Maagzweer, Helicobactor Pylori

Een mogelijk aanwezige maagzweer zou meteen “serieus” onderzocht moeten worden. Wanneer er klachten zijn als pijn, bloed of gal bij het overgeven, geen trek in voedsel, zou een alarmbel af moeten gaan bij een arts. Deze verschijnselen worden vaak bestempeld als stress gerelateerd en daar kan het goed fout gaan. De maag wordt dan vaak beschermd door maagzuurremmers, terwijl onder het beschermende laagje, de helicobacter pylori door kan groeien in de maagwand

Maagzweer, Helicobacter pylori, maagwandontsteking, pijn, bloed, gal, maagzuuremmers, gastitis, stress, aminozuren, moe, verteren, vertering, maag, slijmvlieslaag, schimmels, aardappelsap, maagzuur, aardgewas-sap, maagzuurproblemen, maagwandperforatie, bloedonderzoek, test, bindweefsellaag, bloedvaten, slijmvlieslaag, spierlaag, zure vloeistof, voedselbrij, verteringsproces, bloedarmoede, anemie, B12 tekort, bloedverdunners, aspirine, vermoeidheid, zuurstof, neurotransmitters, ontlasting onderzoek, maagstreek, misselijkheid, braken, trauma, histamine, NSAID’s, serotonine, buismaag, maagverkleining, Ménétrier, bacteriestammen, candida, lijnen, honger, koffie, adrenaline, reptielenbrein, zonnevlecht, chakra

De H. pylori-infectie kan de maagwandslijmvlies vernielen, waardoor er gastritis kan ontstaan en het uiteindelijk een maagwandontsteking kan geven. De ontsteking van het mucosa en de onderliggende weefsels van de maagwand, gaat meestal gepaard met misselijkheid, braken, vol gevoel, pijn, gal en bloedverlies. Het bloed mag natuurlijk niet verloren gaan of “lekken”, er is dan een mogelijkheid dat er bloedarmoede ontstaat. Het gevolg van de lekkage kan moeheid en een lage bloeddruk veroorzaken en krijgen allerlei chronische klachten de kans een gezond lichaam ziek te maken.

Verschillende lagen in de maag, beschermen andere weefsels

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren en en zouden als nood tijdelijk ingezet kunnen worden. Het is noodzakelijk dat de arts op zoek gaat naar de oorzaak en daarbij ook het voeding gebruik nagaat. Als we moe zijn gebruiken steeds meer mensen koolhydraten per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

De maag is rekbaar en als dit orgaan leeg is deze plat

Er past ongeveer 3 liter voeding en vocht in de maag en als het ingewand leeg is, is deze plat en rekbaar. Het orgaan waar het eten voor energie en drinken in terecht komt, ligt boven in de buikholte. De maagwand is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen. Deze slijmvlieslagen moeten andere weefsels beschermen tegen het zuur en mogen er dus geen ontstekingen, schimmels of wondjes in zitten. Het spreekt voor zich dat er ook voldoende eiwitten gegeten dienen te worden, om weefsel weer te herstellen.

Aardappelsap bij maagzuur en banaan om de maagzweer te verzachten

Sap van een rauwe aardappel is basisch en kan mogelijk helpen om maagzuur te neutraliseren. Bovendien staat aardappelzetmeel er om bekend als een soort lijm-slijmlaag te kunnen functioneren, maar pas op, het mengsel werkt hetzelfde als een zuurremmer, gebruik het drank tijdelijk. Wanneer het aardgewas-sap met mate wordt gedronken kan verdere maagzuurproblemen mogelijk tegen gaan. Verwijder alle groene delen met een mesje, want deze kunnen gif bevatten. Leg de aardappelen met de banaan in een sapcentrifuge en in één minuut, ontstaat er een glas met aardappelsap. 

