Maagzweer, Helicobactor Pylori

Een mogelijk aanwezige maagzweer zou meteen “serieus” onderzocht moeten worden, als er gal of bloed bij het braken zit. Als er geen trek in voedsel, is en pijn rondom de maagstreek, zouden er een alarmbel af moeten gaan bij een arts. Deze verschijnselen worden vaak bestempeld als stress gerelateerd en daar kan het goed fout gaan. De maag wordt dan vaak beschermd door maagzuurremmers, terwijl onder het beschermende laagje, de helicobacter pylori door kan groeien in het maagslijmvlies. 

Maagzweer, Helicobacter pylori, maagwandontsteking, pijn, bloed, gal, maagzuuremmers, gastitis, stress, aminozuren, moe, verteren, vertering, maag, slijmvlieslaag, schimmels, aardappelsap, maagzuur, aardgewas-sap, maagzuurproblemen, maagwandperforatie, bloedonderzoek, test, bindweefsellaag, bloedvaten, slijmvlieslaag, spierlaag, zure vloeistof, voedselbrij, verteringsproces, bloedarmoede, anemie, B12 tekort, bloedverdunners, aspirine, vermoeidheid, zuurstof, neurotransmitters, ontlasting onderzoek, maagstreek, misselijkheid, braken, trauma, histamine, NSAID’s, serotonine, buismaag, maagverkleining, Ménétrier, bacteriestammen, candida, lijnen, honger, koffie, adrenaline, reptielenbrein, zonnevlecht, chakra

De H. pylori-infectie kan de maagwandslijmvlies vernielen

Door de pylori-infectie kan er gastritis ontstaan, waardoor er een maagwandontsteking kan ontkiemen. De ontsteking van het mucosa en de onderliggende weefsels van de maagwandslijmvlies, gaat meestal gepaard met misselijkheid, overgeven en geen hongergevoel. Zenuwpijn en bloedverlies kunnen volgende symptomen zijn, het bloed mag natuurlijk niet “weglekken”. De kans op een bloedarmoede gevolgd door moeheid en een lage bloeddruk kunnen allerlei chronische klachten veroorzaken. 

De maag is rekbaar en als dit orgaan leeg is deze plat

Er past ongeveer 3 liter voedselbrij en vocht in de maag en als het ingewand leeg is, is deze plat en rekbaar. Het spijsverteringsorgaan waar het eten voor energie en drinken in terecht komt, ligt boven in de buikholte. Het beschermende maagomhulsel is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen. Deze slijmvlieslagen moeten andere weefsels beschermen tegen het zuur, er mogen er dus geen ontstekingen, schimmels of wondjes in zitten. Als de maag-zak vol zit worden de slijmlagen dunner.

Het vertering sap in de maag is zeer zuur en het slijmvlies beschermd dit proces

Een bindweefsellaag lopen de bloedvaten en de zenuwen doorheen, een spierlaag kneed onze voeding en maakt het fijn. Het zure vloeistof wordt erbij gedaan en zo wordt de voedselbrij verteerd, het verteringsproces gaat verder in de dunne darm. Het dikke slijmvlies beschermt ons tegen het verteringszuur, het bijt werkelijk alles stuk. als een soort zoutzuur, “Het vertering-sap is een “oplosspecialist”, gevaarlijk voor onze maagwandlagen, de maagwandbacteriën kunnen zich in de wond gaan nestelen.
De maagwandbacteriën kunnen een maagzweer leiden, een EGD-test kan een weefselmonster nemen

De maagwandmicroben kunnen gezamenlijk met parasieten een maagzweer veroorzaken, een EGD-test, kan via de mond, het slokdarmbuizensysteem het maagweefsel inspecteren. Het weefselmonster dat door de gastroscopie is uitgenomen, wordt door microscopische inspectie onderzocht. Wanneer er langere tijd maagklachten zijn, kan dit gevolgen hebben voor angstprikkels, vraag dan om verdoving.

"Het gevaar zit hem vaak in een harde klap bij een volle maag" en perforatie

Pas op voor een stoeipartijtje, het oogt vaak onschuldig, als vanuit het spelen, op iemand gezeten wordt met een volle maag, het maagwandorgaan knappen. Hetzelfde kan gebeuren door een ongeluk, maar ook bij bepaalde contactsporten of wanneer een bal met hoge snelheid door een Keeper opgevangen moet worden. We kunnen ons vast voorstellen, dat als het spijsverteringsorgaan vol is, de afscheidingswand kan oprekken en stuk kan gaan. Hetzelfde kan gebeuren bij een zwangerschap

Als tijdens de zwangerschap de buik tegen de maag aandrukt en een oude wond opengaat, pas op!

Bij het verwachten van een kind, wordt de buik steeds groter, waardoor er meer druk uitgeoefend wordt op het bloedverwant. Een oude wond kan gaan irriteren, zoals in de vorige alinea’s omschreven, met alle gevolgen van dien. Helaas is het verhaal te onderbouwen door de schrijver van Albican, de mooiste tijd van een ouder werd wrang verstoord.

 • Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van bloedonderzoek;
 • Helicobacter pylori IgA;
 • Helicobacter pylori IgG;
 • Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. 

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van een eenvoudig ontlasting onderzoek. De instructie zit in het pakket wat thuis ontvangen wordt. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken. In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen ervaren wel hinder of pijn. 

