...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Maagzweer

 

De maag is rekbaar en als de maag leeg is, is hij plat. Er past ongeveer 3 liter voeding en vocht in de maag. De maag ligt boven in de buikholte. De maagwand is ongeveer 0,5 centimeter dik en heeft verschillende lagen.

De maag bestaat uit:

• Een slijmvlieslaag, hierin zitten kliertjes die maagsap produceren;

• Een bindweefsellaag, hier lopen de bloedvaten en de zenuwen doorheen;
• Een spierlaag, deze kneden onze voeding en maken het fijn en wordt het maagsap erbij gedaan en zo wordt ons voedsel verteerd, dit verteringsproces gaat verder in de dunne darm

Één van de aandoeningen van de maag, is een maagzweer. Je herkent het vooral aan de pijn ongeveer net boven je buik en bij het middenrif, het is vaak een zeurend en kan een ondraaglijke pijn worden. Dit trekt meestal naar een paar uren weer weg en komt vervolgens ineens weer terug.

 Hoe ontstaat een maagzweer
Een maagzweer wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori, wat niet altijd tot klachten gaat lijden. Het lijdt meestal tot klachten, als de maagwand dun wordt. Dit kan veroorzaakt worden, door een val, harde klap in de maag, ziekte, maar ook de zogenoemde NSAID’s en aspirine, maken je maagslijmvlies dunner en ziet de bacterie de kans zich te nestelen in de maagwand. De pijn die je voelt is dus het maagzuur, wat letterlijk je maagwand aan het verteren is.


Gevolgen van een maagzweer kunnen zijn: 

 • B12 tekort, zie mijn artikel: vitamine B12 tekort;
 • Verstoring van de maag door zuur, de term verstoring van de maag door zuur omvat ontsteking en zweren in het lagere deel van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm kunnen acuut of chronisch zijn. Beide dringen door de slijmvliesspieren, maar de acute zweer heeft geen tekenen van fibrose = woekering van bindweefsel. Een maagzweer is een ontvelt gedeelte van het slijmvlies veroorzaakt door de werking van de vertering van maagsap of zoals ik al zei, door een ongeval of harde klap in de maagstreek, denk dan aan voetbal, waar dit ook vaak voor komt. De maagzweer komt meestal voor in de eerste paar centimeters van de twaalfvingerige darm, de kleine kromming van het antrale einde van de maag en zeldzamer in het lage gedeelte van de slokdarm waar maagsappen vaak terugvloeien. 
  Hoewel het minder voorkomt heeft nog ongeveer 10% van alle mannelijke volwassenen een maagzweer. Voor zweren van de twaalfvingerige darm varieert de verhouding mannen/vrouwen van 4:1 tot 2:1, terwijl het voor een maagzweer 2:1 of minder is. Een Maagzweer komt meer in ontwikkelingslanden voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat roken het genezen van maagzweer en zweren van de twaalfvingerige darm benadeelt. Het is er waarschijnlijk ook een van de oorzaken van.
 • Zie ook mijn artikel: Huid, mond, Lekkende darm & maag slijmvliezen
 • Een te hoge afscheiding van zuur en pepsine door het maagslijmvlies;
 • Verminderde capaciteit van de slijmbarrière van de maag en de twaalfvingerige darm om tegen terugvloeien van zuur en pepsine te beschermen. 

Maagzuur storingen worden meestal veroorzaakt door het voedsel bijvoorbeeld teveel eten en veel alcohol drinken. Andere oorzaken zijn:

 1. Voedsel dat niet bij elkaar past;
 2. Bedorven voedsel;
 3. Zeer scherp, heet of zuur voedsel;
 4. Het eten van voedsel wat gekruid, toxisch, brandend, te vet, te droog en te zwaar voedsel;
 5. Tegenhouden van de natuurlijke aandrang van ontlasting en urine;
 6. Excessief vasten;
 7. Direct na de maaltijd slapen;
 8. Lang in heet water zitten;
 9. Infecties zoals griep, voedselvergiftiging, uremie en jicht en het eten van zuur en alkalihoudend voedsel
 10. Erfelijkheidsfactoren;
 11. Stress en alcohol gebruik;
 12. Roken;
 13. Veel koolhydraten houdend voedsel eten

 Nog een oorzaak

De meeste mensen gebruiken door beschadigende werking van NSAID’s en aspirine, maagzuurremmers. Tegelijkertijd wordt juist daardoor de vertering minder en de vertering is nodig om voedingsstoffen uit ons voedsel te halen en dat te transporteren naar je organen, spieren enz.

Voor de meeste pijnen is er natuurlijke pijnbestrijding, wat geen schade aan je maagwand geeft. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die je maagslijmvlies weer kunnen helen en de bacterie uit kunnen roeien. Er zijn uitzonderingen, waarbij je wel maagzuurremmers moet gebruiken, zoals bij ernstige ziekten en operaties aan het maag-darmkanaal, denk dan als voorbeeld aan de maag verkleining en de buismaag.


Als je niet je eet & leefpatroon patroon veranderd 

Als dit langere tijd duurt is het gevolg een continue irritatie van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm en uiteindelijk een maagzweer.


Symptomen

 • Weinig eetlust;
 • Mindere vertering;
 • Brandend gevoel in de borst;
 • Brandende keel;
 • Misselijkheid;
 • Zure oprispingen


Zie ook mijn artikel: GER & GERD Maagproblemen


Wat kan je doen
Ga naar je huisarts en laat een bloed test doen, aan de hand van de test kan de huisarts zien welke bacterie in je maag zit, de meest bekende: de helicobacter pylori

en hier krijg je dan een antibioticakuur voor, gebruik daarnaast een goede probiotica, zodat je goede bacteriën wel blijven. Er zijn op basis van voeding en suppletie mogelijkheden om dit aan te pakken, helaas gaat dit alleen maar in een vroeg stadium. 


Helicobactor Pylori ontlasting onderzoek, kan ook door bloedonderzoek, vraag het na bij je arts

Helicobactor Pylori


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de maag problemen vandaan, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm en maagslijmvliezen invullen, Klik hier, om de test te beginnenDit is nodig om basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen, zoals een schildklier indicatietest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut & Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer....
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn