende stoffen (kalk, vet, suiker/LDL cholesterol, galkleurstof). Deze stoffen zijn vaak als een  oververzadigde oplossing in de gal aanwezig. Een stoornis in de stofwisseling of een infectie kan de normale samenstelling van de gal verstoren, waardoor het evenwicht wordt verbroken en zich stenen kunnen vormen. Met name cholesterolstenen kunnen een aanzienlijke omvang bereiken.

Gemengde galstenen bestaan voor 70 procent uit LDL cholesterol en de vorming van deze stenen wordt, net als bij de choleste­rolstenen, bevorderd door een vermin­derde oplosbaarheid van cholesterol. (In het Westen 80% van alle galstenen). LDL Cholesterol is een derde oorzaak waardoor galstenen kunnen ontstaan. Er bestaat een directe samenwerking met de lever.

De levercellen die dit produceren bevatten van nature cholesterol

De hoeveelheid in de cellen moet altijd gelijk blijven, wanneer er teveel cholesterol wordt geproduceerd, moet dit worden afgevoerd. Dit doet de lever via de galvloeistof, het teveel aan galvet komt zo in de galblaas terecht. In het reservoir voor de bittere stof slaat de vetachtige stof neer in de vorm van zeer kleine kristallen, als er teveel aan vetophoping ontstaat kan dit samen klonteren.

Gemengde galstenen bestaan voor 70 procent uit cholesterol en de vorming van deze stenen wordt, net als bij de cholesterol-stenen, bevorderd door een vermin­derde oplosbaarheid van de vetachtige stof. Een hoog LDL cholesterolgehalte uit bewerkte vetten, is een derde oorzaak waardoor galstenen kunnen ontstaan. Gezonde HDL cholesterolvetten houden een gezond vetprofiel in stand 

Onze hersenen hebben een percentage HDL cholesterol nodig om nutriënten op te nemen

De lever koppelt vervolgens de aminozuren taurine en glycine aan de galzuren, waardoor galzouten ontstaan. Via de galblaas worden deze aan de dunne darm afgegeven, waar ze bij de opname van vetten en in vet oplosbare vitaminen worden afgeleverd aan allerlei hormonale functies. Via de nervus vagus reizen ze dan van onze darmen naar ons hoofd, waar enkel een cel HDL cholesterol nodig heeft om neurotransmitters af te geven. In een analyserende test is het mogelijk een indicatie te geven voor een bloedonderzoek.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Volle plantaardige of dierlijke vetten, ondersteund de hormoonhuishouding

Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of light producten, en daarmee steun je het lichaam niet. Je hebt juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding. Vet houd een gezond HDL cholesterol profiel in stand en kan de LDL onschadelijk maken. Galstenen kunnen ontstekingen geven in galblaas en dit kan een aanhoudende, zeurende pijn geven, (vaak rond middernacht), acute zeer pijnlijke galkolieken (= colica hepatica). Vooral na een vette maaltijd, er kan mogelijk geelzucht ontstaan (= icterus). 

Een tekort aan galzuren, ontsteking van de galwegen, cholesterol stenen

Als er in de lever te veel vet wordt opgeslagen ten gevolge van een storing in de vet en suikerstofwisseling, kan er lever vervetting (leversteatose) ontstaan. Bij het vervetten in de cellen, kan de lever het overschot aan triglyceriden en glucose niet meer goed verwerken. De overmaat aan lipiden worden ze opgeslagen in het weefsel als eiwitophoping. Het kan afgezet worden in de vaatwand en daar schade aanrichten (atherosclerose), waardoor aderverkalking kan ontstaan, omdat vuil zich hier aan kan hechten.

Een balans in het homocysteïne niveau

Verhoogd homocysteïneniveau in het bloed, is vaak hoger bij mannen dan bij vrouwen. Het gemiddelde niveau van homocysteïne kan verschillen van eenvoudige ontstane galstenen tot galsteen gerelateerde ontstekingsstoornissen, zoals bij pancreatitis. Er is dan vaak een toename van het BMI. en opvallend veel gal gerelateerde problemen, waar de lever ook een rol speelt. 

Het lichaam moet homocysteïne maken

Het is een belangrijke bouwsteen voor twee zeer belangrijke verbindingen in ons lichaam en moet in balans zijn. Te laag homocysteïne is niet goed en te hoog homocysteïnegehalte is evenmin goed. De werking van glutathion in het lichaam is een sterke antioxidant en ontgifter. Deze stof maakt de in vet oplosbare toxinen via binding met water oplosbaar, stapelt en vervoert cysteïne door het lichaam naar de nieren en neemt deel in de galproductie. 

Iemand met pre-diabetes heeft een hogere reactieve zuurstof soort nodig en gebruikt meer “glutathion” om dit te neutraliseren. Dus, een lagere homocysteïne meting in het bloed laat zien dat er hoge vrije radicalen de probeert de giftige stoffen in het lichaam te bestrijden door het produceren van deze belangrijke antioxidanten en voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt.

Verontreinigingen, tabak, koffie- (beperkt), rook, drugs, xenobiotica en straling

Reactieve zuurstof, ook wel ROS genoemd, kunnen ontstaan onder invloed van verontreinigingen, tabak, koffie (meer dan 3 kopjes per dag, rook, drugs, xenobiotica en straling. Een xenobioticum is een stof die van nature niet voorkomt in ons voedsel en het lichaam dit dus ook niet herkent. Een te hoge concentratie als bijvoorbeeld  antibiotica, wat het lichaam zelf  niet maakt of ook niet voorkomt in een normaal dieet. Ook paracetamol of acetylsalicylzuur (in aspirine) zijn xenobiotica. De term xenobioticum wordt gewoonlijk gebruikt in de context met vervuilende stoffen, zoals dioxinen en pcb’s en hun effect op het menselijk lichaam.

Homocysteïne wordt niet alleen gerelateerd aan hart en vaatziekten

Als je probeert om een erwtensoep te maken en het recept vraagt om erwten, maar je hebt geen erwten, kun je dan erwtensoep maken? Nee! Je moet een andere soep maken of een ander recept kiezen. In het geval van de productie van de primaire methyldonor van het lichaam, wat betrokken is bij de productie van onder meer DNA, RNA, myeline, fosfolipiden, eiwitten en neurotransmitters (waaronder serotonine en dopamine), dan heb je homocysteïne nodig. In het geval van de productie van primaire antioxidant van het lichaam, glutathion, heb je homocysteïne nodig.

Oorzaken van lage homocysteïne is een lage volwaardig eiwitinname

Ongeveer 1 gram eiwit per 2 pond lichaamsgewicht is een ruwe richtlijn, uit voeding! Als we niet voldoende zwavelhoudende voedingsmiddelen gebruiken, zal homocysteïne afbreken om de broodnodige cysteïne voor het lichaam te kunnen halen. Het aminozuur is erg belangrijk voor veel reacties. Als cysteïneniveaus laag zijn, zal het lichaam glutathion afbreken om het te verstrekken! Dus niet alleen ontstaat er een laag homocysteïne, maar ook glutathion. Samen gevat heet dit Methylatie.

Methylatie is een proces dat triljoenen keren gebeurt in elke cel elke minuut

Het is één van de meest belangrijkste metabolische functies van het lichaam en is afhankelijk van vele genen die de enzymen aansturen en allerlei vitamine, mineralen, eiwitten, etc, die betrokken zijn in de vorming en afbraak van allerlei stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Methylering zorgt voor onderhoud en reparatie van het DNA in alle cellen.

Enzymen en de vertering brengen het herstel van alle weefsels op gang, om cel-energie te metaboliseren en speelt dus een belangrijke rol in de ➊ epigenetica (➊ wijzigingen in de genen zonder dat de structuur verandert), omgevingsfactoren en voeding hebben invloed op deze cellen. Epigenetica zorgt voor deze werkverdeling door genen aan of uit te zetten. Bepaalde basen van een gen worden toegankelijk of ontoegankelijk gemaakt en is ook heel belangrijk in de lever voor ontgifting en speelt het een belangrijke rol bij de immuniteit.

Om goed te communiceren, zijn er tal van bouwstoffen nodig in de vorm van vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en glucose. Deels kan het lichaam deze zelf omzetten, en deels dienen we deze stoffen d.m.v. voeding en eventueel suppletie binnen te krijgen. Gezondheidsklachten ontstaan niet van de een op de andere dag. 

Een lichaam heeft ontzettend veel back up routes als vangnet

Er zijn al heel wat dominosteentjes omgevallen voordat wij daadwerkelijk klachten gaan ervaren en daarom is onderzoek nodig, waarbij een terugblik, persoonlijke  ervaringen betreffende gezondheid van toen en nu, diagnoses, bloedonderzoeken en gebeurtissen kunt analyseren, zodat er een duidelijk beeld ontstaat, vastgelegd in een orthomoleculair rapport. 

Methylatie is betrokken bij

 • Zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwcellen). Het is belangrijk voor de isolatie en bescherming rond zenuwen, zodat er minder snel zenuwpijn ontstaat;
 • De vorming van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine, melatonine, en noradrenaline, krijg inzicht in de kracht en verzwakking van het systeem tussen darm en hoofd
 • De vorming van Q10 en carnitine, welke een belangrijke rol spelen in de energiehuishouding.  Het co-enzym zit bijvoorbeeld in vette vis, orgaanvlees, kiemen als broccoli, bloemkool en bepaalde noten als paranoten. Deze in vet oplosbare substantie worden niet gerekend tot onoplosbare vetten;
 • Eiwitten uit voeding als erwtenzaden, kan zorgen voor de creatie van nieuwe RNA en DNA, onze genetische bouwstenen;
 • Directe communicatie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem, voor een optimale werking van ons afweersysteem;
 • Zwavel metabolisme wat een belangrijke rol speelt bij de ontgifting. Voldoende methylatie is dan ook glutation besparend, knoflook kan hier mogelijk een goede toevoeging zijn aan het dieet;
 • Balanceert en gebruikt vet en cholesterol, voor productie van hormonen. Denk bijvoorbeeld aan cortisol en DHEA;
 • Hormoonregulatie en -productie, Methylering is van belang bij de productie van oestrogeen, testosteron, en insuline, evenals vele andere hormonen in het lichaam;
 • De allergische reactie inclusief: zoals voedsel allergieën, eczeem, netelroos en astma. Hierbij is er een verhoogde histamine productie;
 • De productie en reparatie van eiwitten in het lichaam, zoals bij: Aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Hemoglobine, vervoert zuurstof door het lichaam. Collageen, collageen geeft structurele functie van het bindweefsel en pezen, een elastisch proteïne, wat voornamelijk voorkomt in de darm, bloedvaten, blaas en longen;
 • DNA methylatie, waardoor cellen optimaal kunnen functioneren;
 • Ontgifting lever van zware metalen en giftige stoffen en fenolen, glutamaten, pesticiden, additieven, sulfieten, ammoniak, medicijnen, kruiden, supplementen, enz. Pas op met koffie, wanneer de moeheid toeslaat.

Methylering bestaat uit een 3-tal routes die in elkaar overlopen

Het begint met het voorzien van je cellen van zwavel, wat de CH3 groep af zal staan om verder in het lichaam gebruikt te worden. Zwavel haal je in kleine hoeveelheden uit natuurlijke bronnen zoals knoflook, ui, prei, bieslook, koolsoorten, broccoli, asperges, ei, noten, vlees en vis. Een methylgroep is een functionele groep, afgeleid van methaan (CH4). 

Het bestaat uit één koolstofatoom en drie waterstofatomen en heeft dus de formule CH3

Het voorzien van je cellen van zwavel, maakt het je systeem als het ware “AAN” gaat, en de al eerder genoemde processen zijn werk gaan doen. Omdat deze voorziening van zwavel zo belangrijk is, heeft jouw lichaam een ingenieuze recycleroute ontworpen wat er voor zorgt dat dit alsmaar door blijft gaan, ook op dagen dat je geen zwavel binnen krijgt. 

Hiervoor zijn echter wél een aantal belangrijke helpers nodig (co-factoren)

 • Actief vitamine B2 (riboflavine-5-fosfaat), 
 • Actief foliumzuur (methylfolaat), actief vitamine B12 (methylcobalamine)
 • Actief B6 (pyridoxaal-5-fosfaat), en choline (uit o.a. ei, bloemkool, pindakaas en amandelen).
 • Hebben we niet voldoende co-factoren? Dan stapelt de zwavel zich en stijgt homocysteine

Homocysteïne kan zich hechten aan vet en suiker

Een te hoge homocysteine spiegel maakt ons ontstekingsgevoelig en kan insulineresistentie en neurodegeneratie geven. Ook is er een hogere kans op hart en vaatziektes. Het aminozuur hecht zich namelijk aan suiker, waardoor een cel zoals bij pre-diabetes en suikerziekte verstopt kan raken.

Onschadelijk maken van vrije radicalen

 • Regulatie van de homocysteïne concentratie. Een verhoging van dit aminozuur is een risicofactor voor vele chronische ziekten, omdat de stof net zo werkt als suiker en HDL bewerkte vetten;
 • De optimale omzetting en regulatie van vele voedingsstoffen zoals foliumzuur en homocysteïne in meer actieve vormen 5-methyltetrahydrofolaat en methionine;
 • Immuniteit, productie en kwaliteit van T-cellen en NK-cellen;
 • Bij verminderde methylatie gaan alle cycli, die als tandwielen in elkaar overlopen, minder goed lopen;
 • Een onderzoek van de chakra’s kan inzichten geven.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Oestrogeendominantie, synthetische hormonen en de ontwikkeling van galstenen

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie en de pil, dit komt doordat synthetische hormonen zo sterk werken, dat het de lever veel meer moeite kost om deze af te breken in vergelijking met lichaamseigen hormonen. 

