Pre-diabetes, glucose - intolerantie, diabetes 2

Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de alvleesklier steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder insuline produceren, waardoor voorradig glucose in onze cellen niet verbrand wordt en in onze bloedbaan kan blijven circuleren en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties, het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen.

Pre-diabete

Als de cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling, kunnen er ontstekingen ontstaan. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven of verstopt raken. Problemen als slecht genezende wondjes of een diabetische voet of verkleuringen verdienen dan de aandacht.

Inwendige ontsteking of pre-diabetes

De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen. Daarom geven ze een noodsignaal af, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende inwendige ontstekingsreactie en moe zijn. Als dit jaren aan één stuk gebeurd, zien lichaam en hersenen nog maar één oplossing, ze laten liever de suiker los in de aderen (met het risico op hypoglykemie) dan dat ze de vicieuze cirkel laten voortbestaan, die het hele lichaam in gevaar brengt. Dit is een tijdelijke noodoplossing, want de suikers die in de aderen ronddrijven, zullen op den duur onherstelbare schade aanrichten.

KokenKoken
Insuline zorgt ervoor dat niet verbrande suikers en vetten worden opgeslagen in de speciale cellen, de zogenaamde (vetcellen in de onderhuid)  en deze gehoorzamen blindelings aan de insuline. Wanneer het hormoon opduikt, openen ze de cellen. Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel het lichaam krijgt wel suiker en vetten binnen, maar niet voldoende beweging krijgt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose werkt net als suiker in de suikerpot en heeft de eigenschap om hard te worden. Als vloeistof bijna niet in beweging komt, dan kan het verharde suiker aan onze bloedvaten blijven hangen, als plak en kan de binnenbekleding van de bloedvaten beschadigen en zien bewerkte vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog LDL cholesterol in je bloed.

Het hormoon cortisol moet nu heel hard aan het werk, om alle ontstekingen op te ruimen en bespaart energie om ons DHEA uit te zetten, op dit moment zouden we dus een hoog cortisol gehalte kunnen meten. Als dit te lang duurt, dan put de cortisol uit en kunnen we ons moe worden  door een te lage bloeddruk, door er lekkage in de cellen van de bloedvaten, darm of maag, wordt er druk verloren en komen voedingstoffen niet op de plaats van bestemming.

Een te hoge bloedsuiker (glucose) kan klachten geven

Veel plassen, dorst, moeheid, jeuk, infecties of de adem ruikt naar aceton zijn de meest bekend klachten. Met een bloedglucosemeter kunnen we elke dag onze glucole meten. Binnen 5 seconden wordt het resultaat al getoond. Deze nauwkeurige meter koppelt zich namelijk gemakkelijk aan een app voor de smartphone, die gedurende de dag de bloedglucoseresultaten automatisch synchroniseert en opslaat via de Bluetooth technologie. Op deze manier is er dagelijks inzicht over de resultaten en is te zien, hoe voeding en dagelijkse activiteiten invloed hebben op de bloedglucosewaarden.

Glucose dat in het bloed circuleert heeft de neiging zich spontaan te hechten aan hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in de rode bloedcellen. Is glucose eenmaal gebonden dan laat het niet meer los. Deze verbinding wordt hemoglobine A1c (HbA1c) genoemd. De mate van glucosebinding hangt af van de hoeveelheid glucose in het bloed. HbA1c biedt een betrouwbaarder bloedglucosebeeld dan een glucosemeting, omdat het gehalte HbA1c niet wordt beïnvloed door actuele veranderingen in dieet of medicatie.

Hemoglobine zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en wordt  kortademig en snel moe. Het hemoglobinegehalte in bloed hangt nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Als het aantal rode bloedcellen is verlaagd, door een verminderde aanmaak of door een verhoogde afbraak, is het hemoglobinegehalte meestal ook verlaagd.

Deze zeer diepe ademhaling kan voorkomen bij  nierinsufficiëntie, dit kan volgen door een coma diabeticum. Snel ingrijpen is noodzakelijk en kan lijken  op hyperventilatie, dit kan ook gepaard gaan met snurken. Adem door de neus, het ondersteunt de gezondheid, mensen die door de mond ademen, kunnen last krijgen van chronische hyperventilatie, doordat ze te snel en te diep ademhalen. Zelfs in rust is de ademhaling te snel. Als er door de neus wordt geademd, is hyperventilatie bijna onmogelijk. Daarnaast zorgen de kleine trilhaartjes voor het filteren van de lucht,  die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Dat helpt om het risico te verkleinen dat we ziek worden of ongezonde deeltjes inademen en helpt de ademhaling kalmeren.

Misselijkheid (nausea) is een zeer persoonlijke belevenis en voor iedereen anders. Het is een onaangenaam gevoel in de buik, vaak gepaard gaande met ziektegevoel en  braakneigingen, reflux genaamd. Gastro-oesofageale reflux (GER) gebeurt wanneer jouw maaginhoud terug komt in de slokdarm, brandend maagzuur wat in de slokdarm komt;- GERD = Gastroesophageal reflux disease, Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt. De slokdarm spier trekt samen en duwt het voedsel naar beneden in de maag. Dan opent een band of klep de “onderste esophagus sfincter” (LES) bij de ingang van de maag. Deze spier laat het voedsel passeren. We produceren nog veel meer maagzuur als we steeds blijven eten.

Een overschot aan suiker wordt opgeslagen in de spieren en lever. Het heet dan geen glucose meer, maar glycogeen. Deze voorraad komt van pas als je snel meer energie nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten. De rest van het glycogeen wordt omgezet in vet. Glucose kan dan nog wel worden vrijgemaakt uit glycogeen, maar niet via gluconeogenese, wat ernstige hypoglykemie tot gevolgen kan hebben. Bij de erfelijke vorm, mist het lichaam een enzym, dat  nodig om fructose af te breken.

SportSport

Als dat niet lukt, wordt het overtollig fructose opgeslagen in de lever, nieren en dunne darm. Dit heeft gevolgen voor de suikerstofwisseling en raakt verstoord en na het eten van fructose, ontstaat er misselijkheid, moet je overgeven. Als het lichaam glycogeen niet goed kan omzetten, kan het ophopen in de organen zoals de lever, spieren en het hart. Dit leidt weer tot tal van gezondheidsproblemen. Een bekende bij vrouwen is oestrogeendominantie, meestal zichtbaar als een opgezette buik, waarin zich in het vet de oestrogeen zich nestelt.

Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik, veroorzaakt door het eten van veel bewerkte vetten, suikers, bewerkte koolhydraten en alcohol drinken. De begin fase van pre-diabetes kan beginnen met overgewicht, beginnende bloedvatproblemen, zichtbare symptomen kunnen zijn als spataderen en aambeien, pijn rechts in bovenbuik en toenemend veel vet om de middel.

Wat gebeurt er bij een tekort aan glucose?

Bij een tekort aan glucose haalt het lichaam glucose uit aminozuren (eiwitten) of uit glycerol (vetten). Dit proces vindt vooral in de lever plaats. Hierbij zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline en het groeihormoon betrokken. Als de bloedsuikergehalte onder een grens komt dan maakt de alvleesklier glucagon aan. Dit is net zoals insuline een hormoon. Insuline en glucagon zorgen ervoor dat de bloedsuikergehalte op peil blijft. Insuline regelt dat het lichaam glucose uit het bloed haalt. Glucagon regelt dat er opgeslagen suikers uit het lever vrijkomen. Dankzij dit hormoon stijgt de bloedsuikergehalte opnieuw.

Een laag bloedsuikergehalte als gevolg van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Deze sterke schommelingen worden veroorzaakt door een overactieve alvleesklier die een overmaat aan insuline aanmaakt om geraffineerde koolhydraten (fabrieksmatig geconcentreerde suikers) om te zetten. Hypoglykemie kan echter ook worden veroorzaakt door een gebrekkige leverfunctie (geen opslag van reservesuikers meer) of door bijnierstoornissen als gevolg van langdurige negatieve stresssituaties (disstress).

Vaak hoofdpijn, migraine, duizeligheid, vermoeidheid, trillerigheid en een sterke behoefte aan zoete dingen. Hypoglykemie kan ontstaan door teveel suikers, koolhydraten en weinig bewegen, maar kan ook ontstaan door iatrogeen, of ‘verkeerd gebruik van Insuline of door het stimuleren van de afgifte van insuline door: sulfonylureumderivaten en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de pancreas.

De nervus glossopharyngeus is de negende hersenzenuw – tong – keelzenuw. Het motorische deel communiceert door middel van impulsen onder andere met spieren van de keelwand en de larynx. Het sensorische deel zorgt voor gevoel, zoals herkennen van smaken op het achterste deel van de tong en in de keelholte. Het geeft ons een derde van onze mogelijkheid om te proeven. De zenuw verzorgt ook de drukgevoelige sensoren in de sinus carotidicus (verwijding in de halsslagader). Astma medicijnen zouden de hartslag kunnen vergroten. De sinus caroticus is een plekje in de halsslagader dat bij prikkeling de hartslagfrequentie of de bloeddruk op peil houdt.

De nervus glossopharyngeus bevindt zich tussen het sleutelbeen en de kaak

Overprikkeling van dit orgaan kan tot een gevolgen hebben voor het hart. Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts. Maar ook onderliggende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van een sinustachycardie, zoals een te snel werkende schildklier, vochttekort, bloedarmoede, ademnood, hartfalen, ontsteking van de hartspier, bijwerking van bepaalde medicatie.

GezondheidGezondheid

Leefregels en Voedingsadviezen

  • Recht opzittende houding gedurende 30-45 minuten na voedselinname;
  • Frequente, kleine maaltijden;
  • Vermijd te vet, te warm, sterk gekruid en geurig eten;
  • Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep.

Het gaat dan niet om een blik of pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar.

Wortels rijk zijn aan oplosbare vezels en vezels binden LDL cholesteroldeeltjes aan zich, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten en zo weer een bijdrage leveren aan gezonde bloedvaten. Rauwe wortels stimuleren de speekselproductie in de mond. Dit houdt de zuurgraad in goede conditie en houdt het tandglazuur intact, en kan zelfs tanderosie helpen te voorkomen. Het knagen op een wortel reinig je de tanden en kiezen vooral tussen alle hoekjes en spleten.

De courgette is veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de courgette kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen, de groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. De verandering van voedselinname zorgt voor meer maagzuur.

Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. De behoefte aan voedsel in het brein veranderd, dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans.