Voedingssupplementen, voeding en stoffen

Een voedingssupplement kan bestaan uit een concentraat van mineralen vitamines, spoorelementen, kruiden, vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, eiwitten en antioxidanten. De twee hoofdgroepen zijn natuurlijke bouwstoffen, brandstoffen met enzymatische en verterende werking. Synthetische bewerkte voedingstoffen, afkomstig van onnatuurlijke stoffen, die te teveel maagzuur en zuuroprispingen kunnen geven. Als de cellen in de slijmvliezen groter worden, ontstaan er bloeddrukschommelingen.

Voedingssupplementen, voeding, Mineralen, vitamines, spoorelementen, antioxidanten, vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, maagzuur, voeding, vitamine A, Vitamine B1, Vitamine, B2, Vitamine B6, Vitamine B12, splitsingsstoffen, histamine, afweersysteem, Vitamine B9, Vitamine C, ascorbinezuur, Cobalamine, Overdosis, Vitamine D, bijschildklierhormonen, nierfalen, Vitamine E, Q10, ontbijt, Vitamine K, zuren, basen

Veel wetenschappelijke onderzoekers adviseren het gebruik van voedingssupplementen met name, dat vroeger de grond veel rijker was aan voedingsstoffen. De nutriënten zijn noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid en werd vers gegeten, in eigen land verbouwd, kon goed worden verteerd en bevatte alle enzymen. In deze “moderne tijd”, leggen deze etenswaren, duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat zijn wij. Eet bijvoorbeeld groente uit het seizoen.

Als onze voeding dan ook niet van kwaliteit is en bewerkt is, kan dit problemen veroorzaken voor onze vertering en die stofwisseling is nodig om juist voedingsstoffen op te nemen via het slijmvlies. Als dit dus steeds verstoord wordt, door onnatuurlijke stoffen, dan kunnen er allergieën, zoals histamine en  maagproblemen ontstaan, waarvoor vaak maagzuurremmer gebruikt worden.

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot ernstige vermoeidheid en zo kunnen zuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen.  Maagzuur doodt bacteriën. Wanneer we dus maagzuur remmen zullen er meer vijandige bacteriën via de maag in de darmen komen. Daar gaan ze de strijd aan met de bestaande darmflora en kunnen ze dit uit evenwicht brengen met gevolgen als de candida albicans.

Zuur van het maagzuur is het sein van de maag om een beschermende laag aan te maken die ons beschermt tegen het zuur. Het verminderen van dit signaal kan juist zorgen dat de maag zichzelf niet gaat beschermen en het overgebleven juist de maagwand kan beschadigen. Eet niet te vaak bewerkte producten, zoals koolhydraten, gebleekt wit suiker en zout, het veroorzaakt pre-diabetes. Nutriënten zoals peptide en aminozuurcomponenten van eiwitten, mineralen,  vitamine B12 en foliumzuur, zijn afhankelijk van een zure omgeving. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Natuurlijke producten worden herkend en geabsorbeerd door het eigen lichaam

Daardoor zijn er een groot aantal voedingsdeskundigen die natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen aanbevelen, omdat ze blijkbaar effectiever zijn in hun interactie met ons lichaam. Pas op! Er worden veel producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan verkocht, mensen gebruiken vaak een tal van potjes en deze supplementen zijn vaak niet op elkaar afgestemd, zoals dat in voeding wel gebeurd, een goede voorlichting is noodzakelijk. Het is echt niet zo als de spreuk het zegt, “baat het niet, dan schaadt het niet”. 

Het gaat om een balans, we kunnen niet rennen en rusten tegelijk

Veel mensen denken dat gezond eten ‘grote hoeveelheden zijn of juist zo weinig eten, dat het lichaam geen energie meer heeft, maar eigenlijk is de basis van gezond eten de juiste balans vinden, zoals tussen energie en gewicht, cortisol en DHEA. Hetzelfde geld voor een actief leven met afwisselende rust perioden, we kunnen niet rennen en stilstaan tegelijk.

Synthetische voedingssupplementen en kosten vaak erg goedkoop vergeleken met natuurlijke stoffen

Synthetische vitaminen en mineralen worden in fabrieken gemaakt en zijn het resultaat van een hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen. Als basis wordt er een olie gebruikt en proberen ze om de moleculaire structuren van organische stoffen na te bootsen. Dit gebeurt door toevoeging van verschillende chemicaliën, vaak onder hoge temperaturen. Van kunstmatig bereide kruiden preparaten is bekend dat ze betrekkelijk weinig kosten. Daarom kan een consument met een kleine begroting soms gemakkelijk overgehaald.

Aandacht voor gezonde voeding en tijdelijk een supplement

De consument denkt zo geld te besparen, maar kan juist de bloedvaten en het lymfesysteem schaden en dat kost juist vele malen meer. Niet alleen in geld uit te drukken. We kunnen niet denken dat we een supplement kunnen nemen, dat al onze problemen en gezondheidsklachten zijn opgelost, we zullen anders moeten gaan kijken naar voeding, door kennis te verzamelen in een voedingsdagboek.

Gezonde voeding

Allereerst is voeding zeer persoonlijk, niet iedereen heeft dezelfde behoeften, gebruiken de energie voor verschillende levensactiviteiten. Mensen verkrijgen kracht uit planten en dieren voor de processen waarbij ze aandrijfkracht voor nodig hebben. Onder deze processen vallen ademen, hartslag, denken, handelen, bewegen, rusten, plassen, ontlasten, lichaamstemperatuur, drinken, eten, aan en uitkleden. 

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en onderhoud van huid en slijmvliezen is ook noodzakelijk voor de vorming van pigment in het netvlies, waardoor het zien mogelijk wordt. Eieren, kokosolie, roomboter en paling en vet bevattend orgaanvlees, bevatten een hoge dosering retinol. In planten, zoals wortels en zoete aardappelen zit ook bètacaroteen, dit moet het lichaam nog omzetten in de vet oplosbare vitamine. Tenslotte  is de organische stof belangrijk voor de groei en het immuunsysteem.

Een tekort of een teveel aan vitamine A

Een te kort kan een droge en schilferige huid, slechte toestand van het gebit of een verminderde afweer en verminderde vruchtbaarheid geven. Te veel voeding met retinol of een voedingssupplement kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Hoge doseringen van de vet-oplosbare voedingstoffen kunnen ook de lever beschadigen. 

Vitamine B1 maakt energie vrij uit onbewerkte koolhydraten, voor de spieren, zoals hart, longen en het zenuwstelsel en ondersteunt zenuwfuncties, bij de groei, zwangerschap, borstvoeding, koorts, operaties, in stresssituaties en bij pilgebruik. Mensen die roken of alcohol gebruiken hebben meer thiamine nodig. Verder is de voedingstoffen vooral noodzakelijk ter verbetering van het geestelijk vermogen. Bij tekorten kan er beriberi of ernstige zwakte ontstaan, zoals longoedeem of een verminderde urine productie, een zenuwaandoening.

Thiamine in voedingsmiddelen

Vitamine B1 komen voor in voedingstoffen als donkere broodsoorten, groenten, zoals courgette en venkel, allerlei zaden en pitten als zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en peulvruchten als cacao, pel pinda’s zonder zout welteverstaan, paranoten en walnoten kunnen een bijdrage leveren aan het verhogen van thiamine.

Riboflavine is betrokken bij de celademhaling en zorgt voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed, wat bij een tekort aan rode bloedlichaampjes, bloedarmoede kan veroorzaken. Bij een tekort aan vitamine B2 zouden kloofjes en zweertjes in de mondhoeken, ontstoken tong en lippen, ogen die overgevoelig zijn voor licht, vermoeidheid, jeukende en schilferige huid, beven, duizeligheid, slapeloosheid, traag leren, jeukende branderige en rode ogen, beschadigd hoornvlies en een vertraagde opname van neurotransmitters

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Grote hoeveelheden vitamine B5 kunnen nodig zijn bij stress, lichamelijk letsel en antibiotica therapie. Hoge doses kunnen effectief zijn bij reumatoïde artritis en allergische huidreacties. Maar ook bij de afbraak van vetten bij gewichtsvermindering, vermoeidheid en het versterken van het uithoudingsvermogen kan vitamine B5 nodig zijn. Verder maakt het energie vrij uit de voeding, ondersteunt het de groei en speelt het een rol bij de wondgenezing. Pantotheenzuur vervult een essentiële rol in de celstofwisseling en kan helpen pre-diabetes te voorkomen.

Huid en slijmvliesverzorging lijn met Aloë Vera, met uitleg over verschillende behandelingen

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige onderhoud, die helpen de zichtbaarheid van huid en slijmvliesirritatie te verminderen. Ze stimuleren egale auralagen en ondersteunen de schoonheid van binnenuit, want ons vel werkt samen met de lever. De producten kunnen het beschermende epitheel soepeler en zachter maken, de producten zijn parfumvrij! Drink altijd voldoende water 💧 eet vezels uit groenten🥑 eet vaker puur vet, beweeg en neem momentjes om te rusten
ProductnaamInformatie over het productWaarvoor te gebruikenOverige informatieGezicht en huidproblemen
Milde reinigingslotion, zonder parfum➡️Reinigingslotion✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷Voeten ;
✅⤷ Benen;
✅⤷ Handen;
✅⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Houdt het interne systeem ook schoon, Het lichaam als de beste dokter

Prijslijst
Voorhoofd - Stress
➡️Water drinken
➡️Disbalans tussen rennen en rusten
Firming serum, parfumvrij➡️Firming serum✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid
Drink voldoende vocht
Prijslijst
Tussen wenkbrauwen
➡️Leverfalen
➡️Nierfalen
➡️Te veel maagzuur
Restoring crème➡️Herstellende crème✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Eet voldoende vezels

Neus
➡️Luchtwegen
➡️Hart en bloeddruk
Het aloe bio-cellulose mask➡️Reinigend masker met Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid masker
Onbewerkte vetten houden de huid soepelRechter wang
➡️Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen
➡️Pas op! Teveel suiker inname
Infinite Forever set➡️Dag - nachtcreme met parfumvrije reiniging en verjongingsgel voor de huid, voor mannen en vrouwen✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid:
✅⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Een gezonde huid, beschermt onze AuraLinker wang
➡️Mijd bewerkte vetten<Gal en lever falen/a>
Aloe Body Wash✅ Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. Lees meer...✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
De beste reiniging van de huid, isgewicht en energiebalans, zodat de cellen ons beschermen en niet vergroten. Wang dichtbij de neusvleugels
➡️Darmklachten
➡️Ontdek welke voeding problemen geeft
Aloe Body Lotion➡️Meer informatie over de ingrediënten✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
PrijslijstKin
➡️Milt, spijsverteringsklachten
➡️Hormonaal disbalans
Aloë Vera Lips, multifunctioneel EHBO kidjeTe gebruiken bij
✅ Insectensteken;
✅ Stekende pijn bij brandnetel;
✅ Kleine brand en snijwondjes;
✅ Pijnlijke en ruwe voetzooltjes van hond of kat. Meer informatie
Neem altijd 2 sticks mee, eentje voor uw huisdier en voor uzelf, zodat er altijd een hygiënische omgeving is.Voor gezonde darmen, huid en lever, obstipatie voorkomenKaaklijn
➡️Problemen met het gebit en tandvlees
➡️Tandpasta met Aloë Vera
Propolis huid crème✅ Propolis crème ondersteuneMeer informatien het herstel van de huid. Voor de huid, niet om in te nemenStel een vraagEen dermatoloog kan een diagnose stellen, alvorens met zelfzorg producten wordt begonnen
➡️Forever Aloe Vera Gel✅ Aloe Vera Gel is een pure aloë drank met 99,7% aloë vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷Mond;
✅⤷ Als drank te gebruiken
Aloë Vera drinkgel (12 x 330 ml)
• Gel uit het binnenblad van de plant
➡️Meer informatie over de gel
Stel een vraag
➡️ Tandpasta zonder fluor✅ Voor gezond tandvlees Gebitsverzorgingsgel van Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Mondverzorging
⬇️
Eet wat vaker 🥕 worteltjes voor fluor
🔵 ➡️ Vijfde chakra

Vitamine B6 enzymen versnellen verschillende biochemische reacties in spieren, door de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten te verbranden. Pyridoxine is de cofactor bij de omzetting van het toxische homocysteïne in cysteïne, een tekort aan pyridoxine draagt bij aan verhoging van de homocysteïnespiegel en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose. Teveel B6 met name uit een synthetisch supplement kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.

Tintelingen in handen en voeten kunnen wijzen op een tekort aan pyridoxal

Een tekort aan pyridoxaal-5 fosfaat kan gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten veroorzaken. De tekorten kunnen wijzen op nierfalen, in een artikel van nier-nieuws is te lezen, dat is onderzocht dat B-suppletie negatief kan werken bij diabetes. Met een test in het lab kan onderzocht worden waarom er pyridoxal tekort is.

Samen met vitamine B12 en foliumzuur zorgt vitamine B6 voor een normaal homocysteïne niveau

Vitamine B12 en foliumzuur zorgen samen vitamine B6 voor een normaal homocysteïne niveau en een normale werking van het immuunsysteem en houdt het de afgifte van histamine in balans. De biogeen amine is een natuurlijk eiwit, dat wordt aangemaakt door lichaamseigen mestcellen, het bloedvat verwijdende stof is ook terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen, wat de maagzuurproductie verhoogd en kan een bloedvatwand poreus maken. Als er een teveel eiwitten afgebroken moeten worden en er te weinig enzymen zijn om het afvalproduct af te breken, worden de nieren moe. 

Wanneer de splitsingsstoffen een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel

De bijnieren produceren dan het oplossend enzym histaminase in darm en probeert de allergische reactie uit te schakelen met het afweersysteem. Als er langdurig histamine afgegeven moet worden, dan raken de twee orgaantjes op de nieren uitgeput van al het werk en kan er een onbalans ontstaan tussen cortisol en DHEA. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Foliumzuur en staat bekend om haar belangrijke rol in de opbouw van hemoglobine, wat een belangrijke rol speelt in het vervoer van zuurstof. Vitamine 9 is nodig voor de normale rijping van rode bloedcellen, en wordt uit de voeding voornamelijk opgenomen in het eerste deel van de dunne darm, wordt dan getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet en opgeslagen. Folaat ondersteunt de eetlust, en heeft haar waarde bewezen bij bloedarmoede in samenwerking met Para-Aminobenzoëzuur en Vitamine B12.

Vitamine B12 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten

Naast het energie vrijmaken uit vet, koolhydraten en eiwitten helpt vitamine b12 bij aan de normale werking van zenuwen.  Draagt bij aan een heldere geest en aan de vorming van rode bloedcellen, cobalamine en is gunstig voor het homocysteïne-metabolisme. De wateroplosbare voedingstof ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en zorgt voor het behoud van een gezond gewicht en energiebalans.

Vitamine C is in water oplosbaar en dit heeft als gevolg dat het lichaam deze stof niet kan opslaan

Dagelijks moet er voor een nieuwe dosis vitamine C gezorgd worden, deze moet met de voeding het lichaam binnenkomen. Suppletie gebruiken bij een bewezen tekort, werkt als een soort antibiotica en kan op den duur de functie verliezen. Er zijn veel factoren, die de behoefte aan ascorbinezuur vergroten. Het blootstaan aan luchtverontreiniging en het gebruik van medicijnen zoals de pil kunnen de behoefte aan antioxidanten sterk doen toenemen. Ook stress verhoogt de behoefte aan de 3-oxo-L-gulofuranonaceton. 

Overdosis vitamine C door supplementen, plassen we niet zomaar uit

Een supplement bestaande uit C-suppletie, zijn vaak mega hoeveelheden en uit groente en fruit kunnen we nooit te veel eten. Het gevolg van zo’n hoge dosis is dat het “t maag darmkanaal kan beschadigen. Daarnaast is het een enorme belasting voor de nieren, die draaien dan op volle toeren om het overschot weer af te voeren. Er zijn ook varianten waarbij het zuur wordt geneutraliseerd. 

Vitamine C uit suppletie kan zich aan calcium binden

De afweer verhogende biokatalysator werkt anders in voeding dan uit een voedingssupplement. Het vitaminepreparaat wordt gebruikt als een antibiotica en ingezet als stootkuur, niet preventief, dan gaat de werking verloren. Bij herhaaldelijk gebruik kunnen er maagklachten, slapeloosheid, migraine en kan er een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur in de urine ontstaan. De kan op hyperoxalurie vergroot, de klaverzuring is een nutteloze stof, die neerslaat met calcium en tot nierfalen kan leiden.

Slapeloosheid als gevolg van teveel vitamine C en meer klachten

De aangetaste darmflora door suppletie uit vitamine C, heeft als gevolg dat de goede bacteriën net als bij antibioticagebruik ongedaan worden gemaakt. Overmatige oxalaten in het voedingssupplement kan resulteren in een slechte opname van mineralen, ontstekingen en een aangetast immuunsysteem. Oxidatieve stress kan tot weefselbeschadiging leiden, door het vrijkomen van histamine. De bloedvat verwijdende stof is een neurotransmitter is chemische boodschapper en communiceert via de hersen-darm-as

Histamine en een onbalans in ons slaap-waak ritme

Histamine werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker, handig voor overdag maar niet als we moeten slapen. Er zijn sterke aanwijzingen dat darmproblemen en in het bijzonder ontstekingen in de darmen (Coeliakie, Ziekte van Crohnglutenintolerantie enz.) leiden tot verminderde opname van aminozuren, waardoor er een onbalans kan ontstaan in ons slaap-waak ritme.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Vitamine C, het advies is een combinatie van calcium ascorbaat en ascorbyl-palmitaat

Moeten we door gezondheidsomstandigheden toch vitamine C in willen zetten, dan is de beste vorm de wateroplosbare suppletie als calcium ascorbaat, niet zuur en een hoge opname. Het allerbeste is dit te combineren met een olie oplosbare vorm, het ascorbyl-palmytaat. Er zijn preparaten op de Nederlands markt die deze combinatie bevatten.

Bij onvoldoende zonblootstelling wordt vitamine D een belangrijk nutriënt, die we halen uit de hoeveelheid vetzuren die we consumeren. Cholecalciferol reguleert de absorptie, een proces waarbij weefsels stoffen opnemen en excretie, uitscheiding van onbruikbare stoffen. Vet en zonlicht hebben elkaar nodig voor een gezonde hersenfunctie en om pijn te voorkomen. De hormoonachtige substantie, zorgt ervoor, dat calcium in de darmen, via de bloedstroom kan worden opgenomen.

Vet en zonlicht hebben elkaar nodig voor een gezonde hersenfunctie en om pijn te voorkomen

Een gebrek aan zonlicht en vetarme voeding is belastend voor de bijnieren en kan een onbalans geven tussen cortisol en DHEA. Daarnaast veroorzaakt cholesterolarme en vetarme voeding een tekort aan gezonde hersenvoeding, waarbij vooral het hormoon serotonine te kort kan komen en er pijnen kunnen ontstaan, zoals bij fibromyalgie.

Waarschuwing bij het gebruik van synthetische vitamine D

Ergocalciferol is de synthetische vorm, verkregen door ultraviolette bestraling van ergosterol en kan in het bijzonder bij kinderen giftig zijn. De giftigheid zou ontstaan na maandenlang overmatig grote hoeveelheden viosterol wordt ingenomen. De giftigheid van de dierlijke vorm van vitamine D in levertraan van vissen, is daarentegen nog niet aangetoond, toch is voorzichtigheid geboden.

De vet-oplosbare D-suppletie kan leiden tot een verhoging van het calciumgehalte

Vitamine D is vet oplosbaar en niet wateroplosbaar, we kunnen een teveel aan  cholecalciferol en ergocalciferol niet zomaar uitplassen. In tegenstelling van B-suppletie dat wel door water opgelost kan worden kan het vet-oplosbare micronutriënt opstapelen. De opstapeling kan leiden tot intoxicatie, dat niet door teveel zonlicht ontstaan, maar wel bij D-intoxicatie, waarbij het calciumgehalte in het bloed te hoog kan worden. Een overmaat van deze olieachtige stoffen uit suppletie kan voor overmatig urineren en verlies van eetlust zorgen, wat weer hypoglykemie kan geven. 

Calciumneerslag kan leiden tot nierfalen

Verwardheid, onrust, dorst en op burn-out lijkende klachten en andere chronische ziekte, waarbij de kans groter wordt dat er calciumneerslag rondom de organen en de bloedvaten gaat zitten. Over-suppletie van D-suppletie kan leiden tot nierfalen, als nierstenen en kalkafzetting rondom weefsels en werkt als kalkaanslag in onze fluitketel. Laat een bloedonderzoek door een gespecialiseerd arts, samen met een natuurgeneeskundige kan er op basis van bloedafname een inschatting gemaakt worden.

De symptomen van een acute overdosis van vitamine D

 Overmatig urineren, verlies van eetlust, overgeven, diarree, duizeligheid, spierzwakte, misselijkheid, vermoeidheid en verkalking van het zachte weefsel van ademshalingsorganen, hart en bloedvaten. Een chronische ziekte of depressiviteit kan eveneens voorkomen. Daarnaast bestaat een verhoogde kans op calciumneerslag in de lever, longen, nieren en maag.

D-suppletie verhoogt de opname van calcium in het bloed, vitamine K, kan dit helpen voorkomen

Het slikken van d-suppletie, verhoogt de opname van calcium uit de darm naar het bloed. Fylochinon “k-vitamine” kan voorkomen dat teveel calcium in de bloedvaten blijft hangen en geen aderverkalking kan veroorzaken. De calciumafzetting werkt net als bij LDL-cholesterol, er kan minder bloed door het bloedcirculatiesysteem stromen en er zuurstof tekort kan ontstaan.

Te hoge productie van bijschildklierhormonen en actief vitamine D

Een hoog vitamine D in de werkzame vorm (actief vitamine d) (1,25-dihydroxy vitamine D) kan komen door te hoge productie van bijschildklierhormonen of bij ziekten zoals sarcoïdose* of sommige lymfomen (lymfekliergezwel). Een hoog vitamine D (concentraties boven 500 nmol/l) in combinatie met verhoogd calcium kan zorgen voor verkalking en schade aan organen zoals de nieren. Het lichaam probeert de hoeveelheid calcium te verlagen door calciumfosfaat af te zetten in de organen. 

Een laag vitamine D in de werkzame vorm (1,25-dihydroxy vitamine D) kan ontstaan bij nierziekten

Het gebruik van sommige medicijnen tegen epilepsie kan leiden tot een minder goed functionerende lever waardoor deze minder vitamine D aanmaakt. Een te lage magnesiumwaarde kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde, het lichaam kan dit niet herstellen met behulp van d-suppletie en het bijschildklierhormoon (PTH). Na toediening van Magnesium en calcium wordt de regulatie mogelijk weer hersteld. Suppletie zou een tijdelijk hulpmiddel kunnen zijn onder controle van een arts, zodat er ruimte is om voeding aan te passen.

Een d-supplement verhoogt de behoefde aan magnesium, inzicht is noodzakelijk

Wanneer er een d-supplement wordt genomen, krijgt het lichaam meer behoefte aan magnesium, omdat Mg calcium oplos en opneembaar maakt voor elke cel. Vaak hebben veel mensen al een tekort aan magnesiumatomen en als een d-supplement geslikt gaat worden, het tekort aan Mg-tekorten nog groter. Het is in eerste instantie noodzakelijk inzicht te krijgen voedingspatronen en eventuele erfelijkheden.

Zo beschermt vitamine E ons tegen vernietigende gifstoffen, zoals zware metalen en bepaalde geneesmiddelen en beschermt het onze ademhalingsorganen. De vet oplosbare stoffen die door tocoferol worden beschermd zijn onder meer vitamine A, carotenoïden, geslachts- en bijnierhormonen en omdat deze vetfractie (eiwit gescheiden en onoplosbare onzuiverheden worden verwijderd) zijn ze in alle celmembranen, maar ook in het bindweefsel terug te vinden. Een tekort aan alfa-tocoferol kan verregaande gevolgen hebben voor allerlei ziektebeelden.

Antioxidanten ondersteunen elkaar, het is belangrijk het lichaam gevarieerde voeding aan te bieden

Vitamine E maakt deel uit van een hele antioxidantcascade bestaande uit vitamine C, co-enzym Q10, glutathion en alfa-liponzuur. Deze antioxidanten ondersteunen en recyclen elkaar. Voor het effectief hergebruiken van verbruikte tocoferol, is een goede status van deze voedingsstoffen nodig, om die reden is het beter om 3 maal per dag een maaltijd te nuttigen met gezonde tussendoortjes. 

Pas op! Sla het ontbijt niet over, het ziet dan het nut niet om een dikke beschermende slijmvlies te maken

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. Als we niet ontbijten ziet de spijsverteringsbuis, niet de noodzaak om een stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

Vitamine K-2 vermindert de kans op botbreuken bij osteoporose (botontkalking). Bepaalde stollingsremmers (‘bloedverdunners’), de zogenaamde coumarinederivaten, kunnen beïnvloed worden door fylochinon. Deze medicijnen remmen de normale functie van vitamine K tegen te gaan. Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen zouden de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig, vraag meer informatie aan een gespecialiseerd arts.

Een perfecte balans, zuren en basen in het lichaam

De verhouding tussen zuur en basisch, vitamimen en mineralen uit voeding of suppletie in het lichaam is belangrijk voor de gezondheid, dus direct belangrijk, dat we weten wat we eten en waarom. Het gaat hier over de pH-waarde, want dat is de maat die bij benadering aangeeft of een stof, met name vloeistof, zuur of basisch is. De grens ligt op een pH van 7. Deze wordt aangemerkt als neutraal, dus noch basisch noch zuur. De zuren en basen in het lichaam moeten in balans zijn om te kunnen spreken van zuur-basenhomeostase. 

Processen in het lichaam aansturen

Houd dat in gedachten als we weer eens lezen dat we altijd meer naar een basisch dan een zuur milieu zouden moeten streven. Van allebei kan een overmaat gevaarlijk zijn. Het lichaam streeft naar homeostase, ofwel balans, zoals bij een actief leven of rust, slapen of het wakker worden. Alles wordt automatisch geregeld, als wij deze processen veranderen is dat niet ongevaarlijk.

Samenvatting

Gezonde voeding en een juiste levensstijl komen op de eerste plaats, voedingssupplementen zouden we moeten zien als een tijdelijke ondersteuning. Een uitzondering is een erfelijke aandoening, die na een volledig bloedonderzoek bewezen is door een arts. We moeten ons beseffen dat hoge dosissen schadelijk kunnen zijn en dat het kopen van suppletie, zonder kennis op internet niet alleen duur kost, maar ook niet op elkaar is afgesteld. In een anamnese worden vaak meerdere suppletie getoond, met dubbelle hoeveelheden van dezelfde stoffen.

Algemene voorwaarden ze zijn er om ons te beschermen, lees het allemaal even goed door, een goede voorbereiding is het halve werk en komt ten goede tijdens en na de begeleiding en adviezen. Ook wanneer de site alleen gelezen wordt en voedingsadviezen toepast in het dagelijkse leven, is het zinvol de informatie goed door te lezen. Heb het lichaam lief, zet veiligheid voorop, het lijf moet ons een leven lang dragen! Albican is er speciaal voor mensen met gezondheidsklachten welke door analyse en  onderzoek worden onderzocht.