Pre-diabetes of Glucose - intolerantie, Diabetes 2

Suiker, hoe lekker ook, verzwakt je lichaam! Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog stijgt, zorgt de alvleesklier ervoor dat insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en je energie krijgt. De alvleesklier kan hierdoor uitgeput raken en zal minder insuline produceren, waardoor de glucose niet verbrand wordt en in onze bloedbaan blijft circuleren en zo ontstekingen kunnen ontstaan. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: Het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. 

Pre-diabete

Als de cel niet meer doorbloed wordt, kunnen er ontstekingen ontstaan

Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven of verstopt raken. Problemen als slecht genezende wondjes of een diabetische voet of verkleuringen verdienen dan de aandacht. De diabetische voet ontstaat vaak pas als je al vele jaren diabetes hebt. Deze voetafwijkingen kunnen wonden zijn, maar ook afwijkingen in de stand van de voet.

Inwendige ontsteking of pre-diabetes

De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen. Daarom geven ze een noodsignaal af, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende inwendige ontstekingsreactie en moe zijn. Als dit jaren aan één stuk gebeurd, zien lichaam en hersenen nog maar één oplossing: ze laten liever de suiker los in de aderen (met het risico op hypoglykemie) dan dat ze de vicieuze cirkel laten voortbestaan, die het hele lichaam in gevaar brengt. Dit is een tijdelijke noodoplossing, want de suikers die in de aderen ronddrijven, zullen op den duur onherstelbare schade aanrichten.

Wanneer de pancreas / alvleesklier uitgeput raakt

Wat is Insuline? Insuline zorgt ervoor dat niet – verbrande suikers en vetten worden opgeslagen in de speciale cellen, de zogenaamde adipocyten en deze gehoorzamen blindelings aan de insuline. Wanneer het hormoon opduikt, openen ze deze de cellen. Bloedglucosegehalte meten. Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel je voor dat je lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweegt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp “bloed”, dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed. Bloedonderzoek, diabetes – glucosemeting. Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt.

Bijnieren en pre-diabetes

Het hormoon cortisol moet nu heel hard aan het werk, om alle ontstekingen op te ruimen, op dit moment zou je dus een hoog cortisol gehalte kunnen meten, als dit te lang duurt, dan put de cortisol uit en kan je moe worden, darm en maagproblemen krijgen. Een te hoge bloedsuiker (glucose) kan klachten geven zoals: dorst, Veel plassen, moeheid, Jeuk, Infecties of de adem ruikt naar aceton. Met een bloedglucosemeter kun je, dag in dag uit, vertrouwen op betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten. Binnen 5 seconden wordt het resultaat al getoond. Deze nauwkeurige meter koppelt je namelijk gemakkelijk aan een app voor de smartphone, die gedurende de dag de bloedglucoseresultaten automatisch synchroniseert en opslaat via Bluetooth-technologie. Op deze manier heb je al snel inzicht in al jouw resultaten en zie je hoe jouw voeding en dagelijkse activiteiten invloed hebben op uw bloedglucosewaarden.

Een overschot aan suiker, ademhaling, maagproblemen en Glycogeen

Ademhaling. Kussmaul – ademhaling: deze zeer diepe ademhaling duidt doorgaans op nierinsufficiëntie, dit kan volgen door een coma diabeticum. Snel ingrijpen is noodzakelijk. Het lijkt op hyperventilatie, dit kan ook gepaard gaan met snurken. Adem door je neus, het ondersteunt je gezondheid. Mensen die door de mond ademen, kunnen last krijgen van chronische hyperventilatie, doordat je te snel en te diep ademhaalt. Zelfs in rust is je ademhaling te snel. Als je door je neus ademt, is hyperventilatie bijna onmogelijk. Daarnaast zorgen de kleine trilhaartjes voor het filteren van de lucht,  die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Dat helpt om het risico te verkleinen dat je ziek wordt of ongezonde deeltjes inademt. Helpt de ademhaling kalmeren.

GezondheidGezondheid

Maagklachten, reflux en brandend maagzuur

Misselijkheid (nausea) is een zeer persoonlijke belevenis en voor iedereen anders. Het is een onaangenaam gevoel in de buik, vaak gepaard gaande met ziektegevoel en  braakneigingen, reflux genaamd. Gastro-oesofageale reflux (GER) gebeurt wanneer jouw maaginhoud terug komt in de slokdarm, brandend maagzuur wat in de slokdarm komt;- GERD = Gastroesophageal reflux disease, Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt. De slokdarm spier trekt samen en duwt het voedsel naar beneden in de maag. Dan opent een band of klep de “onderste esophagus sfincter” (LES) bij de ingang van de maag. Deze spier laat het voedsel passeren. We produceren nog veel meer maagzuur als we steeds blijven eten.

Overschot aan suiker omgezet in glycogeen, veroorzaakt hypoglykemie

Een overschot aan suiker wordt opgeslagen in de spieren en lever. Het heet dan geen glucose meer, maar glycogeen. Deze voorraad komt van pas als je snel meer energie nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten. De rest van het glycogeen wordt omgezet in vet. Glucose kan dan nog wel worden vrijgemaakt uit glycogeen, maar niet via gluconeogenese, wat ernstige hypoglykemie tot gevolgen kan hebben. Bij de erfelijke vorm, mist het lichaam een enzym, dat  nodig om fructose af te breken. Als dat niet lukt, wordt het overtollig fructose opgeslagen in de lever, nieren en dunne darm. Dit heeft gevolgen voor de suikerstofwisseling en raakt verstoord en na het eten van fructose, ontstaat er misselijkheid, moet je overgeven. Als het lichaam glycogeen niet goed kan omzetten, kan het ophopen in de organen zoals de lever, spieren en het hart. Dit leidt weer tot tal van gezondheidsproblemen, een bekende is bij vrouwen: oestrogeendominantie, meestal zichtbaar als een opgezette buik, waarin zich in het vet de oestrogeen zich nestelt.

Leververvetting

Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: vaak veel bewerkte vetten, suikers, bewerkte koolhydraten en alcohol drinken, begin fase van pre-diabetes kan zijn: overgewicht; beginnende bloedvatproblemen, zichtbare symptomen kunnen zijn: spataderen en aambeien; pijn rechts in bovenbuik en toenemend veel vet om de middel

Wat gebeurt er bij een tekort aan glucose?

Bij een tekort aan glucose haalt het lichaam glucose uit aminozuren (eiwitten) of uit glycerol (vetten). Dit proces vindt vooral in de lever plaats. Hierbij zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline en het groeihormoon betrokken. Als je bloedsuikergehalte onder een grens komt dan maakt je alvleesklier glucagon aan. Dit is net zoals insuline een hormoon. Insuline en glucagon zorgen ervoor dat je bloedsuikergehalte op peil blijft. Insuline regelt dat je lichaam glucose uit het bloed haalt. Glucagon regelt dat er opgeslagen suikers uit je lever vrijkomen. Dankzij dit hormoon stijgt je bloedsuikergehalte opnieuw.

Symptomen van hypoglykemie

Vaak hoofdpijn, migraine; duizeligheid; vermoeidheid; trillerigheid en een sterke behoefte aan zoete dingen. Hypoglykemie kan ontstaan door teveel suikers, koolhydraten en weinig bewegen, maar kan ook ontstaan door iatrogeen, of ‘verkeerd gebruik van Insuline of door het stimuleren van de afgifte van insuline door: sulfonylureumderivaten en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de pancreas.

Nervus glossopharyngeus, veranderingen van het achterste gedeelte tong

De nervus glossopharyngeus is de negende hersenzenuw – tong – keelzenuw. Het motorische deel communiceert door middel van impulsen onder andere met spieren van de keelwand en de larynx. Het sensorische deel zorgt voor gevoel, zoals herkennen van smaken op het achterste deel van de tong en in de keelholte. Het geeft ons een derde van onze mogelijkheid om te proeven. De zenuw verzorgt ook de drukgevoelige sensoren in de sinus carotidicus (verwijding in de halsslagader). Astma medicijnen zouden de hartslag kunnen vergroten. De sinus caroticus is een plekje in de halsslagader dat bij prikkeling de hartslagfrequentie of de bloeddruk op peil houdt. Het bevindt zich tussen het sleutelbeen en de kaak. Overprikkeling van dit orgaan kan tot een gevolgen hebben voor het hart. Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts. Maar ook onderliggende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van een sinustachycardie, zoals een te snel werkende schildklier, vochttekort, bloedarmoede, ademnood, hartfalen, ontsteking van de hartspier, bijwerking van bepaalde medicatie.

Leefregels en Voedingsadviezen