In plaats van een sapcentrifuge kunnen de aardappelen ook geraspt worden en gezeefd met behulp van een linnen of kaasdoek. Drink het plantaardige vocht vers en voor een betere smaak kan er wat banaan aan toegevoegd worden en ontstaat er een soort Smoothie. De kromme vrucht neutraliseert een hoge zuurgraad, die wordt veroorzaakt door een onevenwichtige pH-waarde. Zorg daarom voor een basisch dieet, met voldoende groenten.

"Het gevaar zit hem vaak in een harde klap bij een volle maag" en perforatie

Pas op voor een stoeipartijtje, het oogt vaak onschuldig. Als vanuit het spelen, op iemand gezeten wordt met een volle maag, kan het orgaan knappen. Hetzelfde kan gebeuren door een ongeluk, maar ook bij bepaalde contactsporten. Wanneer een bal met hoge snelheid bij een Keeper opgevangen moet worden, kunnen we ons vast voorstellen, dat als het spijsverteringsorgaan vol is, de maagwand kan oprekken en stuk kan gaan. Hetzelfde kan gebeuren met een zwangerschap, waarbij de buik groter wordt en de kinderdracht steeds meer druk uitoefent op de maag, waardoor een oude wond kan gaan irriteren, met alle gevolgen van dien.

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van bloedonderzoek

 • Helicobacter pylori IgA en
 • Helicobacter pylori IgG
 • Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. 

Het vertering sap in de maag is zeer zuur en het slijmvlies beschermd dit proces

De maag bestaat uit verschillende lagen, een slijmvlieslaag, hierin zitten kliertjes die maagsap produceren. Een bindweefsellaag, hier lopen de bloedvaten en de zenuwen doorheen. Een spierlaag, deze kneden onze voeding en maken het fijn en wordt het zure vloeistof erbij gedaan en zo wordt de voedselbrij verteerd. Het verteringsproces gaat verder in de dunne darm. Het dikke slijmvlies beschermt ons in dit proces, want dat zuur bijt werkelijk alles stuk als het soort zoutzuur bij de maagwand kan komen. Bacteriën kunnen zich in de wond gaan nestelen en op deze manier kan er een maagzweer ontstaan.

Als de maagwand zwak wordt en bloedvaten worden beschadigd, kan er een bloeding optreden en bloedarmoede ontstaan. Mensen die bloedverdunners slikken, zoals aspirine of acenocoumarol of overvloedig alcohol nuttigen, hebben een verhoogd risico op een bloeding. Dit geldt ook voor mensen met bloedstollingsaandoeningen. Een langdurige anemie kan een vitamine B12 tekort geven.

Het kan een verklaring zijn waarom mensen met bloedarmoede zo moe zijn. Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken. Er kunnen dan verschijnselen optreden als ernstige vermoeidheid, extreme vatbaarheid voor infecties als bijvoorbeeld verkoudheid, blauwe plekken, zonder stoten. We ademen zuurstof in, dit bindt zich aan hemoglobine, brengt de frisse lucht naar alle organen en hemoglobine laat los, de cellen werken als fabriekjes en gebruiken het element, wat celademhaling wordt genoemd. 

Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, dit bindt zich aan de rode bloedcellen

Het zuurstofarme bloed vervolgt zijn weg naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. Elke dag passeren zo’n 17.000 liter bloedlichaampjes na elkaar de haarvaatjes van de longen, terwijl ze aan beide zijden worden blootgesteld aan zuurstof. Nadat de longen het bloed hebben gezuiverd en van zuurstof hebben voorzien, ontstaat er helderrood vol pranische energie.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van een eenvoudig ontlasting onderzoek. De instructie zit in het pakket wat thuis ontvangen wordt. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken. In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen ervaren wel hinder of pijn. 

De meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust, onrustig, prikkelbaar en soms braken. We moeten er bij stil staan, dat wat dagelijks normaal is als eten, bij een maagzweer zeer traumatisch kan zijn. Bij een deel van de mensen kan een maagzweer ontstaan met hevige pijn in de buikstreek. Het is niet duidelijk waarom de één wel last krijgt en andere die besmet geen klachten ervaren. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. 

