Voedingssupplementen, voeding en stoffen

Een voedingssupplement kan bestaan uit een concentraat van mineralen vitamines, spoorelementen, kruiden, vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, eiwitten en antioxidanten. De twee hoofdgroepen van voedingssupplementen zijn natuurlijke en synthetische voedingstoffen, waarbij de één van planten en dieren afkomstig is, zonder onnatuurlijke stoffen en de spijsvertering ze gemakkelijk op kan nemen. Het ander supplement wordt kunstmatig gemaakt en bestaat uit hulpstoffen, die een grote mate van histamine kunnen produceren, omdat het lichaam ze niet kent.

Voedingssupplementen, voeding, Mineralen, vitamines, spoorelementen, antioxidanten, vezels, enzymen, prebiotische stoffen, nutriënten, maagzuur, voeding, vitamine A, Vitamine B1, Vitamine, B2, Vitamine B6, Vitamine B12, splitsingsstoffen, histamine, afweersysteem, Vitamine B9, Vitamine C, ascorbinezuur, Cobalamine, Overdosis, Vitamine D, bijschildklierhormonen, nierfalen, Vitamine E, Q10, ontbijt, Vitamine K, zuren, basen

Veel wetenschappelijke onderzoekers adviseren het gebruik van voedingssupplementen met als belangrijkste redenen, dat vroeger de grond waarop voedsel werd verwerkt alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid nog bevatte. De voeding werd vers gegeten, in eigen land verbouwd, kon goed worden verteerd en bevatte alle enzymen. In deze “moderne tijd”, leggen deze etenswaren, duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat zijn wij. Eet bijvoorbeeld groente uit het seizoen, die rijpen in weer en wind en met het zonnetje op hun bladeren meer voedingswaarden bevatten.

Voor onze gezondheid is het ook beter om voeding uit het seizoen te eten

Warme stevige kost als erwtensoep, stamppot boerenkool of hutspot in de winter om het lichaamskacheltje aan te houden en lichtere voeding in de zomer. We hebt ook andere voedingsstoffen in de winter nodig dan in de zomer, denk maar eens aan vitamine C uit witte kool en wateroplosbare organische stof uit de B serie en gezonde vetten in de winter tegen griep en verkoudheid en antioxidanten in de zomer om de huid te beschermen tegen de zon.

Voeding bewerkt en ontdaan van enzymen

Tegenwoordig bevat voeding lang niet altijd meer deze enzymen, omdat voeding veelal bewerkt wordt en daardoor is het voedsel tegenwoordig verarmd door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast. We krijgen nu veel meer stoffen binnen die toxisch zijn voor onze lever en nieren, deze stoffen moeten opgeruimd worden door voeding uit vezels, vet, vocht van kwaliteit, zodat het lymfesysteem en onze bloedsomloop de opname van nutriënten en het afvoeren van afvalstoffen kan blijven uitvoeren.

Als onze voeding dan ook niet van kwaliteit is en bewerkt is, kan dit problemen veroorzaken voor onze vertering en die stofwisseling is nodig om juist voedingsstoffen op te nemen via het slijmvlies. Als dit dus steeds verstoord wordt, door onnatuurlijke stoffen, dan kunnen er allergieën, zoals histamine en  maagproblemen ontstaan, waarvoor vaak maagzuurremmer gebruikt worden.

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot ernstige vermoeidheid en zo kunnen zuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen.  Maagzuur doodt bacteriën. Wanneer we dus maagzuur remmen zullen er meer vijandige bacteriën via de maag in de darmen komen. Daar gaan ze de strijd aan met de bestaande darmflora en kunnen ze dit uit evenwicht brengen met gevolgen als de candida albicans. Tel daarbij op dat het bij de meeste mensen de darmflora al niet optimaal is en er daardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Zuur van het maagzuur is het sein van de maag om een beschermende laag aan te maken die ons beschermt tegen het maagzuur. Het verminderen van dit signaal kan juist zorgen dat de maag zichzelf niet gaat beschermen en het overgebleven maagzuur juist de maagwand kan beschadigen. Eet niet te vaak bewerkte producten, zoals koolhydraten, gebleekt wit suiker en zout, want dan blijft de maag maar maagzuur aanmaken. Nutriënten zoals peptide- en aminozuurcomponenten van eiwitten, mineralen, (zoals ijzer, zink en calcium) en ook vitamine B12 en foliumzuur, zijn afhankelijk van voldoende maagzuur. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Er zijn twee hoofdgroepen van supplementen

Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke supplementen bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen. Het lichaam herkent de natuurlijke ingrediënten beter dan de synthetische waardoor de natuurlijke voedingssupplementen beter worden opgenomen door het lichaam dan de synthetische. Veel deskundigen hebben bemerkt dat “natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen” beter werken in het lichaam van een persoon.

Natuurlijke producten worden herkend en geabsorbeerd door het eigen lichaam

Daardoor zijn er een groot aantal voedingsdeskundigen die natuurlijke vitaminen en voedingssupplementen aanbevelen, omdat ze blijkbaar effectiever zijn in hun interactie met ons lichaam. Pas op! Er worden veel producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan verkocht, mensen gebruiken vaak een tal van potjes en deze supplementen zijn vaak niet op elkaar afgestemd, zoals dat in voeding wel gebeurd, een goede voorlichting is noodzakelijk. Het is echt niet zo als de spreuk het zegt, “baat het niet, dan schaadt het niet”. 

Het gaat om een balans, we kunnen niet rennen en rusten tegelijk

Veel mensen denken dat gezond eten ‘grote hoeveelheden zijn of juist zo weinig eten, dat het lichaam geen energie meer heeft, maar eigenlijk is de basis van gezond eten de juiste balans vinden, zoals tussen energie en gewicht, cortisol en DHEA. Hetzelfde geld voor een actief leven met afwisselende rust perioden, we kunnen niet rennen en stilstaan tegelijk.

Synthetische voedingssupplementen

Synthetische vitaminen en mineralen worden in fabrieken gemaakt en zijn het resultaat van een hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen. Als basis wordt er een olie gebruikt en proberen ze om de moleculaire structuren van organische stoffen na te bootsen. Dit gebeurt door toevoeging van verschillende chemicaliën, vaak onder hoge temperaturen. Van kunstmatig bereide kruiden preparaten is bekend dat ze betrekkelijk weinig kosten. Daarom kan een consument met een kleine begroting soms gemakkelijk overgehaald worden om misschien liever een nagemaakt product te gebruiken.

Aandacht voor gezonde voeding en tijdelijk een supplement

De consument denkt zo geld te besparen, maar kan juist de bloedvaten en het lymfesysteem schaden en dat kost juist vele malen meer. Niet alleen in geld uit te drukken. We kunnen niet denken dat we een supplement kunnen nemen, dat al onze problemen en gezondheidsklachten zijn opgelost, we zullen anders moeten gaan kijken naar voeding, door kennis te verzamelen in een voedingsdagboek.

Gezonde voeding

Allereerst, voeding is zeer persoonlijk. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften. We verbruiken energie voor levensactiviteiten. Mensen verkrijgen energie uit planten en dieren voor de processen waarbij ze energie nodig hebben. Onder deze processen vallen onder andere ademen, hartslag, denken, handelen, bewegen, rusten, plassen, ontlasten, lichaamstemperatuur, drinken, eten, aan en uitkleden. Deze processen hebben voeding nodig om dit uit te voeren. 

KokenKoken

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Eten we in de ochtend niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. Als we niet ontbijten ziet de spijsverteringsbuis, niet de noodzaak om een stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen, die ons beschermt tegen indringers.

Voor alle processen gebruiken we verschillende voeding

Als er één van deze processen niet goed functioneert, kun je gezondheidsklachten krijgen. Mijn werk is te onderzoeken wat er aan de hand is, daarvoor vult iemand eerst een anamnese in en een aantal indicatietesten, na ons eerste gesprek. Het werkt als een tweede mening, iemand die met je mee kijkt. Soms is al bij een ontbijt te zien wat er qua voeding beter kan.

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en onderhoud van huid en slijmvliezen is ook noodzakelijk voor de vorming van pigment in het netvlies, waardoor het zien mogelijk wordt. Eieren, kokosolie, roomboter en paling en vet bevattend orgaanvlees, bevatten een hoge dosering retinol. In planten, zoals wortels en zoete aardappelen zit ook bètacaroteen, dit moet het lichaam nog omzetten in de vet oplosbare vitamine. Tenslotte  is de organische stof belangrijk voor de groei en het immuunsysteem.

Een tekort of een teveel aan vitamine A

Een te kort kan een droge en schilferige huid, slechte toestand van het gebit of een verminderde afweer en verminderde vruchtbaarheid geven. Te veel voeding met retinol of een voedingssupplement kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Hoge doseringen van de vet-oplosbare voedingstoffen kunnen ook de lever beschadigen. 

Vitamine B1 maakt energie vrij uit onbewerkte koolhydraten, voor de spieren, zoals hart, longen en het zenuwstelsel en ondersteunt zenuwfuncties, bij de groei, zwangerschap, borstvoeding, koorts, operaties, in stresssituaties en bij pilgebruik. Mensen die roken of alcohol gebruiken hebben meer thiamine nodig. Verder is de voedingstoffen vooral noodzakelijk ter verbetering van het geestelijk vermogen. Bij tekorten kan er beriberi of ernstige zwakte ontstaan, zoals longoedeem of een verminderde urine productie, een zenuwaandoening.

Thiamine in voedingsmiddelen

Vitamine B1 komen voor in voedingstoffen als donkere broodsoorten, groenten, zoals courgette en venkel, allerlei zaden en pitten als zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en peulvruchten als cacao, pel pinda’s zonder zout welteverstaan, paranoten en walnoten kunnen een bijdrage leveren aan het verhogen van thiamine.

Riboflavine is betrokken bij de celademhaling en zorgt voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed, wat bij een tekort aan rode bloedlichaampjes, bloedarmoede kan veroorzaken. Bij een tekort aan vitamine B2 zouden kloofjes en zweertjes in de mondhoeken, ontstoken tong en lippen, ogen die overgevoelig zijn voor licht, vermoeidheid, jeukende en schilferige huid, beven, duizeligheid, slapeloosheid, traag leren, jeukende branderige en rode ogen, beschadigd hoornvlies en een vertraagde opname van neurotransmitters

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Grote hoeveelheden vitamine B5 kunnen nodig zijn bij stress, lichamelijk letsel en antibiotica therapie. Hoge doses kunnen effectief zijn bij reumatoïde artritis en allergische huidreacties. Maar ook bij de afbraak van vetten bij gewichtsvermindering, vermoeidheid en het versterken van het uithoudingsvermogen kan vitamine B5 nodig zijn. Verder maakt het energie vrij uit de voeding, ondersteunt het de groei en speelt het een rol bij de wondgenezing. Pantotheenzuur vervult een essentiële rol in de celstofwisseling en kan helpen pre-diabetes te voorkomen.

Huidverzorging lijn met Aloë Vera, met uitleg hoofdhuidklachten en organen

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige onderhoud, die helpen de zichtbaarheid van huidirritatie en rimpels te verminderen. Ze stimuleren een egale huid en ondersteunen de schoonheid van binnenuit. De producten geven een stralende, gehydrateerde huid, die er jonger uitziet en zachter aanvoelt en nog belangrijker, de producten zijn parfumvrij! Uitleg in kolom E, over het hoofdhuid en organen
ProductnaamInformatie over het productWaarvoor te gebruikenOverige informatieGezicht en huidproblemen
Milde reinigingslotion, zonder parfum➡️Reinigingslotion✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷Voeten ;
✅⤷ Benen;
✅⤷ Handen;
✅⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Houdt het interne systeem ook schoon, Het lichaam als de beste dokter

Prijslijst
Voorhoofd - Stress
➡️Water drinken
➡️Disbalans tussen rennen en rusten
Firming serum, parfumvrij➡️Firming serum✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid
Drink voldoende vocht
Prijslijst
Tussen wenkbrauwen
➡️Leverfalen
➡️Nierfalen
➡️Te veel maagzuur
Restoring crème➡️Herstellende crème✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Eet voldoende vezels

Neus
➡️Luchtwegen
➡️Hart en bloeddruk
Het aloe bio-cellulose mask➡️Reinigend masker met Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid masker
Onbewerkte vetten houden de huid soepelRechter wang
➡️Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen
➡️Pas op! Teveel suiker inname
Infinite Forever set➡️Dag - nachtcreme met parfumvrije reiniging en verjongingsgel voor de huid, voor mannen en vrouwen✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid:
✅⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Een gezonde huid, beschermt onze AuraLinker wang
➡️Mijd bewerkte vetten<Gal en lever falen/a>
Aloe Body Wash✅ Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. Lees meer...✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
De beste reiniging van de huid, isgewicht en energiebalans, zodat de cellen ons beschermen en niet vergroten. Wang dichtbij de neusvleugels
➡️Darmklachten
➡️Ontdek welke voeding problemen geeft
Aloe Body Lotion➡️Meer informatie over de ingrediënten✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
PrijslijstKin
➡️Milt, spijsverteringsklachten
➡️Hormonaal disbalans
Aloë Vera Lips, multifunctioneel EHBO kidjeTe gebruiken bij
✅ Insectensteken;
✅ Stekende pijn bij brandnetel;
✅ Kleine brand en snijwondjes;
✅ Pijnlijke en ruwe voetzooltjes van hond of kat. Meer informatie
Neem altijd 2 sticks mee, eentje voor uw huisdier en voor uzelf, zodat er altijd een hygiënische omgeving is.Voor gezonde darmen, huid en lever, obstipatie voorkomenKaaklijn
➡️Problemen met het gebit en tandvlees
➡️Tandpasta met Aloë Vera
Propolis huid crème✅ Propolis crème ondersteuneMeer informatien het herstel van de huid. Voor de huid, niet om in te nemenStel een vraagEen dermatoloog kan een diagnose stellen, alvorens met zelfzorg producten wordt begonnen
➡️Forever Aloe Vera Gel✅ Aloe Vera Gel is een pure aloë drank met 99,7% aloë vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷Mond;
✅⤷ Als drank te gebruiken
Aloë Vera drinkgel (12 x 330 ml)
• Gel uit het binnenblad van de plant
➡️Meer informatie over de gel
Stel een vraag

Vitamine B6 enzymen versnellen verschillende biochemische reacties in spieren, door de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten te verbranden. Pyridoxine is de cofactor bij de omzetting van het toxische homocysteïne in cysteïne, een tekort aan pyridoxine draagt bij aan verhoging van de homocysteïnespiegel en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose. Teveel B6 met name uit een synthetisch supplement kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.

Samen met vitamine B12 en foliumzuur zorgt vitamine B6 voor een normaal homocysteïne niveau

Vitamine B12 en foliumzuur zorgen samen vitamine B6 voor een normaal homocysteïne niveau en een normale werking van het immuunsysteem en houdt het de afgifte van histamine in balans. De biogeen amine is een natuurlijk eiwit, dat wordt aangemaakt door lichaamseigen mestcellen, het bloedvat verwijdende stof is ook terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen, wat de maagzuurproductie verhoogd en kan een bloedvatwand poreus maken. Als er een teveel eiwitten afgebroken moeten worden en er te weinig enzymen zijn om het afvalproduct af te breken, worden de nieren moe. 

Wanneer de splitsingsstoffen een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel

De bijnieren produceren dan het oplossend enzym histaminase in darm en probeert de allergische reactie uit te schakelen met het afweersysteem. Als er langdurig histamine afgegeven moet worden, dan raken de twee orgaantjes op de nieren uitgeput van al het werk en kan er een onbalans ontstaan tussen cortisol en DHEA. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Foliumzuur en staat bekend om haar belangrijke rol in de opbouw van hemoglobine, wat een belangrijke rol speelt in het vervoer van zuurstof. Vitamine 9 is nodig voor de normale rijping van rode bloedcellen, en wordt uit de voeding voornamelijk opgenomen in het eerste deel van de dunne darm, wordt dan getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet en opgeslagen. Folaat ondersteunt de eetlust, en heeft haar waarde bewezen bij bloedarmoede in samenwerking met Para-Aminobenzoëzuur en Vitamine B12.

Vitamine B12 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten

Naast het energie vrijmaken uit vet, koolhydraten en eiwitten helpt vitamine b12 bij aan de normale werking van zenuwen en kan ook vermoeidheid verminderen, draagt bij aan een heldere geest en aan de vorming van rode bloedcellen. Cobalamine is gunstig voor het homocysteïne metabolisme en ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en zorgt voor het behoud van een gezond gewicht en energiebalans.

Vitamine C is in water oplosbaar en dit heeft als gevolg dat het lichaam deze stof niet kan opslaan

Dagelijks moet er voor een nieuwe dosis vitamine C gezorgd worden. Deze moet met de voeding het lichaam binnenkomen of kan tijdelijk ondersteunt worden bij een bewezen tekort, het laatste is omdat ‘t werkt als een soort antibiotica en kan op den duur de functie verliezen. Er zijn veel factoren, die de behoefte aan ascorbinezuur vergroten. Het blootstaan aan luchtverontreiniging en het gebruik van medicijnen zoals de pil kunnen de behoefte aan vitamine C sterk doen toenemen. Ook stress verhoogt de behoefte aan vitamine C. 

Overdosis vitamine C door supplementen, plassen we niet zomaar uit

Een supplement bestaande uit vitamine vitamine C, zijn vaak mega hoeveelheden en uit groente en fruit kunnen we nooit te veel eten. Het gevolg van zo’n hoge dosis is dat het “t maag darmkanaal kan beschadigen. Daarnaast is het een enorme belasting voor de nieren. Die draaien dan op volle toeren om het overschot weer af te voeren. Er zijn ook varianten waarbij het zuur wordt geneutraliseerd. 

Vitamine C uit suppletie kan zich aan calcium binden

Vitamine C suppletie, anders als uit voeding, werkt ascorbinezuur uit een voedingssupplement, als een antibiotica en kan gebruikt worden als stootkuur, niet preventief, dan gaat de werking verloren en kunnen er maagklachten, slapeloosheid, migraine en kan er een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur in de urine ontstaan, samen met calcium uit bijvoorbeeld koemelk kan dat door nierstenen voor nierfalen zorgen.

De aangetaste darmflora door suppletie uit vitamine C, heeft als gevolg dat de goede bacteriën net als bij antibioticagebruik ongedaan kunnen worden gemaakt. Overmatige oxalaten in het voedingssupplement en het onvermogen van het lichaam om ermee om te gaan, kan resulteren in een slechte opname van mineralen, ontstekingen, een aangetast immuunsysteem, oxidatieve stress, cel en weefselbeschadiging en het vrijkomen van histamine. Histamine is een neurotransmitter-een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar. 

Histamine en een onbalans in ons slaap-waak ritme

Histamine werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker, handig voor overdag maar niet als we moeten slapen. Er zijn sterke aanwijzingen dat darmproblemen en in het bijzonder ontstekingen in de darmen (Coeliakie, Ziekte van Crohnglutenintolerantie enz.) leiden tot verminderde opname van aminozuren, waardoor er een onbalans kan ontstaan in ons slaap-waak ritme.

