Maagzweer, Helicobactor Pylori

Een mogelijk aanwezige maagzweer zou meteen “serieus” onderzocht moeten worden, wanneer er klachten zijn als pijn, bloed of gal bij het overgeven, het niet kunnen eten. Deze klachten zijn niet altijd zoals vaak gedacht wordt, stress gerelateerd. De maag is rekbaar en als de maag leeg is, is hij plat. Er past ongeveer 3 liter voeding en vocht in de maag. De maag ligt boven in de buikholte. De maagwand is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen. “Het gevaar zit hem vaak in een harde klap bij een volle maag”, soms door een stoei partijtje, soms door een ongeluk, maar ook bij bepaalde contactsporten en wanneer een bal met hoge snelheid als bij een Keeper opgevangen moet worden. 

De maag bestaat uit verschillende lagen

 • Een slijmvlieslaag, hierin zitten kliertjes die maagsap produceren;
 • Een bindweefsellaag, hier lopen de bloedvaten en de zenuwen doorheen;
 • Een spierlaag, deze kneden onze voeding en maken het fijn en wordt het maagsap erbij gedaan en zo wordt ons voedsel verteerd, dit verteringsproces gaat verder in de dunne darm

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van  bloedonderzoek

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.

Een maagzweer wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori, wat niet altijd tot klachten gaat lijden. Het lijdt meestal tot klachten, als de maagwand dun wordt. Dit kan veroorzaakt worden, door een val, harde klap in de maag, ziekte, maar ook de zogenoemde NSAID’s en aspirine, maken je maagslijmvlies dunner en ziet de bacterie de kans zich te nestelen in de maagwand. De pijn die je voelt is dus het maagzuur, wat letterlijk je maagwand aan het verteren is.

 • B12 tekort, zie mijn artikel: vitamine B12 tekort;
 • Verstoring van de maag door zuur, de term verstoring van de maag door zuur omvat ontsteking en zweren in het lagere deel van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm kunnen acuut of chronisch zijn. Beide dringen door de slijmvliesspieren, maar de acute zweer heeft geen tekenen van fibrose = woekering van bindweefsel. Een maagzweer is een ontvelt gedeelte van het slijmvlies veroorzaakt door de werking van de vertering van maagsap of zoals ik al zei, door een ongeval of harde klap in de maagstreek, denk dan aan voetbal, waar dit ook vaak voor komt. De maagzweer komt meestal voor in de eerste paar centimeters van de twaalfvingerige darm, de kleine kromming van het antrale einde van de maag en zeldzamer in het lage gedeelte van de slokdarm waar maagsappen vaak terugvloeien. 
  Hoewel het minder voorkomt heeft nog ongeveer 10% van alle mannelijke volwassenen een maagzweer. Voor zweren van de twaalfvingerige darm varieert de verhouding mannen/vrouwen van 4:1 tot 2:1, terwijl het voor een maagzweer 2:1 of minder is. Een Maagzweer komt meer in ontwikkelingslanden voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat roken het genezen van maagzweer en zweren van de twaalfvingerige darm benadeelt. Het is er waarschijnlijk ook een van de oorzaken van.
 • Zie ook mijn artikel: Huid, mond, Lekkende darm & maag slijmvliezen
 • Een te hoge afscheiding van zuur en pepsine door het maagslijmvlies;
 • Verminderde capaciteit van de slijmbarrière van de maag en de twaalfvingerige darm om tegen terugvloeien van zuur en pepsine te beschermen. 
 1. Voedsel dat niet bij elkaar past;
 2. Bedorven voedsel;
 3. Zeer scherp, heet of zuur voedsel;
 4. Het eten van voedsel wat gekruid, toxisch, brandend, te vet, te droog en te zwaar voedsel;
 5. Tegenhouden van de natuurlijke aandrang van ontlasting en urine;
 6. Excessief vasten;
 7. Direct na de maaltijd slapen;
 8. Lang in heet water zitten;
 9. Infecties zoals griep, voedselvergiftiging, uremie en jicht en het eten van zuur en alkalihoudend voedsel
 10. Erfelijkheidsfactoren;
 11. Stress en alcohol gebruik;
 12. Roken;
 13. Veel koolhydraten houdend voedsel eten

Gebruik van NSAID’s, aspirine en maagzuurremmers.

De meeste mensen gebruiken door beschadigende werking van NSAID’s en aspirine, maagzuurremmers. Tegelijkertijd wordt juist daardoor de vertering minder en de vertering is nodig om voedingsstoffen uit ons voedsel te halen en dat te transporteren naar je organen, spieren enz. Voor de meeste pijnen is er natuurlijke pijnbestrijding, wat geen schade aan je maagwand geeft. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die je maagslijmvlies weer kunnen helen en de bacterie uit kunnen roeien. Er zijn uitzonderingen, waarbij je wel maagzuurremmers moet gebruiken, zoals bij ernstige ziekten en operaties aan het maag-darmkanaal, denk dan als voorbeeld aan de maag verkleining en de buismaag.

Als dit langere tijd duurt is het gevolg een continue irritatie van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm en uiteindelijk een maagzweer.

Symptomen

 • Weinig eetlust;
 • Pijn;
 • Mindere vertering;
 • Brandend gevoel in de borst;
 • Brandende keel;
 • Misselijkheid;
 • Overgeven;
 • Zure oprispingen;
 • Door de irritatie en het overgeven, kan er zelfs bloed en gal mee komen bij het braaksel, dit moet je doorgeven aan de arts

Zie ook mijn artikel: GER & GERD Maagproblemen

Ga naar je huisarts en laat een bloed test doen, aan de hand van de test kan de huisarts zien welke bacterie in je maag zit, de meest bekende: de helicobacter pylori en hier krijg je dan een antibioticakuur voor, gebruik daarnaast een goede probiotica, zodat je goede bacteriën wel blijven. Er zijn op basis van voeding en suppletie mogelijkheden om dit aan te pakken, helaas gaat dit alleen maar in een vroeg stadium. 

kan ook door bloedonderzoek, vraag het na bij je arts. Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van een eenvoudig ontlastingsonderzoek. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.

 

Maagslijmvliesontsteking

In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent het ‘verkleinen van weefsel’. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal. Een perforatie van het maagslijmvlies door een ongeluk, contactsport of stoei partijtje kan hier het verschil maken of je wel klachten krijgt of juist niet. Dit heb ik zelf aan den lijve ondervonden

Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Hoe zo’n reuzenplooienmaag ontstaat, is niet precies bekend. Mogelijk speelt een besmetting met de Helicobacter pylori een rol, eventueel in combinatie met een afwijking van het immuunsysteem.

De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten. Om deze reden is het altijd belangrijk een infectie met de Helicobacter pylori te behandelen. Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen. Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek  naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat je besmet kan zijn met de Helicobacter pylori.

Als bij jou deze besmetting wordt aangetroffen kun je bij jouw huisarts een sterkte doses antibiotica krijgen om de bacterie te verwijderen. Daarna volgt een controle of de behandeling geholpen heeft. Het is ook na de behandeling noodzakelijk om de maag en darmen op een natuurlijke manier in goede conditie te houden en de slijmvliezen goed te verzorgen.