De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk

Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kant van de buik, het gebied van het rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, noemt men dat “weerpijn”, ook wel: (gerefereerde pijn) is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt.

Mogelijke behandelingen (o.a.)

 • Galsteen-middelen;
 • Lever en gal reinigen, waarbij de huid een belangrijke spiegel is;
 • Operatieve verwijdering, met vaak gevolg voor de vetvertering. Niet iedereen krijgt hier last van, meestal tijdens de menopauze dat hier klachten ontstaan, omdat er minder hormonen uit vetten beschikbaar zijn.

Huid en slijmvliesverzorging lijn met Aloë Vera, met uitleg over verschillende behandelingen

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige onderhoud, die helpen de zichtbaarheid van huid en slijmvliesirritatie te verminderen. Ze stimuleren egale auralagen en ondersteunen de schoonheid van binnenuit, want ons vel werkt samen met de lever. De producten kunnen het beschermende epitheel soepeler en zachter maken, de producten zijn parfumvrij! Drink altijd voldoende water 💧 eet vezels uit groenten🥑 eet vaker puur vet, beweeg en neem momentjes om te rusten
ProductnaamInformatie over het productWaarvoor te gebruikenOverige informatieGezicht en huidproblemen
Milde reinigingslotion, zonder parfum➡️Reinigingslotion✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷Voeten ;
✅⤷ Benen;
✅⤷ Handen;
✅⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Houdt het interne systeem ook schoon, Het lichaam als de beste dokter

Prijslijst
Voorhoofd - Stress
➡️Water drinken
➡️Disbalans tussen rennen en rusten
Firming serum, parfumvrij➡️Firming serum✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid
Drink voldoende vocht
Prijslijst
Tussen wenkbrauwen
➡️Leverfalen
➡️Nierfalen
➡️Te veel maagzuur
Restoring crème➡️Herstellende crème✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Eet voldoende vezels

Neus
➡️Luchtwegen
➡️Hart en bloeddruk
Het aloe bio-cellulose mask➡️Reinigend masker met Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid masker
Onbewerkte vetten houden de huid soepelRechter wang
➡️Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen
➡️Pas op! Teveel suiker inname
Infinite Forever set➡️Dag - nachtcreme met parfumvrije reiniging en verjongingsgel voor de huid, voor mannen en vrouwen✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid:
✅⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Een gezonde huid, beschermt onze AuraLinker wang
➡️Mijd bewerkte vetten<Gal en lever falen/a>
Aloe Body Wash✅ Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. Lees meer...✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
De beste reiniging van de huid, isgewicht en energiebalans, zodat de cellen ons beschermen en niet vergroten. Wang dichtbij de neusvleugels
➡️Darmklachten
➡️Ontdek welke voeding problemen geeft
Aloe Body Lotion➡️Meer informatie over de ingrediënten✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
PrijslijstKin
➡️Milt, spijsverteringsklachten
➡️Hormonaal disbalans
Aloë Vera Lips, multifunctioneel EHBO kidjeTe gebruiken bij
✅ Insectensteken;
✅ Stekende pijn bij brandnetel;
✅ Kleine brand en snijwondjes;
✅ Pijnlijke en ruwe voetzooltjes van hond of kat. Meer informatie
Neem altijd 2 sticks mee, eentje voor uw huisdier en voor uzelf, zodat er altijd een hygiënische omgeving is.Voor gezonde darmen, huid en lever, obstipatie voorkomenKaaklijn
➡️Problemen met het gebit en tandvlees
➡️Tandpasta met Aloë Vera
Propolis huid crème✅ Propolis crème ondersteuneMeer informatien het herstel van de huid. Voor de huid, niet om in te nemenStel een vraagEen dermatoloog kan een diagnose stellen, alvorens met zelfzorg producten wordt begonnen
➡️Forever Aloe Vera Gel✅ Aloe Vera Gel is een pure aloë drank met 99,7% aloë vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷Mond;
✅⤷ Als drank te gebruiken
Aloë Vera drinkgel (12 x 330 ml)
• Gel uit het binnenblad van de plant
➡️Meer informatie over de gel
Stel een vraag
➡️ Tandpasta zonder fluor✅ Voor gezond tandvlees Gebitsverzorgingsgel van Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Mondverzorging
⬇️
Eet wat vaker 🥕 worteltjes voor fluor
🔵 ➡️ Vijfde chakra

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's