Als er niet voldoende verteerbaar voedsel in de maag komt, kan dit ons slijmvlies dunner maken

Als er niet voldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen, die ervoor voor dient als basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende zuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de slijmvliezen van darmen, huid, maag en mond vanzelf poreus of ‘lek”.

Als het slijmvlies dun wordt en de cel reageert door histamine vrij te laten, kunnen op dit moment onverteerde eiwitdeeltjes, lactose of gluten in de bloedbaan terecht komen, daar worden ze als indringers gezien, die vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekingen, schildklierziekten en histamine reacties. Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur lijkt sterk op dat van de schildklier

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoekRecepten en weetjes
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek) Paranoten
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedollerVenkel
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzettenCourgette
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nierenRode bieten
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Pas op met koffie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Voetverzorging
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Gewicht en energie
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Recept wortel 🥕 wraps zonder gluten
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Glutenvrij brood 🍞 bakken

Een besmetting soms per toeval vastgesteld

Vaak wordt de ontstane maagpijn op stress gegooid, maar niet doorgevraagd over mogelijke oorzaken. Een perforatie van het maagslijmvlies door een ongeluk, onverteerbare voeding, contactsport of stoei partijtje kan hier het verschil maken of er wel klachten ontstaan of juist niet. Mensen zouden hierin serieus genomen moeten worden en gelijk doorgestuurd naar een arts, met tijdelijke maagbescherming, tot de oorzaak gevonden is.

Gebruik van NSAID’s, aspirine en maagzuurremmers.

De meeste mensen gebruiken door beschadigende werking van NSAID’s en aspirine, maagzuurremmers. Tegelijkertijd wordt juist daardoor de vertering minder en de deze enzymen zijn nodig om voedingsstoffen uit ons voedsel te halen en dat te transporteren naar de organen, spieren enz. Voor de meeste pijnen is er natuurlijke pijnbestrijding, zoals we kunnen lezen bij serotonine tekort.

Voeding kan helpen de maagwand weer te herstellen, helaas zijn er ook vele uitzonderingen

Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die de maagwand en maagslijmvlies weer kunnen herstellen en de bacterie uit kunnen roeien. Er zijn uitzonderingen, waarbij we wel zuurremmers moeten gebruiken, zoals bij ernstige ziekten en operaties aan het maag-darmkanaal, denk dan als voorbeeld aan de maag verkleining en de buismaag. Zo kunnen Aloë Vera drinkgel of kurkuma de pijn verzachten.

Een onbehandelde maagzweer is vaak niet zonder gevolgen

Zo kan er een vitamine B12 tekort ontstaan, verstoring van de maag door zuur. De term verstoring van de maag door zuur omvat ontsteking en zweren in het lagere deel van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm kunnen acuut of chronisch zijn. Beide dringen door de slijmvliesspieren, maar de acute zweer heeft geen tekenen van fibrose ( woekering van bindweefsel). Een zweer in de maagwand is een ontvelt gedeelte van het slijmvlies veroorzaakt door de werking van maagsap. 

Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking,. Atrofie betekent het ‘verkleinen en van weefsel’. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal. Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag.

Wanneer het eet en leefpatroon onveranderd blijft, zal de maagzweer vat krijgen op het slijmvlies

Als irritatie langere tijd duurt is het gevolg een continue kwelling van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm en uiteindelijk ontstaat maagzweer en we kunnen onmogelijk net als op onze huid een pleister op deze beschadigde plek plakken. Er ontstaan symptomen, als weinig eetlust, pijn, mindere vertering door teveel of te weinig maagzuur. Brandend gevoel in de borst,  brandende keel,  misselijkheid, overgeven, zure oprispingen, door de irritatie en het overgeven, kan er zelfs bloed en gal mee komen bij het braaksel, dit moet doorgegeven aan de arts.

De meest voorkomend herkenbare punt is als het reptielenbrein honger aanwakkert, dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans (schimmelinfectie). Zodra de candida van vorm verandert en zich ontwikkelt tot een schimmel wordt deze een ziekteverwekker en ondermijnt het immuunsysteem en heeft de schimmel de eigenschap om ziek te maken. 

Maagzuur verstoringen kunnen meerder oorzaken hebben

 • Voedsel dat niet bij elkaar past;
 • Bedorven voedsel;
 • Zeer scherp, heet of zuur voedsel of een voedingssupplement met een zeer hoge dosering vitamine C;
 • Het eten van voedsel wat gekruid, toxisch, brandend, teveel bewerkt vet, te droog en te zwaar voedsel, wat niet verteerd kan worden;
 • Tegenhouden van de natuurlijke aandrang van ontlasting en urine;
 • Excessief vasten en of lijnen, het slijmvlies ziet dan niet het nut van een dikkere laag in onze maag aan te leggen, om ons te beschermen;
 • Direct na de maaltijd slapen;
 • Lang in heet water zitten;
 • Infecties zoals griep, voedselvergiftiging, uremie en jicht en het eten van zuur en alkalihoudend voedsel
 • Erfelijkheidsfactoren;
 • Stress en alcohol gebruik;
 • Roken;
 • Veel koolhydraten houdend voedsel eten

Pas op met bepaalde specerijen en producten als koffie

Een maagzweer moet worden vastgesteld door een arts/deskundige. Deze zal adviseren om de voeding aan te passen, dat wil zeggen geen scherpe specerijen, geen alcohol of koffie, geen gedroogde erwten of bonen. Bovendien is het raadzaam, met roken te stoppen. Een maagzweer leent zich vaak niet voor zelfmedicatie, raadpleeg voor de behandeling een (homeopathisch) arts/deskundige. Cafeïne stimuleert de bijnieren en elke keer dat we koffiedrinken activeert het lichaam de vecht of vluchtreactie. 

Reactie op de stressbron

Het lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als we flinke hoeveelheden koffie naar binnen werken, kunnen we op den duur Bijnieruitputting krijgen. Als het koffiegebruik stevig verminderd wordt of er helemaal mee stopt, kan uitputting voorkomen worden of het herstel bespoedigen.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering

Het reptielenbrein neemt de macht over en krijgt zin in suikers en koolhydraten

Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door deze vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. De symptomen verdwijnen snel na het eten van een snack. Er is een snelle verbetering met de suikers en wordt begrijpelijkerwijs geïnterpreteerd als een teken dat we wel een “lage bloedsuikerspiegel” moeten hebben.
Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Stress is een grote factor, in deze periode kunnen we loslaten, wat we niet meer nodig hebben;
 • Onverklaarbare angsten, zoeken naar zekerheden;
 • Een onbalans tussen hoofd en darm, geen macht meer hebben om de wil van ons reptielenbrein te weerstaan, middelen als zoetstof, alcohol, medicatie en supplementen, lijken nog de enige oplossing;
 • Mogelijk is hier sprake van een neurotransmitters tekort en beschermen daardoor ons territorium en stellen hoge verwachtingen. We proberen te spiegelen, en dat geeft vaak nog veel meer stress, omdat het niet van ons is en geeft dat vaak weer een minderwaardigheidsgevoel, terwijl het negatieve energie is van een ander, lijkt het juist, alsof we niets goed kunnen doen.

Voeding voor de Zonnevlecht

Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van ananas, kip, ei, asperges, eiwitten uit peulvruchten als doppinda’s en doperwten, bananen, mais, kurkuma, komijn en kaneel, gember en gemalen lijnzaad helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel, zodat onze cellen schoner worden en ons gewicht weer meer in balans, zodat een middenrifbreuk kan worden voorkomen. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken. Voorkom dorstvocht is het vervoermiddel van alle voedingsstoffen.