...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


COPD en astma


COPD en astma zijn de meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen.
COPD staat voor chronisch obstructieve longziekten. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis is er sprake van ontsteking van de luchtwegen, die in het begin vooral wordt gekenmerkt door hoesten en een toegenomen slijmproductie. Later treedt door de chronische ontstekingsreacties verlies van longweefsel op: dit wordt emfyseem genoemd.
Bij astma is er sprake van een zogeheten verhoogde reactiviteit van de luchtwegen. Hierbij treden aanvallen op waarbij de spiercellen rond de luchtwegen aanspannen en de slijmvliezen opzwellen. Dit leidt tot ernstige benauwdheidsklachten. Astma gaat vaak gepaard met verschijnselen van allergie en/of eczeem. Zie ook histamine

Doe een COPD test van het longfonds: Klik hier

De long quiz, hoeveel weet jij over de longen? Start de quiz 


De functie van het darmslijmvlies
Het darmslijmvlies is van groot belang om ongewenste ontstekingsreacties in het lichaam (huid en slijmvliezen) te voorkomen. Via huid en slijmvliezen komt het lichaam in contact met de buitenwereld. Om te voorkomen dat het immuunsysteem van het lichaam gaat reageren op alle lichaamsvreemde stoffen waarmee het zo in contact komt, is het van groot belang dat huid en slijmvliezen een goede barrière vormen tussen het lichaam en de buitenwereld. Wanneer het lichaam toch op de buitenwereld reageert, bijvoorbeeld bij een verstoord darmslijmvlies, uit zich dit niet alleen in darmklachten. Doordat huid en slijmvliezen nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen er namelijk ook klachten als eczeem of luchtwegproblemen optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eczeem dat bij kinderen met een voedselallergie regelmatig optreedt.

Dit is waarom bij huidproblemen (eczeem, psoriasis en dergelijke) en slijmvliesproblemen (zoals chronische ‘verkoudheid’, hooikoorts, terugkerende bijholte- en middenoorontstekingen, chronische bronchitis, astma) die gekenmerkt worden door ontstekingsreacties, zie: 
darm & maagklachten
Zie ook: 
Rosacea
COPD is een chronisch luchtwegprobleem, de luchtwegen zijn vernauwd door een ontstekingsreactie.Herkenningspunten zijn vaak

 Bekijk het volgende filmpje van het longfonds: presentatie bekijken

Tegenwoordig zijn er goede ontwikkelingen om longblaasjes wel te repareren met supplementen, ik heb aan één kant zelf een long probleem en behandel mij dus zelf, met een goed resultaat. Het blijft een zwakke plaats. 

Stadia

Symptomen & FEV-1 waarde

0: risico 

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%

1: Mild COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%

2: Matig COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%

3: Ernstig COPD

hoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%

4: Zeer ernstig COPD 

chronisch longfalen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen


* Betekenis FEV-1 Waarde: is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, hoeveel lucht kun je met kracht uitblazen.

Voeding & Suppletie

Naast een voeding die rijk is aan antioxidanten, kan suppletie (een combinatie van) Vitaminen, vetzuren en een juiste probiotica helpen om de ontstekingsreacties van de luchtwegen bij COPD te bestrijden, mits dit de COPD zich nog in het begin stadia bevindt. Overleg altijd eerst met jouw arts, bij mij kan je terecht om te kijken wat veilig in gebruik is naast jouw medicijnen, of wanneer je geen medicijnen wil gebruiken, kan ik samen met je kijken welke voeding en natuurlijke voedingstoffen, kruiden of tincturen geschikt zijn om COPD en andere luchtwegproblemen veilig te behandelen. Blijf altijd in overleg met jouw arts.

Tips, voor zover dit nog mogelijk is

 • Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht, doe hierbij oefeningen om je longinhoud te vergroten, zodat je meer lucht kan krijgen en je meer zuurstof binnen krijgt en je lichaam afvalstoffen kan afvoeren.
 • Als je te moe bent om een stukje te gaan wandelen, ga dan in je tuin rustig wat rondjes lopen of ga er wat oefeningen doen en adem de lucht in en uit, doe dit een aantal keren per dag, langzaam zal je zien, dat je deze oefening steeds wat langer kan doen en je meer energie krijgt.
 • Pas wel op, dat je niet overdrijft, je longen zijn spieren en met die spieren ben je nu aan het trainen, als je ze overbelast, kan je enorm veel spierpijn in je longen krijgen, bouw het dus langzaam op.


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de longproblemen vandaan, ook is COPD voor iedereen anders, ik kan zeggen: misschien dat COPD 4 niet met natuurlijke stofjes hersteld kan worden, maar het kan zijn dat één en ander aan slaat. Wel moet ik zeggen, dat er veel meer infecties in het lichaam zitten dan alleen de longen en dat maakt ingewikkeld. Hoe verder: als eerste kan je een gratis indicatie lekkende darm & maagslijmvlies downloaden, [ download hier de test ] Dit is om een basis informatie aan te leggen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen. Je ontvangt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een e-mail te versturen: info@albican.nl 
 • Daarnaast vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts & is het belangrijk dat de arts tijdens de begeleiding op de hoogte blijft van wat er mogelijk gaat veranderen ( blijf altijd eerlijk & transparant ), een arts blijft altijd eindverantwoordelijk, waar je direct contact mee opneemt wanneer er klachten zijn die je niet vertrouwd, breng mij daarna ook weer op de hoogte. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. Informatie begeleiding
 • Prijslijst

 

 


  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn