...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Artrose, ontstoken kraakbeen

 

Artrose is het langzaam aan slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten, gewrichtsslijtage

Gewrichten zoals de knieën en heupen en ook wel de vingers en de rug zijn eigenlijk vergelijkbaar met een scharnier waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen (dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en slechter en is steeds minder tot smering in staat.


Soepele gewrichten

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van bijvoorbeeld kraakbeen en bindweefsel of dat ze helemaal zijn vergroeid. Een gewricht is een overgang tussen twee botten waarbij wel beweging mogelijk is. Omdat er tijdens het bewegen grote krachten op sommige gewrichten komen te staan (bijvoorbeeld in de knie), zijn de botuiteinden in elk gewricht beschermd door middel van kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperige vloeistof, het synovium. Wanneer het bot, het kraakbeen en het synovium normaal functioneren zijn de gewrichten over het algemeen soepel bij gebruik.

Wat merk je van artrose ’S Ochtends als je uit bed komt is jouw gewricht nog stroef (net zoals de olie in de motor van de auto als het heeft gevroren), de boel loopt dan niet lekker. En als je artrose hebt loopt het dan helemaal stroef en dat doet ook nog eens pijn. Bij een flinke inspanning, bijvoorbeeld een stuk lopen, worden de gewrichten zwaarder belast en dat gaat niet goed meer. Je krijgt dus ook bij belasting van de gewrichten pijn. Soms ontstaat er te samen met de pijn een zwelling van het gewricht, een soort van ontsteking.


Hoe ontstaat artrose
Vrouwen hebben vaak een grotere kans op het ontwikkelen van artrose, dat is omdat het oestrogeen ook zorgt voor het soepel houden van de kraakbeen (na de overgang valt dat weg), en dat gewrichten die gedurende langere tijd zwaar belast worden meer slijten (bijvoorbeeld de knieën van schilders, stratenmakers, verpleegsters, interieurverzorgsters en huisvrouwen, enz.). Erfelijkheid speelt ook een grote rol, dit is vaak het gevolg bij aanhoudende darm en maag klachten. Mannen kunnen artrose krijgen na jaren zwaar werk. Een paar voorbeelden: Schilders en stratenmakers zitten veel op hun knieën. In de bouw wordt veel boven het hoofd getild, denk aan mensen die als installatie monteur werken en die hele rijen woningen dagelijks moeten voorzien van verwarming ketels, vaak is er geen lift in rijtjes woningen die bijvoorbeeld 3 hoog zijn en moeten ze de ketels mee nemen op hun schouders naar drie hoog, wat uiteindelijk schade kan geven als artrose in de rug. Ook de enorme inspanning kan uitputting geven.


Informatie Lekkende darm en maagslijmvlies, door uitputtingWat is er aan artrose te doen 

 • Zorg voor voldoende smering, blijf dus in beweging zonder de gewrichten te zwaar te belasten, vraag je werkgever om hulpmiddelen, de werkgever is verplicht deze te verschaffen, heb je een hulpvraag, sta ik je graag te woord;
 • Zorg dat je in goede conditie blijft, neem ook voldoende pauzes en ontspanning: 
 • Houdt je immuunsysteem goed in de gaten, het lichaam verteld ons iets, zo kan je een allergie hebben voor pollen, voeding, histamine, lactose, gluten. Het is zaak dit goed in de gaten te houden en zo nodig dit te behandelen. Het is dan ook belangrijk de voeding dusdanig op het lichaam af te stemmen, dat de natuurlijke werking van het afweersysteem wordt bevordert, dit blijkt vaak een haast onmogelijke taak en daarom kun je dan een supplement overwegen, waar ik je over kan adviseren. 
 • Eet kippensoep, lees hier waarom


Een minder actief afweersysteem
Afwijkende reacties van het afweersysteem kunnen worden onderscheiden in een “te veel” of “te weinig”. Is er sprake van een “te weinig”, dan reageert het afweersysteem niet voldoende en kunnen mensen ziek worden zonder daar aanvankelijk veel van te merken. Een onder-actief systeem kan zorgen dat infecties, schimmels, virussen of parasieten ongestoord hun gang kunnen gaan. 

Na verloop van tijd gaan mensen klagen over bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid, slapeloosheid of juist een behoefte aan veel slaap en ’s morgens niet uitgeslapen zijn. Dit zijn meestal tekenen dat er iets niet in orde is. Een voorbeeld: Voor de eisprong van de vrouw is het immuunsysteem, minder actief. In de winter is onze afweersysteem ook minder actief dan in de zomer. 


Een overactief afweersysteem
Het begin van een overactief immuunsysteem wordt vaak voorafgegaan door een bacteriële of virale infectie, maar dit betekent niet dat iedereen die een infectie krijgt de aandoening zal ontwikkelen.

De symptomen van een overactieve immuunsysteem zullen afhangen van de ziekte en laat zich vaak zien met vermoeidheid en koorts. Andere gevolgen kunnen  zijn: bloedarmoede, schildklier problemen, kortademigheid, spierzwakte en gewrichtspijn, dit alles kan leiden tot depressies en bijnieruitputting, wat weer gevolgen heeft voor de slijmvliezen van de darmen, maag, mond, enz. Wat weer een voedingsstoffen tekort kan geven, waarvan vitamine B12 ook een bekende is. 

Reactieve artritis en gewrichtsontsteking

Reactieve artritis is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van gewrichtsontstekingen. Je krijgt deze gewrichtsontsteking als reactie op een infectie in je darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken, of je krijgt last van huiduitslag.

De computer en gewrichtsklachten
We zitten met ons allen heel veel achter de computer, de één voor zijn werk, de ander voor zijn hobby. Bij een verkeerde houding achter de computer kunnen er gewrichtsklachten ontstaan.
We kennen allemaal vast de muisarm, maar ook nek, knie en enkel klachten komen voor


Tips om gewrichtsklachten te voorkomen

 • Ga rechtop zitten voor de computer;
 • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan of net iets lager;
 • Plaats het toetsenbord zo, dat jouw armen recht kunnen blijven;
 • Plaats je voeten op een platte vloer of op een voetenbankje en zorg dat je knieën horizontaal staan, ze mogen dus niet bengelen; • De werkhouding moet prettig zijn en niet belastend, sta tussendoor, regelmatig even op en beweeg je benen en je armen even.

Kniebanden kunnen uitrekken, door verkeerde houding
In jouw knie zitten twee soorten kniebanden: collaterale banden en kruisbanden. Een letsel aan de banden treed bijna altijd aan de collaterale banden op. Een verkeerde houding achter de computer kunnen zorgen voor kniebrandletsels, in de vorm van verrekte knieband. Ook als je Reuma of fibromyalgie het, een puntje van aandacht.


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komt de slijtage van de gewrichten vandaan, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm en maagslijmvliezen invullen, Klik hier, om de test te beginnenDit is nodig om basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen, zoals een schildklier indicatietest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Daarna kan je als eerste een anamnese en een aantal indicatietesten in vullen om samen een basis informatie aan te leggen, en een goed beeld te krijgen van wat een arts als diagnose heeft gesteld, wat heb jij al ontdekt en wat zie ik aan de informatie, die jij mij opstuurde, is er een bloedonderzoek geweest en wat zijn de uitslagen daarvan. Vooraf is er altijd een gratis kennismakingsgesprek, in de vorm van een consult, waar je de eerste tips al krijgt om te starten. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, na het toesturen van de anamnese en de indicatie testen en wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding starten. Open volgende linken, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.

Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn