Peesontsteking en blessures

Pezen zijn lange, taaie strengen bindweefsel die de spieren verbinden met de botten. Pezen zijn anders dan de spieren, ze zijn niet doorbloed. Als pezen opeens langer zwaarbelast worden, zonder warming-up, teveel sporten, te zwaar belast door lichaamsgewicht, het tillen van zware voorwerpen, terugkerende bewegingen, zoals wringen. Kijk ook uit dat je de pezen niet uit laat rekken door een verkeerde en steeds terug kerende houding op een bureaustoel of aan tafel. Peesontsteking wordt vaak herkent als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt. Juist om dat deze medicijnen alleen werken bij een doorbloeding van weefsel en dat is bij de pees niet het geval.

Peesontsteking

Pezen en blessures

Als het gaat om de meest geblesseerde pees, is de achillespees (boven de hiel) de koploper. Andere vaak getroffen pezen zijn die van de schouder, peesplaat (ook wel hielspoor genoemd) pols, de biceps en de kuit. Pezen zijn slecht doorbloed; daardoor duurt het lang voordat ze volledig genezen zijn. Als je bij een pees blessure te snel weer met sporten of zwaar werk begint, raakt de pees door deze belasting gemakkelijk opnieuw beschadigd. Rust is hier dus de beste heelmeester.

Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, het eiwitgedeelte van gluten, lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine de beschermende barrière van de darmen doorbreekt “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als vernietigend beschouwd. Deze antilichamen tegen gliadine veroorzaken ook dat het lichaam schildklierweefsel aanvalt.

Dit betekent dat als er AITD (Auto-Immune Thyroid Diseases) is gediagnostiseerd en er voeding met gluten genuttigd worden, ons immuunsysteem de schildklier kan aanvallen. Als er een gluten-intolerant is vastgesteld, is het noodzakelijk 100% glutenvrij te eten, om immuun afbraak van de  schildklier te voorkomen. Heel veel mensen hebben last van gluten en uiteindelijk kan door deze gluten de darmwand beschadigd worden, waardoor voedingsstoffen minder opgenomen worden en pezen, spieren en ander weefsel zwakker worden, doordat andere organen als het hart voorrang krijgen, om te overleven.

Het bewegingsapparaat van de mens is een biomechanisch wonder dat zeer slim werkt. Helaas blijkt pas na overbelasting hoe sterk gewrichten, pezen en spieren met elkaar in verbinding staan. Door training worden spieren en pezen sterker. De gewrichten passen zich echter veel langzamer aan op training of zwaar belastend werk.  Overbelasting wordt hierdoor vaak te laat opgemerkt aan gewrichten. Een pees kan gaan ontsteken door overbelasting. Een peesontsteking begint heel langzaam. In het begin blijft het ongemak beperkt tot een vervelend zeurend gevoel. Een peesontsteking geeft na rust meer pijn dan na enige beweging en gaat vaak gepaard met een peesschedeontsteking.

Peesaanhechtingsklachten verdeeld in vier fases

Fase 1

Uitsluitend klachten na zware en/of langdurige inspanning, zoals bij sporten of zwaar werk en de pijn verdwijnt weer na enkele uren rust. Bij fase 1 en 2 kunnen de klachten behandeld worden door rust te nemen, de aangedane plek met ijs te behandelen en door voorzichtige strekoefeningen. Pijn van de Triggerpoints  kan al ontstaan door zeer lichte druk op spierknopen, zoals bij fibromyalgie.

SportSport

Fase 2

Klachten bij het begin van de beweging (startpijn), na de inspanning blijven de klachten nog lang aanwezig, hier kan al een voedingstoffen tekort zijn ontstaan, door een lekkage in het slijmvlies. Bij fase 1 en 2 kunnen de klachten behandeld worden door rust te nemen, de aangedane plek met ijs te behandelen en door voorzichtige strekoefeningen.

Fase 3

De klachten blijven tijdens de beweging steeds aanwezig, nog dagenlang erna blijft er een doffe pijn bestaan. Bij fase 3 en 4 kun je het beste deskundige hulp in te roepen. Wees hier alert op veranderingen van lichaam en geest. Ouder worden, licht overgewicht, meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, weinig vocht drinken en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan en een serotonine tekort verhoogd de kans op fibromyalgie. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken

Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze zuurstof af aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het zuurstof nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt. Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, dit bindt zich aan de rode bloedcellen en het zuurstofarme bloed vervolgt zijn weg naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. Lactose intolerantiehistamine en pre-diabetes kunnen dit proces verstoren.

