Pre-diabetes, glucose - intolerantie, diabetes 2

Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedglucosewaarde  te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de pancreas steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder van dit hormoon gevormd in de alvleesklier  produceren, waardoor voorradig glucose‑eenheden in onze cellen niet verbrand wordt en in onze bloedbaan kan blijven circuleren en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. 

Pre-diabetes, Glucose, Insuline, Koolhydraten, bloedsuiker, HbA1c, bloedonderzoek, suikerziekte, nierfalen, schimmelinfectie, maagklachten, reflux, maagzuur, glycogeen, hypoglykemie, enzymen, vetophoping, gewicht, oestrogeendominantie, leververvetting, courgette, wortels, stress

Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties, het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt

Insuline regelt ook de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Zonder dit hormoon kan glucose niet in de cellen en blijft het net als homocysteïne en HDL-cholesterol in het bloed rondzweven. Het zoetstof activeert net als mooie muziek, knuffelen, of sporten, het beloningscentrum in het brein en zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Bij hypoglykemie is er te weinig bloedsuiker beschikbaar dat uit onze cellen via het bloed naar onze hersenen vervoert moet worden, bij een tekort ontstaat zin in zoete producten als koek, koolhydraten en snoep, waardoor adrenaline en cortisol omhoog gaan en het DHEA niveau gaat zakken.

Als de cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling, kunnen er ontstekingen ontstaan. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan suiker niet naar binnen en kan de cel sterven of verstopt raken. Problemen als slecht genezende wondjes of een diabetische voet of verkleuringen verdienen dan de aandacht. 

Zuurstof tekort doordat opslagcellen overvol zitten met glucose

De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen. Daarom geven ze een noodsignaal af, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende inwendige ontstekingsreactie en moe zijn. Als dit jaren aan één stuk gebeurd, zien lichaam en hersenen nog maar één oplossing, ze laten liever de suiker los in de aderen (met het risico op hypoglykemie) dan dat ze de vicieuze cirkel laten voortbestaan, die het hele lichaam in gevaar kan brengen. Dit is een tijdelijke noodoplossing, want de suikers die in de aderen ronddrijven, kunnen op den duur onherstelbare schade aanrichten.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Insuline zorgt ervoor dat niet verbrande suikers en vetten worden opgeslagen in de speciale cellen, de zogenaamde (vetcellen in de onderhuid)  en deze gehoorzamen blindelings aan de insuline. Wanneer het hormoon opduikt, openen ze de cellen. Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel het lichaam krijgt wel suiker en vetten binnen, maar niet voldoende beweging krijgt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose werkt net als suiker in de suikerpot en heeft de eigenschap om hard te worden. 

Koolhydraten, LDL cholesterol beschadigen onze bloedvaten

Als vloeistof bijna niet in beweging komt, dan kan het verharde suiker aan onze bloedvaten blijven hangen, als plak en kan de binnenbekleding van de bloedvaten beschadigen en zien bewerkte vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog LDL cholesterol in het bloed, wat net zo gevaarlijk is als een te hoog homocysteïne en word in verband gebracht met hart en vaatziekten.

Het hormoon cortisol moet nu heel hard aan het werk, om alle ontstekingen op te ruimen en bespaart energie om ons DHEA uit te zetten, op dit moment zouden we dus een hoog cortisol gehalte kunnen meten. Als dit te lang duurt, dan put de cortisol uit en kunnen we ons moe worden  door een te lage bloeddruk, door er lekkage in de cellen van de bloedvaten, darm of maag, wordt er druk verloren en komen voedingstoffen niet op de plaats van bestemming. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Een te hoge bloedsuiker (glucose) kan klachten geven

Veel plassen, dorst, moeheid, jeuk, infecties of de adem ruikt naar aceton zijn de meest bekend klachten. Met een bloedglucosemeter kunnen we elke dag onze glucose meten. Binnen 5 seconden wordt het resultaat al getoond. Deze nauwkeurige meter koppelt zich namelijk gemakkelijk aan een app voor de smartphone, die gedurende de dag de bloedglucoseresultaten automatisch synchroniseert en opslaat via de Bluetooth technologie. Op deze manier is er dagelijks inzicht over de resultaten en is te zien, hoe voeding en dagelijkse activiteiten invloed hebben op de bloedglucosewaarden.

Glucose dat in het bloed circuleert heeft de neiging zich spontaan te hechten aan hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in de rode bloedcellen. Is glucose eenmaal gebonden dan laat het niet meer los. Deze verbinding wordt hemoglobine A1c (HbA1c) genoemd. De mate van glucosebinding hangt af van de hoeveelheid glucose in het bloed. HbA1c biedt een betrouwbaarder bloedglucosebeeld dan een glucosemeting, omdat het gehalte HbA1c niet wordt beïnvloed door actuele veranderingen in dieet of medicatie. 

Hemoglobine zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en wordt  kortademig en snel moe. Het hemoglobinegehalte in bloed hangt nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Als het aantal rode bloedcellen is verlaagd, door een verminderde aanmaak of door een verhoogde afbraak, is het hemoglobinegehalte meestal ook verlaagd.

Kussmaul, ook wel luchthonger genoemd, is een zeer diepe ademhaling en kan voorkomen bij  nierinsufficiëntie, dit kan volgen door een coma diabeticum. Snel ingrijpen is noodzakelijk en kan lijken  op hyperventilatie, dit kan ook gepaard gaan met snurken. Adem door de neus, het ondersteunt de gezondheid, mensen die door de mond ademen, kunnen last krijgen van chronische hyperventilatie, doordat ze te snel en te diep ademhalen

ReizenReizen

Zelfs in rust is bij nierfalen de ademhaling al vaak te snel. Als er door de neus wordt geademd, is hyperventilatie bijna onmogelijk. Daarnaast zorgen de kleine trilhaartjes voor het filteren van de lucht,  die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Dat helpt om het risico te verkleinen dat we ziek worden of ongezonde deeltjes inademen en helpt de ademhaling kalmeren.

Misselijkheid (nausea) is een zeer persoonlijke belevenis en voor iedereen anders. Het is een onaangenaam gevoel in de buik, vaak gepaard gaande met ziektegevoel en  braakneigingen, reflux genaamd. Gastro-oesofageale reflux (GER) gebeurt wanneer de maaginhoud terug komt in de slokdarm als brandend maagzuur. De symptomen verdwijnen snel na het eten van een snack, omdat het reptielenbrein weet dat we van bewerkte suikers en koolhydraten energie krijgen.

GERD = Gastroesophageal reflux disease, Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt. De slokdarm spier trekt samen en duwt het voedsel naar beneden in de maag. Dan opent een band of klep de “onderste esophagus sfincter” (LES) bij de ingang van de maag. Deze spier laat het voedsel passeren. We produceren nog veel meer maagzuur als we steeds blijven eten.

Een overschot aan suiker wordt opgeslagen in de spieren en lever. Het heet dan geen glucose meer, maar glycogeen. Deze voorraad komt van pas als je snel meer energie nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten. De rest van het glycogeen wordt omgezet in vet. Glucose kan dan nog wel worden vrijgemaakt uit glycogeen, maar niet via gluconeogenese, wat ernstige hypoglykemie tot gevolgen kan hebben. Bij de erfelijke vorm, mist het lichaam een enzym, dat  nodig om fructose af te breken. 

SportSport

Als dat niet lukt, wordt het overtollig fructose opgeslagen in de lever, nieren en dunne darm. Dit heeft gevolgen voor de suikerstofwisseling en raakt verstoord en na het eten van fructose, ontstaat er misselijkheid en is er mogelijk sprake van overgeven. Als het lichaam glycogeen niet goed kan omzetten, kan het ophopen in de organen zoals de lever, spieren en het hart. Dit leidt weer tot tal van gezondheidsproblemen. Een bekende bij vrouwen is oestrogeendominantie, meestal zichtbaar als een opgezette buik, waarin zich in het vet de oestrogeen nestelt.

Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik, veroorzaakt door het eten van veel bewerkte vetten, suikers, bewerkte koolhydraten en alcohol drinken. De begin fase van pre-diabetes kan beginnen met overgewicht, beginnende bloedvatproblemen, zichtbare symptomen kunnen zijn als spataderen en aambeien, pijn rechts in bovenbuik en toenemend veel vet om de middel.

Wat gebeurt er bij een tekort aan glucose?

Bij een tekort aan bloedsuiker haalt het lichaam glucose uit aminozuren (eiwitten) of uit glycerol (vetten). Dit proces vindt vooral in de lever plaats. Hierbij zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline en het groeihormoon betrokken. Als de bloedsuikergehalte onder een grens komt dan maakt de alvleesklier glucagon aan. Dit is net zoals insuline een hormoon. Insuline en glucagon zorgen ervoor dat de glucosegehalte op peil blijft. Het hormoon, dat afgescheiden door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier regelt dat het lichaam glucose uit het bloed haalt. 

Een laag bloedsuikergehalte als gevolg van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Deze sterke schommelingen worden veroorzaakt door een overactieve alvleesklier die een overmaat aan insuline aanmaakt om geraffineerde koolhydraten (fabrieksmatig geconcentreerde suikers) om te zetten. Hypoglykemie kan echter ook worden veroorzaakt door een gebrekkige leverfunctie (geen opslag van reservesuikers meer) of door bijnierstoornissen als gevolg van langdurige negatieve stresssituaties (disstress).

Vaak hoofdpijn, migraine, duizeligheid, vermoeidheid, trillerigheid en een sterke behoefte aan zoete dingen. Hypoglykemie kan ontstaan door teveel suikers, koolhydraten en weinig bewegen, maar kan ook ontstaan door iatrogeen, of ‘verkeerd gebruik van Insuline of door het stimuleren van de afgifte van insuline door: sulfonylureumderivaten en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de pancreas.

De nervus glossopharyngeus is de negende hersenzenuw – tong – keelzenuw. Het motorische deel communiceert door middel van impulsen onder andere met spieren van de keelwand en de larynx. Het sensorische deel zorgt voor gevoel, zoals herkennen van smaken op het achterste deel van de tong en in de keelholte. Het geeft ons een derde van onze mogelijkheid om te proeven. De zenuw verzorgt ook de drukgevoelige sensoren in de sinus carotidicus (verwijding in de halsslagader). Astma medicijnen zouden de hartslag kunnen vergroten. De sinus caroticus is een plekje in de halsslagader dat bij prikkeling de hartslagfrequentie of de bloeddruk op peil houdt.

De nervus glossopharyngeus bevindt zich tussen het sleutelbeen en de kaak

Overprikkeling van dit orgaan kan tot een gevolgen hebben voor het hart. Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts. Maar ook onderliggende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van een sinustachycardie, zoals een te snel werkende schildklier, vochttekort, bloedarmoede, ademnood, hartfalen, ontsteking van de hartspier, bijwerking van bepaalde medicatie.

GezondheidGezondheid

Leefregels en Voedingsadviezen

  • Recht opzittende houding gedurende 30-45 minuten na voedselinname;
  • Frequente, kleine maaltijden;
  • Vermijd te vet, te warm, sterk gekruid en geurig eten;
  • Kippensoep wordt wel de penicilline van de armen genoemd, maar het kan ook echt helpen bij verkoudheid en griep.

Het gaat dan niet om een blik of pak kippensoep uit de supermarkt, maar zelfgemaakte bouillon van kippenbotten, die het liefst een paar uur tot een dag heeft staan trekken. In deze bouillon zitten heel veel vitaminen en mineralen, zeker als je er tijdens het koken een scheutje azijn aan toevoegt, dit trekt nog meer vitaminen mineralen uit de botten. Ook bevat goed getrokken kippensoep veel gelatine en glucosamine, stoffen die goed kunnen zijn voor gewrichten en slijmvliezen en huid, nagels en haar.

Wortels rijk zijn aan oplosbare vezels en vezels binden LDL cholesteroldeeltjes aan zich, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten en zo weer een bijdrage leveren aan gezonde bloedvaten. Rauwe wortels stimuleren de speekselproductie in de mond. Dit houdt de zuurgraad in goede conditie en houdt het tandglazuur intact, en kan zelfs tanderosie helpen te voorkomen. Het knagen op een wortel reinig je de tanden en kiezen vooral tussen alle hoekjes en spleten. 

De courgette is veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de courgette kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen, de groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. De verandering van voedselinname zorgt voor meer maagzuur.

Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. De behoefte aan voedsel in het brein veranderd, dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans.

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het aan de lijn doen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

Stress put het lichaam uit en ontregelt de interne hormoonhuishouding, dit bloedonderzoek meet vitamine B12, Ijzer, Ferritine, TSH (Thyroid stimulerend hormoon), Cortisol (stresshormoon) en Jodium te kort (Iodium serum). Langdurige verhoging van het stresshormoon cortisol wordt gelinkt aan haaruitval. Maar ook een tekort aan cortisol, als gevolg van bijvoorbeeld een beginnende bijnieruitputting, door een tekort aan DHEA kan haaruitval opleveren. Teveel cortisol wordt doorgaans herkent aan een nerveus, angstig en stresserig gevoel en vetophoping rondom de buik, waarin een teveel aan schadelijke oestrogenen zich in op kan hopen.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen de zuurremmers ook leiden tot verminderde ijzeropname en dit kan leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Doordat de maag geen of heel weinig zuur produceert is er minder last van zuurbranden, maar het verhoogd ook de pH en verstoord de vertering en afweer tegen ziekteverwekkers.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kind, wilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Mogelijke aandoeningen

Mogelijke emotionele veranderingen

  • Onverklaarbare angsten, zoeken naar zekerheden
  • Een onbalans tussen hoofd en darm, geen macht meer hebben om de wil van ons reptielenbrein te weerstaan, middelen als zoetstof, alcohol, medicatie en supplementen, lijken nog de enige oplossing;
  • Mogelijk is hier sprake van een neurotransmitters tekort en beschermen daardoor ons territorium en stellen hoge verwachtingen, we proberen te spiegelen, maar dat geeft vaak een minderwaardigheidsgevoel, waardoor het lijkt alsof we niets goed doen.

Voeding voor de Zonnevlecht

Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van gele courgettes, boterboontjes, kurkuma, gele paprika’s, ananas, kip, ei, honing, bananen en mais helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken.