Voedingssupplementen, voeding en stoffen

Een voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen, vitamines en spoorelementen, maar ook andere stoffen kunnen als supplementen worden gebruikt zoals vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, eiwitten en antioxidanten. De twee hoofdgroepen van voedingssupplementen zijn natuurlijke en synthetische supplementen. Kunstmatige rijping van voeding, verarmt aan nuttige nutriënten. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. 

Voedingssupplementen, voeding

Voedsel vroeger en nu

Veel wetenschappelijke onderzoekers adviseren het gebruik van voedingssupplementen met als belangrijkste redenen: Vroeger bevatte de grond waarop voedsel werd verwerkt alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Het voedsel werd vers gegeten, in eigen land verbouwd, kon goed worden verteerd en bevatte alle enzymen. In deze “moderne tijd”, legt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat ben jij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. Hoe vers is jouw voedsel? Het lichaam als je beste dokter

Voeding bewerkt en ontdaan van enzymen

Tegenwoordig bevat voeding lang niet altijd meer deze enzymen, omdat voeding veelal bewerkt wordt en daardoor is het voedsel tegenwoordig verarmd door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast. We krijgen nu veel meer stoffen binnen die toxisch zijn voor ons lichaam en deze stoffen moeten ongedaan gemaakt worden door voeding van kwaliteit, wat verteerd kan worden en wordt met vocht en vezels afgevoerd naar buiten, als onze voeding dan ook niet van kwaliteit is, kan dit problemen veroorzaken voor onze vertering en die vertering is nodig om juist voedingsstoffen op te nemen. Als dit dus steeds verstoord wordt, door onnatuurlijke stoffen, dan ontstaan er maagproblemen, waarvoor vaak maagzuurremmer gebruikt worden.

Twee gezonde recepten uit de natuur

Kippensoep bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten. Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep. Het gaat dan niet om een blik/pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar. Het recept

Witte koolbladeren kunnen als eerste hulp werken bij pijnklachten

Koolbladeren van de witte kool, zouden pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad bericht wanneer het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemen, pijn bij gordelroos en gewrichtspijn Het is het proberen waard, want een kool kost pakweg één euro. 

Maagzuur beschermt je tegen vijandige bacteriën

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen.  Maagzuur doodt bacteriën. Wanneer je dus maagzuur remt zullen er meer vijandige bacteriën via je maag in je darmen komen. Daar gaan ze de strijd aan met de bestaande darmflora en kunnen ze dit uit evenwicht brengen met gevolgen als de candida albicans. Tel daarbij op dat het bij de meeste mensen de darmflora al niet optimaal is en er daardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Maagzuur stimuleert en beschermt de spijsvertering en de opname van nutriënten

Zuur van je maagzuur het sein is van je maag om een beschermende laag aan te maken die beschermt tegen het maagzuur. Het verminderen van dit signaal kan juist zorgen dat je maag zichzelf niet gaat beschermen en het overgebleven maagzuur juist je maagwand kan beschadigen. Eet niet te vaak bewerkte producten, zoals: koolhydraten, gebleekt wit suiker en zout, want dan blijft de maag maar maagzuur aanmaken. Nutriënten zoals peptide- en aminozuurcomponenten van eiwitten, mineralen, (zoals ijzer, zink en calcium) en ook vitamine B12 en foliumzuur, zijn afhankelijk van voldoende maagzuur. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Twee hoofdgroepen van supplementen

Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke supplementen bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen. Het lichaam herkent de natuurlijke ingrediënten beter dan de synthetische waardoor de natuurlijke voedingssupplementen beter worden opgenomen door het lichaam dan de synthetische. Veel deskundigen hebben bemerkt dat “natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen” beter werken in het lichaam van een persoon.

Natuurlijke producten worden herkend en geabsorbeerd door het eigen lichaam

Daardoor zijn er een groot aantal voedingsdeskundigen die natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen aanbevelen, omdat ze blijkbaar effectiever zijn in hun interactie met ons lichaam. Pas op! Er worden veel voedingssupplementen verkocht, mensen gebruiken vaak een tal van potjes en deze supplementen zijn vaak niet op elkaar afgestemd, zoals dat in voeding wel gebeurd, laat je dus goed voorlichten. Het is echt niet zo als de spreuk het zegt: baat het niet, dan schaadt het niet, het gaat hier om een balans en dus kan het wel degelijk schaden. Meten is weten, ga naar je arts voor een bloedonderzoek om voedingsstoffen te laten meten, ik kan jou daarmee helpen. 

Synthetische voedingssupplementen

Synthetische vitaminen en mineralen worden in fabrieken gemaakt en zijn het resultaat van een hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen. Als basis wordt er een olie gebruikt en proberen ze om de moleculaire structuren van vitamines na te bootsen. Dit gebeurt door toevoeging van verschillende chemicaliën, vaak onder hoge temperaturen. Van synthetische supplementen en vitamines is bekend dat ze betrekkelijk weinig kosten. Daarom kan een consument met een kleine begroting soms gemakkelijk overgehaald worden om misschien liever een synthetisch product te gebruiken, omdat hij denkt zo geld te besparen, maar kan juist je lymfesysteem schaden.

Gezonde voeding

Allereerst, voeding is zeer persoonlijk. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften. We verbruiken energie voor levensactiviteiten. Mensen verkrijgen energie uit planten en dieren voor de processen waarbij ze energie nodig hebben. Onder deze processen vallen onder andere ademen, hartslag, denken, handelen, bewegen, rusten, plassen, ontlasten, lichaamstemperatuur, drinken, eten, aan en uitkleden. Deze processen hebben voeding nodig om dit uit te voeren. Voor alle processen gebruiken we verschillende voeding. Als er één van deze processen niet goed functioneert, kun je gezondheidsklachten krijgen. Mijn werk is te onderzoeken wat er aan de hand is, daarvoor vult iemand eerst een anamnese in en een aantal indicatietesten, na ons eerste gesprek. Het werkt als een tweede mening, iemand die met je mee kijkt. Soms is al bij een ontbijt te zien wat er qua voeding beter kan.