Fase 4

Er ontstaat een blijvende pijn, zoals bij fibromyalgie en zenuwpijn, zowel tijdens rust als belasting, uiteindelijk vaak resulterend in een scheuring van de pees. Bij fase 3 en 4 is het noodzakelijk een deskundig te raadplegen om een juiste diagnose te laten stellen, mede omdat peespijn anders behandeld wordt dan weefselpijn en om de kosten te blijven beperken, zodat er gericht pijnstilling ingezet kan worden. Er zijn natuurlijke pijnstillers, die even goed werken als reguliere medicatie voor pijn, enkel is het belangrijk de oorzaak en een juiste diagnose gesteld wordt.

Koolbladeren van de witte kool, zouden pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad bericht wanneer het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemen, pijn bij gordelroos en gewrichtspijn Het is het proberen waard, want een kool kost pakweg één euro. Ook goudsebloem zou je kunnen proberen, dit wordt vaak in geprobeerd bij gordelroos om zenuwpijn te verminderen.

We zitten met ons allen heel veel achter de computer, de één voor zijn werk, de ander voor zijn hobby. Bij een verkeerde houding achter de computer kunnen gewrichtsklachten ontstaan. ( Bij een verkeerde houding tijdens sporten, werken is dit precies hetzelfde ). We kennen waarschijnlijk allemaal wel de muisarm, maar ook nek, knie, elle boog en enkelklachten komen voor.

Tips om gewrichtsklachten te voorkomen:

  • Ga rechtop zitten achter je computer;
300x600 tradetracker uw-zorgspecilaist
  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan of net iets lager met bijvoorbeeld met een verplaatsbare tafel beugel;
  • Plaats het toetsenbord zo, dat de armen ondersteuning hebben van  stoelsteunen en de hand gemakkelijk de muis kan bedienen en de pols goed ondersteund wordt;
  • Plaats de voeten op een platte vloer of als de voeten niet op de grond kunnen rusten, plaats een voetenbankje en zorg dat de knieën horizontaal staan, ze mogen in geen geval hangen, anders overbelast je de pezen, die rekken uit, met gevolgen voor pijnlijke en onstabiele gewrichten;
  • Zorg voor voldoende beweging tussendoor, zodat de bloedtoevoer zijn werk kan doen, maar dat je ook je spieren sterk maakt. Op het moment dat je wel een blessure krijgt, nemen namelijk de spieren het werk over. Dus zorg goed voor deze spieren.
  • Een nachtspalk kan de pijn verlichten, door het aangedane been in een bepaalde positie te houden

De knie, wordt de hele dag door gebruikt, goede zorg is nodig

We staan en lopen de hele dag, daarbij houden de kniebanden ons in balans. Je staat er niet bij stil, maar op het moment deze banden uitrekken, sta je niet meer stabiel. In jouw knie zitten twee soorten kniebanden, collaterale banden en kruisbanden. Een letsel treed in de meeste gevallen altijd aan de collaterale banden op. Heb je fibromyalgie of Reuma, dan is dit een puntje van aandacht. Andere aandoeningen met betrekking tot pezen: Bechterew, Nier falen en Artrose.

Peesontsteking herkennen

Vaak wordt peesontsteking herkent, als reguliere pijnstilling niet of onvoldoende werkt. Juist om dat deze medicijnen alleen werken bij een doorbloeding van weefsel en dit juist de pees niet doorbloed is. Er is een natuurlijke manier om van pijn of peesontsteking af te komen, eerst kunnen er middelen geprobeerd worden als witte kool bladeren of Arnica. Mocht dit niet helpen, dan zijn er speciale zalven en suppletie die in die in de niet doorbloede pezen door kunnen dringen. Deze is er in zalf maar ook in capsule form. Het is even de vraag, of er medicatie gebruikt wordt en welke medicatie, zodat er geen conflicten met elkaar kunnen ontstaan, overleg ook dan met de behandelend arts. In dit proces kan een voedingsdeskundige of Orthomoleculair Therapeut raad geven en onderzoek doen.

Voeten, ze dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging. Help de voeten om om voetproblemen bij diabetes en oedeem te verzorgen. Via een voet detox kun je eenvoudig proberen je lichaam reinigen en de afvalstoffen verwijderen en wordt deze manier ook het veiligste genoemd voor het verwijderen van afvalstoffen in je lichaam.