Maagzweer, Helicobactor Pylori

Een mogelijk aanwezige maagzweer zou meteen “serieus” onderzocht moeten worden, wanneer er klachten zijn als pijn, bloed of gal bij het overgeven, het niet kunnen eten. Worden deze klachten vaak bestempeld als stress gerelateerd en daar kan het goed fout gaan. De maag wordt dan vaak beschermd door maagzuurremmers, terwijl onder het beschermende laagje, de bacterie door kan groeien en de maagwand verder kan vernielen. Maagzuurremmers zijn vaak nodig om de maag en de slokdarm te beschermen. 

Maagzweer

Verschillende lagen in de maag, beschermen andere weefsels

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, wat weer gevolgen kan hebben voor onze energie en slaap, opname problemen van vitamine B12 en bloedarmoede.  Door een arts moet een onderzoek gestart worden. De maag is rekbaar en als de maag leeg is, is hij plat. Er past ongeveer 3 liter voeding en vocht in de maag. De maag ligt boven in de buikholte en de maagwand is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen. Deze lagen moeten andere weefsels beschermen tegen het zuur en mogen er dus geen ontstekingen, schimmels of wondjes in zitten. Het spreekt voor zich dat er ook voldoende eiwitten 

Aardappelsap bij maagzuur en banaan om de maagzweer te verzachten

Sap van een rauwe aardappel is basisch en kan mogelijk helpen om maagzuur te neutraliseren. Wanneer aardappelsap met mate wordt gedronken kan verdere maagzuurproblemen mogelijk tegen gaan. Bereiding: Was de aardappelen verwijder alle groene delen met een mesje. Leg de aardappelen in een sapcentrifuge en in één minuut, heb je een glas met aardappelsap. In plaats van een sapcentrifuge kun je ook de aardappelen raspen en zeef ze met behulp van een linnen of kaasdoek. Drink en het vers! Voor een betere smaak kun je er wat banaan aan toevoegen en dan heb je meer een Smoothie. Banaan neutraliseert een hoge zuurgraad die wordt veroorzaakt door een onevenwichtige pH-waarde.

"Het gevaar zit hem vaak in een harde klap bij een volle maag" en perforatie

Soms door een stoei partijtje, soms door een ongeluk, maar ook bij bepaalde contactsporten en wanneer een bal met hoge snelheid als bij een Keeper opgevangen moet worden. Je kunt je voorstellen, dat als de maag vol is, de maagwand oprekt, dat deze maagwand geen ontstekingen mag vertonen. Hetzelfde kan gebeuren met een zwangerschap, waarbij de buik groter wordt en de zwangerschap steeds meer druk uitoefent op de maag, waardoor een oude wond kan gaan irriteren, met alle gevolgen van dien. 

De vertering in je maag is zeer zuur en je slijmvlies beschermd dit proces

De maag bestaat uit verschillende lagen: Een slijmvlieslaag, hierin zitten kliertjes die maagsap produceren; Een bindweefsellaag, hier lopen de bloedvaten en de zenuwen doorheen; Een spierlaag, deze kneden onze voeding en maken het fijn en wordt het maagsap erbij gedaan en zo wordt ons voedsel verteerd, dit verteringsproces gaat verder in de dunne darm, intussen moet het slijmvlies goed beschermd worden in dit proces, want dat zuur bijt werkelijk alles stuk en als dit eenmaal bij je maagwand kan komen, kunnen bacteriën zich hier nestelen en kan er een ontsteking ontstaan, wat uiteindelijk een maagzweer genoemd wordt.

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van een eenvoudig ontlastingonderzoekDeze instructie treft u in jouw pakket aan. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken. Meer informatie… Maagslijmvliesontsteking. In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. 

De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Meer informatie…

In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Meer informatie…

In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent het ‘verkleinen van weefsel’. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal. Een perforatie van het maagslijmvlies door een ongeluk, contactsport of stoei partijtje kan hier het verschil maken of je wel klachten krijgt of juist niet. Dit heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Antistoffen tegen pariëltale cellen maagontsteking “Onderzoek”

Gebruik van NSAID’s, aspirine en maagzuurremmers.

De meeste mensen gebruiken door beschadigende werking van NSAID’s en aspirine, maagzuurremmers. Tegelijkertijd wordt juist daardoor de vertering minder en de vertering is nodig om voedingsstoffen uit ons voedsel te halen en dat te transporteren naar je organen, spieren enz. Voor de meeste pijnen is er natuurlijke pijnbestrijding, wat geen schade aan je maagwand geeft. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die je maagslijmvlies weer kunnen helen en de bacterie uit kunnen roeien. Er zijn uitzonderingen, waarbij je wel maagzuurremmers moet gebruiken, zoals bij ernstige ziekten en operaties aan het maag-darmkanaal, denk dan als voorbeeld aan de maag verkleining en de buismaag.

Een onbehandelde maagzweer is vaak niet zonder gevolgen

Zo kan er een vitamine B12 tekort ontstaan, zie mijn artikel: vitamine B12 tekortVerstoring van de maag door zuur, de term verstoring van de maag door zuur omvat ontsteking en zweren in het lagere deel van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm kunnen acuut of chronisch zijn. Beide dringen door de slijmvliesspieren, maar de acute zweer heeft geen tekenen van fibrose = woekering van bindweefsel. Een maagzweer is een ontvelt gedeelte van het slijmvlies veroorzaakt door de werking van de vertering van maagsap. 

Door een ongeval of harde klap in de maagstreek, denk dan aan voetbal, waar dit ook vaak voor komt. De maagzweer komt meestal voor in de eerste paar centimeters van de twaalfvingerige darm, de kleine kromming van het antrale einde van de maag en zeldzamer in het lage gedeelte van de slokdarm waar maagsappen vaak terugvloeien. Hoewel het minder voorkomt heeft nog ongeveer 10% van alle mannelijke volwassenen een maagzweer. Voor zweren van de twaalfvingerige darm varieert de verhouding mannen/vrouwen van 4:1 tot 2:1, terwijl het voor een maagzweer 2:1 of minder is. Een Maagzweer komt meer in ontwikkelingslanden voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat roken het genezen van maagzweer en zweren van de twaalfvingerige darm benadeelt. Het is er waarschijnlijk ook een van de oorzaken van. Zie ook mijn artikel: Huid, mond, Lekkende darm & maag slijmvliezen

Een te hoge afscheiding van zuur en pepsine door het maagslijmvlies; Verminderde capaciteit van de slijmbarrière van de maag en de twaalfvingerige darm om tegen terugvloeien van zuur en pepsine te beschermen. Als de behoefte van voedsel veranderd, neemt het reptielenbrein het over. De meest voorkomende herkenbare punt dat de honger aanwakkert. De behoefte aan voedsel veranderd, dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans (schimmelinfectie). Zodra de candida van vorm verandert en zich ontwikkelt tot een schimmel wordt deze een ziekteverwekker en ondermijnt het immuunsysteem en heeft de schimmel de eigenschap om ziek te maken. Het is niet ongebruikelijk dat je af en toe hongerig bent, zwak en wankel voelen of een ‘zure maag’ tussen de maaltijden ontwikkelt. Soms kunnen deze symptomen zo hevig zijn dat het je uit jouw slaap haalt.

 1. Voedsel dat niet bij elkaar past;
 2. Bedorven voedsel;
 3. Zeer scherp, heet of zuur voedsel;
 4. Het eten van voedsel wat gekruid, toxisch, brandend, te vet, te droog en te zwaar voedsel;
 5. Tegenhouden van de natuurlijke aandrang van ontlasting en urine;
 6. Excessief vasten;
 7. Direct na de maaltijd slapen;
 8. Lang in heet water zitten;
 9. Infecties zoals griep, voedselvergiftiging, uremie en jicht en het eten van zuur en alkalihoudend voedsel
 10. Erfelijkheidsfactoren;
 11. Stress en alcohol gebruik;
 12. Roken;
 13. Veel koolhydraten houdend voedsel eten

Als je niet je eet en leefpatroon onveranderd blijft

Als dit langere tijd duurt is het gevolg een continue irritatie van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm en uiteindelijk een maagzweer. Symptomen: Weinig eetlust; Pijn; Mindere vertering; Brandend gevoel in de borst; Brandende keel; Misselijkheid; Overgeven; Zure oprispingen; oor de irritatie en het overgeven, kan er zelfs bloed en gal mee komen bij het braaksel, dit moet je doorgeven aan de arts. Zie ook mijn artikel: GER & GERD Maagproblemen

Ga naar je huisarts en laat een bloed test doen, aan de hand van de test kan de huisarts zien welke bacterie in je maag zit, de meest bekende: de helicobacter pylori en hier krijg je dan een antibioticakuur voor, gebruik daarnaast een goede probiotica, zodat je goede bacteriën wel blijven. Er zijn op basis van voeding en suppletie mogelijkheden om dit aan te pakken, helaas gaat dit alleen maar in een vroeg stadium. 

Een maagzweer moet worden vastgesteld door een arts/deskundige. Deze zal adviseren om de voeding aan te passen, dat wil zeggen geen scherpe specerijen, geen alcohol of koffie, geen gedroogde erwten of bonen. Bovendien is het raadzaam, met roken te stoppen.
Een maagzweer leent zich niet voor zelfmedicatie; raadpleeg voor de behandeling een (homeopathisch) arts/deskundige. Cafeïne stimuleert je bijnieren en elke keer dat je koffiedrinkt activeert je lichaam de vecht of vluchtreactie. Je lichaam produceert in dit geval geen adrenaline als reactie op een bepaalde stressbron, maar als reactie op de cafeïne in de koffie. Als je flinke hoeveelheden koffie naar binnen werkt, kun je op den duur Bijnieruitputting krijgen. Als je je koffiegebruik stevig verminderd of er helemaal mee stopt, kun je Bijnieruitputting voorkomen of je herstel bespoedigen. Meer informatie over koffie…

KokenKoken

Bloedonderzoek naar antistoffen tegen pariëtale cellen, maagontsteking

Auto-immuun gastritis is een aandoening waarbij het afweersysteem de eigen cellen in de maag aanvalt. De slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag raakt daardoor blijvend beschadigd. Hierdoor kan een pernicieuze anemie ontstaan. Pernicieuze anemie is dus geen op zichzelf staande aandoening. Het komt alleen voor als gevolg van een auto-immuun gastritis. Pernicieuze anemie is een bepaald soort bloedarmoede die kan ontstaan als gevolg van een auto-immuun gastritis. Dit is een aandoening waarbij de slijmvlieslaag in de maag blijvend beschadigd kan zijn en bepaalde vitamines niet opgenomen kunnen worden. Bij pernicieuze anemie is er sprake van een vitamine B12 tekort. Dit kan op den duur (blijvende) klachten veroorzaken. Auto-immuun gastritis wordt ook wel type-A-gastritis genoemd of chronische maagslijmvliesontsteking. Informatie bloedonderzoek…

Ziekte van Ménétrier

Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Hoe zo’n reuzenplooienmaag ontstaat, is niet precies bekend. Mogelijk speelt een besmetting met de Helicobacter pylori een rol, eventueel in combinatie met een afwijking van het immuunsysteem.

De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten. Om deze reden is het altijd belangrijk een infectie met de Helicobacter pylori te behandelen. Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen. Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek  naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat je besmet kan zijn met de Helicobacter pylori.

Als bij jou deze besmetting wordt aangetroffen kun je bij jouw huisarts een sterkte doses antibiotica krijgen om de bacterie te verwijderen. Daarna volgt een controle of de behandeling geholpen heeft. Het is ook na de behandeling noodzakelijk om de maag en darmen op een natuurlijke manier in goede conditie te houden en de slijmvliezen goed te verzorgen.