Gebruik van NSAID’s, aspirine en maagzuurremmers.

De meeste mensen gebruiken door beschadigende werking van NSAID’s en aspirine, maagzuurremmers. Tegelijkertijd wordt juist daardoor de vertering minder en de deze enzymen zijn nodig om voedingsstoffen uit ons voedsel te halen en dat te transporteren naar de organen, spieren enz. Voor de meeste pijnen is er natuurlijke pijnbestrijding, zoals we kunnen lezen bij serotonine tekort.

Voeding kan helpen de maagwand weer te herstellen, helaas zijn er ook vele uitzonderingen

Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die de maagwand en maagslijmvlies weer kunnen herstellen en de bacterie uit kunnen roeien. Er zijn uitzonderingen, waarbij we wel zuurremmers moeten gebruiken, zoals bij ernstige ziekten en operaties aan het maag-darmkanaal, denk dan als voorbeeld aan de maag verkleining en de buismaag. Zo kunnen Aloë Vera drinkgel of kurkuma de pijn verzachten.

Een onbehandelde maagzweer is vaak niet zonder gevolgen

Zo kan er een vitamine B12 tekort ontstaan, verstoring van de maag door zuur. De term verstoring van de maag door zuur omvat ontsteking en zweren in het lagere deel van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm kunnen acuut of chronisch zijn. Beide dringen door de slijmvliesspieren, maar de acute zweer heeft geen tekenen van fibrose ( woekering van bindweefsel). Een zweer in de maagwand is een ontvelt gedeelte van het slijmvlies veroorzaakt door de werking van maagsap. 

Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische gastritis. Atrofie betekent het ‘verkleinen en van weefsel’. Bij een atrofische ontstoken maagslijmvlies is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal. Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier

De reuzenplooienmaag kan minder maagzuur produceren en meer slijm, waardoor reflux kan ontstaan

Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Door de plooien kunnen de cellen niet goed de werkzaamheden uitvoeren en vinden geen juiste aansluiting op het bloedvatenstelsel. De klieren kunnen hierdoor minder maagzuur produceren, ze produceren wel veel slijm, waardoor er reflux kan ontstaan.

Wanneer het eet en leefpatroon onveranderd blijft, zal de maagzweer vat krijgen op het slijmvlies

Als irritatie langere tijd duurt is het gevolg een continue kwelling van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm en uiteindelijk ontstaat maagzweer en we kunnen onmogelijk net als op onze huid een pleister op deze beschadigde plek plakken. Er ontstaan symptomen, als weinig eetlust, pijn, mindere vertering door teveel of te weinig maagzuur. Brandend gevoel in de borst,  brandende keel,  misselijkheid, overgeven, zure oprispingen, door de irritatie en het overgeven, kan er zelfs bloed en gal mee komen bij het braaksel, dit moet doorgegeven aan de arts.

Maagzuur verstoringen kunnen meerder oorzaken hebben

 • Voedsel dat niet bij elkaar past;
 • Bedorven voedsel;
 • Zeer scherp, heet of zuur voedsel of een voedingssupplement met een zeer hoge dosering vitamine C;
 • Het eten van voedsel wat gekruid, toxisch, brandend, teveel bewerkt vet;
 • Te droog en te zwaar voedsel, wat niet verteerd kan worden;
 • Tegenhouden van de natuurlijke aandrang van ontlasting;
 • Urineren uitstellen;
 • Excessief vasten en of lijnen;
 • Niet eten, betekend, het slijmvlies ziet dan niet het nut van een dikkere laag in onze maag aan te leggen, om ons te beschermen;
 • Direct na de maaltijd slapen;
 • Lang in heet water zitten;
 • Infecties zoals griep;
 • Voedselvergiftiging, uremie en jicht, reuma en artritis, zuur- alkali houdend producten;
 • Erfelijkheidsfactoren;
 • Stress;
 • Alcohol gebruik;
 • Roken;
 • Veel koolhydraten houdend voedsel eten

Pas op met bepaalde specerijen en producten als koffie

De maagwond moet worden vastgesteld door een deskundige, gespecialiseerd in maag-darm klachten. Deze zal adviseren om de voeding aan te passen, dat wil zeggen geen scherpe specerijen, geen alcohol of koffie, geen gedroogde erwten of bonen. Het maagabces leent zich vaak niet voor zelfmedicatie, raadpleeg voor de behandeling een homeopathisch deskundige. Cafeïne stimuleert de bijnieren en elke keer dat we koffiedrinken activeert het lichaam de vecht of vluchtreactie. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Bij ammoniak in de adem en eiwitopstapeling in de huid kan er sprake zijn van lever-nier-as beschading

Huid en leverfalen kunnen voorkomen bij maag-falen, waarbij er ammoniak in de adem aanwezig kan zijn. normaalgesproken wordt het sterk ruikende gas omgezet in ureum, dat door de nieren uitgescheiden wordt als urine. Wanneer de dualistisch samenwerking van de lever-nier-as beschadigd raakt, kan er urineverlies ontstaan met de afscheidingsstof. Met een ademhalingstest kan onderzocht worden of het eindproduct van de eiwitstofwisseling, in de ademhaling aanwezig is, let ook op eiwitopstapeling in onze auraomhulsel.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's