Vitamine C, het advies is een combinatie van calcium ascorbaat en ascorbyl-palmitaat

Moeten we door gezondheidsomstandigheden toch vitamine C in willen zetten, dan is de beste vorm de wateroplosbare suppletie als calcium ascorbaat, niet zuur en een hoge opname. Het allerbeste is dit te combineren met een olie oplosbare vorm, het ascorbyl-palmytaat. Er zijn preparaten op de Nederlands markt die deze combinatie bevatten

Bij onvoldoende zonblootstelling wordt vitamine D een belangrijk nutriënt uit de hoeveelheid voeding die we innemen. Cholecalciferol reguleert de absorptie en excretie van calcium en fosfor. Hierdoor regelt het de groei, verharding en herstel van de botten en kan het osteoporose tegengaan. Slecht tandvorming, verweking onvoldoende absorptie van calcium, vasthouden van fosfor in nieren, misvormde gewrichten, zoals bij Bechterew, slappe spieren, pijnlijke ribben, onderrug, bekken en benen.

Vet en zonlicht hebben elkaar nodig voor een gezonde hersenfunctie en om pijn te voorkomen

Gebrek aan zonlicht en aan vitamine D vormen een extra belasting voor de bijnieren en kan een onbalans geven tussen cortisol en DHEA. Daarnaast veroorzaakt cholesterolarme en vetarme voeding een tekort aan gezonde hersenvoeding, waarbij vooral het hormoon serotonine te kort kan komen en er pijnen kunnen ontstaan, zoals bij fibromyalgie.

Waarschuwing bij het gebruik van synthetische vitamine D

Ergocalciferol is de plantaardige synthetische vorm en kan in het bijzonder bij kinderen giftig zijn wanneer er in overmatig grote hoeveelheden wordt ingenomen; gedacht wordt hier aan een maandenlange dagelijkse dosis van wordt ingenomen. De giftigheid van vitamine D-3, de dierlijke vorm van vitamine D in levertraan van vissen, is daarentegen nog niet aangetoond, toch is voorzichtigheid geboden.

De symptomen van een acute overdosis van vitamine D

 Overmatig urineren, verlies van eetlust, overgeven, diarree, duizeligheid, spierzwakte, misselijkheid, vermoeidheid en verkalking van het zachte weefsel van ademshalingsorganen, hart en bloedvaten. Een chronische ziekte of depressiviteit kan eveneens voorkomen. Daarnaast bestaat een verhoogde kans op calciumneerslag in de lever, longen, nieren en maag.

Te hoge productie van bijschildklierhormonen en actief vitamine D

Een hoog vitamine D in de werkzame vorm (actief vitamine d) (1,25-dihydroxy vitamine D) kan komen door te hoge productie van bijschildklierhormonen of bij ziekten zoals sarcoïdose* of sommige lymfomen (lymfekliergezwel). Een hoog vitamine D (concentraties boven 500 nmol/l) in combinatie met verhoogd calcium kan zorgen voor verkalking en schade aan organen zoals de nieren. Het lichaam probeert de hoeveelheid calcium te verlagen door calciumfosfaat af te zetten in de organen. 

Een laag vitamine D in de werkzame vorm (1,25-dihydroxy vitamine D) kan ontstaan bij nierziekten.

Het gebruik van sommige medicijnen tegen epilepsie kan leiden tot een minder goed functionerende lever waardoor deze minder vitamine D aanmaakt. Een te lage magnesiumwaarde kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde. Het lichaam kan dit niet herstellen met behulp van vitamine D en bijschildklierhormoon (PTH). Na toediening van magnesium en calcium wordt de regulatie mogelijk weer hersteld.

Zo beschermt vitamine E ons tegen vernietigende gifstoffen, zoals zware metalen en bepaalde geneesmiddelen en beschermt het onze ademhalingsorganen. De vet oplosbare stoffen die door tocoferol worden beschermd zijn onder meer vitamine A, carotenoïden, geslachts- en bijnierhormonen en omdat deze vetfractie (eiwit gescheiden en onoplosbare onzuiverheden worden verwijderd) zijn ze in alle celmembranen, maar ook in het bindweefsel terug te vinden. Een tekort aan alfa-tocoferol kan verregaande gevolgen hebben voor allerlei ziektebeelden.

Antioxidanten ondersteunen elkaar, het is belangrijk het lichaam gevarieerde voeding aan te bieden

Vitamine E maakt deel uit van een hele antioxidantcascade bestaande uit vitamine C, co-enzym Q10, glutathion en alfa-liponzuur. Deze antioxidanten ondersteunen en recyclen elkaar. Voor het effectief hergebruiken van verbruikte tocoferol, is een goede status van deze voedingsstoffen nodig, om die reden is het beter om 3 maal per dag een maaltijd te nuttigen met gezonde tussendoortjes. 

Pas op! Sla het ontbijt niet over, het ziet dan het nut niet om een dikke beschermende slijmvlies te maken

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. Als we niet ontbijten ziet de spijsverteringsbuis, niet de noodzaak om een stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

Vitamine K-2 vermindert de kans op botbreuken bij osteoporose (botontkalking). Bepaalde stollingsremmers (‘bloedverdunners’), de zogenaamde coumarinederivaten, kunnen beïnvloed worden door fylochinon. Deze medicijnen remmen de normale functie van vitamine K tegen te gaan. Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen zouden de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig, vraag meer informatie aan een gespecialiseerd arts.

Een perfecte balans, zuren en basen in het lichaam

De verhouding tussen zuur en basisch, vitamimen en mineralen uit voeding of suppletie in het lichaam is belangrijk voor de gezondheid, dus direct belangrijk, dat we weten wat we eten en waarom. Het gaat hier over de pH-waarde, want dat is de maat die bij benadering aangeeft of een stof, met name vloeistof, zuur of basisch is. De grens ligt op een pH van 7. Deze wordt aangemerkt als neutraal, dus noch basisch noch zuur. De zuren en basen in het lichaam moeten in balans zijn om te kunnen spreken van zuur-basenhomeostase. 

Processen in het lichaam aansturen

Houd dat in gedachten als we weer eens lezen dat we altijd meer naar een basisch dan een zuur milieu zouden moeten streven. Van allebei kan een overmaat gevaarlijk zijn. Het lichaam streeft naar homeostase, ofwel balans, zoals bij een actief leven of rust, slapen of het wakker worden. Alles wordt automatisch geregeld, als wij deze processen maar aansturen, door ons te verdiepen hoe ieders lichaam werkt.

Samenvatting

Gezonde voeding en een juiste levensstijl komen op de eerste plaats, voedingssupplementen zouden we moeten zien als een tijdelijke ondersteuning (mits er uitzondering is als erfelijke aandoeningen), let wel, dat is het nog noodzakelijk om tekorten goed te laten onderzoeken. We moeten ons beseffen dat hoge dosissen schadelijk kunnen zijn en dat het kopen van suppletie, zonder kennis op internet niet alleen duur kost, maar ook niet op elkaar is afgesteld. Als therapeut zie ik mensen vaak met tientallen potjes in de praktijk komen, niemand staat erbij stil, dat er een dubbellle hoeveelheid van dezelfde stoffen gebruikt wordt.

Algemene voorwaarden ze zijn er om ons te beschermen, lees het allemaal even goed door, een goede voorbereiding is het halve werk en komt ten goede tijdens en na de begeleiding en adviezen. Ook wanneer de site alleen gelezen wordt en voedingsadviezen toepast in het dagelijkse leven, is het zinvol de informatie goed door te lezen. Heb het lichaam lief, zet veiligheid voorop, het lijf moet ons een leven lang dragen! Albican is er speciaal voor mensen met gezondheidsklachten welke door analyse en  onderzoek worden onderzocht.