Hormonale disbalans en het endocriene systeem

Hormonen zijn chemische stoffen, en hebben een uitwerking op o.a. organen, stofwisseling en weefsels van het lichaam, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. Hormonen worden vervoerd door het bloed en afgebroken in de lever. Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Hormonen, cortisol, DHEA, HPT as, HPA as, snel werkende schildklier, langzaam erkende schildklier

Het controlesysteem van endocriene klieren als een telefoon netwerk

De meest voorkomende klachten bij een hormonale disbalans zijn onvruchtbaarheid, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, een laag libido, haarverlies of dunner wordend haar.

  • Mannen en vrouwen kunnen last krijgen van een hormonale disbalans of hormonale veranderingen. Hormonen, zoals oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline, zijn uiterst belangrijke chemische boodschappers die van invloed zijn op veel aspecten van je algehele gezondheid.

Hormonen worden afgescheiden door verschillende klieren en organen, waaronder de schildklier, bijnieren, hypofyse, eierstokken, testikels (teelballen) en pancreas (alvleesklier).

  • Het endocriene systeem werkt samen om het niveau van hormonen die door het lichaam circuleren te controleren, en in geval van een disbalans van een of meerdere hormonen, kan dit grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Er zijn manieren om je hormonen met voedingsstoffen in balans te brengen.
KokenKoken

Wat is het endocriene systeem?

Het endocriene systeem is een netwerk van klieren in je lichaam die de hormonen en cellen helpen met elkaar praten. Ze zijn verantwoordelijk voor bijna elke cel, orgaan en functie in je lichaam. Als jouw endocriene systeem niet gezond is, kunnen er zich problemen ontwikkelen tijdens de puberteit, zwanger worden, of het beheer van stress. Je zou ook gemakkelijker aan kunnen komen in gewicht, hebben zwakke botten, of gebrek aan energie, omdat er teveel suiker in je bloed blijft circuleren in plaats van te bewegen in jouw cellen waar het nodig is voor energie.

Endocriene klieren geven de stoffen af, die ze maken in de bloedbaan. Ze maken hormonen aan die de stemmingen controleren, die onze kracht en wil kunnen beïnvloeden, groei en ontwikkeling, metabolisme, organen, en reproductie controleren en bepalen hoe de hormonen worden vrijgegeven. Ze verzenden die hormonen via de aders, zodat ze kunnen reizen naar andere lichaamsdelen. Veel klieren vormen het endocriene systeem. De hypothalamus, hypofyse, en pijnappelklier in je hersenen. De schildklier en bijschildklieren zitten in de nek. De thymus zit tussen je longen, de bijnieren zijn op de top van je nieren en de alvleesklier is achter je maag. De eierstokken (als je een vrouw bent) of teelballen (als je een man bent) zitten in je bekkengebied.

De hypothalamus is een onderdeel van het limbische systeem

De hypothalamus, verbindt het endocriene systeem met ‘t zenuwstelsel. De belangrijkste taak is om de hypofyse te vertellen om te beginnen of te stoppen met het maken van de hormonen cortisol en DHEA. De schildklier staat onder controle van de hypothalamus en de hypofyse en in de hypofysevoorkwab worden veel hormonen geproduceerd, die invloed hebben op andere endocriene klieren, zoals de schildklier

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De hypofyse stuurt de schildklier aan en zorgt er zo voor dat de hormonen terechtkomen in het bloed

Via het bloed bereikt het schildklierhormoon alle lichaamsdelen en cellen. De aansturing van de schildklier, wordt de hypothalamus-hypofyse-schildklier-as genoemd. Ook wel de HPT-as, in het Engels. De hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed en weefsels wordt steeds ‘gemeten’ door de hypothalamus. Het lichaam gooit bewust de stofwisseling en T3 een tandje lager om ook de totale stress te verlagen. De hypofyse is de hoofdklier van je endocriene systeem. Het maakt gebruik van informatie die het krijgt van je hersenen om andere klieren in je lichaam te vertellen wat te doen.

De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren

De hypofyse maakt veel belangrijke hormonen, waaronder groeihormoon; prolactine, die helpt moeders borstvoeding melk te maken, en luteïniserend hormoon, dat oestrogeen bij vrouwen en testosteron bij mannen beheert. Stress in je hersenen door ontstekingen in en rondom de mastcell. De CRF zet de hypofyse aan om het ACTH af te geven. ACTH stimuleert Cortisol afscheiding. In tegenstelling tot aldosteronafscheiding door de ➀ zona glomerulosa (➀ speekt een belangrijke rol  bij het onderhoud van kalium en vochtbalans in het lichaam). 

Mastcellen worden gevonden in de ➂perivasculaire ruimten is (➂een met vloeistof gevulde ruimte rond bepaalde bloedvaten in verschillende organen). Cytokinen zijn boodschappers en zetten cellen aan tot kopiëren, ontwikkeling en de bestrijding van ziekten. Beschadigende pro-inflammatoire cytokinen worden in verband gebracht met de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Zoals bij reuma, artritisdiabetes verlaagde bloeddruk en tandvleesaandoeningen

De pijnappelklier maakt een chemische stof aan genaamd melatonine die helpt het lichaam voor te bereiden om te gaan slapen. Melatonine wordt met name geproduceerd in steelvormig hormoonkliertje, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voedzame voeding nodig. Ouder worden, licht overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Melatonine is betrokken bij het biologisch ritme, lichaamstemperatuur, slaap en energie endocrien hormoonsysteem, reparatie en renovatie activiteiten van het lichaam gedurende de nacht, regelen van de doorbloeding van organenImmuun activiteit,  Glucose en vetmetabolisme, Antioxidant/vrije radicalen mechanismen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Melatonine en serotonine werken in de hersenen samen en beïnvloeden elkaar, net als prolactine en dopamine. In tegenstelling tot prolactine en dopamine die verschillende voorstoffen nodig hebben, wordt melatonine aangemaakt uit serotonine en hebben beiden een aminozuur nodig. Uit aminozuren worden ook antistoffen opgebouwd. Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken. Door onvolwaardige eiwitten te eten, kan dat uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen geven, met gevolgen als pre-diabetes, met gevolgen voor zwakker werkend immuunsysteem.

De schildklier regelt hartslag, bloeddruk, energiestofwisseling en temperatuur

De schildklier maakt schildklierhormonen, die de stofwisseling controleren. Als deze klier niet voldoende hormonen maakt, kunnen er schildklierproblemen ontstaan, genaamd hypothyreoïdie, op dit moment gaat heel de spijsvertering in bespaarstand en kan dus langzamer gaan lopen. Zo kan de hartslag vertragen, gaat de temperatuur omlaag, daalt de bloeddruk, er zou obstipatie kunnen ontstaan en er zou een gewichtstoename merkbaar kunnen zijn, het is nuttig om in dit geval een pre-diabetes indicatietest te doen.

Als de klier in de hals teveel schildklierhormonen maakt kan er (hyperthyroidisme), ontstaan, dat juist de spijservering versnelt. Het hart kan sneller gaan kloppen, de temperatuur en bloeddruk stijgt, er zou diarree kunnen ontstaan en het tegenovergestelde van de te trage schildklier, kan er op een gewichtsafname zijn, zonder dat er een programma gevolgd wordt om af te vallen.

De bijschildklieren, zijn een set van vier kleine klieren achter je schildklier. Ze spelen een rol in de gezondheid van het bot. De klieren controleren de niveaus van calcium en fosfor.

De Thymus klier maakt witte bloedcellen genaamd T-lymfocyten die infecties te bestrijden en zijn cruciaal als het immuunsysteem van een kind ontwikkelt. De thymus begint te krimpen na de puberteit.

De bijnieren het best bekend voor het maken van de “strijd of vlucht reacties” samen met het hormoon adrenaline (ook wel epinephrinum), deze twee klieren maken ook hormonen genaamd corticosteroïden. Ze beïnvloeden onder andere de stofwisseling en seksuele functie.

De alvleesklier maakt deel uit van zowel de spijsverterings– als endocriene systemen. Het maakt spijsverteringsenzymen die voedsel afbreken aan. Het maakt ook de hormonen insuline en glucagon. Deze zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid suiker in de bloedbaan en de cellen terecht komen.
Als er geen insuline op voorraad is, behoord dit tot diabetes type 1, de bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk hoog worden. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier meestal wat insuline aan, maar niet voldoende.

Bij de vrouwen maken eierstokken oestrogeen en progesteron. Deze hormonen helpen bij het ontwikkelen van borsten in de puberteit, reguleren de menstruatiecyclussen ondersteunen de zwangerschap.

Bij mannen maken de testikels (teelballen) testosteron aan. Het helpt bij het groeien van gezichts-en lichaamshaar in de puberteit. Het vertelt ook de penis om groter te groeien en speelt een rol in het maken van sperma.

Ouderdom, erfelijke belasting en teveel chemische stoffen

Naarmate we ouder worden veranderd er het een en ander aan ons endocriene systeem. Je metabolisme heeft de neiging om te vertragen. Dus je zou kunnen zwaarder kunnen worden, zelfs al heb je niets veranderd in je dieet of ben je niet minder gaan bewegen. We maken dan meer kans op hart-en vaatziekten, osteoporose, en diabetes type 2 diabetes. Het maakt niet altijd uit hoe oud je bent, want stress, infecties en in aanraking komen met bepaalde chemische stoffen kan ook een reden zijn van het uit balans brengen van het endocriene systeem. Erfelijke belasting of levensstijl, kunnen de kansen op een endocriene aandoening zoals hypothyreoïdie, diabetes, of osteoporose verhogen.

Enkele aandoeningen aan het endocriene systeem

De bijnieren maken niet voldoende van bepaalde hormonen aan, zoals cortisol, die spanning controleert en het DHEA uit kan schakelen.

De ziekte van Cushing. Hierin maakt je lichaam te veel cortisol. Het gewicht zou toe kunnen nemen, vergrote kans op striae, blauwe plekken, verzwakte spieren en botten en eventueel het ontwikkelen van een bult op de boven rug.

Hyperthyroidisme is wanneer het lichaam meer hormonen maakt, dan het lichaam nodig heeft, ook wel snelwerkende schildklier genoemd. Het maakt dat het systeem snel draait en men zou zich nerveus kunnen voelen en gewicht kunnen verliezen.

Hypothyreoïdie wanneer het lichaam niet voldoende schildklierhormoon maakt en het systeem vertraagt. Moeheid, gewichtstoename,  een langzame hartslag, en krijgen gewrichts-en spierpijn, zouden klachten kunnen zijn.

Verschillende situaties die een hormonale disbalans veroorzaken

Als we rouwen om het verleden en ons innerlijke kind, verdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Familie die nooit echt lieten merken dat ze van hun kind, broers of zusters hielden. We kennen allemaal het verhaal van Remi, dan staan bij de mensen vaak de tranen in de ogen, als we de verfilming zien, dan komt het opeens heel dichtbij.

Als mensen met ons spiegelen en alle frustratie projecteren op een ander. Projectie is wanneer we eigenschappen of emoties van onszelf trachten te ontkennen, verbergen of verdringen door de ontstane situatie aan iemand anders toe te schrijven. Dit frustrerende projecteren  gebeurt vaak onbewust. Projectie is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties met de beloning dat het niet aan ons zelf kan liggen.

Als afscheid nemen niet kon en geliefden de grootste plannen hadden en elkaar alles konden vertellen. Het naderend afscheid kan heel gespannen zijn en een erg stress volle situatie, want er zijn voor elkaar is heel kostbaar, als iemand dan gaat, dan kunnen we ons erg alleen voelen. Als de dagen dan verstrijken en er een glimlach op ons gezicht verschijnt, dan voelt dit als een liefdesdeken en het maakt ons hart zo blij.

Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai of ongezellig en het knaagt aan ons schuldgevoel, want immers brengen we niet voldoende tijd met iemand door, jij bent ook altijd moe, wordt al snel gezegd. Tot lichaam en geest ons laten weten, het de huidige tempo niet meer vol te kunnen houden. Dan is er maar één persoon die de rekening krijgt gepresenteerd en dat is diegene die dacht, dat de ander het bij het juiste eind had.

Ieder mens heeft 5 zintuigen, reuk, zicht, smaak, tast en gehoor, waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld om ons heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Innerlijke waarnemingen, worden waargenomen door het zesde zintuig en is een belangrijke raadgever.

Chakra is vertaald ‘wiel’ In het wiel zitten zitten spaken als in een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Volgens de  Indiase cultuur  is Chakra vertaald ‘wiel’, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem. De energie in het lichaam moet stromen om je aura te beschermen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert dan kan er een onbalans ontstaan. Om in leven te blijven, hebben we zuurstof en prana nodig.

Aartsengelen kunnen ons beschermen en begeleiden, en bewerkstelligen één voor één vrede op aarde. Omdat zij zoveel invloed hebben, kunnen de aartsengelen ons ook aanzetten tot handelen en  kracht geven bij hoog gevoeligheid om door te gaan en een doel te bereiken. De aartsengelen zijn niet aan tijd of ruimte gebonden, zodat ze bij iedereen die ze oproept op dezelfde tijd aanwezig kunnen zijn. Aartsengelen kunnen unieke persoonlijke ervaringen en gesprekken met ieder mens hebben.

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte zou ziekte worden voorkomen.