Voedingssupplementen, voeding en stoffen

Een voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen, vitamines en spoorelementen, maar ook andere stoffen kunnen als supplementen worden gebruikt zoals vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, eiwitten en antioxidanten. De twee hoofdgroepen van voedingssupplementen zijn natuurlijke en synthetische supplementen. Kunstmatige rijping van voeding, verarmt aan nuttige nutriënten. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. 

Voedingssupplementen, voeding

Veel wetenschappelijke onderzoekers adviseren het gebruik van voedingssupplementen met als belangrijkste redenen dat vroeger de grond waarop voedsel werd verwerkt alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid nog bevatte. De voeding werd vers gegeten, in eigen land verbouwd, kon goed worden verteerd en bevatte alle enzymen. In deze “moderne tijd”, legt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat zijn wij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. 

Voeding bewerkt en ontdaan van enzymen

Tegenwoordig bevat voeding lang niet altijd meer deze enzymen, omdat voeding veelal bewerkt wordt en daardoor is het voedsel tegenwoordig verarmd door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast. We krijgen nu veel meer stoffen binnen die toxisch zijn voor ons lichaam en deze stoffen moeten ongedaan gemaakt worden door voeding van kwaliteit. 

Als onze voeding dan ook niet van kwaliteit is en bewerkt is, kan dit problemen veroorzaken voor onze vertering en die stofwisseling is nodig om juist voedingsstoffen op te nemen via het slijmvlies. Als dit dus steeds verstoord wordt, door onnatuurlijke stoffen, dan kunnen er allergieën, zoals histamine en  maagproblemen ontstaan, waarvoor vaak maagzuurremmer gebruikt worden.

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot ernstige vermoeidheid en zo kunnen zuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen.  Maagzuur doodt bacteriën. Wanneer we dus maagzuur remmen zullen er meer vijandige bacteriën via de maag in de darmen komen. Daar gaan ze de strijd aan met de bestaande darmflora en kunnen ze dit uit evenwicht brengen met gevolgen als de candida albicans. Tel daarbij op dat het bij de meeste mensen de darmflora al niet optimaal is en er daardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Zuur van het maagzuur is het sein van de maag om een beschermende laag aan te maken die ons beschermt tegen het maagzuur. Het verminderen van dit signaal kan juist zorgen dat de maag zichzelf niet gaat beschermen en het overgebleven maagzuur juist de maagwand kan beschadigen. Eet niet te vaak bewerkte producten, zoals koolhydraten, gebleekt wit suiker en zout, want dan blijft de maag maar maagzuur aanmaken. Nutriënten zoals peptide- en aminozuurcomponenten van eiwitten, mineralen, (zoals ijzer, zink en calcium) en ook vitamine B12 en foliumzuur, zijn afhankelijk van voldoende maagzuur. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Er zijn twee hoofdgroepen van supplementen

Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke supplementen bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen. Het lichaam herkent de natuurlijke ingrediënten beter dan de synthetische waardoor de natuurlijke voedingssupplementen beter worden opgenomen door het lichaam dan de synthetische. Veel deskundigen hebben bemerkt dat “natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen” beter werken in het lichaam van een persoon.

Natuurlijke producten worden herkend en geabsorbeerd door het eigen lichaam

Daardoor zijn er een groot aantal voedingsdeskundigen die natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen aanbevelen, omdat ze blijkbaar effectiever zijn in hun interactie met ons lichaam. Pas op! Er worden veel voedingssupplementen verkocht, mensen gebruiken vaak een tal van potjes en deze supplementen zijn vaak niet op elkaar afgestemd, zoals dat in voeding wel gebeurd, laat je dus goed voorlichten. Het is echt niet zo als de spreuk het zegt: baat het niet, dan schaadt het niet, het gaat hier om een balans en dus kan het wel degelijk schaden. Meten is weten, ga naar je arts voor een bloedonderzoek om voedingsstoffen te laten meten, ik kan jou daarmee helpen. 

Synthetische voedingssupplementen

Synthetische vitaminen en mineralen worden in fabrieken gemaakt en zijn het resultaat van een hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen. Als basis wordt er een olie gebruikt en proberen ze om de moleculaire structuren van vitamines na te bootsen. Dit gebeurt door toevoeging van verschillende chemicaliën, vaak onder hoge temperaturen. Van synthetische supplementen en vitamines is bekend dat ze betrekkelijk weinig kosten. Daarom kan een consument met een kleine begroting soms gemakkelijk overgehaald worden om misschien liever een synthetisch product te gebruiken, omdat hij denkt zo geld te besparen, maar kan juist je lymfesysteem schaden.

Gezonde voeding

Allereerst, voeding is zeer persoonlijk. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften. We verbruiken energie voor levensactiviteiten. Mensen verkrijgen energie uit planten en dieren voor de processen waarbij ze energie nodig hebben. Onder deze processen vallen onder andere ademen, hartslag, denken, handelen, bewegen, rusten, plassen, ontlasten, lichaamstemperatuur, drinken, eten, aan en uitkleden. Deze processen hebben voeding nodig om dit uit te voeren. 

KokenKoken

Voor alle processen gebruiken we verschillende voeding

Als er één van deze processen niet goed functioneert, kun je gezondheidsklachten krijgen. Mijn werk is te onderzoeken wat er aan de hand is, daarvoor vult iemand eerst een anamnese in en een aantal indicatietesten, na ons eerste gesprek. Het werkt als een tweede mening, iemand die met je mee kijkt. Soms is al bij een ontbijt te zien wat er qua voeding beter kan.

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en onderhoud van huid en slijmvliezen. Ook is deze vitamine noodzakelijk voor de vorming van pigment in het netvlies, waardoor het zien mogelijk wordt. Tenslotte is vitamine A belangrijk voor de groei en het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine A kan onder leiden tot oogproblemen, een droge en schilferige huid, slechte toestand van het gebit, een verminderde afweer en verminderde vruchtbaarheid. Te veel vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Hoge doseringen retinol  kunnen ook de lever beschadigen. 

Vitamine B1 maakt energie vrij uit onbewerkte  koolhydraten. Het is belangrijk voor de spieren van het hart en het zenuwstelsel (ondersteunt zenuwfuncties), bij de groei, zwangerschap, borstvoeding, koorts, operaties, in stresssituaties en bij pilgebruik. Mensen die roken of alcohol gebruiken hebben meer vitamine B1 nodig. Verder vooral noodzakelijk ter verbetering van het geestelijk vermogen, indigestie, spit, ischias, gelaatsverlamming en de hartfunctie.

Riboflavine is betrokken bij de celademhaling en zorgt voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed. Bij een tekort aan vitamine B2 zouden kloofjes en zweertjes in de mondhoeken, ontstoken tong en lippen, ogen die overgevoelig zijn voor licht en snel vermoeid raken, jeukende en schilferige huid, beven, duizeligheid, slapeloosheid, traag leren, jeukende branderige en rode ogen, beschadigd hoornvlies.
Vertraagde opname van neurotransmitters. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Grote hoeveelheden kunnen nodig zijn bij stress, lichamelijk letsel en antibiotica therapie. Hoge doses kunnen effectief zijn bij rheumatoïde artritis en allergische huidreacties. Maar ook bij de afbraak van vetten, vermoeidheid en het versterken van het uithoudingsvermogen kan vitamine B5 nodig zijn. Verder maakt het energie vrij uit de voeding, ondersteunt het de groei en speelt het een rol bij de wondgenezing. 

Deze enzymen versnellen verschillende biochemische reacties in het lichaam waaronder de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Vitamine B6 is cofactor bij de omzetting van het toxische homocysteïne in cysteïne, een tekort aan vitamine B6 draagt bij aan verhoging van de homocysteïnespiegel en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose. Teveel B6 kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.

Foliumzuur en staat bekend om haar belangrijke rol in de opbouw van hemoglobine, wat een belangrijke rol speelt in het vervoer van zuurstof. Vitamine 9 is nodig voor de normale rijping van rode bloedcellen, en wordt uit de voeding voornamelijk opgenomen in het eerste deel van de dunne darm, wordt dan getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet en opgeslagen. Folaat ondersteunt de eetlust, en heeft haar waarde bewezen bij bloedarmoede in samenwerking met Para-Aminobenzoëzuur en Vitamine B12.

Vitamine B12 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten

Naast het energie vrijmaken uit vet, koolhydraten en eiwitten helpt vitamine b12 bij aan de normale werking van zenuwen en kan ook vermoeidheid verminderen, draagt bij aan een heldere geest en aan de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 is gunstig voor het homocysteïnemetabolisme en ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Vitamine C is in water oplosbaar en dit heeft als gevolg dat het lichaam deze stof niet kan opslaan

Dagelijks moet er voor een nieuwe dosis vitamine C gezorgd worden. Deze moet met de voeding het lichaam binnenkomen of kan tijdelijk ondersteunt worden bij een bewezen tekort, het laatste is omdat ‘t werkt als een soort antibiotica en kan op den duur de functie verliezen. Er zijn veel factoren, die de behoefte aan ascorbinezuur vergroten. Het blootstaan aan luchtverontreiniging en het gebruik van medicijnen zoals de pil kunnen de behoefte aan vitamine C sterk doen toenemen. Ook stress verhoogt de behoefte aan vitamine C. 

GezondheidGezondheid

Overdosis vitamine C door supplementen, plassen we niet zomaar uit

Een supplement bestaande uit vitamine vitamine C, zijn vaak mega hoeveelheden en uit groente en fruit kunnen we nooit te veel eten. Het gevolg van zo’n hoge dosis is dat het “t maag darmkanaal kan beschadigen. Daarnaast is het een enorme belasting voor de nieren. Die draaien dan op volle toeren om het overschot weer af te voeren. Er zijn ook varianten waarbij het zuur wordt geneutraliseerd. De suppletie werkt als een antibiotica en kan gebruikt worden als stootkuur, niet preventief, dan gaat de werking verloren.

De aangetaste darmflora door suppletie uit vitamine C, heeft als gevolg dat de goede bacteriën net als bij antibioticagebruik ongedaan kunnen worden gemaakt. Overmatige oxalaten in het voedingssupplement en het onvermogen van het lichaam om ermee om te gaan, kan resulteren in een slechte opname van mineralen, ontstekingen, een aangetast immuunsysteem, oxidatieve stress, cel en weefselbeschadiging en het vrijkomen van histamine. Histamine is een neurotransmitter-een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar. Histamine werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker, handig voor overdag maar niet als we moeten slapen.

Vitamine C, het advies is een combinatie van calcium ascorbaat en ascorbyl-palmitaat

Moeten we door gezondheidsomstandigheden toch vitamine C in willen zetten, dan is de beste vorm de wateroplosbare suppletie als calcium ascorbaat, niet zuur en een hoge opname. Het allerbeste is dit te combineren met een olie oplosbare vorm, het ascorbyl-palmytaat. Er zijn preparaten op de Nederlands markt die deze combinatie bevatten

Bij onvoldoende zonblootstelling wordt vitamine D een belangrijk nutriënt uit de hoeveel we ervan via de voeding innemen. Het lichaam kan in de huid vanuit een metaboliet van cholesterol (7-dehydrocholesterol) vitamine D3 (cholecalciferol) aanmaken onder invloed van het UV-B deel van het zonlicht. Deze onverzadigde sterol wordt gevonden in ongekende hoeveelheden in de opperhuid waarschijnlijk omdat het een voorloper is van vitamine D.

Zo beschermt vitamine E ons tegen vernietiging door zuurstof en andere gifstoffen, zoals zware metalen en bepaalde geneesmiddelen. De vetoplosbare stoffen die door vitamine E worden beschermd zijn onder meer vitamine A, carotenoïden, geslachts- en bijnierhormonen. En omdat deze vetfractie (eiwit gescheiden en onoplosbare onzuiverheden worden verwijderd) overal in het lichaam terug te vinden is (in alle celmembranen, maar ook in het bindweefsel) heeft een tekort aan vitamine E verregaande gevolgen voor allerlei ziektebeelden.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Vitamine K-2 vermindert de kans op botbreuken bij osteoporose (botontkalking). Bepaalde stollingsremmers (‘bloedverdunners’), de zogenaamde coumarinederivaten, kunnen beïnvloed worden door vitamine K. Deze medicijnen werken door de normale functie van vitamine K tegen te gaan. Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen zouden de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig, vraag meer informatie aan een gespecialiseert arts

Een perfecte balans, zuren en basen in het lichaam

De verhouding tussen zuur en basisch, vitamimen en mineralen uit voeding of suppletie in het lichaam is belangrijk voor de gezondheid, dus direct belangrijk, dat we weten wat we eten en waarom. Het gaat hier over de pH-waarde, want dat is de maat die bij benadering aangeeft of een stof, met name vloeistof, zuur of basisch is. De grens ligt op een pH van 7. Deze wordt aangemerkt als neutraal, dus noch basisch noch zuur. De zuren en basen in het lichaam moeten in balans zijn om te kunnen spreken van zuur-basenhomeostase. Houd dat in gedachten als we weer eens lezen dat we altijd meer naar een basisch dan een zuur milieu zouden moeten streven. Van allebei kan een overmaat gevaarlijk zijn. Het lichaam streeft naar homeostase, ofwel balans.